ÜST
sanal gerçeklik

Sanal Gerçeklik Nedir? Sanal Gerçeklik Ekipmanları Nelerdir?

Sanal gerçeklik terimini artık daha sık duymaya başladık. Özellikle Metaverse kavramının hayatımıza girecek olması ile beraber gelecekte bu teknoloji hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olmaya aday gözüküyor. Tabii ki bu terim yeni bir şey değil ancak teknoloji ile birlikte daha hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor.

Biz de bu yazımızda “sanal gerçeklik nedir ve sanal gerçekliğin ekipmanları nelerdir?” sorularının cevaplarına bakacağız…

Sanal gerçeklik nedir?

sanal gerçeklik

Basit bir şekilde açıklayacak olursak, sanal gerçeklik, simüle edilmiş bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıdır. İngilizcesi “Virtual Reality” olan sanal gerçekliğin kısaltmasını bu iki kelimenin baş harflerinden oluşmuş bir şekilde yani “VR” olarak görebilirsiniz.

Geleneksel kullanıcı arayüzlerinden farklı olarak VR, kullanıcıyı bir deneyimin içine yerleştirir. Kullanıcılar önlerinde bir ekran izlemek yerine kendilerini bu gerçekliğin içinde bulur ve 3 boyutlu dünyalarla etkileşime girebilir. Bilgisayar, görme, işitme, dokunma, hatta koku alma gibi mümkün olduğunca çok duyuyu simüle ederek bu yapay dünyanın dönüştürülmesini sağlar. Gerçek VR deneyimlerinin tek sınırı, içeriğin kullanılabilirliği ve ucuz bilgi işlem gücüdür.

Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik arasındaki fark nedir?

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik aynı madalyonun iki yüzüdür. Artırılmış gerçekliğin bir ayağını gerçek dünyada olan VR olarak düşünebilirsiniz. Artırılmış gerçeklik, yapay nesneleri gerçek ortamda simüle eder; sanal gerçeklik ise yaşamak için yapay bir ortam yaratır.

Artırılmış gerçeklikte bilgisayar, bir kameranın konumunu ve yönünü belirlemek için sensörler ve algoritmalar kullanır. Bu teknoloji daha sonra 3D grafikleri ve bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri bir kullanıcının gerçek dünya görüşünün üzerine bindirerek, kameranın bakış açısından göründükleri gibi işler.

Sanal gerçeklikte bilgisayar, benzer sensörleri ve matematiği kullanır. Ancak, gerçek bir kamerayı fiziksel bir ortama yerleştirmek yerine, kullanıcının gözlerinin konumu simüle edilen ortam içinde konumlanır. Grafikler kullanıcının hareketlerine göre tepki verir. VR teknolojisi, sanal nesneleri ve gerçek bir sahneyi birleştirmek yerine, kullanıcı için ikna edici, etkileşimli bir dünya yaratır.

Sanal gerçeklik teknolojisi

Sanal gerçekliğin en çabuk tanınan bileşeni kafaya takılan ekrandır ve bu sanal gerçeklik gözlüğü olarak bilinir. Görüntüleme teknolojisi genellikle sürükleyici VR sistemleri ile geleneksel kullanıcı arayüzleri arasındaki en büyük farktır. Gelişen çok sayıda donanım ve yazılım seçeneği ile giyilebilir cihazların geleceği de yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

İkna edici VR uygulamaları grafiklerden çok daha fazlasını gerektirir. Hem işitme hem de görme, bir kişinin boşluk duygusunun merkezinde yer alır. Aslında, insanlar görsel ipuçlarından çok işitsel ipuçlarına daha hızlı tepki verirler. Gerçekten sürükleyici VR deneyimleri yaratmak için doğru çevresel sesler ve uzamsal özellikler bir zorunluluktur. Bunlar, sanal bir dünyaya güçlü bir varlık hissi verir.

Sanal gerçekliğin ekipmanları

VR donanımlarında bazı markalar göze çarpıyor ve ön plana çıkıyor. Özellikle Oculus, HTC Vive, PSVR ve Samsung Gear VR bu ekipmanlardan sayabileceklerimiz arasında yer alıyor.

Bu konuda en önde gelen ekipmanları tasarlayan Oculus, aslen 2012 yılında bir Kickstarter projesi olarak finanse edildi ve geliştirildi. Video oyunları için sanal gerçeklik donanımında ilk lider oldu. Adını artık Metaverse olarak değiştiren Facebook, 2014 yılında Oculus’u satın aldı ve üst düzey VR gözlüklerini tüketiciler için pazara sundu. Oculus daha düşük fiyatlı ve daha düşük güçlü Oculus Go ile de başarı elde etti. Daha sonra ise Rift S ve Quest gözlüklerini kullanıcılara sundu.

Oculus Quest 2 256GB All-In-One Vr Sanal Gerçeklik Gözlüğü bu teknolojiyi deneyimlemek isteyecekler için olmazsa olmazlardan.

HTC Vive, 2016’da piyasaya sürülmesinden bu yana piyasadaki en iyi VR setlerden biri oldu. HTC tarafından üretilen Vive, SteamVR’ı destekleyen ilk VR setti. Vive, piyasaya sürülmesinden bu yana, Oculus Rift ile şiddetli bir rekabet içine girdi. Vive, mevcut en iyi tüketici VR deneyimlerinden birini sunarken, kurumsal çözümler için dayanıklı bir iş gücü olduğunu kanıtladı.

sanal gerçeklik

Htc Vive Cosmos Elite Sanal Gerçeklik Gözlüğü bahsettiğimiz Vive serisi içinden bir VR seti.

Sanal gerçekliğin ekipmanları gün geçtikçe gelişmeye devam edecek gibi görünüyor. Yukarıda bahsettiğimiz markalara ve daha fazlasına Sanal Gerçeklik Gözlüğü kategorimizden ulaşabilirsiniz.