
Sarımsak Tozu Nasıl Yapılır? Sarımsak Tozunun Özellikleri
Lezzetiyle, sağlığa olan faydaları ile saygıyı hak eden güvenilir bir baharat olan sarımsağın her halinin güzel olduğunu kabul edelim. Mutfağın yıldızı olan sarımsağı daha önce toz olarak tüketmediyseniz artık zamanı geldi de geçiyor bile! Onlarca ülkede sarımsak tozu yemeklerin vazgeçilmezidir. Hatta Avrupa ve Amerika’da tuz ve karabiberden sonra bugün en çok kullanılan baharat olarak ön plana çıkar. Sebzeleri kızartmak için hazırlanan karışıma eklenebilir, et ve tavuk yemeklerini lezzetlendirir, kısaca dilediğiniz yemeği sarımsak tozuyla lezzetlendirebilirsiniz.
Soğanın da dahil olduğu zambak veya alium familyasının bir parçası olan sarımsak, çevredeki en vazgeçilmez malzemelerden biridir ve Akdeniz ve Asya mutfağında merkezi bir rol oynar. İnce beyaz, leylak rengi veya mor bir kabukla çevrelenmiş birçok ayrı karanfilden oluşan bir ampul, çiğ olduğunda oldukça ateşli, keskin ve gevrektir. Piştikçe daha yumuşak ve kremsi bir hal alıyor. Sarımsak dişlerini kurutup öğüterek kendi ev yapımı sarımsak tozunu yapabilirsiniz. Yemeklerinizde sarımsak tozu kullanmak, yemeğe bol miktarda lezzet katmanın hızlı bir yoludur. Taze sarımsakla uğraşmak istemeyenlerin de kurtarıcısı olan sarımsak tozu, herhangi bir aşamada herhangi bir yemeğe eklemenin zahmetsiz, az kokulu, uygun maliyetli ve rafta dayanıklı bir yoludur.
Sarımsak Tozu Nedir?
Öncelikle sarımsağın kendisinden bahsedelim. Sarımsak, allium cinsinin başrol oyuncusu olan soğan ailesinden bir sebzedir; öyle ki allium, kelimenin tam anlamıyla Latince sarımsak anlamına gelen kelimedir. Bu çiçekli bitki grubu, yeşil soğan, soğan, arpacık soğanı, pırasa, frenk soğanı ve diğer harika kokulu yeşillikler dahil olmak üzere çok sayıda türü içerir. Orta Asya, Güney Asya veya Güneybatı Sibirya’ya özgü olduğuna inanılan bu bitkinin kullanımı, İtalyan, İspanyol ve Fransız gibi Avrupa mutfak geleneklerinin imzası haline gelerek küresel hale geldi. Ülkemizde yeri çok özel olan sarımsak uzun yıllardır mutfakların baş tacıdır. Yemeklerde, soslarda kısaca damak tadına uygun olarak her zaman sarımsak kullanılır. Doğal antibiyotik olarak adlandırılan sarımsağı, faydalarından yararlanmak için tek başına çiğ tüketenler bile var.
Yemeklerin besin değerini ve lezzetini arttırmak için kullanıldığı kadar, dünyanın en büyük sarımsak üreticisi olan Çin de dahil olmak üzere çeşitli kültürlerde tıbbi ve ruhsal olarak da kullanılmaktadır. Bu ülkenin iklimi sarımsak yetiştirmek için idealdir, bu nedenle her yıl dünya toplamının %80’ini sağlar, yani 20 milyon ton!
Sarımsak tozu da aynı sarımsaklardan yapılır. Yumuşak veya sert farklı çeşitlerden veya her ikisinin karışımından yapılabilir. Sarımsak tozu çeşitleri arasındaki temel fark, öğütülmüş kıvamlarıdır. Sarımsak dişleri, başın etrafındaki koruyucu kağıt tabakasını çıkarmak için hafif basınç altında temizlenir, ardından her bir karanfil kurutulur veya kurutulur ve üreticinin önerdiği incelik seviyesine göre öğütülür. Nihai ürün, kıyılmış sarımsak, iri veya granüle sarımsak veya yumuşak, ultra ince gerçek toz olabilir. Sarımsak tozu olarak etiketlenenlerin çoğu, kumsaldaki kuru kuma benzer bir dokuya dönüşen kaba öğütülmüş sarımsaktır. Gerçek sarımsak tozu, kek unu gibi ultra incedir.
Sarımsak Tozu ve Soğan Tozu
Sarımsak tozu gibi soğan tozu da küçük parçalar halinde öğütülmeden önce nemi alınır. Nem alma işlemi için kağıt havlu kullanabilirsiniz. Sebzenin kendisi bambaşka bir dünya yaratıyor. Her ikisi de tatlı keskinlik açısından tüm alliumlarla paylaşılan benzer özelliklere sahip olabilir, ancak sarımsağın daha büyük bir tadı ve daha güçlü bir aroması vardır. Ayrıca soğanlardan daha küçük miktarlarda daha etkilidir.
Görsel olarak iki toz benzer görünüyor. Granül soğan tozu daha açık renkte, sarımsak tozu ise altın sarısıdır. Granülasyonu belirtiyorum çünkü soğan tozu da sarımsaktan daha ince olmasına rağmen bu formda daha kolay bulunur, yine de toz olarak adlandırılır. Gerçek tozu geleneksel pazarlarda bulmak daha zordur ve genel olarak daha tatlı bir tat verir. Sarımsak ve soğan sıklıkla birlikte kullanılır; bunun nedeni, bir araya geldiklerinde denge sağlamalarıdır.
Yemek yapan çoğu kişiye göre hemen hemen her yemekte her çeşit sarımsağa yer vardır, bu yüzden her mutfakta mutlaka yer alıyor. Baharat kategorisindeki her sarımsak türü kendi karakterini ve amacını sunar. Taze sarımsağın , özellikle lezzetli, kremsi bir dokuya kavrulduğunda tatlı bir tada sahip olduğu biliniyor. Yeniden oluşturabileceğiniz dondurularak kurutulmuş veya kurutulmuş sarımsak, zamanınız kısıtlı olduğunda ancak yemeğinizde taze sarımsağın özelliklerini istediğinizde yanınızda bulundurmanız gereken harika bir temel malzemedir.
Sarımsak Tozunun Özellikleri
Sarımsak tozu zahmetsizdir. Haşlanmaz veya yanmaz çünkü taze veya sulandırılmış sarımsakta yaptığınız gibi pişirmeden önce açmanıza gerek yoktur. Bunun yerine herhangi bir zamanda eklenebilir. Aynı zamanda taze muadili gibi acı da olmayacak. Ve tüm taneleri karıştırıldığı için güvenebileceğiniz sabit, değişmeyen bir lezzet yaratan tutarlılık sağlarlar. Ayrıca yemeğinizin nem içeriğini bozmadan lezzet katar.
Gerçek toz sarımsak, alabileceğiniz en konsantre ve keskin sarımsak şeklidir ve tariflerde en kolay emilenidir. Onu çorbalar, özellikle de kremalı olanlar için tercih edebilirsiniz. Granül sarımsak, tazeden daha güçlü bir görünüm sağlayan, toz haline getirilmiş gibi karışabilen, aynı zamanda onu ekmeklemede veya baharatları bitirmede kullandığınızda biraz çıtırlık sunar.
Bol miktarda taze sarımsağınız varsa, onu sarımsak tozuna dönüştürmek, yiyeceği korumanın mükemmel bir yoludur. Aynı zamanda yiyecek israfını önlemenin ve sarımsak başlarını filizlenmeye başlamadan önce saklamanın harika bir yoludur.
Sarımsak Tozu Nasıl Yapılır?
Ev yapımı sarımsak tozunun taze lezzetini bir kez tattığınızda, bir daha asla elinizin altından ayırmayacaksınız. Mutfağın temel malzemelerini evde yaratmanın ve baharat karışımları ve baharatlar yapmanın inanılmaz derecede tatmin edici bir yanı var, örneğin sarımsak tozu; kendi ev yapımı sarımsak tozunu sadece fırınınızı kullanarak hazırlamak, eşsiz tazelik ve lezzeti garanti eder. Sadece taze sarımsak ve bir tutam sabırla kilerinizi stoklayabilirsiniz. Yemeklerinizi fırında yapılan sarımsak lezzetiyle dönüştürmeye, günlük yemeklere ve biber tozu ve kajun baharatı gibi çeşitli baharat karışımlarına muhteşem lezzet katmaya hazır mısınız?
- Sarımsak tozu, sarımsak dişlerinin tek tek soyulması ile başlar. Sarımsak dişleri fırında yavaşça kurumaya bırakılır, bu da sizin fazla çaba harcamanıza gerek kalmadan tatların yoğunlaşmasını sağlar.
- Eşit kurumayı sağlamak için soyulmuş sarımsak dişlerini eşit parçalara ince bir şekilde dilimleyin. Sarımsak dilimlerini fırın tepsisine tek kat halinde yayın.
- Sarımsakları önceden ısıtılmış fırında tamamen kuruyup çıtır çıtır olana ve kırmaya çalıştığınızda çıtırtı sesi çıkarana kadar kavurun.
- Kurutulmuş sarımsağı bir baharat öğütücüye, kahve öğütücüye veya mutfak robotuna aktarın.
- Sarımsak ince bir toz haline gelinceye kadar bu işleme devam edin.
- İnce bir kıvam elde etmek için sarımsak tozunu eleyin.
- Sarımsak granüllerini ince sarımsak tozundan ayırın ve başka bir kullanım için saklayın.
- Sarımsak tozunu baharat kavanozu gibi hava geçirmez bir kaba aktarın.
- Sarımsak tozunun topaklanmasını önlemek için bir çay kaşığı pişmemiş pirinç ekleyin.
Sarımsak Tozu Yapmanın Püf Noktaları
- Taze sarımsak kullanın. Tazeliği ve dokusu nedeniyle kabuğu pörsümüş sarımsaktan kaçının. En iyi ev yapımı sarımsak tozu için taze sarımsak tercih edin.
- İyice kurulayın. Nemin oluşmasını ve küf oluşumunu önlemek için sarımsağın tamamen kurutulduğundan emin olun.
- Sarımsakları öğütmeden önce soğutun. Buhar oluşumunu ve topaklanmayı önlemek için, kurutulmuş sarımsağı robota eklemeden önce tamamen soğuduğundan emin olun.
- Topakları parçalamak için kavanozu sallayın. Sarımsak tozunuzun gevşek ve kullanımının kolay kalmasını sağlamak için, oluşmuş olabilecek topakları parçalamak için kavanozu ara sıra hafifçe sallayın.
- Granülleri atmayın. Daha fazla sarımsak tozu yapmak için bunları yeniden öğütebilir veya çorbalara, güveçlere veya diğer yemeklere ekleyebilir ve nemi emdikleri için hızla yeniden sulandırabilirsiniz.