
Serinletici Bir İçecek Arayanlara Portakal ve Elma Kompostosu
Komposto Nedir?
Komposto, bütün meyve veya meyve parçalarından şeker şurubu ile birleştirilmiş bir meyve ezmesi türüdür. Lezzetini daha iyi yapabilmek için yavaş yavaş pişirilir. Komposto, reçel gibi sürülebilir veya tarife bağlı olarak püre haline getirilmiş meyve gibi daha fazla meyve özü içerebilir. Katıların yoğunluğu ve miktarı, meyve parçalarının boyutuna ve belirli bir tarifte eklenen pektine bağlı olacaktır.
Komposto ve Reçel Arasındaki Fark Nedir?
Komposto ve reçel nispeten benzerdir ve belirli hususlarla birbirinin yerine kullanabilirsiniz. Reçel ve komposto arasında iki temel fark vardır:
- Sürülebilirlik: Komposto daha az sürülebilir. Çoğu reçel, yayılmasını kolaylaştıran oldukça homojen bir kıvama sahiptir. Bütün meyve parçalarını içerebilen kompostoyu eşit şekilde yaymak biraz daha zor olabilir.
- Saklama: Reçel, buzdolabında dayanacak şekilde tasarlanmıştır; komposto değil. Çoğu komposto, tipik reçel kavanozundan daha az şeker içerir. Bu, kalori sayısını biraz daha düşük tutar, ancak takas, şekerin koruyucu özelliklerini kaybeder. Sonuç olarak, komposto tipik olarak buzdolabında yaklaşık iki hafta sürerken, açılmış bir reçel kavanozu bir ay veya daha uzun süre dayanabilir.
Komposto Ne Kadar Muhafaza Edilebilir?
Kompostolar, nadiren bir kavanozda veya kutuda uzun süre saklanır, bu da onu diğer meyve konservelerinden, reçellerden, jölelerden ve hatta narenciye veya narenciye kabuklarıyla karıştırılmış limon suyuna dayanan marmelatlardan ayırır. Tipik olarak, bir tatlı veya et parçası gibi belirli bir yemeği tamamlamak için bir komposto hazırlanır. Kompostoları yaptıktan hemen sonra yemelisiniz. Bu kısa süreç, şeflerin şekerin koruyucu gücüne ihtiyaç duymadıkları için meyve reçeli tariflerinde kullanabileceklerinden daha az tatlandırıcı kullanmalarını sağlar. Bir komposto, ekmek, tatlılardan ve peynirlere kadar yediğiniz hemen hemen her şeyin yanına gidebilir. Bir kompostoyu sıcak veya soğuk, iri veya pürüzsüz olarak servis edebilirsiniz, bu da onu çok yönlü bir çeşni, sos veya çeşitli yemekler için uygun hale getirir. Bir kompostodaki meyveler parçalar halinde kesilir. Kurutulmuş meyve ile bir komposto yapıldığında, meyve genellikle yumuşatmak için önce suya batırılır. Meyve kompostosu sıklıkla incir, armut, elma, erik, çilek ve portakal kombinasyonlarından yapılır. Komposto tarifleri genellikle vanilya, tarçın, narenciye kabukları ve karanfil gibi diğer tatlandırıcıları içerir. Neredeyse her zaman karışımda iri meyvelerle servis edilirler. Genel olarak basit bir meyve kompostosu, taze meyveler, konserve meyveler veya yumuşatılmış kuru meyveler gerektirir. Meyveyi bir tencereye veya tencereye atıp biraz sıvı eklersiniz. Meyve ısındıkça kendi nemini salacağından çok fazla sıvı eklememeye dikkat edin. Meyvelerin bir kısmı ekşiyse tencereye şeker eklemelisiniz. Tatmak için zencefil, tarçın veya vanilya kullanarak daha fazla lezzet katabilirsiniz. Tüm meyveleri ezmemeye çalışarak ara sıra karıştırarak meyveyi tencerede pişirin. Yaklaşık 15 dakika sonra kompostonuz koyulaşacak ve ocaktan almaya hazır olacaktır.
Komposto sıcak servis edilir. Aynı zamanda soğuk olarak tüketilebilir. Bazıları kompostoyu yaparken bal ya da şeker gibi tatlandırıcılar katıyor, hatta bazıları kompostoya değer katmak için biraz baharat katıyor. Genel olarak, kompostodaki bileşenlerin içeriğini, yani meyve, su, bal, şeker ve ayrıca bazı baharatları görmeniz mümkündür.
Kompostonun Sağlığa Faydaları
- Vücudu Tazeler
Kompost bileşimindeki armut, elma gibi meyvelerin soğuk koşullarda içildiğinde içeriği vücudumuz için oldukça ferahlatıcı olacaktır. Özellikle kompostoyu fiziksel aktivitemizden sonra içersek oldukça fazla enerji harcarız.
- Kolesterolü Düşürür
Komposttaki elma gibi meyvelerin kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede mükemmel olduğuna inanılıyor.
- Sindirim Sistemine İyi Gelir
Komposto, sindirim sisteminde özellikle kalın bağırsakta bulunan kiri gidermek için detoks olarak da kullanılabilir. Bu şekilde kabızlık gibi sindirim problemlerinden kaçınabilirsiniz.
- Bağışıklık Sistemini Geliştirir
Komposttaki yüksek C vitamini içeriği, dayanıklılığınızı artırmanın ve bağışıklık sistemini korumak için çok iyidir.
- Boğaz Ağrısına İyi Gelebilir
Kompostoda bulunan C vitamini ve balın besinlerinin birleşimi boğaz ağrısı probleminizin üstesinden gelmek için değerli bir besindir.
- Mide Problemlerini Giderir
Midenin fazla asit üretmesi, sütün sağlık yararları arasında mide yanmasına neden olur. Portakal ya da elma meyvesinin bulunduğu bir bileşiği tüketmek midedeki asit seviyesini düşürmeye büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
- Ekstra Enerji Sağlar
Sakkaroz ve glikoz hem meyvelerde bol miktarda bulunur hem de kompostun içindeki bal ve şeker kamışı gibi katkı maddeleri vücudunuza büyük enerji sağlayabilen bileşiklerdir. Kompostta bulunan antioksidanlar, serbest radikallerin vücudunuzun hücrelerine zarar vermesini önleyebilir.
- Kemik Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur
İçecek kompostdaki kalsiyum mineral içeriği de kemik sağlığını korumak için çok iyidir.
- Tansiyonu Dengeler
İyi maden suyu kullanan bileşiklerin içinde mutlaka magnezyum bileşikleri olmalıdır. Bu bileşik, yüksek tansiyonu düşürmek için mükemmeldir.
İçeriğe bağlı olarak faydalar, biyolojik olarak aktif maddelerin, vitaminlerin, minerallerin ve organik asitlerin miktarı ve bileşimi ile belirlenir. Ayrıca içeceğin rengine ve aromasına da bağlıdır. Aşçılar komposto pişirmek için hammadde olarak meyveler kullanır: elma, kayısı, armut, ayva, şeftali, erik, portakal, mandalina vb.; Komposto şeker içerdiği için oldukça yüksek kalorili bir içecektir. Her zamanki formda, şeker hastalığı olan kişiler için içmek iyi değildir. Kompostoları şekersiz pişirmeleri veya fruktoz ve ikame maddeleri ile değiştirmeleri gerekir. Kuru üzüm kompostosu doktorlar, anemi, gastrointestinal sistem bozuklukları, kas zayıflığı, ateşin eşlik ettiği yüksek sıcaklık, böbrek ve kalp hastalıkları için bir çare olarak reçete eder.
Elma ve Portakal Kompostosu Tarifi
Malzemeler
- 1 adet elma
- 1 adet portakal
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 dilim limon
- 2 lt su
Elma ve Portakal Kompostosu Nasıl Yapılır?
Portakal Kompostosu
Elma ve portakal kompostosu yapmak için ilk önce meyvelerinizi bol suda iyice yıkamanız gerekir. Yıkadığınız elmaları ve portakalların daha sonra kabuklarını soymanız gerekiyor. Portakalların çekirdeklerini ve elmanın orta kısmını keskin bir bıçak yardımı ile çıkarın. Portakal kabuklarını şeritler halinde kestikten sonra derin bir tencereye alın. Daha sonra üzerini geçecek kadar su ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra suyunu süzüp tekrar bol su ile kaynamaya bırakın. Bu işlemi portakalın acı tadı gidene kadar tekrar edin. Ardından tencereye 300 gram su, 250 gram şeker, limon suyu ve pişmiş portakal kabuklarını koyarak şeker eriyinceye kadar kaynatın. Yaklaşık 25 dakika kısık ateşte kaynatın. Bu arada portakalları küp küp doğrayın ve farklı bir kaseye alın. Kıvama gelen portakal kompostosunu portakalların bulunduğu kaseye ilave edip üzerini kapatın. Hazırladığınız portakal kompostosunu soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra portakal kompostosunu İstediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
Elma Kompostosu
Elma kompostosunu hazırlamak için ilk olarak elmaları bol suda iyice yıkamanız ve daha sonra kabuklarını soymanız gerekir. Elmaları yıkarken sirkeli su kullanmanız çok daha hijyenik olacaktır. Kabuklarını soyduğunuz elmaları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra elmaları küp küp doğrayın ve derin bir tencereye aktarın. Tencerenin içerisine su ve şeker ilave edip kaynamaya bırakın. İsteğe bağlı olarak tarçın, karanfil ya da nane ekleyebilirsiniz. Kaynayan elma kompostosunu ocaktan alın ve soğumaya bırakın.