ÜST

Sosyal Medyanın Dünü ve Yarını

Son çeyrek asırda bilgisayar ve iletişim konularında elde edilen gelişmeler, insanların sosyal hayatını da derinden etkilemiş; çevreleri ile olan ilişkilerini köklü olarak değiştirmiştir. Doğumundan itibaren çok kısa bir zaman dilimi içerisinde insanların dikkatini çekmeyi başaran sosyal medya, günümüz itibarıyla milyarlarca insanı bir araya getiren çok büyük bir platform hâlini almıştır.

Sosyal medya platformları sayesinde geleneksel haber kaynakları ile ulaşılabilecek insan sayısından daha fazla insana daha kısa sürede ulaşılabiliyor. Sosyal medya, insanların haberleşme ihtiyacını çok kolay bir şekilde karşıladığı için kısa zamanda çok popüler bir hâle geldi ve kullanım oranı, katlanarak artmaya devam ediyor.

Akıllı telefonların gelişmesi ve sayılarının artması, sosyal medya kullanım oranını artırıyor.

Bilgisayarlar üzerinden basit mesajlaşma programları ve forumlar ile başlayan sosyal medya serüveni, bugün daha ziyade akıllı telefonlar ve mobil cihazlar üzerinden kullanılan Facebook, Twitter, Instagram gibi dev sosyal medya platformları ile gelişmesini sürdürüyor. Sosyal medya platformları, keyifli zaman geçirme veya yakın çevre ile iletişim kurma aracı olmasının yanında insanların güncel bilgilere son derece kolay şekilde ulaşabildikleri; gündemi takip edebildikleri önemli bir haber kaynağı olarak da hizmet veriyor. Çıktığı andan itibaren özellikle genç kuşak tarafından kabul gören ve kullanılan sosyal medya, zaman içinde hitap ettiği yaş kitlesini de çeşitlendirerek hemen her yaş kesimine hitap eder hâle geliyor.

Sosyal medya, profil bilgileri gibi detaylar sayesinde insanların birbirleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmelerine imkân tanıyor. Ortaya çıkış amacı olan birleştirici etkisi sayesinde ortak ilgi alanlarına sahip olan insanları belirli gruplar altında birleştiriyor. Yapısal anlamıyla sosyal medya, diğer iletişim şekillerinden daha hızlı olarak gelişiyor ve aynı zamanda hem bu çağın hem de sonraki çağların en popüler iletişim şekli olmaya aday gibi görünüyor.

Sosyal medya kavramı, birden fazla uygulama şeklini kapsıyor.

Sosyal Medya Nasıl Doğdu?

1960’lı yıllarda ortaya çıkan İnternet kavramı, daha önce benzeri olmayan pek çok yeniliği ve teknolojik gelişmeyi de beraberinde getiriyor. 1993 yılında geliştirilen grafik arayüzlü Mosaic adlı web tarayıcı ile web ortamı, herkesin kullanabileceği bir ortam hâlini almaya başlıyor. Bu dönüm noktası ile bilgi, grafik, görüntü ve ses gibi ögelerin, kullanıcılar arasında paylaşılması da mümkün hâle geliyor. Önceleri daha çok bilgilendirme amacıyla oluşturulan web sayfaları, Web 2.0 ile kullanıcıların etkileşim içinde oldukları bir ortam hâline dönüşüyor. Başlarda web üzerinden sadece statik sayfaları okumak şeklinde faydalanan kullanıcılar, bu aşamadan sonra web üzerinde içerik de üretmeye başlıyorlar. Bu temel üzerinde inşa edilmiş olan sosyal medya kavramı, kullanıcıların ürettikleri içerikleri İnternet tabanlı uygulamalar yardımıyla paylaşmaları sonucunda doğmuş oluyor.

Sosyal medya türlerinin en fazla bilenenleri; blog siteleri, sosyal ağlar, kullanıcı içerikleri, sosyal yorum siteleri, mikro bloglar ve profesyonel network siteleri şeklinde sıralanıyor.

Bugün en çok sosyal ağ türü kullanılıyor. Facebook, Twitter, Instagram gibi pek çok uygulamaya sahip olan bu tür, dünya çapında milyonlarca kullanıcıyı bir araya getiriyor.

Bugün kullanılan sosyal ağların atası olarak kabul gören SixDegrees.com sitesi, 1997 yılında kuruldu. Bu site, bugün benzerlerini gördüğümüz sosyal medya uygulamalarına benzer şekilde kullanıcı profili oluşturma, arkadaş edinme gibi özellikler sunuyordu. Bu ilk örneğin hemen arkasından benzer şekilde çalışan birden fazla sosyal ağ siteleri görülmeye başlandı. BlackPlanet, AsianAvenue ve MiGente adındaki sosyal siteler, bunların en çok bilinenleri olarak yerlerini koruyor.

2001 senesinde kurulan Ryze.com, sosyal ağlarda ikinci dönemin başlangıcı oldu. Bu site sayesinde kullanıcılar, profesyonel ağlarını kurmaya başladı. Öncü olmasına rağmen bu uygulama, çok fazla rağbet gören bir uygulama olamadı. Onun tahtına, bugün de hâlen popülaritesini korumakta olan LinkedIn geçti.

2000 yılında MySpace’in kurulması ve oldukça popüler olması, ardından gelen Facebook’un da çığır açan bir uygulama olması, sosyal medya çalışmalarında dönüm noktası sayılıyor. Takip eden zamanlarda sahneye çıkan Twitter ile bugün anladığımız anlamda sosyal medya kavramı da oluşmuş oldu.

Sosyal medya, ulaşabildiği büyük kitle ile özellikle pazarlama sektörünün gözdesi olarak dikkat çekiyor.

Sosyal Medyanın Geleceği Nasıl Olacak?

Reklamcılık ve iletişim sektörü, sosyal medyaya büyük yatırım yapılan alanların başını çekiyor. Bunun doğal bir sonucu olarak, geleceğin en önemli ürün satış ve reklamcılık işlemleri, sosyal medya platformları kullanılarak gerçekleştirilecek.

İnsan kaynakları ve profesyonel iş ağları alanında da başarılı örnekleri bulunan sosyal medya, ilerleyen zamanda, bu alanda başarılı bir şekilde yoluna devam edecek. Hizmet sektörü olarak da adlandırılan sektör, yakın bir zaman içerisinde sosyal medya üzerindeki kullanım oranını hızla artıracak.

Ürünler ile ilgili tanıtım ve ürün kullanımı için yardım talebi gibi işlemler, sosyal medya platformları üzerinden verilecek; bu sayede hizmetler, çok daha büyük oranda mobilize olacak. Özellikle giyilebilir teknoloji konusunda elde edilen gelişmeler, sosyal medya platformları üzerinde direkt olarak etkili olarak, yeni ürünler ortaya çıkaracak. Bu yeni ürünler, mevcut sosyal medya uygulamalarının kullanımını artırırken, sayılarını çoğaltacak; kalitelerini de geliştirecek. Sosyal medya uygulamaları, yapay zekâyı daha çok kullanır hâle getirilecek. Sosyal medya üzerinde yapılacak test ve analizler ise sosyal medyanın kullanımı konusunda gelişmeler sağlayacak.