ÜST

Sterilizatör Nedir? & Sterilizatör Tercihinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İnsanlık tarihi boyunca virüs ve bakterilerin bir tehdit unsuru oluşturduğu bilinir. Virüsler ve bakteriler, oldukça kısa süreler içerisinde bir insanı hasta edebilir. İyileşme ise bu mikroorganizmaların uzaklaştırılması ile gerçekleşir. Zararlı mikroorganizmaları yok etmek için birçok yöntem biliniyor ve uygulanıyor ancak birçoğunun yan etkisi ve olumsuz özellikleri var. İlgili yan etkilerden uzaklaşmak ve olumsuz etkiye yol açmamak için sterilizatör tercihinde bulunulabilir. 

Sterilizatör kelimesi, sterilizasyon kelimesinden gelir. Sterilizasyon; yüzey üzerinde yer alan bakterilerin uzaklaştırılarak yüzeyin virüs ve bakterilerden arındırılması işlemidir. Bu işlem gerçekleştirilirken ortam şartlarının bakterilerin yaşamasına engel olacak şekilde düzenlenmesi söz konusudur. Sterilize etme işlemini sterilizatör yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Sterilizatör, evinizde, ofisinizde, her yerde kullanılabilir. Çok kolay bir çalışma mantığı bulunur. Mikroorganizmaların yaşayabilmeleri için ortamın belirli bir ısıda olması ve nem değerinde olması gerekir. Sterilizatörler ise bu durumdan faydalanılarak üretilmiştir. İlgili cihazlar mikroorganizmaların yaşadığı ortamdaki nemi yok eder ve sıcaklık değerini yükseltir. Böylece virüs ve bakterilerin yaşaması için gerekli olan koşullar ortadan kaldırılır. İlgili yüzey ve ortam, bakterilerden tamamen arındırılmış olur. Sterilizatör cihazları kuru ortam ve havadan yararlandıkları için genellikle kurutucu sterilizatör olarak bilinir. Bunun haricinde farklı çalışma prensibine sahip cihazlarda bulunur. UV sterilizatörler bu noktada ön plana çıkar. Çalışma prensibi genel olarak aynıdır. Örneğin UV sterilizatör ürünlerinde sterilizasyon işlemi için UV ışınları kullanılır. Cihazların tamamı insan sağlığı için tehdit oluşturmayacak şekilde tasarlanır. Bakteri ve virüslerden kurtulmak için sterilizatör kullanılabilir. Bulunduğunuz ortamı en kısa yoldan bu şekilde sterilize edebilirsiniz. Sağlık açısından hiçbir risk içermediği için başarılı bir şekilde sterilize işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Sterilizatör Ne İşe Yarar?

Sterilizatörler oda sıcaklığında ya da 50 – 300 derece arasında çalıştırılabilir. İlgili cihazlar çift duvarlı özelliğe sahip izolasyonu sayesinde ısıyı hapseder ve enerjiyi korur. İç tabakası zayıf bir iletkenden oluşur. Dış tabakası ise metalik unsurlara sahiptir. Arasında izolasyona yardımcı olmak için kuru hava da yer alır. Hava sirkülasyon fanı yardımıyla sıcaklık eşit bir şekilde dağıtılır. Sterilizatörlerin iç kısmında ayarlanabilir özelliklere sahip tel örgü kaplamalı tepsiler yer alır. Ayrıca alüminyum tepsilerin olduğu modeller de vardır. Dış kısmında ise açma – kapama özellikleri sağlayan rocker anahtarı, fonksiyonel özellikler için dijital göstergeler ve kontrol tuşları yer alır. Sterilizatörler litre bazlı olabileceği gibi boyutlarına göre de sınıflara ayrılabilir.

İlgili cihazların güç kaynağı ihtiyacı, çeşitli kriterlere göre ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Voltaj ve frekans değeri, bu kriterler arasındadır. Sıcaklığa duyarlı bantlar ya da biyolojik göstergeler, sterilizatör cihazının kullanılması sırasında etkinliği test etmek için kontrol sağlar.

Sterilizatör Nasıl Kullanılır?

Sterilizatör cihazları temelde aynı prensibe göre çalışsa da farklı özellikler içerir. Ayrıca farklı çalışma prensiplerine sahip cihazlar bulabilmek de mümkündür. Nem ve sıcaklık değerini bakterilerin yaşayamayacağı şekilde düzenlemek şeklinde birinci prensibi açıklamıştık. Bu cihazlar genelde bebek ürünlerini sterilize etmek için tercih edilse de farklı amaçlar için de kullanılabilir. Kullanım kolaylığı açısından buharlı sterilizatör ürünlerini tercih edebilmeniz de mümkündür. Peki, sterilizatör nasıl kullanılır?

  • Cihazların büyük bir çoğunluğu sterilizasyon işlemi için buhar kullanır. Buhar üretmek için de suya ihtiyaç duyulur. Cihazı çalıştırmadan önce su haznesini kontrol etmeniz gerekir. Yeterli miktarda su olmadığı takdirde verim alabilmeniz mümkün değildir. Kireçlenme vb. durumlara yol açmamak için temiz su tüketimi gerçekleştiriniz.
  • Makinenin özelliklerine göre kullanım sergileyiniz. Bazı makinelerde küçük parçalar üst sepete, büyük parçalar alt sepete konulabilir. Birçok makinede tek bir haznenin yer aldığını belirtmek istiyoruz.
  • Sterilizatör ürünlerinde buhar aşağı – yukarı yönlü hareket eder. Aşağıdan yukarı doğru bir akış söz konusudur. Bu nedenle biberon vb. ürünleri, içine buhar dolacak şekilde yerleştiriniz.
  • Cihazı çalıştırma aşamasından sonra cihaz durup soğuyana kadar beklemeniz önerilir.
  • Son aşamada sıvı haznesinde kalan suyun boşaltılması gerekir. Bu işlemden sonra hazne içerisinde yer alan nemi bir bez yardımıyla silebilirsiniz.

Sterilizatör kullanırken yukarıda unsurlara dikkat etmeniz önerilir. Sterilizasyon işleminden en yüksek derecede verim almak için bu unsurlara önem verilmelidir. Özellikle bebek ürünlerinin sterilize edilmesinde oldukça faydalı işlemlerdir. Örneğin biberon, bebeklerin yoğun olarak kullandığı bir eşyadır. Biberonun sterilize edilmesi için bu ürünleri tercih edebilir ve uygun kullanımla birlikte verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Doğru kullanım, beraberinde doğru sonuçları getirecektir.  

Sterilizatör Tercihinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sterilizatör tercihinde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. İlgili cihazlar oldukça kullanışlı ve önemli olduğundan dolayı bu unsurlara dikkat etmeniz gerekir. Özellikle bebeğinizin eşyaları için bu cihazları kullanacaksanız şu unsurları dikkate almanız önerilir;

  • Sterilizatör seçiminde standart ve geniş boyunlu modellere yönelebilirsiniz. Bu özellikteki ürünler, biberon değişikliğine daha çok uyum sağlayacaktır. Normal şartlarda eşya değişiminde yeni bir cihaz alma gereksinimi duyulur ancak standart ve geniş boyunlu modellerle bu ihtimali ortadan kaldırmanız mümkündür.
  • Bazı cihazlar biberonları ve emzikleri tutmak için maşa aparatıyla birlikte gelir. Aparatlar sayesinde elinizi sıcak eşyalara dokundurmadan onları alabilmeniz mümkündür. Alacağınız cihazın böyle bir seçeneğinin olup olmadığını kontrol edin. Maşa aparatı sağlayan cihazlar daha avantajlı olacaktır ancak diğer modelleri de incelemeniz ve özelliklerini dikkate almanız önerilir.
  • Bebeğinizi beslemek için birden fazla biberon kullanıyorsanız tek seferde fazla şişeyi alabilen cihazlara yönelebilirsiniz. Ayrıca mama kaplarını da içine alacak şekilde tasarlanmış geniş hacimli modeller de mevcuttur. Sütten kesme aşamasında bu modeller işinize yarayabilir. Kapasitesi yüksek olan modeller, pratiklik ve kullanım kolaylığı açısından çok daha fayda sağlayacaktır.
  • Seyahat esnasında elektrikli modelleri çalıştırabilmeniz mümkün değildir çünkü enerji ihtiyacını karşılayabileceğiniz bir ortam bulunmaz. Bu gibi durumlar için buharlı modellere yönelebilirsiniz. Ayrıca UV sterilizatör ürünlerine de yönelebilirsiniz. Bu modeller pil ile çalıştığından dolayı her yerde kullanılabilir. Özellikle seyahat esnasında bu modellerin kurtarıcı özelliklerde olacağını belirtebiliriz.
  • Cihazlar arasında tercihte bulunurken mutlaka ihtiyaçlarınızı gözetin. Eğer tek seferde fazla eşyayı sterilize edecekseniz yüksek kapasiteli ürünlere yönelebilirsiniz ancak böyle bir ihtiyacınız yoksa, bu modelleri tercih etmeyebilirsiniz. Cihazları incelerken mutlaka kapasitelerine, kalitelerine ve özelliklerine dikkat ediniz. Kararınızı bu kriterlere göre verebilirsiniz.
  • Sterilizatörler aynı çalışma mantığıyla işlem yapar ancak farklı çalışma prensiplerinin olduğu (UV sterilizatör) ürünlerini de değerlendirebilirsiniz.
  • Ürünler arasında tercihte bulunurken fiyat unsurlarına da dikkat etmeniz önerilir. Piyasada çeşitli özelliklere sahip birçok model yer aldığından dolayı fiyatların da değiştiğini söyleyebiliriz. Yani sabit fiyatlı bir model bulabilmek hayli zor görünüyor ancak yeteri kadar araştırma yaptığınızda bütçe dostu modelleri bulabilmeniz mümkündür. Bunun için internette detaylı bir araştırma yapmanız gerekebilir. Fiyat değişikliklerini takip edebilmek için mağazaların e-mail bültenlerine abone olabilirsiniz.

İlgili cihazlar temizlik sağlamaz. Sadece mikroorganizmaları yok etmeye yönelik olarak üretilir. Sterilize edeceğiniz eşyaları önceden ılık su ve sabun ile yıkamanız gerekebilir. Örneğin biberonu sterilize edecekseniz bu ürünleri kullanabilirsiniz ancak sterilizatör süt kalıntılarını temizlemeyecektir. Bu nedenle kullanım amacına uygun olarak ürün tercihi yapmanızı öneriyoruz.