Üretimin yeni yüzü: 3D yazıcılar nasıl çalışıyor?
Son yılların belki de en gözde akımlarından biri 3d yazıcılar oldu… Kısaca 3D yazıcı olarak da bilinen bu teknoloji doğru şekilde kullanıldığında bilim kurgu filmlerini aratmayacak inovasyon ve atılımları da beraberinde getiriyor. 3D yazıcıların işlevlerine beraber bakmaya ne dersiniz?
Geçmişte büyük şirketlerin ve fabrikaların yoğun olarak kullandığı 3D yazıcı teknolojisi son yıllarda iyice gelişti. Bu gelişim en çok da son tüketici olarak adlandırılan bireysel tüketici ve teknoloji meraklıların hoşuna gitti.
Zira artık daha önce bu üretim sistemi için evinde yer açamayan ya da bütçesi olmayan kullanıcılar çok kolay bir şekilde bir 3 boyutlu yazıcı satın alabiliyor ve evinin bir köşesine ya da bir masanın üzerine yerleştirerek bu büyülü dünyaya girebiliyor. Öyle ki günümüzde bir keçeli kalem boyutunda 3D yazıcılar bile ortaya çıktı.
Üç Boyutlu Yazıcı 3D Kalem Pen Printer ufacık bir kalem boyutunda olmasına son derece pratik bir şekilde tasarımlarınıza yardımcı olabiliyor.
Peki 3 boyutlu yazıcılar nasıl çalışıyor?
Birçok farklı türü olan 3 boyutlu yazıcıların en yaygın ve popüler olanı hiç kuşkusuz FDM yani İngilizcesi Fused Deposition Modelling olan türü. Türkçeye Erimiş Yığma Modelleme olarak çevrilebilen bu teknoloji bazı zamanlarda FFF (İngilizcesi Fused Filament Fabrication) yani Erimiş Filament Üretim olarak da tüketicinin karşısına çıkıyor.
3 boyutlu yazıcılar temelde termoplastik filamentlerden tasarımlar ortaya çıkaran bir yazıcı türüdür. Bu tür 3D yazıcılar termoplastik filamentleri kullanır.
Yazıcıdan çıkan erimiş filamentin katman katman eklenmesiyle birlikte bir tasarım kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Farklı malzeme türlerini de kullanabilen 3D yazıcılar kişinin aklındaki tasarımı gerçeğe birkaç dakika içerisinde dönüştürebiliyor.
Son 10 yıl içerisinde birçok insanın evlerine kurduğu yazıcılardan çıkan tasarımlar aslında geçmişte de büyük bir sıklıkla kullanılıyordu. Fakat o dönemlerde sadece işletmeler, tasarımcılar ve fabrikalarda bu cihazın kullanıldığı biliniyor. Zira geçmişte tasarımcılar ürettikleri ürünlerin prototiplerini FDM 3D yazıcılar kullanarak yakından görme imkanına sahip oluyorlardı.
Günümüzde bu teknolojinin hem boyut olarak küçülmesi hem de daha da erişilebilir olması büyük avantajlar sağlayarak herkesin 3D yazıcı dünyasına giriş yapmasını sağladı.

3D yazıcının anatomisi
3D yazıcının nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle bu sistemin ve cihazın parçalarını ve hareket kabiliyetlerini öğrenmek gerek. FDM 3 boyutlu yazıcılar genelde üç eksende hareket edebilir. Sağa ve sola, ileri ve geriye hareket edebilmenin yanı sıra yukarı ve aşağı doğru da hareket ederek tasarımları hayata geçirebiliyor.
Püskürtme haznesi ise filamentin dışarı çıktığı ve tasarıma göre erimiş haldeki filamentin bulunduğu bölge. Bu püskürtme haznelerinin iki parçası daha bulunuyor. Sıcak ve soğuk olmak üzere bu iki bölmesi filamentin daha kolay şekil almasını ve daha hızlı bir şekilde nihai haline ulaşmasını sağlıyor.
3 boyutlu yazıcıların ön tarafında ise genelde dokunmatik olan bir ekran bulunuyor. Birçok modelde karşımıza çıkan bu ekran kullanım kolaylığını bir üst seviyeye çıkarıyor. Bu ekran üzerinden üç boyutlu yazıcınızdan ne çıkarmak istediğinizi ve kontrolleri ayarlayabiliyorsunuz.
Anycubic Mega i3 3D Yazıcı Set de dokunmatik ekrana sahip 3d yazıcılar arasında.
Tasarım nasıl yapılır?
3 boyutlu yazıcınızı kutudan çıkardınız ve hemen kendi tasarımlarınızı, belki yüzük gibi bir takıyı belki de evinizin bir köşesini güzelleştirecek bir süs eşyasını tasarlamak istiyorsunuz. Ama o noktada biraz soluklanmanız gerekebilir. Zira 3 boyutlu bir tasarımı ortaya çıkarmak için öncelikle 3 boyutlu bir tasarımı modellemeniz gerekiyor.
Örneğin; Zbrush gibi yazılımla bu tasarımı modelleyebilirsiniz.
Ya da Tinkercad gibi yazılımlar sayesinde çok uzun eğitimler almadan tasarımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan bireysel tüketicinin 3D yazıcılara büyük ilgi göstermesinin ardından bazı internet siteleri hazır şablon tasarımlar sunmaya da başladı. Bunların en büyük avantajı hiç modelleme yapmadan istediğiniz gibi bir tasarıma sahip olabilmenizdir.

Tasarımdan sonrası
Elbette ya uzun saatler boyunca hayalinizdeki tasarımı yaptıktan ya da hazır şablonlar kullanarak ortaya çıkan 3 boyutlu materyal ile işiniz hemen bitmiyor. Üç boyutlu yazıcının işi tamamlandıktan sonra şu adımları uygulamanız gerekmekte:
- Yazıcıyı temizlemelisiniz. Aksi takdirde cihazınızda kozmetik sorunlar meydana gelebilir.
- Ortaya çıkan tasarıma zımpara yapmanız gerekmekte. Üç boyutlu yazıcıdan çıkan parçalar ve tasarımlar için hafif bir zımpara kullanabilirsiniz. Bu sayede tasarımlar daha pürüzsüz olur.
- İsterseniz ortaya çıkan ürünü ve tasarımı boyayabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış. Gerekli detayları öne çıkarmak ya da sadece korumak için boyayı tercih edebilirsiniz.
- Eğer çok büyük bir tasarım yapacaksanız ve ilk olarak elde ettiğiniz tasarım sadece bunun ufak bir parçasıysa, bu maddeyi diğer parçalara yapıştırıcı ile eklemlendirebilirsiniz.
3D yazıcı satın aldınız ve işin hem yazılım tarafını hem de teknik detaylarını öğrendikten sonra sizi tebrik etmemize izin verin… Çünkü geleceğin meslekleri arasında 3D yazıcıları kullanmayı bilen ve bu alanda uzmanlaşanlar da yer alıyor.
Eğer siz de teknolojik gelişmelerle hayatımıza giren ve uzun yıllar da etkisini koruyacak yeni nesil meslekler hakkında bilgi almak istiyorsanız sizin için hazırladığımız yeni nesil mesleklerle ilgili yazıya mutlaka bir göz gezdirin.