
VPN nedir? Ne işe yarar?
Günümüzde bilgiye ulaşmanın en kolay yolu internetten geçiyor. Artık birçok şeye anlık olarak ulaşıyor ve işlerimizi çok hızlı bir şekilde halledebiliyoruz.
Tek tık ile karanlıktaki bir bilgiyi gün yüzüne çıkarmak mümkün. Peki ya erişimi kısıtlanmış yasaklı siteler? İşte burada devreye VPN giriyor.
VPN nedir?
Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin baş harflerinden oluşan VPN; temelde kişisel IP adresinizi gizleyip farklı, kriptolu bir IP adresinden internete bağlanarak yasaklı site ve IP adreslerine erişmenize imkan tanıyan bir yöntemdir.
VPN sistemleri ile kriptolu (şifreli) bir bağlantı kurulduğu için, oluşturduğunuz veri akışı güvenlik altına alınır ve dışarıdan görülemez.
VPN ne işe yarar?
Temelde yasaklı site ve IP’lere ulaşmanıza imkan tanıyan VPN sistemleri güvenlik seviyesini arttırmak için de kullanılıyor. Kamuya açık bir ağa bağlandığınızda VPN kullandığınız takdirde bağlantınız dışarından tespit edilse de veri akışınızın gizliliği korunmuş olur.
Bunun dışında VPN sistemleri ile fiziksel olarak bulunmadığınız bir yerdeki ağlara bağlanma imkanınız bulunuyor. Bu sayede uzaktan erişim ile okulunuza veya çalıştığınız şirkete/kuruma bağlanabilirsiniz. Farklı ülke ağlarına bağlanarak ülkelerin kendi içlerindeki özel içeriklere erişim sağlayabilirsiniz.
Günlük ofis veya okul çalışmalarınızı Dell’in Vostro 3501 Intel Core i3 notebook modeli üzerinden rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Fiyatına oranla sağladığı yüksek performans ile sizi yarıda bırakmayan Vostro, 2 kilonun altındaki ağırlığıyla da tanışabilirlik konusunda avantaj sağlıyor. 3,4 GHz işlemci hızı ve 8 GB ram desteğiyle Vostro, aradığınız notebook olabilir.
VPN seçimi için püf noktalar
Bu sistemlerinin kullanımı her geçen gün artsa da doğru VPN’i seçmek önemli. Yukarıda güvenli olduğundan bahsettiğimiz bu sistemlerin ücretsiz versiyonlarını düzenli olarak kullanmak çok da makul değil.
Ücretsiz VPN hizmetlerinin tamamına yakını kullandığınız internet hızını ciddi oranda düşürürken, veri akışınızdaki alışkanlıkları size karşı kullanır. Gizliliğiniz konusunda da ciddi farklar yaratmayabilirler. Bu yüzden sizin için bazı problemler yaratabilir. Ancak ücretli bir VPN, güvenliliğinizi çok daha ciddiye alarak yaklaşacaktır.
Bu noktada hizmetini aldığınız VPN’de öncelikle kullandıkları protokollere dikkat etmelisiniz. PPTP, L2TP gibi protokollerden kendi kullanımınıza uygun olanı seçin.
VPN’nin sistemleri genellikle abonelik sistemi üzerinden çalışıyor. Aldığınız paketi herhangi bir veri miktarı sınır koyup koymadığından emin olun. Çünkü belli bir sonra karşılaşacağınız kısıtlama ile istediğiniz şeye ulaşırken işiniz yarım kalabilir.
Size imkan olarak tanıdığı çıkış noktalarının size uygun olduğuna dikkat edin. Özellikle ağına bağlanmak istediğiniz ülkelerin, abonesi olduğunuz pakede dahil olup olmadığına önceden göz atın.
İnternete bağlanırken özellikle kablolu değil wi-fi ile bağlantı sağlıyorsanız, uzakta olsanız dahi güçlü sinyaller gönderen bir modeme ihtiyaç duyabilirsiniz. Tenda’nın V12 AC1200 modeli süper vdsl bağlantısı, dual band özelliği fiyat performans konusunda üst düzey bir router modem. Dahası Tenda kullanıcılarına 36 ay garanti sunuyor.