
Çocuklara Çevre Bilinci Aşılamanın Yolları
Çevre bilinci konusunda duyarlı çocuklar yetiştirmek, ebeveynlerin en önemli görevlerinden biridir. İyi bir yaşam tarzı sürdürebilmesi, sağlıklı çevre ve sağlıklı birey arasındaki dengeyi kurabilmesi için her çocuğun bu eğitime ihtiyacı vardır. Çocuğunuza bu bilinci aşılamaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur. Çünkü okul öncesi edinilen tüm davranış ve alışkanlıklar, geleceğin temelini atar. Ayrıca okul öncesi dönemde oyunlar oynayarak, eğlenerek bu bilinci kazanması onun için daha kolay olur. Doğaya saygılı bir çocuk yetiştirmeye basit ve küçük şeylerle başlayabilirsiniz. Bu basit şeyler zamanla alışkanlık haline dönüşür. Erken yaşta alışkanlık haline dönüşen her şey zamanla hayat tarzına dönüşür. Sonuç olarak da çevre sorumluluğunu erken yaşta kazanan çocuğunuzun ileride dünyayı kurtarmaya hevesli bir çevre aktivistine dönüşmesi muhtemeldir. İşte çevre bilinci sahibi ve doğaya saygılı çocuklar yetiştirmek için atabileceğiniz birkaç küçük adım… Çocuğunuzun tercihine ve zevkine göre nereden başlayacağınıza karar verebilirsiniz.
Çocuğunuza bu bilinci aşılamaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur.
Önce Kendiniz Örnek Olun

Kaynak: nationalgeographic
İçinizdeki çevre sevgisi ve doğa saygısını her adımda dışa vurun, gösterin. Evdeki gereksiz yanan lambaları söndürün. Diş fırçalarken çeşmeyi kapatın. Plastik poşet kullanmayın. Çok basit gibi görünen bu ayrıntılar bile çocuğunuzda çevre bilincini oluşturmakta büyük önem taşır. Her adımı sizden görerek uygulayacağı için öncelikle kendiniz uygulayarak ona bu şekilde rol model olmanız güzel şeyleri kopyalamasını sağlar.
Evde Hayvan Besleyin ve/veya Bitki Bulundurun

Kaynak: kidsco
Sevgiyi doğadan ve hayvanlardan da alabildiğini gören çocuk doğanın dengesini kavramaya başlar.
Sevgiyi sadece insanlardan değil doğadan ve hayvanlardan da alabildiğini gören çocuk, doğanın dengesini kavramaya başlar. Evde bir hayvan besleyin ve çocuğunuza bununla ilgili küçük sorumluluklar verin. Mamasını o koysun, suyunu o tazelesin…Ya da eve bir çiçek alın, yine sorumluluğu ona verin; suyunu o versin. Böylece saygı ve sevgi duygusu insanlardan sonra hayvanlara ve bitkilere de kaymaya başlayacaktır.
Yiyeceklerin Nereden Geldiğini Anlatın

Kaynak: washingtonpost
Meyve ve sebzelerin nasıl ekilip biçildiğini, nerede yetiştiklerini, nasıl büyüdüklerini anlatın. Gerekirse bir çiftlik ziyareti yaparak tüm bunları yerinde görmesini sağlayın ve ağaçtaki meyvelere, toprakta yetişen sebzelere dokunmasına yardımcı olun. Sebze ve meyvelere olan ihtiyacımızı kavradıkça neden toprağa ve suya ekstra özen göstermemiz gerektiğini de anlayacaktır. Eviniz müsaitse küçük bir alana kendi bahçenizi kurabilirsiniz. Kendi ekip biçebileceği, suyunu koyarak sebze ve meyvenin nasıl yetiştiğini görebileceği küçük bir alan, gün içinde toprakla oynayabilmesini de sağlayacaktır.
Sağlıklı Beslenin
Evinize en yakın pazara çocuğunuzla birlikte gidin. En sevdiği meyveleri kendisinin seçmesini istediğinizi söyleyin ve eve dönünce bu meyvelerden meyve suyu yapmayı teklif edin. Meyve ve sebzelerin ağaçtan ya da topraktan pazara gelip sofrada beslenme amaçlı bulunuyor olmaları, doğanın dengesini kavramasını kolaylaştıracaktır. Yaşayarak öğrendiği için de hafızasında daha iyi yer edecektir.
Geri Dönüştürün

Kaynak: americanchemistry
Evinizde geri dönüştürmek adına ayrı ayrı tasarlanmış özel çöp kutularından bulundurun.
Evinizde geri dönüştürmek adına ayrı ayrı tasarlanmış özel çöp kutularından bulundurun. Bu şekilde çocuğunuz evde çöp atmak istediğinde farklı çöp kutularını kullanması gerektiğini ve bunun neden olduğunu kavrayacaktır. Market alışverişine ya da pazara giderken poşet yerine özel tasarlanmış bez çanta ya da file kullanın. Markete her gittiğinizde bu çantayı çocuğunuz yanınıza alsın. Bir zaman sonra bu durumu bu şekilde tanımlamaya başlayacak ve bir alışkanlık haline getirip yaş olarak büyüdükten sonra ise çevre bilinci oluşmuş bir şekilde hayatına devam edecektir.
Su Tüketimine Dikkat Edin

Kaynak: 3.bp
Diş fırçalarken ya da el yıkarken suyu açık bırakmaması gerektiğini anlatın. İşi bittiğinde suyu hemen kapamanın, gereksiz yere sifon çekmemenin, devamlı damlayan bir musluğu hemen tamir etmek gerektiğinin önemini vurgulayın. Evde bulunan musluklara birlikte tasarruflu başlıklardan takabilirsiniz. Bunu neden taktığınızı, ne işe yaradığını soracaktır. Görerek ve yardım ederek su tasarrufunun amacını anlayacak ve bu şekilde öğrendiği için hiçbir zaman unutmayacaktır.
Çöpten Sanat Yapın

Kaynak: todaysparent
Bazı çöpler ikinci bir şansı hak eder.
Evde plastik kutular, tuvalet kağıdı ruloları, plastik şişeler hatta cam şişeler biriktirin ve beraberce bunlardan bir sürü yeni şey yaratın. İnternette bulunan çeşitli ‘kendin yap’ sitelerinden yardım alabilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuz, her şeyi hemen çöpe atmaması gerektiğini, bazı çöplerin bile ikinci bir şansı hak ettiğini ve hatta tekrar kullanılabileceklerini kavrar. Eğlenerek, keyif alarak öğrenir ve alışkanlık haline getirmek için kaydeder.
Çevre Temalı Programlar izleyin
Çocukların televizyona olan ilgisi malum. Ekran saati geldiğinde, dünya ve çevre ile ilgili bir çizgi film ya da belgesel tercih edebilirsiniz. Bu şekilde hem sevdiği bir şeyi izler hem de izlerken görsel olarak konu ile ilgili bazı ayrıntıları hafızasına kaydeder. Bunun yanında çevre bilincini vurgulayan çeşitli kitap ya da dergiler de mevcut. Çevreye neden saygı duyması gerektiğini ve buna nasıl katkı sağlayabileceğini uyku öncesi beraber okuyacağınız bir kitap eşliğinde konuşabilirsiniz. Kitap, dergi ya da film seçiminde Hepsiburada kitaplar, filmler ve müzikler kategorileri size çok yardımcı olacaktır.
Tüm bunlar evde uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem. Çevre bilincini çocuğunuza aşılarken dikkat etmeniz gereken en önemli etmen, erken yaşta ve eğlenceli bir şekilde öğretmeye başlamanız. Çünkü eğlenmeden, oyunsuz, ders gibi öğrettiğinizde konu sıkıcı gelecek ve muhtemelen de her şey geri tepecektir. Bu sebeple eğlenceli ve beraber vakit geçirebildiğiniz şekilde aktiviteleri ayarlamanız yararınıza olur. Bu şekilde öğrendiğinde, doğaya ve çevreye olan saygısı zamanla alışkanlığa dönüşecek ve farkında olmadan ileride bir yaşam tarzı haline gelecektir.