ÜST
en sürükleyici

2021 Yılının En Sürükleyici 5 Romanı

Bu yılın en sürükleyici romanlarıyla henüz tanışmamış olabilirsiniz. Yıl bitmeden vazifemizi yerine getirelim, bu yılın en sürükleyici 5 yerli romanı ile sizleri tanıştıralım istedik.

Türk Edebiyatı’nın zenginliği yansıtan yazarlarımızdan en sürükleyici 5 romanı sizler için mercek altına yatırdık.

1.2021’in En sürükleyici Polisiye romanı: Kayıp Tanrılar Ülkesi – Ahmet Ümit

en sürükleyici

Türk polisiye romanı denilince akla gelen yazarlarımızdan ilki hiç kuşkusuz Ahmet Ümit. Ümit, dört yıldır üzerinde çalıştığı ve 2021 yılının ortalarında yayımlanan Kayıp Tanrılar Ülkesi‘nde, arkeoloji ve mitolojiyi harmanlayarak yine usta işi bir romanla karşımıza çıktı.

İlk  sayfasından itibaren polisiye gerilimin doyasıya yaşayacağınız Kayıp Tanrılar Ülkesi, Berlin’de cinayetler işleyen bir seri katili anlatıyor. Katil, her biri muamma olan cinayetleri işlediği suç mahallinde  Zeus’tan, Poseidon’dan, Kranos’tan, Uranos’tan izler bırakıyor.. Arkeolojinin büyülü kapılarını aralayan romanı okurken, Pergamon’un dehlizlerinde, karanlık sokaklarında, çürümüş ahşabında ve erimiş mermerinde geziniyormuş gibi hissedeceksiniz.

2.Veba Geceleri – Orhan Pamuk

Edebiyatçılarımız bu yıl ardı ardına sürükleyici romanlar yayınladı. Orhan Pamuk’un 5 yıldır üzerinde çalıştığı Veba Geceleri de bu yılın mart ayında yayımlandı. 1901 yılında yaşanan 3. veba pandemisini konu alan Veba Geceleri, Osmanlı’nın 29. vilayeti Minger Adası’nda geçiyor.

2021 yılının en sürükleyici romanları arasında yer alan eserde Pamuk, siyaseti, aşkı, salgını, korkuyu, karantina günlerini, devlet ve birey mevzularını bir masal havasıyla ele alarak günümüze de ışık tutuyor.

3.Balıkçı ve Oğlu – Zülfü Livaneli

Toplumsal konuları çarpıcı biçimde ele alışı ile bilinen yazarlarımızdan biri olan Zülfü Livaneli bu yıl yine muhteşem bir romanı bizlerle buluşturdu. Ballıkçı ve Oğlu adlı romanıyla Livaneli, bu kez Ege balıkçılarının ve hayal kurmaktan bile mahrum bırakılan göçmenlerin yaşadıklarına eğiliyor.

Balıkçı ve Oğlu Ege’nin tarihinden bugününe, balık çiftliklerine ve rant hırsıyla dağlara, kıyılara saldıran şirketlerin yarattığı ekolojik yıkıma dair de çok şey söyleyen Livaneli, bir yandan da son yılların en can yakıcı ve büyük dramı göçmenliği, balıkçı Mustafa, Mesude ve Samir bebek üzerinden anlatıyor. Göçmenlerin bir bilinmeze doğru yaptıkları yolculuklarını, hayatta kalma çabalarını anlattığı, belki de en şiirsel romanı olan Balıkçı ve Oğlu, ustalıkla seçilen tasvirlerle okurun zihninde capcanlı bir anlatı oluşturuyor.

4.Yakın Tarihin Gerçekleri – İlber Ortaylı

Ayaklı bir kütüphane olarak tanımlayabileceğimiz İlber Ortaylı da bu yıl en sürükleyici romanlarından birini yayımlayan yazarlar arasında yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş nedenlerini, o dönemde yaygınlaşan milliyetçilik akımlarını, Trablusgarp Harbi’ni, Balkan Harbi’ni, Birinci Dünya Harbi’ni ve akabinde küllerinden doğan bir cumhuriyet kuran Mustafa Kemal Atatürk ile arkadaşlarını etkili bir dille anlatıyor. Ayrıca Türk siyasal hayatında demokrasiye geçiş uğraşlarını, Demokrat Parti’nin iktidarda olduğu yılları anlatan Yakın Tarihinin Gerçekleri ile Ortaylı, Orta Doğu’nun tarihine de ışık tutuyor.

5.Bir Mübadele Dramı, Yadırgı – Oğuz Özdem

Liman Yayınevi tarafından yayınlanan ve Yunan Mübadelesini anlatan Bir Mübadele Dramı, Yadırgı ile yazar Oğuz Özdem, yaşayanların hafızasında hiç eskimeyen bir hikayeyi anlatıyor: Mübadelenin her iki tarafındaki insanların yeni hayatlarını yadırgayışlarını…