ÜST

Yoga Stilleri Rehberi

Dünyanın en köklü meditasyon ve egzersiz yöntemlerinden olan yoga, aslen bir öğretidir. Binlerce yıllık geçmişi sayesinde günümüze taşınırken tek bir hareket dizisiyle sınırlı kalmayıp birbirinden farklı yöntemlerle geliştirilmiş durumda. Yorgunluğu azaltmak, durgun geçen bir günü hareketlendirmek, esneklik kazanmak veya dayanıklılığı artırmak gibi pek çok faydası olan yoga dünyasına adım attığınızda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Yoga türlerini tanımak, kendinize nasıl bir yoga yolculuğu seçeceğiniz için de oldukça önemlidir.

“Yoganın enerji ile buluşması.”

Vinyasa Yoga

Kaynak: arhantayoga

Yoganın en yaygın stillerinde olan Vinyasa, enerjiyi temel alır. Enerji seviyesinin en yüksekte olduğu bu stilde de nefes ön plandadır ve tüm geçişler nefesle uyumlu şekilde yapılmalıdır. Kendi dilinde “özel şekilde yerleştirme” anlamı taşır ve nefesler arasında pozisyon değiştirilerek farklı pozlara geçilir. Aktif yoga türleri arasında yer alan Vinyasa’da nefes-vücut uyumu sağlanamazsa beklenen etki yaratılmaz ve egzersizin etkisi minimuma iner. Her egzersizde hangi poz sıralamasının uygulanacağı bellidir ve pozların ezberlenmesiyle evde pratik yapmak oldukça kolaydır.

“Yogayı tüm detaylarıyla öğreten en etkin stil.”

Hatha Yoga

Kaynak: nzashram

Tüm dünyada en çok uygulanan yoga stili olan Hatha, aynı zamanda en sakin olanlardan biridir. Her hareketin ne amaçla yapılacağı, sonrasında nasıl bir etki bırakması gerektiği tane tane anlatılır. Yogayı öğrenmek ve felsefesini tam olarak algılamak için önerilen temel stildir. Bir hareketten diğerine geçiş esnasında bir sonraki hareketteki duruş ve uygulama yöntemi anlatılırken dinlenme imkanı da doğar. Hatha ile yogaya giriş yaptıktan sonra diğer stillere geçiş yapmak daha kolaydır.

“Güç depolamak için yeni bir yol.”

Aştanga Yoga

Kaynak: medium

Güç odaklı olan bu stilde yine geleneksel metotlar uygulanır ve temel felsefeden uzaklaşılmaz. Hatha ve Vinyasa gibi stillerde olduğu gibi hangi hareketlerin birbirini takip edeceği belirlenmiştir ve böylece adaptasyon süreci oldukça kolaydır. Yeni başlayanlar için de oldukça uygun olan bu stil, yogadaki sekiz ana kolu temsil eder. Hareket düzeninde dört iç ve dört de dış olmak üzere kollar iki ana gruba ayrılır ve hareketler bu sırayı takip eder.

“Esnekliğin sınırlarını Yin Yoga ile zorlayın.”

Yin Yoga

Kaynak: yogajournal

Yerden kalkmadan yapılan bir yoga stili olan Yin, bu yönüyle etkisiz gibi gözükse de vücudun esnekliğini artırmak için en önemli yöntemlerden biridir. Vücudunuzu daha az yormasına rağmen pozların uygulanmasında sürenin maksimumda tutulması nedeniyle esneklik gerektiren birçok spora da destek sağlar. Hatha, Vinyasa ve Aştanga gibi aktif stillerden farklı olan Yin, pasif yoga stilleri arasında yer alır.

“Yogada meditasyonun zirve noktası.”

Kundalini Yoga

Kaynak: squarespace

Meditasyona en fazla ağırlık verilen yoga stillerinden olan Kundalini, adını aldığı enerji türünün açığa çıkarılmasını hedefler. Farkındalık temelli olan Kundalini ile fizikselden çok zihinsel bir gelişim hedeflenir. Diğer yoga türlerinden geçişte adaptasyonu kolay değildir çünkü nefes alma metodu da farklılık gösterir. Vücut, bu stilde pek yorulmasa da nefes alış verişlerinin çok önemli olması nedeniyle vücudu tamamen rahat bırakmamak ve pozlara odaklanmak gerekir. Çeşitli rahatsızlıkları olanlar bu yöntem sayesinde açığa çıkan enerjiden yararlanıp kendilerini daha iyi hissetmeye çalışır.

“Sauna etkisini yoga ile bir araya getirin.”

Bikram Yoga

Kaynak: ampr

Sıcak yoga olarak da bilinen bu stil, adıyla uyumlu bir şekilde sıcak odalarda yapılır. Sauna etkisinin yaşandığı hareketler biraz yorucu olsa da olumlu etkileri nedeniyle sıklıkla tercih edilir. 40 dereceye yakın sıcaklığı bulunan stil, yoğun terleme ve efor harcama gerektiren bir tür olduğundan öncesinde sıvı takviyesinin artırılması önerilir. Bikram’ın sağladığı terleme ile toksinlerden daha çabuk kurtulunur ve hastalık riskleri azaltılır. Yapıldığı ortamdan kaynaklı olarak egzersizlerin sonunda sıvı kaybı nedeniyle kişiyi zayıflamış gibi gösterse de yoga eğitmenleri sadece bu amaç için Bikram yapılmasını tavsiye etmez.

“Vücudunuzu yoga ile yenilemeye hazır mısınız?”

Restoratif Yoga

Kaynak: amazonaws

Adını özelliklerinden ve yarattığı etkiden alan Restoratif Yoga, vücudun yenilenmesini amaçlar. Pasif bir yoga stilidir ve ekipmanlardan destek alınan ender stiller arasındadır. Blok, battaniye, kayış, yastık gibi birçok yoga ekipmanı sırasıyla kullanılır ve egzersizin tamamlanmasının ardından vücuda büyük bir rahatlık hissi hakim olur. Yorucu veya stresli geçen bir günün ardından birçok kişi Restoratif Yoga yaparak kendini yeniler. Vücudun yaşadığı rahatlama hissi zihni de etkiler ve vücut bir süreliğine stresten neredeyse tamamen arınır.

“Çocukları da yoganın bir parçası yapmak mümkün.”

Çocuk Yogası

Kaynak: udemy

Çocukları erkenden yogaya başlatmak için tercih edilir ve duyu organlarının gelişmesini sağladığına inanılır. Esneklik kazandıran hareketler vücudun birçok farklı spor dalında rahat hareket etmesini sağlar ve aynı zamanda önemli ölçüde güç kazanmaya yardımcı olur. Bedeni ve zihnini spor veya egzersiz yaparken doğru koordine edemeyen çocuklar için de bunu sağlamanın en dinlendirici ve etkili yollarından biridir.

“Hamileliği daha rahat geçirmek için yogaya başvurun.”

Hamile Yogası

Kaynak: psychologies

Anne ve karnındaki bebek arasında daha güçlü bir bağ ve enerji köprüsü kurmak için yapılan bu stil, doğuma hazırlık sürecinin bir parçası olarak uygulanır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerindeki bel ve sırt ağrılarının giderilmesine de yardımcı olan Hamile Yogası, doğum sırasında pelvis ve kalça bölgesinin de daha esnek hale gelmesini sağlar. Hamile Yogası sırasındaki nefes egzersizleri ilerleyen dönemce sancılı dönemlerde daha rahat nefes alıp vermeyi sağlayacağı için kişinin vücudunu daha iyi kontrol etmesinde önemli rol oynar.

Birçok yoga stili arasında zihninize ve bedeninize uygun olanı belirledikten sonra harekete geçin ve buradan Hepsiburada’nın Yoga Malzemeleri dünyasına giderek siz de yoga dünyasının bir parçası olun. Kendinizi meditasyonun, huzurun ve sakinliğin kollarına bırakmak için yoganın en iyi fırsat olduğunu unutmayın.