ÜST

Yüzme Öğrenirken İşinize Yarayacak Teknik Bilgiler

Yüzme teknikleri, yalnızca profesyonel sporcuların değil; amatör ya da hobi olarak yüzenlerin de aktivite sırasında maksimum fayda elde etmelerini sağlıyor. Her ne kadar genellikle çocuklukta ve kendi kendine öğrenilen bir spor olsa da aslında herkesin profesyonel bir yardım alması tavsiye ediliyor. Özellikle sudan korkan insanlar için oldukça fayda sağlayan yüzme dersleri, doğru nefes alma, zamanı ve vücudu en uygun şekilde kullanma gibi temel prensipleri alışkanlık haline getirmeye yardımcı oluyor.

Yüzmeyi öğrenmeden önce buna uygun kıyafetler seçmeniz önemli. Özellikle havuz için yüzme gözlüğü ve boneleri ihmal etmemek gerekiyor. Tüm yüzme ekipmanları için Hepsiburada’nın “Yüzme Ürünleri” kategorisini inceleyebilirsiniz. Eğer yüzme biliyorsanız; birkaç tekniği uygulayarak çok daha az efor harcayıp maksimum fayda elde edebilirsiniz. İşte sizin için bazı öneriler:

Su ile bütünleşip içerisinde kayarak ilerleyin.

Suyun İçinde Kayma Hareketini Deneyin

Kaynak: sciencefriday

Yüzme egzersizleri, ilk olarak streamline adı verilen duruşun öğrenilmesi ile başlıyor. Bu duruş, profesyonel yüzücülerde çokça görülen ve vücudun gergin olduğu bir pozisyon olarak tarif edilebiliyor. Suya girerken ilk önce eller ve orta parmak, daha sonra baş ve en son ayaklar suya sokuluyor. Düz bir şekilde uzanan vücut, böylece suyun akışkan yapısına uyum sağlıyor ve kısa sürede daha fazla yol katedebiliyor.

Suyun içerisinde kayma hareketini yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor. Kol çekişleri sonrasında suyun içerisinde yeniden streamline pozisyonunun alınması gerekiyor. Bunun için bir kol suya girerken; diğerinin çekişi bitirmesi ve yeniden gergin bir şekilde suya girmeye hazır olması bekleniyor. Suyun içerisinde yer alan kolun ise mayonun altından ve bacağa oldukça yakın bir mesafeden çekişi tamamlaması gerekiyor. Böylece kollar, düz pozisyonda olan bacakları destekliyor ve su ile yakalanan uyum korunuyor.

Yumuşak ve Güçlü Hareketler Yapın

Kaynak: 220triathlon

Yüzerken ani ve sert hareketlerin size yardımcı olmadığını unutmamak gerekiyor. Güçlü hareket etmek ve suya hükmetmek, sert ve keskin hareket edilmesi anlamına gelmiyor. Yüzerken mümkün olduğunca yumuşak geçişler yapmak, bu sürecin daha az yorucu olmasını sağlıyor. Kulaç atarken en önemli noktalardan biri, kolun en ileriden başlayıp en geriye kadar gitmesi oluyor. Suya giriş yapan el, vücut ile aynı orantıda hareket etmeli ve diğer kol ile uyumlu olmalı. Suya giriş yaptıktan sonra kolu mayonun altından çekmek, suya yeterli kuvvetin uygulanmasını sağlıyor. Eğer kolunuzu yüzeye yakın tutarsanız; yeteri kadar güçlü bir hareket elde edemeyerek su içerisinde ilerleme imkanı elde edemezsiniz.

Kulaç atarken çift sayılarda aynı yönden nefes almanız gerektiğini hatırlayın.

Yüzme Stilinize Göre Nefes Alma Temponuzu Ayarlayın

Kaynak: popsci

Farklı yüzme tekniklerine göre nefes alma şekilleri bulunuyor. Eğer serbest stili tercih ediyorsanız; hem sağdan hem de soldan nefes almanız gerekiyor. Hareketinizi doğru tamamlamak için kollarınız suyun içerisindeyken yüzünüzün de su altında olması öneriliyor. Suyu çektiğiniz ve geriye attığınız kolunuz, bacağınızın seviyesine geldiği anda başınızı diğer kolunuza doğru eğerek yüzünüzü suyun üzerine çıkarabilir ve nefes alabilirsiniz. Kulaç atarken çift sayılarda aynı yönden nefes almanız gerektiğini hatırlayarak bu tempoyu rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

Yüzerken nefesinize ayarlamanızı sağlayan bazı egzersizler de bulunuyor. Kollarınızdan biri, ileriye doğru uzanmış ve ayak hareketleri ile ilerlerken nefesinizi kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Bunun için sağ kol önde iken sol taraftan nefes alıp, 6 ayak sonra nefesinizi verebilirsiniz. Bir diğer nefes alma egzersizi ise kollar tamamen suyun içindeyken uygulanabiliyor. Yalnızca ayaklar ile hareket sağlanırken nefes alıp 6 ayak sonra nefesinizi bırakarak doğru tempoyu yakalayabilirsiniz.

Su İçerisinde Nefes Nasıl Verilir?

Kaynak: swimitright

Yüzmeye başlayanların en merak ettiği sorun genellikle ağızdan mı yoksa burundan mı nefes vermek gerektiği oluyor. Aslında bunun için doğru bir yol yok. Yalnızca ağız, yalnızca burun veya her ikisi de rahatlıkla kullanılabiliyor. Yüzme sırasında nefes alışverişinin kolay öğrenilmesi için oksijeni ağızdan alıp burundan boşaltma tekniği kullanılıyor. Aslında bu durumda yüzen kişinin kendini nasıl rahat hissediyorsa öyle davranması gerektiği biliniyor. Stile göre farklı nefes alma teknikleri olduğunu unutmamak gerekiyor. Serbest stilde nefes yan taraftan alınırken, kelebek stilinde ise başı düz tutarak nefes almak gerekiyor. Başı su yüzüne çıkarmak biraz daha yavaşlamak anlamına geldiği için kelebek yüzmede her kulaçta nefes almak önerilmiyor. Burada nefesinizi ne kadar tutabileceğinizi belirleyerek 2-3 kulaçta bir nefes alabilirsiniz.

Hangi stilde olursa olsun eğer hızlı yüzüyorsanız nefesinizi verirken hem ağzınızı hem de burnunuzu kullanabilirsiniz. Çünkü hızlı yüzerken nefes alışverişi de aynı oranda hızlanıyor. Ağızdan nefes alıp ciğerlerinizi doldurduğunuzda havayı burundan aynı hızda boşaltmak mümkün olmuyor. Bu nedenle stilinizi geliştirirken ve hızlanırken nefesinizin ilk yarısını ağızdan, ikinci yarısını ise burundan vererek bir sonraki nefese ciğerlerinizi hazırlayabilirsiniz.

Ayaklarınızı serbest bırakın ve bir balık gibi yüzün.

Yüzmenin Temeli: Doğru Ayak Çırpma

Kaynak: mszvtiburon

Yüzme esnasında ayak parmaklarını bükmemek oldukça önemli. Ayakların bileklerden itibaren serbest bırakılması gerekiyor. Bunu sağladıktan sonra ayakları bir balığın hareketi gibi yavaş fakat suyu itecek şekilde hareket ettirmek öneriliyor. Bacakları hareket ettirirken bu hareketin kalçadan başlaması gerekiyor. Dizi kırmak su içerisinde dengenin kaybolmasına neden oluyor. Bu sebeple bacak hareketlerinin kalçadan başlaması ve adeta süzülerek ayaklara doğru devam etmesi sağlanıyor. Streamline duruşunda olduğu gibi suya paralel bir şekilde kalmak ve yüzmeye bu şekilde devam etmek yorulmadan uzun mesafeler gidebilmeyi kolaylaştırıyor. Bebeklerin yüzme konusunda bu kadar başarılı olması da henüz dizlerini kullanmayı öğrenmemiş olmalarından kaynaklanıyor.

Siz de bu teknikler ve alışma antrenmanları ile yüzme tekniklerinizi kısa zamanda geliştirebilir ve yüzme egzersizlerinizin vücudunuzdaki mucizevi etkilerini gözlemlemeye başlayabilirsiniz.