
Erken Yaşta Spora Başlamanın Faydaları
Erken yaşta spora başlamak, kişilerin gelişim dönemini hem zihinsel hem de fiziksel açıdan olumlu olarak etkiler. Spor yapma alışkanlığını küçük yaşlarda edinmek, ileride daha sağlıklı ve düzenli bir hayatın da kapılarını açar. Fakat unutulmaması gerekir ki erken yaşta başlanan spor, yanlış programlarla ve uygulamalarda devam ederse kişinin gelişime olumlu etki etmez. Bu yüzden erken yaşta spora başlarken mutlaka spor konusunda tecrübeli insanların ve antrenörlerin desteğini almak gerekir. Erken yaşlarda doğru ve bilinçli bir planlamayla başlanan sporun faydalarını öğrendiğinizde hem kendi çocuklarınızı hem de çevrenizdeki çocukları spora teşvik edeceksiniz.
“Bir çocuğu sporla büyütmek, geleceği için alacağınız en iyi kararlardan biri.”
Sağlıklı büyümenin ve gelişimin anahtarı
Bir çocuğu erken yaşlardan itibaren spora başlaması için teşvik etmek ve hayat boyu spor yapmaya alıştırmak, ona verilebilecek en güzel ödüllerden biridir. Özellikle gruplar halinde yapılan sporların zihinsel etkisi büyüktür. Spor, küçük yaşlarda sosyalleşmek, özgüven sahibi olmak ve başarı duygusunu tatmak için en sağlıklı yöntem olarak bilinir. İlerleyen yaşlarda görülen diyabet, kalp, damar, dolaşım solunum sistemi rahatsızlıkları, hareketsizliğe bağlı hastalıklar ve sakatlıklar, spora erken başlamış kişilerde çok daha az görülür. Hastalık ihtimali sporla değil hiçbir yöntemle tamamen ortadan kalkmaz ancak spor tüm ihtimalleri en düşük seviyeye çeker. Çocukların kronik hastalıkları bulunması kesinlikle çoğunlukla spor yapmaya engel değildir ancak bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurup onay almak gerekir. Diyabet gibi günümüzde erken yaşlarda da görülebilen bir hastalığın spor yapmaya engel olmadığı, Amerika merkezli profesyonel bisiklet takımı Novo Nordisk tarafından da kanıtlanmıştır. Tüm sporcuları diyabetli olan Novo Nordisk, uzun yıllardır profesyonel bisikletteki en önemli yarışlara katılıyor. Dünyanın en zorlu bisiklet turlarında gerekli doktor kontrolü sağlandığında astımlı veya diyabetli sporcular da şampiyonluklar kazanabiliyorlar. Düzenli spor yapmak, mevcut hastalıkların risklerini ve etkilerini de azaltır.
“Spor sayesinde fiziksel ve zihinsel gelişim uyumlu ve doğru şekilde ilerliyor.”
Sporun çocuklar üzerinde bilinen ve kanıtlanmış etkileri
Çocuklar, spora başladıkları anda hayatlarına hareket kazandırır ve aktif bir yaşamın kapılarını aralar. Vücut gelişimi güçlü ve doğru şekilde olacağından duruşa bağlı fiziksel sorunlar yaşanma ihtimali azalır. Düzenli spor yapılması, beslenme alışkanlığı kazanılmasına da olumlu etki eder. Doğru ve dengeli beslenme alışkanlığı erken yaşlarda kazanılacağı için ilerde kilo problemleriyle de karşılaşılmaz. Daha güçlü kemik ve kas yapısı oluşacağından sakatlanma riski azalır. Farklı sporlarla iç içe olmak vücudu en iyi şekilde kontrol etmeye de imkan tanır. Bunun sonucunda da beyin vücudu daha iyi kontrol eder, stresli ortamlarda ve tehlike anında sakin kalıp mantıklı hareket etmeyi sağlar. Spor yaparken tüm engelleri ve zorlukları kendi başına aşmayı öğrenen çocuklar, kendilerine güvenir ve ileride baskı altında daha az sorun yaşarlar. Çocuklukta ortaya çıkan odaklanma ve konsantrasyon problemleri de düzenli spor alışkanlığı ile giderilir. Spor yapma alışkanlığı kazanan bir çocuk tamamen o anki performansına odaklanacağı ve yaptığı işi bitirmeye konsantre olacağı için hem eğitim hem de günlük hayatında daha başarılı olur. Grup içinde sorumluluk bilinci aşılamak ve ekip çalışmasına yatkınlığı sağlamak için en etkili yöntem futbol ve basketbolun başı çektiği takım sporlarıdır. Buradan Hepsiburada’nın Spor Outdoor Ürünleri kategorisine giderek çocukları spora başlatırken ihtiyacınız olan malzemeleri seçebilirsiniz.
“Çocuklarınızı spora başlatırken bazı hassas noktaları asla atlamayın.”
Erken yaşta spora başlarken dikkat edilmesi gerekenler
Çocukları okul hayatından da erken yaşlarda spora başlatmak tavsiye edilse de her aktivite her yaş için uygun olmayabilir. Çocuk veya yetişkin fark etmeksizin tüm yaşlardaki sporcular için dikkat edilecekler listenin ilk sırasında beslenme geliyor. Hangi sporda nasıl bir beslenme programı uygulanacağı, antrenman öncesinde ve sonrasında neler tüketilmesi gerektiği dikkatle araştırılmalıdır. Çok küçük yaşlarda kemikler henüz yeterli sertliğe ulaşmayacakları için ağırlık odaklı sporlardan ergenlik çağına dek kaçınılması gerekiyor. Kalp ritmini yükselten ve uzun süren performans sporları için ise ergenlik çağının bitmesini beklemek çocuğunuz için alacağınız en doğru kararlardan biri.
Boks veya benzer şekilde vücudun belirli bölgelerine seri şekilde darbe içeren sporlarda ise kemiklerin henüz tam gelişmediği yaşlarda darbeyi emen ve vücudu koruyan ekipmanlar kullanılmalıdır. Çok soğuk havalarda terleme sonrası vücudun aşırı soğuması, çok sıcak havalarda da aşırı sıvı kaybı sorun yaşatabileceğinden mevsim konusunda da hassasiyet göstermeniz önerilir. Yaz aylarında sabahın erken saatleri ile akşam üzeri ve sonrası spor için daha uygundur. Kış aylarında ise gün içerisinde sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde spor yapılmalıdır. Çocukları spora başlatırken eğitmenlerin desteği, çocuğun doğru ve yeteneklerine en uygun spora ağırlık vermesini sağlar. Çocuklar, yaptıkları sporu benimsedikten sonra normalden daha yoğun bir çalışma temposuna giriyorsa eğitmenlerin ve ailelerin buna engel olması, belirli bir disipline ve programa uymaları gerektiğini öğretmesi gerekir.
Sadece kendinizi değil çocukları da spora başlatarak hayatlarına sağlıklı ve etkileyici bir dokunuş yapmak sizin elinizde. Hayatının ilk yıllarında sporla tanışan çocuklar, yaşıtlarına göre bir adım önde olacaklar. Hayatı sporla devam eden bir çocuğun büyümesine ve kendini geliştirmesine tanıklık etme hissinin ne kadar paha biçilemez olduğunu anlamak için bir an önce harekete geçin.