ÜST

Motosiklet ile uzun yolun olmazsa olmazları

Uzun yolun keyfi motosiklet ile bir başka olsa da doğru hazırlıklar yapılmadıysa ve uygun ekipmanlar yanınızda değilse her kilometre çileye dönüşebilir.

Motosikletle uzun kilometreler yapmak yorucu olabilir fakat benzer bir keyfi başka yerde bulmanız mümkün değil. Doğru hazırlıkları yaptığınızdan eminseniz ve doğru ekipmanlara sahip olduğunuzu biliyorsanız tek yapmanız gereken marşa basmak ve yolların tadını çıkarmak.

Her şeye hazırlıklı olun

motosiklet

Uzun yolun bin türlü hali var. Hele ki motosiklet kullanıyorsanız ekstra dikkatli olmanız şart. İyi bir ilk yardım seti olmazsa olmazlardan. Listenin ilk sırasına geniş kapsamlı bir ilk yardım seti eklemelisiniz. Tabi ki hiç kullanmamayı umarak.

Otomobillerin aksine yanınızda yedek lastik taşımanız için yeterince yere sahip olmayan motosikletlerde, lastik patlama sorunu cidden baş ağrıtıcı olabilir. Ağırlığı ortalama 200 kilogramı bulan bir yol motosikleti, güneş tepenizde iken ve patlak lastikle siz onu itmeye çalışırken size tonlarca ağırlıktaymış gibi gelecektir. Bu duruma karşı en iyi çözüm ise lastik tamir köpükleri.

motosiklet

Motul P3 gibi lastik tamir köpükleri, lastiğin içini komple doldurup sertleşerek size en yakın tamirciye kadar gitmeniz için zaman kazandıracaktır.

Yolda sizi hangi hava koşullarının beklediğini bilemezseniz. Yazın ortasında bile bütün gün sürecek bir yağmura maruz kalabilir, tamamen ıslanabilirsiniz. Bu gibi durumlarda soğuk karşısında el ve ayak bölgelerinizi sıcak tutmak için yanınızda birkaç tane ısıtıcı ped bulundurmakta fayda var. Tek kullanımlık bu ısıtıcı pedler, soğuk ve ıslaklık birleştiğinde hayat kurtarıcı olabilir.

Uzun yol demek aynı zamanda gece sürüşü de demek. Söz konusu motosiklet olduğunda ise gece sürüşlerinde ışıklandırmanın önemi daha fazla oluyor. Motosikletinizin temel ışıklandırma sistemlerinin yetersiz olduğunu varsayarsak kaskınız veya motosikletiniz için ekstra ışıklandırmalar kullanmak, yanınızda olası durumlar için güçlü fenerler bulundurmak ve ana aydınlatma ekipmanları için yedek ampül taşımak sizi daha güvende kılacaktır.

Motosiklet ile konfordan ödün vermeden yolculuk

Olumsuz durumlar için önlem almanın da ne yazık ki bir sınırı var. Her türlü durum için her türlü ekipmanı yanınıza almak isteseniz de maalesef bunu yapamazsınız. Temel ekipmanları yanınıza aldığınızdan eminseniz artık biraz da konfor odaklı donanımlara yönelebilirsiniz.

Motosikletlerin çoğunlukla orijinal donanımları arasında yer almayan telefon tutucular, elcik ve koltuk ısıtıcılar, USB çakmaklıklar yolculuk konforunu artıracak donanımlardan sadece birkaçı. Yolculuk sırasında telefon görüşmesi yapmanıza imkan tanıyan interkom cihazları da sizi sık sık durmak zorunda kalmaktan kurtarabilir. Bu cihazlar aynı zamanda yolculuk sırasında müzik dinlemenize de imkan tanır.

motosiklet

Eğer motosikletinizin orijinal donanımı arasında hız sabitleyici yoksa el gazını sabitlemenizi sağlayan küçük aparatlar işinizi görebilir. Gaz kelebeğinin bulunduğu elciğe takılan bu basit aparatlar, sizin için gaz kolunu belirli bir konumda tutar ve sizi elinizi sürekli aynı pozisyonda tutma zorunluluğundan kurtarır. Yine aynı amaca hizmet eden ve gaz kelebeğini sürekli sıkmadan da gaz vermenizi sağlayan Knmaster hız sabitleyici gibi donanımlar yolculuk konforunuzu artıracaktır.

Konforu artıracak diğer bir önemli ekipman da kulak tıkacı olabilir. Özellikle rüzgar yalıtımı konusunda zayıf bir kask kullanıyorsanız ve kaskınızda interkom yoksa uzun saatler boyunca rüzgar sesine maruz kalacaksınız demektir. Bu durumun önüne geçmek için kulaklık tıkaçlarından yardım alabilirsiniz. Fakat yine de dikkat etmekte fayda var; trafiğin yoğun olduğu alanlarda farkındalığınızı koruyabilmek adına tıkaç kullanmayınız.

Yüksek sıcaklıklar altında yapılan yolculuklarda ciddi su kayıpları yaşamanız da muhtemel. Sık sık su içmek için mola vermek hem dikkat dağınıklığı konusunda hem de yorgunluk konusunda iyi bir çözüm olsa da yolculuk sırasında da su içmenize yarayan; camelbag olarak da bilinen hörgüçlü montlar veya su hortumuna sahip çantalar işinize yarayabilir. Motosiklet ekipmanları konusundaki tecrübeli marka Alpinestar’ın ürettiği 2 litre su haznesine sahip Alpinestar suluklu sırt çantası, bu tarz durumlar için iyi bir tercih olabilir.

Bolca çanta, bolca ekipman

Uzun yolun en zor kısmı yanınızda taşıyacağınız eşyalara karar vermek. Eğer motosikletinizin saklama alanları yeteri kadar büyük değilse veya yanınıza almak istediğiniz çok fazla eşya varsa ekstra çantalardan yardım almak zorundasınız.

Motosikletin yan kısımlarına, yolcunuz yoksa arka koltuğa veya benzin deposunun üzerine yerleştirebileceğiniz ve çoğunlukla tekstil malzemelerinden imal edilen bu çantalar, size ihtiyaç duyduğunuz ekstra alanı sunabilir. Özellikle depo üzerine konumlandırılan çantalar anlık olarak ihtiyaç duyabileceğiniz cüzdan, cep telefonu, ehliyet ve ruhsat gibi önemli araç ve gereçlere ev sahipliği yapabilir.

Bu ekstra çantalar aynı zamanda yanınıza alacağınız ekstra ekipmanlar için de iyi bir yer olabilir. Sıcak veya yağmur gibi durumlara karşı daha sağlıklı yolculuklar yapmanızı sağlayacak bu ekstra ekipmanlar; balaklava, içlik, eldiven içliği, yedek eldiven olarak sıralanabilir. Bu tarz ekipmanların yedeğini yanınızda bulundurmanız ter veya ıslaklık gibi durumlara karşı hazırlıklı olmanızı sağlar.

Uzun yola çıkmak için yaptığınız ekipman listesinde eksik varsa Hepsiburada.com’un ‘Motosiklet Sürücü Ekipmanları’ kategorisinde aradığınızı bulabilirsiniz. Eğer yola çıkma konusunda kararlıysanız fakat nereye gideceğinizden emin değilseniz belki Türkiye’deki en keyifli 5 rotayı listelediğimiz içeriğimiz size yardımcı olabilir.