Tüm detaylarıyla Playstation 5
Covid-19 sebebiyle evlere kapandığımız bir dönemde Japonya’nın en popüler teknoloji şirketlerinden Sony oyun meraklılarını heyecanlandıran lansmanı gerçekleştirdi… İlk olarak 2019 yılında tanıtılan ve büyük bir merak unsuru halini alan PlayStation’ın yeni versiyonu PlayStation 5 2020’nin son günlerinde piyasaya çıktı.
2013’te satışa çıkan ve birçok oyunseverin beğeniyle kullandığı PlayStation 4’ten tam 7 yıl sonra gelen PlayStation 5 hem tasarım hem de teknik özellikleriyle selefinden bir hayli farklı. Evet gerçekten de Sony bu 7 uzun yılda PS4 Pro ve sanal gerçeklik kiti gibi farklı ve ilgi çekici hamleler yaptı fakat PlayStation 5 ile birlikte oyun deneyimi yepyeni bir hal aldı.
Öncelikle Sony’nin PlayStation 5’i iki farklı versiyonda satışa çıkardığını hatırlatmakta fayda var. CD girişi olan ve daha pahalı bir tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan versiyon ile CD girişi olmayan ve oyunların internet üzerinden indirilerek oynanabildiği daha hesaplı versiyonu satışa çıktı. Şimdi gelelim konu başlıklarıyla PlayStation 5’in detaylı analizine…
Tamamen farklı tasarım
Tasarım açısından Sony, PlayStation 4’ten çok daha farklı bir yöne evrilmiş. PS4’ün yatay, köşeli ve siyah tasarımının yerine Japon şirket PlayStation 5 ile dik, kıvrımlı ve beyaz bir tasarımı tercih etmiş.
CD girişi olan versiyonun genişliği 390 mm, yüksekliği 104 mm ve derinliği 260 mm. Yaklaşık 4.5 kilogram ağırlığında olan cihaz önceki modellere göre daha ağır ve geniş. Yine önceki PlayStation modellerinde olduğu gibi PlayStation 5’i ister dikey ister yatay da kullanabilirsiniz. Sosyal medyada birçok kullanıcı PlayStation 5’in hakkının dikey olarak konumlandırıldığında verildiğini söylüyor fakat elbette bu konu tamamen kullanıcının zevkine kalmış.
Sony’nin önceki modellerinde olduğu gibi kapalı, köşeli ve siyah tasarımından sonra PlayStation 5 seriye yeni bir soluk getirdi. Beyaz ve siyah plastikten yapılan PlayStation 5’in kasası adeta “Beni baş köşeye koy” diyor. Bu arada CD girişi olmayan versiyonun biraz daha ince olduğunun da altını çizmekte fayda olduğunu hatırlatalım. Kasa üzerindeki beyaz kapaklar kolaylıkla çıkabiliyor ve PlayStation 5 kullanıcılarının cihazları üzerinde modifiye yapmasına imkan tanıyor. Bu sadece görsel olarak değil kullanım açısından da fayda sağlıyor.
Cihazında yer açmak isteyen kullanıcılar bu kapakları çıkararak kolayca SSD’ye ulaşabiliyor. Özellikle Sony’nin yazılım ve güncellemeler için hafızayı kullanmasının ardından 825 GB’lık hafıza 667.2 GB’a düştükten sonra hafızayı güncellemek ve daha kuvvetli bir hale getirmek her oyuncu için olmazsa olmaz.
Ayrıca bu plastik kapakların çıkarılması arada PlayStation 5’inizi temizlemek için de bir fırsat oluşturuyor. Zira toz ve kir bir süre sonra cihazınızda gürültü ve uğultuya sebep olabilir. Dolayısıyla cihazınızın iç aksamını bozmadan ve müdahale etmeden kolaylıkla PlayStation 5’teki tozları toplayabilirsiniz.
Tasarım açısından Sony’nin bağlantı girişleri konusunda oldukça bonkör davrandığını görüyoruz… Cihazın ön yüzünde USB-A ve USB-C girişleri yer alırken arka tarafta da iki adet USB-A girişi, Ethernet bağlantı noktası, HDMI 2.1 portu ve güç giriş-çıkışı mevcut.
Performans canavarı
Şimdi gelelim PlayStation 5’in performansına… Her yeni nesil oyun konsolunda olduğu gibi Sony de PlayStation 5 ile üst düzey oyun PC’lerine bir rakip çıkarmış durumda. PlayStation 5, 3.5 GHz AMD Zen 2 işlemciye sahip. 16 GB GDDR6 RAM ve RDNA 2 GPU ile grafik şöleni yaşamaya hazır olun. Hem grafik performansı hem de genel olarak hız sağlayan bu konfigürasyon aynı zamanda geçişlerdeki yükleme süresini de bir hayli azaltıyor.
Uygun bir üst düzey televizyonunuz varsa Sony PlayStation 5, 4K HDR çözünürlükte 120 fps performans sergileyebiliyor. 4K/60fps seçeneğiyle 8K ekranlarda da başarılı bir şekilde çalışıyor. Özellikle Sony PlayStation 5’in “Işın İzleme” özelliği özellikle yüksek bütçeli oyunlarda bir hayli etkili. Bu teknolojinin desteklendiği PlayStation 5 oyunlarında ışınlar tek tek simüle edilerek gerçeğinden ayırt edilemeyen gölgeler ve yansımalar yaratılıyor. Bu sayede bazı PlayStation 5 oyunlarında gerçekçilik birkaç tık yukarı çıkıyor.
Eski oyunları oynayabilirsiniz
“Sony PlayStation 5 geldi bütün eski oyunlarımı çöpe atacağım” diye düşünüyorsanız hemen durum ve elinizdeki ya da hafızanızdaki oyunları yavaşça yere bırakın… Zira Sony PlayStation 5 konsolunda PlayStation 4 oyunlarının geriye dönük kataloğlarını oynayabilirsiniz. Eski konsoldaki bazı oyunlarda ve seçili PS VR oyunlarını daha hızlı ve akıcı bir şekilde oynayabilme imkanı tanıyan PlayStation 5 aynı zamanda PS4 oyunlarını “dijital PlayStation 5 oyunlarına” yükseltebiliyorsunuz.
PlayStation 4 ile PlayStation 5 arasında piyasaya çıkan ve büyük ilgi gören Sony PlayStation VR 2 ile de entegre çalışan yeni nesil konsol hemen bu sisteme bağlanabiliyor. PS VR’ı yeni konsolda kullanmak için PlayStation Camera 2 ve PlayStation Camera adaptörü yeterli.
PlayStation 5’in yeni geliştirdiği bir diğer konu da ses… Son yılların özellikle ses teknolojileri ve kulaklık konusunda öne çıkan markalarından olan Sony, “Tempest 3D AudioTech” adı altında bir teknoloji geliştirdi.
Desteklenen oyunlarda ve uyumlu kulaklılarda deneyimlenebilecek bu özellik sayesinde oyundaki sesin her yönten geldiği hissine sahip olacaksınız. Dolby Atmos’a benzeyen bu özellik önceki nesillerde piyasaya çıkan oyun konsollarında bulunmuyordu. Bu teknolojinin henüz emekleme aşamasında olduğunu ve esas etkisinin uygun kulaklıklarda görüldüğünü hatırlatmakta fayda var.

Soldaki PlayStation 5 ile lanse edilen DualSense, sağdaki ise PlayStation 4 ile kullanılan DualShock4
Kumandada yepyeni bir his
Sony, PlayStation 5 oyun konsolu ile birlikte ikonik DualShock’un tasarımını ve ismini de değiştirdi… Bütün dünyanın merakla beklediği oyun konsolunun en önemli parçası haline gelen oyun kumandası artık DualSense olarak adlandırılıyor. 1990’lardan günümüze farklı değişikliklere uğrayan DualShock’ın yerine tanıtılan DualSense aynı konsolun kasası gibi beyaz ve siyah renklere sahip.
DualShock 4’ten biraz daha ağır olan ve ele dolu dolu gelen DualSense’in tuş dizilimi ise neredeyse aynı. Kumanda önceki modellere göre daha sağlam ve daha az kaygan bir hissiyat yaratıyor. Ayrıca Sony DualSense’te detaylara önem verdiğini tekrar göstermiş. Nasıl mı? Eğer çok çok çok yakından bakarsanız kumandanın arkasındaki dokulu kısım ufak kare, üçgen, çember ve artı işaretlerinden oluşuyor, gerçekten çok hoş bir detay.
DualSense, dokunsal geri bildirim, dinamik uyarlanabilir tetikler ve dahili mikrofon sunuyor. Dokunsal geribildirim, geleneksel gürültülü motorların yerine gelen çift aktüatörlerle oyun içi eylemlerinize fiziksel olarak duyarlı geribildirim gelmesini sağlıyor. Böylelikle dinamik titreşimler oyun içindeki farklı araç ve aletlerden gelen hissiyatını kullanıcıya aktarmayı başarıyor.
Aynı anda birden çok kişi ile oynanabilen oyunlar için ekstra bir PlayStation 5 DualSense Controller’e sahip olmanız gerekiyor. Tamamen yeni bir kumanda deneyimi sunan DualSense, etkileyici bir performans sunuyor.
Uyarlanabilir tetikler özelliği ise oyun içerisinde eşyalarınız ve çevrenizle etkileşime geçtiğinizde farklı seviyelerde güç ve gerilimi deneyimlemeyi amaçlıyor. Örneğin gerilen bir ok yayından yarış otomobilinin frenlerine basmak kadar birçok eylemi fiziksel olarak hissetmeye olanak tanıyor.
DualSense’in bir diğer güzel özelliği ise dahili mikronu ve 3.5 mm’lik bir jak girişine sahip olması. Böylelikle bir kulaklık bağlayarak arkadaşlarınızla çevrimiçi sohbet edebilir, tek bir tuş ile de mikrofonu istediğiniz zaman kapatarak olası “küfür kazalarının” önüne geçebilirsiniz. DualSense’in arka tarafında buluna nitelikler de farklı güç ve tepkiyi algılayarak oyun içerisinde yeni bir deneyim sunuyor.
PlayStation Plus ile zamanda yolculuk
Sony’nin çevrimiçi mağazası ve platformu PlayStation Plus’a üye olanlar, geçmişte ikonikleşen God of War, Uncharted 4, Final Fantasy XV, The Last of Us Remastered, Persona 5, Bloodborne, Resident Evil 7: Biohazard gibi birçok PlayStation 4 oyununa erişim sağlayabiliyor.
Her ne kadar güncel oyunlara bu platform üzerinden ulaşılamasa da bu arşiv sayesinde uzun yıllar boyunca cihazınızla sabahlara kadar oyun oynayabilirsiniz.
Peki hangisini almalıyım?
Yazının başında da bahsettiğimiz gibi Sony, iki farklı PlayStation 5 versiyonunu lanse etti… Bunlardan biri CD girişi olan geleneksel versiyon diğeri ise CD girişi olmayan dijital versiyon. Japon şirket burada tüketicilere bir avantaj sunuyor. Zira CD girişi haricinde iki konsol arasında neredeyse hiç fark yok.
Dolayısıyla yeni konsol satın alırken yapacağınız tek öncelik CD’ye vereceğiniz önem… Eğer oyunları CD olarak satın almak ve koleksiyon yapmak isterseniz ya da çok geniş bir Blu-Ray arşiviniz varsa geleneksel versiyonu satın almak daha mantıklı olacaktır. Öte yandan “Yerim dar (iki model arasında çok ufak bir boyut farkı olduğunu hatırlatalım) büyük bir konsolu TV yanına sığdıramam” ya da “Oyunları indirip indirip oynarım, hiç CD kutusuyla vs ile uğraşamam” derseniz o zaman tercihiniz dijital versiyon olmalı.
Bu oyunlara göz atmalı
Marvel’s Spider-Man: Miles Morales: Sony’nin PlayStation 5 lansmanında sık sık gündeme getirdiği ve adeta ekran yüzü yaptığı Örümcek Adam için büyük beklentiler mevcut. Hem grafik, hem öykü hem de oynanabilirlik açısından heyecanla beklenen oyun PlayStation 5’in yıldız oyunu olmaya aday.
-Demon’s Soul: Sony’nin PlayStation 3 günlerinden kalma Dark Souls’un güncellenmiş hali bir hayli korkutucu… Dev örümcekler, düşmanlar ve değişik yaratıklarla birlikte gerilmek, heyecanlanmak ve başka bir dünyaya adapte olmak isteyenler için ideal.
-Sackboy: A Big Adventure: İlk olarak PlayStation 3’te karşımıza çıkan Little Big Planet’in yıldızı Sackboy bu yıl kendine ait bir oyunla PlayStation 5’e merhaba diyor… PlayStation 3’teki gibi yan karakterlerin yer aldığı oyun yine ekran başına 7’den 77’ye birçok insanı toplayacak.
Sonunda bütün dünyanın merak ettiği Sony PlayStation 5’i satın aldınız. Kutusundan çıkarıp incelemeleri yaptıktan sonra salonun en güzel köşesine yerleştirdiniz. Fakat o da ne ? En yeni oyun konsolundan istediğiniz verimi alamadığınızı mı düşünmeye başladınız… O halde Samsung 8K Ultra HD Smart QLED TV gibi bir performans canavarı ile oyun deneyiminizi çok farklı boyutlara taşıyabilirsiniz.
Bu kapsamlı yazıdan sonra oyun konsolunu değiştirmek ya da yenilemek isteyenler için farklı alternatifler de mevcut. Bunlara da Sony, Nintendo ve Microsoft’un konsollarını karşılaştırdığımız içeriğimizden ulaşabilir, detayları öğrenebilirsiniz. Eğer amacınız bu oyun konsollarından birine hızlıca ulaşmak ise bu konuda da Hepsiburada’nın Oyunlar ve Oyun Konsolları kategorisi yardımınıza koşacak.