ÜST

Evde kolayca yapabileceğiniz bitkisel süt tarifleri

Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen bitkisel sütlere artık marketlerde de rastlamak mümkün. Daha sağlıklı beslenmek isteyen, laktoz intoleransı olan ya da vegan beslenen her insan, hayvansal süt yerine bitkisel sütleri tüketmeyi tercih ediyor.

Madem bitkisel süt bu kadar sık tüketiliyor, biz de evde kolayca yapabileceğiniz bitkisel süt tariflerini sizler için derledik:

Badem sütü

bitkisel süt

Kalsiyum ve potasyum oranı yüksek, kolesterol seviyesi düşük bir bitkisel süt çeşidi olan badem sütü için 1 su bardağı bademi en az 7-8 suda bekletiyoruz. Ardından suyunu süzüp duruluyoruz.

Duruladığımız bademleri ve 4 su bardağı suyu blenderdan geçiriyoruz. Eğer hafif tatlı bir badem sütü yapmak istiyorsanız blendera istediğimiz miktarda hurma, vanilya, bal, tarçın veya pekmez de ekleyebilirsiniz.

Arzum Multi Blender Setiyle istediğiniz bitkisel süt tarifini kolayca yapabilirsiniz. Akışkan bir kıvam elde edene kadar karıştırıyoruz. Bir kavanozun ya da sürahinin üzerine süzgeç veya tülbent koyarak, karışımı aktarıyoruz. Badem sütünü 3-4 gün buzdolabında muhafaza ederek tüketebilirsiniz.

Soya sütü

200 gr. soya fasulyesini 10-12 saat suda bekletiyoruz. Sonrasında süzüp, kabuklarını soyuyoruz. 2,5 su bardağı suyla birlikte soya fasulyelerini blenderda çekiyoruz. Ardından süzgeç yardımıyla karışımı süzüyoruz. Karışıma 2,5 litre su ekleyip tencerede karıştırırak kaynatıyoruz.

Kaynamaya başladıktan sonra 20-25 dakika orta ateşte pişiriyoruz. Pişerken yüzeyde biriken köpüğünü kaşık yardımıyla alıyoruz. Piştikten sonra sütü soğumaya bırakıyoruz. Soya sütü yapmak için Boyabat Gıda Soya Fasulyesini tercih edebilirsiniz.

Soya sütünün mutlaka pişirilmesi gerektiğini, çiğ olarak tüketilemeyeceğini unutmayın. Tatlandırmak için tarçın, vanilya, bal veya pekmez ekleyebilirsiniz. Buzdolabında 4-5 saklanabilir.

Yulaf sütü

bitkisel süt

Yapımı oldukça kolay olan yulaf sütü için 1 su bardağı ince çekilmiş yulafı yarım saat kadar suda bekletiyoruz. 3 su bardağı ile yulafı blenderda çekiyoruz.

Süzgeç veya tülbent yardımıyla süzüp tüketilebilir hale getiriyoruz. Biotar Yulafiçi İnce Haddelenmiş Yulaf Ezmesiyle sağlıklı bir yulaf sütü yapabilirsiniz. Yulaf sütünde doymuş yağ bulunmaz. B vitamini açısından zengindir. 

Hindistan cevizi sütü

Vegan beslenenlerin sıklıkla tercih ettiği glüten içermeyen için bu sütü yapmak için 500 gr. Hindistan cevizini rendeliyoruz. 1 litre su ve rendelediğimiz Hindistan cevizini blenderda çekiyoruz. 2-3 dakika çektikten sonra yarım saat dinlendirip 2 dakika daha yüksek ayarda çekmeye devam ediyoruz. 

Daha sonra cam bir kavanoz ya da kâsenin üzerine süzgeç koyup hazırladığımız karışımı süzüyoruz. Süzgeçte kalan taneleri de kaşık yardımıyla eziyoruz. Hindistan cevizi sütünüzü buzdolabında saklayıp tüketebilirsiniz. Süzdükten sonra kalan posayı kurutup öğüterek Hindistan cevizi unu olarak kullanabilirsiniz.

Pirinç sütü

Bir kâseye bir su bardağı pirinç koyup 3-4 saat bekletiyoruz. Yumuşadıktan sonra pirinçleri süzüp, 4 su bardağı ekleyerek 3-4 dakika blenderda çekiyoruz. Tatlandırmak için vanilya, tarçın, akçaağaç şurubu, bal veya pekmez de ekleyebiliriz. Son olarak kavanoz ya da sürahinin üzerine süzgeç veya tülbent koyup, karışımımızı aktarıyoruz. 

Bitkisel süt çeşitlerinin özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız, Keşfet bölümümüzdeki “Bitkisel süt yeniden radarda” yazımıza göz atabilirsiniz.