ÜST

İstanbul’un En İyi Sanat Müzeleri

Yeni nesil sanatseverlerin uğrak noktaları olan sanat müzeleri, yükselişlerini sürdürüyor. Bu alanda İstanbul’da bulunan en önemli durakları sizin için listeledik. Çocuklardan yetişkinlere her yaşa, her ilgi alanına hitap eden bu müzelerin ortak amacı, sanat sevgisini ve müze alışkanlığını her yaştan insana kazandırmak. Nefes almak, rahatlamak istediğiniz günlere dair plan yapmadan önce bu müzeleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan Pera Müzesi’nin amacı, geniş ölçekli bir kültür-sanat hizmeti vermek. Geçmişte Joan Miró, Akira Kurosawa, Marc Chagall, Pablo Picasso, Fernando Botero, Frida Kahlo, Diego Rivera, Goya gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarını ülkemiz sanatseverleriyle buluşturan müze, tüm sergilerini farklı etkinlik ve eğitim programlarıyla desteklemeyi ihmal etmiyor. Sanat sevgisini erken yaşlarda aşılamak amacıyla çocukları ve gençleri sanatla buluşturmak, müze bilinci oluşturmak için eğitici ve eğlenceli eğitimler düzenleniyor.

Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi, “Uzun Cuma” günlerinde akşam 22.00’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Öğrenciler için ise “Genç Çarşamba” konsepti kapsamında ziyaret, ücretsiz. Müze giriş ücretleri ise tam bilet için 20 TL, indirimli bilet için 10 TL ve grup bileti için 15 TL. Müze gezinizin ardından Pera Café’de dinlenebilir; dünya mutfaklarından farklı lezzetler tadabilirsiniz.

İstanbul Modern Sanat Müzesi

Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, İstanbul Modern’in web sitesi için hazırladığı metinde amaçlarını çok güzel ifade ediyor: Hayatında hiç müze gezmemiş bir insandan modern sanat uzmanlarına, anaokulu öğrencilerinden üniversitelilere kadar herkesin paylaştığı bir platform yaratmayı amaçlayan İstanbul Modern, bir ailenin her bireyine yönelen zengin bir müze olarak tasarlanmış. İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde ufuk açıcı, merak uyandıran, düşünmeye sevk eden sergilerin yanı sıra birçok eğitim ve atölye de düzenleniyor.

Müze, “Şimdinin Peşinde” adlı sergisiyle günümüzün insanlık hâllerine dikkat çekiyor.

İnsanın şehirle, doğayla, çevresiyle ve kendisiyle olan ilişkisini; tarihsel, toplumsal ve kişisel bağlamda inceleyen yapıtları bir araya getiriyor. Bununla birlikte sergi, bugünün dünyasında meydana gelen görsel ve işitsel yeni uyaranların insan duygulanımı üzerindeki etkilerine de ayna tutuyor. Müze, pazartesi günleri kapalı. Perşembe günleri ise akşam 20.00’a kadar kapılarını tüm ziyaretçilerine ücretsiz olarak açıyor. Diğer günler için giriş ücretleri; tam bilet 19 TL, 10 kişi ve üzeri için grup bileti 15 TL, indirimli bilet ise 9 TL şeklinde. Ziyaretiniz esnasında bir mola vermek isterseniz de İstanbul Modern Restoran’a uğrayıp güzel manzaraya karşı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Sakıp Sabancı Müzesi

2001’de kurulan Sakıp Sabancı Müzesi, zengin koleksiyonu, kapsamlı uluslararası dönemsel sergileri; çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik eğitim programlarıyla öne çıkan müzelerden.

Müzeye ait Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nun tarihi, 1970’lere uzanıyor.

Güncel sergiler arasında yer alan “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey”, yıl sonuna kadar devam ediyor. Sergide sanatçının kullandığı teknikler, müzede yer alan eserleriyle birlikte inceleniyor. Bir diğer öne çıkan sergisi ise “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” oluyor. Sergi, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan dramatik değişikliklerin ve radikal yeniliklerin zemin sağladığı entelektüel ve artistik gelişmelerin, sadece Rus sanatsal kültüründe değil; dünya sanat tarihindeki etkilerini de yansıtan şekilde kurgulanıyor. Pazartesi günleri kapalı olan müzeye giriş ücretleri tam bilet için 20 TL, grup bileti için 15 TL ve indirimli bilet için 10 TL . Sakıp Sabancı Müzesi Mağazası da orijinalliğini tasarım ürünleri ve sergilenen ürünlerden esinlenilerek hazırlanmış çalışmalarla sağlıyor.

Borusan Contemporary

Hem konumu hem de koleksiyonu ile sanatseverlerin gözdesi Borusan Contemporary, bir ofis müze. Borusan Holding’in Perili Köşk’te bulunan ofisinde haftasonları çalışanların yerini sanat eserleri alıyor ve müzeye dönüştürülüyor.

Müzede ziyaretçileri; sergiler, etkinlikler, yeni eserler, zihin açan aktiviteler gibi çeşitli programlar ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu bekliyor.

Her yaştan sanatsevere seslenmeyi hedefleyen Borusan Contemporary; çocuklar, gençler ve yetişkinler için düzenlenen atölye ve etkinlikler ile katılımcılarına sanat uygulamalarına dâhil olma şansı da sağlıyor. Güncel sergileri arasında en dikkat çekici olan “Üvercinka” ile şiirsel ve görsel algıyı ön plana çıkarmayı hedefleyen müze, serginin adını Cemal Süreya’nın aynı isimli şiirinden ödünç alıyor. Haftasonlarınıza değişik bir deneyim katacak olan müze, akşam 20.00’a kadar açık. Ücretsiz rehber hizmeti de sağlayan müzeyi detaylı bir inceleme ile iki saat içerisinde gezmeniz mümkün. Perili Köşk’ün birinci katında yer alan Borusan ArtStore ise sergiler ışığında tasarlanan ürünlerden hediyelik eşyalara kadar uzanan geniş yelpazesiyle eğlenceli bir alışveriş imkânı sunuyor. Nefes kesen Boğaz manzarasında dinlenmek istersiniz diye Müze Café, sizi Perili Köşk’ün ikinci katında bekliyor. Müze giriş ücretleri ise tam bilet için 10 TL, indirimli bilet için 5 TL ve grup bileti için de 7 TL şeklinde.

Elgiz Müzesi

Koleksiyoner bir çift tarafından 2001’de kurulan Elgiz Müzesi, çağdaş sanatın gelişimini sağlamak amacıyla hareket eden yeni bir kan. Çok sayıda genç sanatçı ve küratörün projesine yer veren müze, eğitimler ve sosyal programlar da düzenliyor. Müzenin sürekli sergi alanında 1980’den beri varlığını sürdüren “Elgiz Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” yer alıyor. Müzenin bir diğer ilgi çekici noktası ise “Teras Sergileri” serisi. Elgiz Müzesi, heykel sanatçılarını destekleyerek heykel ve “land-art” sanatı için özel bir sergileme alanı sunuyor. Elgiz Müzesi, kâr amacı olmayan bir müze. Pazar, pazartesi günleri ve resmi tatil günlerinde kapalı. Haftanın diğer günlerinde ziyaretçilerini ücretsiz karşılıyor.