
Her Derde Deva Kış Çayları
Havanın soğuk geçtiği kış aylarında içimizi ısıtmaktan daha iyi bir fikir olamaz. Kışın belki de en çok tüketilen içecek çay. Klasik Türk çayının yanı sıra aromalı çaylar, bitki ve meyve çayları da çok revaçta. Kış aylarında düşen bağışıklığı yükseltmek, vücudun tuttuğu ödemi atmasına yardımcı olmak ve içimizi ısıtmak için kısacası her derde deva bir kış çayı var. Hem sağlığa olan olumlu etkisi hem de az kalorili olması ile içimizi ısıtan bitki çaylarına biraz yakından bakalım istedik.
Harika Kış Çayları Listesi
Kış çayları, şifa ve lezzet kaynağı. İçimizi ısıtmak için tercih ettiğimiz bu çaylar aynı zamanda şifa dolu. Bağışıklığı güçlendiren çaylar, boğazı yumuşatan çaylar, enerjiyi yükselten çaylar, afrodizyak çaylar, uyku getiren çaylar, iştah açan çaylar ve daha neler neler var…İyi bir çay rehberi ile kış akşamlarını hem lezzetli hem de rahatlatıcı kılabilirsiniz. Peki, hangi çay neye iyi gelir ve kış çayı çeşitleri nelerdir; hemen bakalım.
Ihlamur
Kış denilince akla gelen ilk bitki belki de ıhlamur. Aslında ıhlamur ağacı güzel ve dinamik kokusu ile yaz bahçelerinin de olmazsa olmaz bir ağacı. Sonbahara geçerken dökülen çiçeklerinden yapılan çay ise kış aylarının vazgeçilmez ıhlamur içeceğinin özü. Dört mevsim doğanın mucizesi ıhlamur pek çok derde derman bir çay.
Soğuk algınlığı ve nezle başta olmak üzere kışın sıklıkla karşılaştığımız hastalıkları önlemek ve iyileştirmek için çok güçlü bir takviye olan ıhlamur göğsü yumuşatarak öksürüğe çok iyi gelir. Solunum yollarında meydana gelen tıkanıklıkları da açan ıhlamuru içerisine bal veya zencefil koyarak tüketirseniz bağışıklığınızı da yükseltir.
Ihlamurun en iyi tüketim şekli için yaprakları ve çiçekleri ile birlikte çok kaynar olmayan suda 5-10 dakika sakince demleyebilirsiniz. Narin yaprakları ve çiçeği aromasını suya bıraktıkça, güçlü bir şifa kaynağı olacak.
Nane Çayı
Geleneksel adıyla nane limon olarak bilinen nane çayı çoğu kişi için mide rahatsızlıklarını çağrıştırsa da aslında çok güçlü bir antioksidan. Bu özelliğiyle bağışıklığı kuvvetlendirerek, toksin atımına yardımcı olan nane çayı bağırsaklara da çok iyi geliyor. Ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliği ile gripten, regl ağrısına kadar pek çok derde çözüm sunuyor. Nane limon için taze nane kullanabileceğiniz gibi kuru naneyi 5 dakika demleyip içerisine limon sıkarak servis ederseniz geleneksel nane-limon tadından farklı daha lezzetli bir çay içebilirsiniz. Dilerseniz taze nane ve rendelenmiş limon kabuğunu da kaynar suda 5-10 dakika bekletip daha gurme bir nane çayı elde edebilirsiniz. Lezzetinden hoşlanmayanlar içerisine bir çay kaşığı bal da ilave edebilir.
Kuşburnu Çayı
Tam bir C vitamini deposu o; Kuşburnu çayı. Limondan 60 kat daha fazla C vitamini içeriyor. Vücutta bulunan enfeksiyonlarla savaşırken, metabolizmayı da hızlandırma özelliğine sahip kuşburnu çayı tam bir kış çayı. Öksürüğe ve boğaz ağrısına da çok iyi geldiği bilinen kuşburnu çayının içerisindeki kuşburnu meyvesinin özü kabızlığa da çözüm sunuyor. Astım hastalarına da önerilen kuşburnu çayı, solunum sistemi için oldukça faydalı. Kansızlığa ve demir eksikliğine de şifa olan kuşburnu çayının içeriğindeki A vitamini sayesinde cildi koruma özelliği de bulunuyor.
Yeşil Çay
Yararları say say bitmez onun; Yeşil Çay. Aslında yaz-kış, dört mevsim tüketilmesi şiddetle önerilen yeşil çayın vücudumuz için pek çok avantajı bulunuyor. Zengin antioksidan içeriği ile vücuttaki enfeksiyonlarla savaşırken, yağ yakımını da hızlandırır. Piyasada pek çok farklı aroması bulunan yeşil çay, farklı lezzetler arayanlar için birebir. İçeriğindeki kafein ile güne zinde başlamanızı ve gün içerisinde enerjinizin ve konsantrasyonunuzun yüksek kalmasını sağlar. Kahvenin yan etkilerinden rahatsız olanlar için de sağlıklı bir alternatif olan yeşil çayı gün içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Hibiskus Çayı
Tatlı bir kırmızı renge sahip hibikus çayı içeriğindeki zengin C vitamini ile tam bir kış çayı. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde gönül rahatlığıyla kullanacağınız hibiskus çayının sakinleştirici özelliği de bulunuyor. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde vücudun direncini artırarak kış aylarında sizi soğuktan ve virüslerden korur. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran hibiskus çayı kabızlığa da iyi gelir. Antibakteriyel özelliği ile vücutta detoks görevi görür. Tam bir Akdeniz bitkisi olan hibiskusu özellikle kış aylarında, yoğun geçen bir günün ardından keyifle yudumlayabilirsiniz.
Ekinezya
Antibiyotik niyetine; Ekinezya. Kışın sıklıkla karşılaşılan gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlığına ve tüm üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelen, doğal bir antibiyotik olan ekinezya, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Astım hastalarına da önerilen ekinezya çayının, şekerli bir tadı vardır. Bu da içimini kolaylaştırır. Tüm bunlara ek olarak ağrı kesici özelliği ile de bilinen ekinezya çayı rahatsızlıklardan kaynaklanan ağrıları hafifletir. Mor rengi, hoş tadı ve kokusu ile ekinezya çayı, kış aylarında hastalanmak istemeyenler için birebir.
Zencefil Çayı
Aslında tek başına bir çay olmayan zencefil, uzak doğuya has tropik bir baharattır. Taze zencefil güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Üst solunum yolu hastalıklarına neden olan belirli virüslere karşı antiviral etkisi nedeniyle demlediğiniz tüm çaylara bir-iki dilim zencefil atılması sizi kış aylarında ekstra koruyuculuk sağlayacaktır. Zencefil güçlü bir balgam söktürücüdür ve öksürüğe iyi gelir. Sadece zencefil, bal ve tarçın demleyerek soğuk algınlığı ve grinin etkilerini rahatlıkla hafifletebilirsiniz. Mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen zencefili, midesi hassas olan kişiler de rahatlıkla tüketebilir.
Papatya Çayı
Esas olarak sakinleştirici özelliği ile ön plana çıkan papatya çayı, ağrı kesici özelliği sayesinde kışın oluşabilecek hastalıkların yan etkisini azaltır. Gribal enfeksiyon, nezle ve soğuk algınlığının neden olduğu baş ağrısı veya eklem ağrısı gibi vücutta meydana gelebilecek travmaları yatıştırır. Hasta olan kişinin rahatlamasına ve özellikle geceleri şiddetlenen soğuk algınlığı nedeniyle uyku problemi yaşayan kişileri yatıştırarak rahat bir uyku uyumasına yardımcı olur. Papatya bitkisinin boğaz enfeksiyonlarına da iyi geldiği bilindiğinden papatya çayı öksürük şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olur.
Ayvalı Adaçayı
Adaçayının en bilinen özelliği öksürüğün kesilmesine yardımcı olmasıdır. Boğaz enfeksiyonları nedeniyle uzun süren kuru öksürüğün yumuşatılmasına neden olur. Ayva kabuğu ile birlikte demleyeceğiniz ayvalı adaçayı vücudun bağışıklığını yükselterek, gribal enfeksiyonların yan etkilerinin azaltılmasında etkilidir.
BONUS: Meyve Çayı
Taze meyvelerin kaynar suda demlenmesiyle oluşan meyve çayı kışın içinizi ısıtacak, hastalıklarla savaşacak ve sizi koruyacak. Kendinizi hasta olmaya yakın hissettiğiniz anda bu çayı demleyin ve farkı hissedin. Kış meyvelerini kabuklarını soymadan büyük bir tencere suda kaynatın. Yumuşayan meyveleri kenara ayırın. Demlenmiş olan suya bir tutam ıhlamur, bir kabuk tarçın ve karanfil atın. 5-10 dakika dinlendikten sonra servis yapın. Ağız tadınıza göre bal da ekleyebilirsiniz ama meyvelerin yeteri kadar şekerli olduğunu ve bu şekerin kaynarken daha da açığa çıkıp çaya lezzet katacağını unutmayın. Meyve çayının sizi terlettiğini ve tüm toksinlerden arındığınızı hissedeceksiniz.
Bitki çaylarının tüm faydalarına rağmen gün içerisinde 2 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Hamileler, hamilelik şüphesi bulunanlar veya emzirme döneminde olan anneler ya da kronik rahatsızlıkları olan hastaların tüketmeden önce mutlaka doktora danışması tavsiye edilir.
Mutfağınızda eksikliğini hissetmeyin diye kış çayları alışverişini hemen yapmayı unutmayın. Hepsiburada Premium ile market alışverişlerinde ücretsiz teslimat ayrıcalığından yararlanabilir, diğer süpermarket ihtiyaçlarınız için Hepsiburada Süpermarket’i ziyaret edebilirsiniz.