
6 adımda diş bakımı ve dikkat etmeniz gerekenler
Sağlığımız söz konusu olduğunda diş bakımı ilk aklımıza gelenlerden biri olmayabiliyor. Oysa ağız sağlığına dikkat etmemek, çürük dişler, iltihaplı damak yapısı gibi birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.
Diş bakımına yeterli özeni göstermemek, kulak ve boğaz enfeksiyonundan çok az bilinen ama çok sıkıntı veren bademcik taşlarına kadar pek çok nahoş hastalığa sebep olabiliyor. İşte bu yüzden sadece estetik kaygılarla değil, aynı zamanda ağız sağlığımızı korumak için de diş bakımında doğru yöntemler kullanmalıyız. Sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmak için, diş bakımında dikkat etmeniz gerekenler şöyle:
Ağız yapısına uygun diş fırçası kullanmak
Doğru diş bakımının birinci adımı ağız yapınıza uygun diş fırçasını seçmektir. Dar bir ağız yapınız varsa, büyük bir diş fırçası ile temizlenmesi gereken her yere ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Öte yandan eğer ağız yapınız büyük ve dişleriniz aralıklı ise yine buna uygun diş fırçaları kullanmanız gerekir.
Ağız yapınıza en uygun diş fırçasını belirlemek için diş hekiminizden yardım alabilirsiniz. Sıradan diş fırçalarına oranla daha fazla plak gidermek üzere tasarlanan Oral-B D100 Şarjlı White Crossaction Diş Fırçası, diş hekimlerinin hastalarına en çok önerdikleri diş fırçaları arasında yer alıyor. Etkili diş bakımı için fırçalarınızın başlıklarını 3 ayda bir değiştirmekte de fayda var.
Diş bakımında doğru fırçalama tekniği
Diş bakımında en önemli adımlardan biri doğru diş fırçalama tekniğini kullanmak. Fırçalama tekniğinin yanlış olması, diş yapısına ve diş etlerine zarar verebiliyor. Eğer dişlerinizi çok sert fırçalarsanız diş etlerinde çekilmeye yaşayabilirsiniz ki bu da uzun vadede sağlıklı dişlerinizi bile kaybetmenize yol açabilir.
Baskı yapmadan fırçalayayım derken bu sefer dişlerinizi yeterince temizleyememeniz de mümkün. En doğru fırçalama işlemi, dişlere baskı yapılmadan alt çenenizde aşağıdan yukarıya, üst çenenizde ise yukarıdan aşağı yöne fırçalamak.
Diş ipi kullanımı
Dişlerin düzenli ve doğru fırçalanması çok önemli olsa da diş ve dişeti bakımı için tek başına yeterli değil. Yeterli bir ağız bakımı için düzenli olarak diş ipi kullanmak da büyük önem taşıyor.
Özellikle dişleri aralıklı olanlar veya ağzında köprü gibi işlemler bulunanlar için, 2.1 – 4.7 mm seçenekleriyle Prokudent Metal İçermeyen Interdental Arayüz Fırçaları, diş aralarının, diş köprülerinin ve diş tellerinin temizliği için idealdir. Dişlerinizin arasında sıkışan yemek artıklarından kaynaklı ağız kokusu problemini çözmek için düzenli diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.
Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak diş bakımı için elzem
Ağız içi, mikroorganizmaların yaşaması ve vücuda yayılmaları için uygun bir ortam sağlar. Asitli, şekerli, karbonhidratlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak ve kalsiyum açısından zengin gıdalara yönelmek bu riski azaltacaktır.
Eğer asitli gıdalar tükettiyseniz ve dişlerinizi fırçalayabileceğiniz bir ortamda değilseniz ağzınızı çalkalamanız da işe yarayacaktır. Dişlerinizdeki beyazlığı alıp götüren çay, kahve, sigara gibi maddelerden ne kadar uzak durabilirseniz o kadar iyi…
Ağız bakım suları
Diş bakımında dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de antibakteriyel etkiye sahip ağız bakım suları kullanmaktır. Ağız bakım suları tıpkı diş ipi gibi, dişlerin aralarında kalan yiyecek artıklarının atılmasına yardımcı olur. Dişleri ve diş etlerini korumaya yardımcı olan Deenthal Pro Alkolsüz Vegan Ağız Çalkalama Suyu, papatya, aloe vera ve stevia içeren formülü sayesinde ağız içerisindeki bakterilerin çoğalmasını engeller.
Düzenli doktor kontrolü
Diş ve diş eti bakımında en önemli noktalardan biri de diş hekimi tarafından yapılacak kontrolleri ihmal etmemek. Diş fırçası veya diş ipleriyle temizleyemeyeceğiniz diş taşları ve plaklar, diş çürüklerinin ve dişeti hastalıklarının oluşmasına sebep olur. 6 ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolüne gitmek, dişlerin üzerinde ve diş aralarında bulunan plağın düzenli temizlenmesi açısından önemlidir.