ÜST
bisiklet sürüşünden önce

Bisiklet Sürüşünden Önce Yapmanız Gereken Kontroller

Bisiklet ile genellikle çocukluğumuzda tanışıyor ve bisiklet sürmenin keyfine bir kere varınca bir daha bırakamıyoruz. Bisikletler ister çocuklar ister yetişkinler için olsun, kimi zaman keyif kimi zaman da ulaşım aracı olarak vazgeçilmezler arasında yer alıyorlar. Tabi bisiklet sürücüsü olarak kat edeceğimiz yol kısa mesafeli de uzun mesafeli de olsa güvenli sürüş için bisiklet sürüşünden önce bisikletimizde herhangi bir teknik problem olup olmadığına dair birtakım kontroller yapmamız gerekiyor.

Peki günlük, haftalık ve aylık olarak yapılması gereken bu kontroller nelerdir? Gelin, hep birlikte göz atalım…

Günlük kontroller

bisiklet sürüşünden önce

Bisiklette herhangi bir problem hissedilmese de günlük olarak yapılması gereken bazı kontroller bulunuyor. Bu kontroller arasında frenler, lastikler ve vites sistemi önemli bir yer kaplıyor. Peki günlük kontroller sırasında nelere dikkat etmek gerekiyor? Haydi, bakalım…

  • Fren kontrolü

Frenler bisiklet sürüşünden önce mutlaka, hatta ilk olarak kontrol edilmesi gerekenler arasındadır. Fren kontrolünü gerçekleştirebilmeniz için; ön ve arka tekerlekleri boşta çevirerek fren yapmalı ve pabuçların da aynı hizada olup olmadıklarına, freni sıktığınız anda pabuçların jantın fren yüzeyine yaklaşıp yaklaşmadıklarına bakmalısınız.

Jantın fren yüzeyine düzgün olarak temas edip etmediği, fren yaptığınız anda tekerleğin durup durmadığı, fren kollarında bir boşluk ya da gevşeklik olup olmadığı, fren tellerinin gerginliğinin normal olup olmadığı da dikkat etmeniz gerekenlerdendir. Eğer bisikletinizin fren pabuçları eskimiş veya erimiş durumdaysa değiştirmeniz gerekir. Fren Pabuçları kategorimizi ziyaret ederek alışverişinizi yapabilirsiniz.

  • Lastik kontrolü

Lastikler de güvenli sürüş için günlük olarak yapmanız gereken kontroller içindedir. Lastiklerin yanak kısımlarında, önerilen basınç aralıkları yazmaktadır ve lastiklerinizin havasını kontrol edip, şişirmeniz gerektiğine karar verdiğinizde bu değerleri dikkate almanız önemlidir. Fazla basınç, ıslak zemin için güvenli değildir, alçak basınç yol tutuşunun daha iyi olmasını sağlayacaktır.

Bir bisiklet pompasına ihtiyacınız varsa KNT Alüminyum Ultra Güçlü Bisiklet Motosiklet El Pompası’na göz atabilirsiniz. Tekerleklerin “quick release” denilen mandallarını kontrol etmeyi de unutmayın! Yüksek hızlarda ve engebeli yerlerde herhangi bir tehlikeyle karşılaşmamak için mandalların gevşek olmaması gerekir. Gevşemiş durumdalarsa kapatmadan önce sıkmanızda fayda vardır.

  • Vites kontrolü

Vites sistemi kontrolünü de kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Vites geçişlerinin sağlıklı ve çabuk olup olmadığı, farklı bir ses çıkıp çıkmadığı önemlidir. Sıkıntı varsa servis yardımı almanız gerekebilir. Zincirin yağlanmaya ihtiyaç duyup duymadığına da mutlaka bakmalısınız. Yağlamaya ihtiyaç varsa MxZ Bisiklet Zincir Yağı ile yağlayabilirsiniz.

Haftalık ve aylık kontroller

  • Furş yatağı kontrolü

Furş yatağında boşluk olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu kontrolü yapabilmek için; ön freni sıkmalı ve bisikletinizi gidonundan tutarak ileri geri hareket ettirmelisiniz. Bisikletinizin ön kısmı gereğinden fazla oynuyorsa ve hareket bisikletin tamamında gerçekleşmiyorsa furş yatağında boşluk var demektir. Bu durumda bir servis desteği almanızda fayda olacaktır.

  • Tekerlek kontrolü

Bisiklet sürücüsü olarak haftalık ve aylık yapmanız gereken kontroller arasında tekerlekler de bulunur. Tekerleklerde bakmanız gereken, göbek kısmındaki esnekliktir. Jantın yeni ve kaliteli olması, mandalların sıkı olması durumunda fazla esneme olmaması gerekir. Ön ve arka tekerlekleri üstten tutup fren pabuçlarına doğru ittirerek esneme derecesini anlamanız mümkündür.

Aynakol göbeği sıkılığını anlamak için; pedalı içe ittirme yoluyla güç uygulamalısınız. Bu güç bisikletinize gitmiyorsa gevşeklik olduğu anlamına gelir. Akort kontrolünü de unutmamalısınız. Akort ayarının düzgün olup olmadığını anlamak için ön ve arka tekerleği boşta çevirip jant çemberi ile fren pabuçları hizasını göz önünde bulundurmanız yeterlidir. Yaklaşıp uzaklaşmalar göze çarpar derecedeyse ayar yaptırmanızda yarar vardır.

  • Gidon kontrolü

Bisiklet sürmeye başlamadan önce gidonun ve gidon boğazındaki vidaların sıkılık durumuna da bakmalısınız. Gevşemiş haldelerse ve malzemeleriniz karbondansa güvenli sürüş için bisikletçinize sıkılaştırtmanız gerekecektir.