ÜST
kış mevsiminde

Blender kullanırken bu tüyolar hayatınızı değiştirecek…

Bulunduğu grup ‘küçük’ mutfak aletleri ama aslında üstlendiği görevler çok büyük. Blender, mutfaktaki sağ kolumuz diyebiliriz! Saymakla bitiremeyeceğimiz işlevleri ve neredeyse her yaptığımız yemekte bize sağladığı kolaylıklarla vazgeçilmezlerimizden biri oldu. Hem bizlere inanılmaz vakit kazandırıyor hem de ellerimiz, kollarımız eskisi gibi yorulmuyor. Ancak blender kullanırken yapacağınız en ufak hata bir felakete dönüşebilir. Ya da blender yardımıyla kolaylıkla yapabileceğiniz bir işi, bilmediğiniz için saatlerce uğraşarak yapıyor da olabilirsiniz.

Peki temizlik? Blenderınızı nasıl temizliyorsunuz? Bu küçük mutfak aleti hakkında, katı gıdaları kolayca parçalamasının yanında bilmeniz gereken daha çok şey var. Sizi aydınlatmaya geldik!

Plastikten kaçının!

blender

Blender seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli özelliklerden biri haznesi. Hazneli blenderlarda ilk terchiniz cam olanlardan yana olmalı. Ya da plastik olsa bile nasıl ve neyden yapıldığına çok dikkat etmelisiniz. Çünkü sıcak bir şeyi plastiğe koymanız önerilmez. Plastik kapların hammaddesi olan ‘bisfenol A’nın kanser, obezite, diyabet ve kalp hastalıklarına yol açtığı bilinir. Salça lekesi olan plastik kabınızdan kırmızılığı çıkartamayacağınız gibi sizin yediğiniz yemeğe geçmiş olması yüksek ihtimal olan plastiği de artık çıkartamazsınız.

Hem sağlığınıza hem cebinize uygun olduğunu düşündüğümüz blenderı sitemizden sizler için seçtik! 1,25 litrelik cam haznesi, paslanmaz çelik mikser ucu, paslanmaz çelik blender ayağı ile Tefal MasterBlend Activflow Pro Extreme Cam Blender Seti sıcak karışımlar hazırlamanız için ideal!

Elde kullanacağınız blender metal uçlu olsun

blender

Direkt olarak çorbalarımızın içine, muhallebilerimizin içine soktuğumuz el blenderının da neden yapıldığı çok önemli bir detay. Yemeklerimizle direkt temas halinde olduğundan ve yine sıcak bir şeyin içine girdiğinden el blenderınızın metal, paslanmaz çelik uçlu olmasına dikkat etmelisiniz.

Sitemizden çok uygun fiyata edinebileceğiniz Philips Metal El Blender Seti çift etkili bıçağı, birden fazla hız ve turbo düğmesi, sıçrama önleyici bıçak korumasıyla işlerinizi iki kat daha kolaylaştıracak!

Blenderın parçalara ayrıldığından emin olun

blender

Alırken bunu düşünmek çoğu kişinin aklına gelmez ama blenderınızın parçalara ayrılıp ayrılmadığını kontrol etmeyi unutmayın deriz! Tamamen takılıp sökülebilen makineleri tercih etmenizi öneririz. Çünkü tek tek parçalarına ayrılmayan blenderları temizlemesi kesinlikle daha zordur. Yıkarken erişemediğiniz boşluklarda kir kalabilir ve bu da bakteri üremesine sebep olabilir. Aman dikkat!

Blenderların en pratik şekilde monte ve demonte edilebilen ürünlerinden biri olan Schafer Elektro Chef 15 Parça Mega Blender Set kolay yıkanabilme özelliğiyle kullananları çok mutlu ediyor, bizden söylemesi!

Blenderınızı elde yıkayın, makineye sokmayın

“Blenderım parçalara ayrılıyor, tek tek makineye koyayayım iyice yıkansınlar” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama bu yapabileceğiniz en büyük yanlışlardan biri! Blenderınızı parçalarına ayırdığınızda bile, elle yıkamanız gerekiyor. Neden mi? Çünkü modellerin çoğunda görmediğimiz yerlerde keçe bulunuyor ve bu keçe bulaşık makinesinin içinde uzun süre ıslak ıslak kalmasından, çok yüksek ısıda yıkanmasından zarar görebiliyor. Zamanla bir sıkıntı çıkarıp tamire ihtiyacı olabiliyor hatta tamir bile edilemez hale geliyor. Blenderınızı en güzel önce biraz sıcak suya tutup daha sonra temiz bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.

Vileda’nın %30 mikrofiberli, yüksek temizlik performanslı temizlik bezi üzerindeki tırtıkları ve kir söken cepleri sayesinde kirleri %40 daha fazla temizliyor. Üstelik eşyalarınızın üzerinde iz bırakmıyor ve diğer sarı bezler gibi kötü de kokmuyor. Kesinlikle denemelisiniz!

Sıcak sıvıları karıştırırken dikkat!

blender

Blenderın haznesine, kaynar sıcaklıkta bir şey yokmak son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İçine sıcak sıvı koyup, karıştırmaya başladığınız anda içeride oluşan buhar ve basınç kapağı havaya uçurabilir. Bundan hem siz ciddi zarar alabilirsiniz hem de mutfağınız tam olarak batar! Bunu önlemek için blenderın içine koyacağınız kaynar şeylerin 5-10 dakika biraz soğumasını beklemelisiniz. Bunun yanında yine de haznenin ağzını sonuna kadar doldurmamaya dikkat etmelisiniz. Garanti olsun diye de bir mutfak havlusuyla kapağa sıkıca bastırabilirsiniz!

Not: Eğer 5-10 dakika bekleyecek vaktiniz yoksa buhar birikimini azaltmak ve sıçramayı önlemek için haznenin kapağını açık bırakıp hızı yavaş moda alıp karıştırmayı deneyebilirsiniz!

Kuruyemiş ve kuru meyveleri blender haznesinden uzak tutun

Blenderınızın gücüne güveniyorsanız bilemeyiz ama bu çok işinize yarayan küçük mutfak aletinizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız bizce kuruyemiş, kuru meyve gibi yiyeceklerinizi ondan uzak tutun! Bu yemişlerin sert dokuları çok kolay bir şekilde bıçak ağzına takılıp yapışabilir ve bu blenderınızın sonu olabilir. Eğer gerçekten kullanmanız gerekiyorsa fındık fıstığınızı blenderınızda çekmeden önce ılık suyun içinde bekletip yumuşatabilirsiniz.

Donmuş yiyecekleri blender içine direkt atmayın

Blenderınıza çok sıcak yiyecekler atmak nasıl tehlikeliyse çok soğuk şeyler atmak da en az onun kadar tehlikeli! Biliyoruz, çoğumuz blenderı ilk aldığımızda lezzetli, doğal, buz gibi karışık meyve suları yapmak istiyoruz. Ama güzel bir keyif yapayım derken de blenderınızı aşındırabilirsiniz, söylemedi demeyin. Buz küplerini ciddi anlamda ezebilmek gerçekten zordur, dondurulmuş meyveler de parçalar halinde kalabilir. Blenderınızın bıçakları da bütün bunlar olurken haliyle basınç altında aşınır. Bunu önlemek için kullanacağınız donmuş, soğuk meyveleri mutlaka 5-10 dakika eritin. İlla buz kullanacaksanız da zaten ezilmiş olan buzları atmanızı tavsiye ederiz.

Blender için sizlere verebileceğimiz tüyolarımız bunlar. Eğer daha geniş çaplı bilgiler arayışındaysanız sizleri sayfamızdaki “Blenderlar: Mutfağın olmazsa olmazları!” yazımıza yönlendirelim. İyi okumalar!