
Boyoz tutkunları için boyozu evde pişirme tüyoları
İzmir denince akla gelen ilk lezzetlerden olan boyoz, özellikle kahvaltılarda çok sık tercih edilen yağlı, mayasız ve çıtır bir hamur işidir. Bir kez yiyenin bir daha vazgeçemediği, bağımlılık yaratan bu lezzeti evde denemeye ne dersiniz?
İşte gerçek boyoz tutkunları için boyozu evde pişirme tüyoları:
- Mis gibi çıtır boyoz tarifi için öncelikle 4 su bardağı unu, ince delikli bir süzgeç yardımıyla eliyoruz.
- Unu eledikten sonra derin bir kaba alıyoruz. Birbirinden lezzetli boyozlar yapmak için ana malzeme olarak Söke Unu tercih edebilirsiniz.
- Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı ekliyoruz. 1 su bardağı ılık su ekledikten sonra hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamına gelene kadar yaklaşık 15 dakika boyunca hamurumuzu yoğuruyoruz. İstediğimiz kıvama geldikten sonra hamurun üzerini streç filmle örtüp, 20 dakika kadar oda sıcaklığında bekletiyoruz.
- Hamurumuz dinlendikten sonra 6 eşit parçaya bölüp yuvarlayarak hamur bezeleri haline getiriyoruz. Bezelerimizi bir tabağa alarak üzerlerini ayçiçek yağıyla yağlıyoruz. Bezelerin üzerini bir bezle veya poşetle örtüyoruz ve bir kez daha 20 dakika oda sıcaklığında bekletiyoruz. Boyoz için hazırladığınız hamurları yağlamak için Yudum Ayçiçek Yağı’nı kullanabilirsiniz.
Hamuru dinlendirmek önemli
Dinlenen hamur bezelerimizden 3 tanesini küçük bir pasta tabağı büyüklüğünde elimizle açarak her bir bezenin ortasına 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı sürüyoruz.
Diğer 3 bezeyi de aynı şekilde el yardımıyla açarak, bu kez yağ sürmeden diğerlerinin üzerine kapatıyoruz. Parmak uçlarımızla kenarlarını bastırarak birbirlerine yapıştırıyoruz. Üzerlerine tekrardan bir poşet veya bez geçirip 2 saate yakın dinlenmeye bırakıyoruz. Eğer boyunuzu sıcak bir bölgede ya da mevsimde yapıyorsanız 1 saat dinlendirmeniz de yeterli olacaktır.
Tezgâhımızı sıvı yağ ile yağlayıp, beklettiğimiz hamurlarımızı elimizle çekiştirerek çok ince yufkalar haline gelene kadar açıyoruz. Bu işlemi yaparken hamurda yırtılmalar olabilir, problem değil. Katladığımızda bu yırtıklar zaten görünmeyecek. Sonrasında uç kısımları ortada birleştirerek zarf şeklinde katlıyoruz. Rulo halinde olacak şekilde yuvarlayarak sarıyoruz. 2 yufkayla daha aynı yöntemleri uyguladıktan sonra üzerlerine poşet geçirip yarım saat bekletiyoruz.
Ardından elimizle 4 eşit parçaya bölüyoruz. Bu her parçayı dik duruma getirip, ucunu içe doğru bastırıyoruz. Daha sonra elimizle üzerlerine çok hafif bastırarak poşet geçirip yaklaşık 1 saat kadar dinlendiriyoruz.
Fırın tepsisinin üzerine pişirme kâğıdını seriyoruz. Dinlendirdiğimiz hamurları, birbirlerine yapışmayacak şekilde tepsimize yerleştiriyoruz. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında, hamurların üzerleri iyice kızarana kadar 20-25 dakika pişirdikten sonra sıcacık çıtır boyozlar hazır hale geliyor.
Pişen boyozlarınızı, özellikle kahvaltılarda haşlanmış yumurta ve çay ile tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Boyozlarınızı damak tadınıza göre peynirli, patlıcanlı, ıspanaklı, enginarlı ve patatesli olarak da hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!