
Çocuklara Bilgisayar Konusunda Nasıl Yaklaşılmalı?
Teknoloji, yaşamı kolaylaştırmasının yanı sıra her türlü bilgiye birkaç saniye içinde ulaşmayı da sağlıyor. İnsan yaşamına getirdiği katkıları ile dikkat çeken teknolojik cihazlar, bir yandan da çocukların yaşamında farklı etkiler yaratıyor. Erken yaşlarda bilgisayarlarla tanışan çocuklar, zamanlarının büyük bir kısmını bilgisayar karşısında geçiriyor. Ebeveynlerin çocuklarına bilgisayar almalarındaki nedenlerin başında ödevlerini yapmalarına ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olması yer alıyor. Ancak bilgisayar kullanımının kontrol altına alınamaması ya da gerekli sınırlandırmaların yapılmaması, çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratarak bağımlılık oluşmasına neden olabiliyor. Bilgisayar kullanmanın çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsederek çocuklara bilgisayar konusunda nasıl yaklaşmanız gerektiğine karar vermeye ne dersiniz?
Çocuğunuzun üzerinde daha fazla denetime sahip olmak istiyorsanız onunla kaliteli zaman geçirmeye özen göstermelisiniz.
Bilgisayar Kullanmanın Çocuklar Üzerine Olumlu Etkileri
- Bilgisayar içinde yer alan uygulamalar çocukların yaratıcılıklarının desteklenmesinde önemli rol oynuyor. Yaratıcılık yeteneğini destekleyen oyunlar ve programlar sayesinde çocukların eleştirel düşüncüleri gelişiyor. Aynı zamanda hayal güçleri de gelişen çocuklar, düşünce anlamında daha üretken bir kişiliğe sahip olabiliyor.
- Bilgisayarı etkin bir şekilde kullanan çocuklar, karşılaştıkları sorunlara pratik çözümler geliştirmede daha başarılı oluyor.
- Eğlenirken öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olduğu düşünüldüğünde, uygun bir şekilde kullanılan bilgisayar çocukların daha çabuk ve daha kolay öğrenmesine yardımcı oluyor.
- Bilgisayarlarda yer alan problem çözme programları çocukların keşfetme gücünü ortaya çıkarıyor ve merak duygularını geliştirerek öğrendiklerinin daha kalıcı olmasını destekliyor.
- Özellikle erken çocukluk döneminde uzmanlar eşliğinde iyi hazırlanmış eğitim programları, çocukların zihinsel gelişimini tamamlamalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda dil gelişimi ve kavram gelişimlerini de destekliyor. Bilgisayar kullanan çocukların problem çözme becerileri ve hafızaları da daha güçlü oluyor. Klavye kullanımı sayesinde çocukların el becerilerinde de gelişmeler gözleniyor ve hafızaları daha güçlü oluyor.
- Bilgisayar kullanmak çocukları heyecanlandırıyor. Yeni bilgiler öğrenen çocukların kendine güveni artıyor ve sosyal açıdan gelişerek girişimcilik ruhu destekleniyor.
Bilgisayar Kullanmanın Çocuklar Üzerine Olumsuz Etkileri
Çocuklarınızda bilgisayarın olumsuz etkileri ancak yanlış kullanılması sonucu ortaya çıkar.
- Uzun süre bilgisayar başında oturan çocukların ders çalışma davranışları engellenerek okul başarıları olumsuz etkilenebiliyor.
- Bilgisayar karşısında fazla vakit geçirmek, çocuğun fiziksel gelişimini de engelleyici rol oynuyor. Duruş bozukluklarına yol açarak çocuklarda bel, boyun ve sırt ağrılarına neden olabiliyor. Uzun süre ekrana bakmak gözlerde bozukluklara, baş ağrısına ve kilo fazlalığına yol açıyor.
- Denetimsiz bilgisayar kullanımı çocukların sosyal gelişimini olumsuz etkiliyor. Özellikle tek olan çocuklar sürekli bilgisayar kullandıklarında sosyal ortamlarında kopuk yaşamaya başlıyor. İçe dönük, kendine güveni olmayan, çevresi ve yaşıtları ile iletişim kurmakta zorlanan bir kişiliğe bürünebiliyor.
- Denetimsiz bilgisayar kullanımının olumsuz etkileri arasında davranış bozuklukları, aşırı çekingenlik, arkadaş edinmede zorlanma, derslerde başarısız olma, oyunlara katılmama, duygularını ifade etmede zorlanma ve ekip çalışmalarında kendini yetersiz hissetme gibi problemler yer alıyor.
- Gerçek hayattan kendini soyutlayan çocuk, sanal ortamlarda cinsel açıdan olumsuz ya da yanlış davranışlara da yönelebiliyor.
Çocuğunuzun Bilgisayar Bağımlısı Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?
Çocuğunuz bilgisayar başında haftada 30 saatten fazla zaman harcıyorsa bilgisayar bağımlısı olduğundan şüphe edebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuz sürekli oyunlardan bahsediyor ve bilgisayar başından ayrılmak istemiyorsa bu konuda önlemler almanızın vakti geldi anlamına geliyor. İlerleyen süreçte bilgisayarda daha fazla vakit geçirmek için yemekten vazgeçebiliyor. Hatta yemeklerini bilgisayar başında yemek isteyebiliyor ve bilgisayar kullanmak için size yalan da söyleyebiliyor. Evde bilgisayar oynamasını istemediğinizde okuldan kaçarak internet kafelere gidebiliyor. Daha da ilerli seviyede bilgisayara bağımlı olan çocuklar, zaman duygusunu yitirmeye başlıyor ve başka bir işle meşgulken bile bilgisayar oyunları hakkında konuşabiliyor. Ailesini ve arkadaşlarını dikkate almıyor, az konuşuyor ve uyku problemleri yaşayabiliyor. Yapılması gerekenleri erteliyor ve okula gitmek istemeyebiliyor. Derslerinde başarısı giderek düşüyor ve tüm bunlara ek olarak sırt, bilek ve bel ağrıları yaşayabiliyor. Bilgisayar olmadığında kendini boşlukta hissediyorsa çocuğunuz bilgisayar bağımlısı olarak kabul ediliyor. Çocuğunuza uygun bilgisayar modeller için Hepsiburada’nın bilgisayar seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Çocuklara Bilgisayar Konusunda Nasıl Yaklaşılmalı?
Çocukların üzerinde önemli rol oynayan bilgisayarlardan etkili şekilde yararlanmak için ailelere ve eğitimcilere birtakım görevler düşüyor.
- Çocukları bilgisayarın olumsuz etkilerinden koruyabilmek için zaman sınırlaması yapabilirsiniz. Uzmanlar tarafından bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen zamanın 2 saati aşmaması öneriliyor. Bilgisayar oyunlarının seçiminde ve oyun oynama sürelerinin takibinde dikkatli olmanız gerekiyor.
- Bilgisayar başında geçirdiği zamanlarda neler yaptığını denetlemek amacıyla onun çalışmalarını birlikte yapabilirsiniz. Çocuğunuz belli bir davranış bilincine ulaşıncaya kadar bilgisayar çalışmalarını denetim altında tutmanız gerekebiliyor. Bilgisayar başındayken aralıklı olarak onu kontrol edebilir, saatlerce tek başına bilgisayar başında kalmamasına dikkat edebilirsiniz.
- Bilgisayarın hayattaki yeri ve önemi, nasıl kullanılması gerektiği, yararlı ve zararlı yönleri hakkında çocuğunuza uygun bir dille ifade etmelisiniz. Yasaklama ve eleştiri gibi yöntemler çocuğunuzun daha çok bilgisayara yönelmesine neden olabiliyor. Özellikle bilgisayar oyunları seçerken çocuğunuzun yaşına uygun içeriklere sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Oyun kahramanlarının gerçek hayatta olmadıklarını ona açıklamalı ve gerçek dünyadan kopmasına engel olmalısınız.
- Çocuklarınızın uygunsuz sitelere girmesini önleyen filtre sistemleri kullanabilirsiniz. Çocuklarınıza zararlı sitelere neden girilmemesi gerektiğini açıklamayı da unutmayınız. Girilen sitelerin sayfalarını bilgisayar geçmişinden kontrol edebilir ve sık kullanılanlar listesini arar sıra gözden geçirebilirsiniz.
- İnterneti doğru kullanmayı çocuklarınıza öğretmenin en iyi yollarından biri de sizin rol model olmanız. İnternet başında fazla zaman geçirmemeye özen göstermelisiniz. Özellikle akşamları ve tatil günlerinde eğer siz devamlı bilgisayarda olursanız çocuğunuz sizi rol model alarak boş kaldığı her anı bilgisayarda geçirmek isteyebiliyor.