ÜST

Dünyayı Değiştiren Çocuk Mucitler

Çocukların hayal gücü ve yaratıcılıkları birçok icadın ve keşfin bulunmasını sağlıyor. İşte yaşamı kolaylaştıran icatlarıyla dünyayı değiştiren çocuk mucitler:

  • Margaret E. Knight

1838 yılında ABD’de doğan Margaret E. Knight, çok küçük yaşlardan beri elektronik aletler ile ilgileniyor ve henüz 12 yaşındayken elektrikli tekstil tezgâhlarındaki mekikleri kontrol etmek için bir güvenlik cihazı icat ediyor. Massachusetts, Springfield’de yaşayan Knigt, 1868’de kare tabanlı torbaların üretilmesine izin veren kâğıt torba katlama makineleri için bir eklenti hazırlayarak zarf şeklinde kullanılan kese kağıtlarının bugünkü formunu almasına yardımcı oluyor. Knight’ın icatları arasında 1894’de patentleşen numaralandırma makinesi, bir pencere çerçevesi ve 1902-1915 yılları arasında patentli rotatif motorlarla ilgili birçok cihaz yer alıyor. Kadın mucitlerin en üretkeni olan Knigt’ın yaklaşık 27 adet patentli icadı bulunuyor.

İcatlar hayatı kolaylaştırıyor.

  • Philo Farnsworth

1906 yılında ABD’nin Utah bölgesinde dünyaya gelen Philo Farnsworth, elektronik televizyon sistemini geliştiren mucit olarak öne çıkıyor. Televizyonlarda dönen bir disk kullanan mekanik sistemlerin saniyede birçok kez görüntüleri taramak ve birleştirmek için çok yavaş olduğunu düşünen Farnsworth, kafasında kurguladığı elektronik televizyon sisteminin temellerini daha çok küçükken atıyor. Yalnızca bir elektronik sistem görüntüyü yeterince hızlı bir şekilde tarayabilir ve birleştirebilir fikriyle hareket ederek 1922’ye kadar elektronik televizyonun temel hatlarını belirliyor. Henüz daha lisedeyken Utah Provo’daki Brigham Young Üniversitesi’ne özel bir öğrenci olarak giren Farnsworth, ailesini desteklemek için çalışmak zorunda kaldığı için televizyon geliştirme hayalini ertelemek zorunda kalıyor. 1926’da yardım fonu sağlayan George Everson ve Leslie Gorrell için çalışmaya başlıyor. Onları televizyon sistemini üretmek için bir ortaklığa girmeye ikna ederek ilk başarılı elektronik televizyon yayınını 7 Eylül 1927’de yapıyor ve geliştirdiği sistem için aynı yıl patent başvurusunda bulunuyor.

  • Easton La Chapple

Çoğu çocuk, genç yaşlarının başında okula ve sosyal yaşama odaklanırken; Easton La Chappelle, internete göz atıyor ve robotiğin temellerini öğreniyor. 17 yaşına geldiğinde ise şimdilerde fiyatı 60 bin dolar civarında olan ve beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen protez kolları, 350 dolar gibi bir maliyetle üretiyor. Bu kolları binlerce dolara satabilecekken icadının kodlarını tüm dünyayla paylaşarak milyoner olmayı elinin tersiyle itiyor. 14 yaşındayken ilk robotik elini lego parçalarından, olta telinden ve elektrikli borulardan yapan La Chapple,  bu ilk tasarımını kademeli bir şekilde geliştirerek şimdilerde RoboArm olarak bilinen robotik bir kol haline getirmeyi başarıyor. Akılla işletilebilen 3D baskı özelliğine sahip olan bu robotik kol, geleneksel bir protezin maliyetinden oldukça düşük ve aynı zamanda daha işlevsel ve daha güçlü olması ile dikkat çekiyor.

  • Lois Braiille

Lois Braille keşfettiği körler alfabesi ile görme engellilerin hayatını değiştirdi.

1809 tarihinde Fransa’da küçük bir köy olan Coupvray köyünde doğan Lois Braiille, 3 yaşında geçirdiği bir kaza sonucunda sol gözünü kaybediyor ve 6 yaşındayken de sempatetik oftalmiya rahatsızlığı sebebiyle sağ gözünü de kaybederek tamamen kör oluyor. 10 yaşına geldiğinde Paris’teki Ulusal Körler Enstitüsü’ne burslu olarak alınan Braille, bu dönemde okulun ilk müdürü tarafından icat edilen kabartmalı harfler yöntemiyle okumayı söküyor. Ancak bu yöntemle hazırlanan kitapların pahalı olması ve kurşundan yapıldığı için oldukça ağır olması, Braiille’nin icadının temel sebebini oluşturuyor. Sadece 6 farklı nokta kullanarak babasının hediye ettiği kabartmalı ahşap zardan da esinlenerek daha 15 yaşındayken körler için bir alfabe icat ediyor. Braille alfabesi olarak kabul edilen alfabede 1’den 6’ya kadar belirli bir düzeni takip eden kabartmalı noktalar bulunuyor ve görme engelliler parmaklarıyla bu kabartmalardan geçerek okuyabiliyor.

  • Blaise Pascal

1623 yılında Fransa’nın Clermont şehrinde doğan Blaise Pascal birçok fizik ve matematik teorisine imzasını atıyor. Babası tarafından 15 yaşına kadar matematik yerine Latince ve Yunanca çalışmaya zorlansa da matematiğe olan aşkı sayesinde henüz 12 yaşında kendi kendine hiçbir geometri bilgisi olmadan üçgenler, daireler çiziyor ve hatta bugünün Pascal üçgen kurallarını o zamanlarda aklının bir kenarına yazıyor. Bir üçgenin iç açıları toplamını buluyor ve bu toplamın iki dik açıya eşit olduğunu ispat ediyor. Öklid teoreminin sahibi matematik dahisi Euclides’in birçok önermesini ispatlayan Blaise Pascal, Paris Mersenne Akademisi’ne kabul ediliyor. 18 yaşındayken hesap makinesi icat eden dahi, bugün fizik kitaplarında yer alan sıvıların basıncı ile ilgili Paskal Kanunları’nın da yaratıcısı. 

  • Elif Bilgin

1997 İstanbul doğumlu olan Elif Bilgin, her zaman her fırsatta öğrenmeye istekli ve meraklı bir çocukluk çağı geçiriyor.  Henüz 4 yaşındayken okuma yazmayı öğrenen Bilgin, özellikle bilim hakkındaki kitaplara merak duyuyordu. Daha 8 yaşındayken gözlükleri için cam silecekleri tasarlayan küçük kız, ilkokul ve ortaokul yıllarında topraksız tarım gibi birçok projeye imzasını atıyor. Rüzgârla çalışan araç projesi ile soğan üretmeyi başaran genç beyin, Türkiye’nin gururu olarak tanınıyor. 14 yaşında İstanbul’da Boğaziçi’ndeki plastik kirliliği hafifletme dürtüsünden esinlenerek, muz kabuğundan biyoplastik yapmak için bir yöntem icat etme projesini başlatan Elif Bilgin, bu projesiyle Google Bilim Fuarı 2013 yarışmasına katıldı. Eylül 2013’te Science American Dergisi’nin Bilim Bilimi Ödülü ve Seçmenlerin Seçimi Ödülü’ nü kazanan Bilgin, 2013 yılında Google Bilim Fuarı birincisi oldu. Daha sonra Virgin Galactic’te staj yapma fırsatı bulan Elif,  Unity ve Oracle’ın stajyer yazılım geliştiricisi olarak çalışırken yolcuların yolcu koltukları için bir sensör kiti geliştirdi. Gelecekte doktor olmayı planlayan Elif Bilgin, geleceğe yön veren çocuk mucitler arasında yerini alıyor.

Siz de çocuklarınızı birer mucit adayı olarak yetiştirmek istiyorsanız onların hayal dünyasına katkı sağlamayı ihmal etmeyin. Çocuklarınızın hayal dünyasını geliştirmek için Hepsiburada’nın çocuk kitapları seçeneğine göz atabilir, yaratıcı nesiller yetiştirme yolunda önemli bir adım atabilirsiniz.