Çocuk Kitapları
Bazı insanlar için kitap okumak bir hobidir, bazı insanlar içinse bu bir alışkanlıktır. Hobi ya da alışkanlık olmasından öte, kitap okumak bir toplumun ne kadar geliştiğini ve ne kadar eğitimde önde olduğunu göstermektedir. Kısaca, kitap okuma oranı yüksek olan toplumlar, kültürel açıdan hep üst seviyededir ve gelişme oranı çok büyüktür. İnsan, sıfır bilgi ile doğar. Zaman içerisinde öğretilen bilgiler ile donanmakta ve geleceğini bu bilgiler ile belirlemektedir. Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren başlamaktadır. İnsan yaşantısında kazanılması gereken en önemli alışkanlıktır. Çocuğunuza bu alışkanlığı kazandırabilmek için doğru kitaplar seçilmelidir. Kitapların dünyasına giren bir çocuğun beyin gelişimi, dili kullanımı ve en önemlisi genel kültür seviyesi oldukça çabuk gelişmektedir. Bu gelişimler göz önüne alındığında çocuk kitapları ve kitap seçimi önemlidir. Çocuğa küçük yaşta kazandırılan okuma alışkanlığı ile, aile içi iletişim daha kuvvetli olur. Okumayı seven bir nesil yetiştirmek her anne babanın ve eğitimcinin hedefi olmalı ve çocuklar ona göre yönledirilmelidir.
Çocuklarda Okuma Alışkanlığı
Okuma alışkanlığı kazandırmakta en önemli rol ailenindir. Bu alışkanlık ne kadar erken yaşta kazandırılırsa, yetişkinlik yaşlarında da devam etmektedir. Çocuğun okuma alışkanlığını kazanabilmesi için, önce kitapları sevmesi gerekmektedir. Sevgi her şeyin başlangıcıdır. Okuma yazma öğrenene kadar olan süreçte, çok renkli ve resimli kitaplar tercih edilmeli ve bu kitapları çocuğa bir yetişkinin okuması gerekmektedir. Ayrıca renkli ve canlı resimler hakkında sohbet edilmelidir. Çocuk kitap sevgisini kazanırken hayal dünyasını da geliştirir. Bu sevgi kazanıldıktan sonra, çocuk kendisi kitap okumayı tercih edecektir.
0-3 yaş grubu çocuklarının kitapları dil gelişimini etkilemektedir. Bu yaş grubunda dinleyerek öğrenme çok önemlidir. 2 yaş çocuğu kitapları ile 3 yaş çocuğu kitapları arasında çok büyük fark yoktur. Bu yaş grubunun kitapları, taşıyabilecekleri büyüklükte ve daha kalın kağıt ile basılmaktadır. Daha kalın kağıt ile basılmasının sebebi, diğer kitaplardan daha geç yıpranmasıdır. Çocuğun yaşının üstünde kalın ve çok cümleli kitaplar seçmek, çocuğu kitaplardan ulaştırabilmektedir.
3-5 yaş dönemi çocukların meraklarının arttığı yaş aralığıdır. Bu yaş aralığında, günlük hayatta karşılaşılan olaylar ile ilgili küçük hikayelerden oluşan kitaplar seçilebilir. Renkli ve canlı resimler ile çocuğun merak duygusu giderilebilir ve resimlere bakarak çocuğun kendi hikayesi anlattırabilir. Çok fazla yazı olması çocuğu sıkmaktadır. Ahenkli ve kısa cümleler ile kitap ve kitap karakterleri hakkında konuşmasını sağlayabilirsiniz.
5-8 yaş arası çocuğun kendisini tanıyabilmekte ve çevresindeki insanların farklı duygu ve düşüncelerde olabileceğini ayırt edebilmektedirler. Bu yaşlarda, gerçek hikayelerin olduğu kitaplar tercih edilebilir. İyi ve kötüyü, doğru ve yanlışı içeren hikayeler oldukça öğretici olmaktadır. Bu yaş grubu çocuğuna kendi kitabını seçme hakkı verilmelidir çünkü bu yaşlarda kendi ilgi alanları oluşmaktadır.
8-12 yaş grubu çocuğa kitap seçmek çok daha kolaydır. Okuma ve yazmaya tam hakim olan çocuk, kendi ilgi alanıyla ilgili kitabı rahatlıkla seçebilmektedir. 10 yaş çocuk kitapları resimli olabilir ama renkli olmayabilir. Daha çok cümle, daha az resim olarak seçilebilir. 12 yaş çocuk kitaplar, yetişkin kitapları gibi resimsiz olmalıdır.
Kitapları seçmek, alışkanlığı kazandırmanın başlangıcıdır. Bu alışkanlığı kazandırmak için altın kural örnek olmaktır. Çocuğunuzun sizi kitap okurken görmesi çok önemlidir. Her gün kitap okuma saatleri yaparak, çocuğunuz ile kitap okuyabilir ve okuduğunuz kitap ile ilgili konuşabilirsiniz. Bu okuma ve kitap hakkında konuşma, aile içi iletişimi güçlendirmektedir ve çocuğun kendini ya da yaşadığı olayları güzel bir dil ile anlatabilme yetisini kazandırmaktadır.
Kitap Okuma Alışkanlığının Önemi
Kitap okuma alışkanlığı çocuğun hayata karşı duruşunu belirlemektedir. Çocuğun psikolojik gelişimine, kültürel gelişimine ve dili kullanabilme gelişimine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Küçük yaşlardan itibaren kitap okuma alışkanlığı kazandırılan çocukların dilde kullanılan sesleri daha kolay çıkardığı gözlemlenmiştir. Daha ileri yaşlarda, kullandığı dili kısıtlı kelime hazinesi ile kullanmak yerine çok geniş bir kelime dağarcığı ile konuşabildiği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Doğru seçimler ile alınan kitaplar, çocuğun hayal gücünü geliştirmekte ve yaratıcı düşünmeye yönlendirmektedir.
Günümüzde kullanılan eğitim sisteminde yaratıcı düşünme ve analitik düşünme yetileri önemsenmektedir. Kitaplar sayesinde çocuğun odaklanma süresi arttırılmaktadır. Odağı yüksek olan çocuk, ona verilen bilgileri daha hızlı ve unutmamak üzere hafızasında depolamaktadır. Hikayelerde olan sosyal ilişkiler ile kendi ilişkilerini kıyaslayabilen çocuk, küçük yaştan itibaren ilişkileri daha iyi anlayabilme fırsatını yakalamaktadır. Kendi hayatı ve kültürü dışında farklı hayatlar ve kültürler olduğunu tanıma fırsatına çok küçük yaştan itibaren yakalama şansına sahip olmaktadır. Kitaplar sayesinde yalnızlık duygusunu yaşamamaktadır ve boş kalan zamanlarını hem öğrenerek hem de eğlenerek değerlendirme imkânı bulmaktadır.
Günümüzde teknolojinin çok gelişmesi ile çocuklar ve gençler dijital dünyayı daha eğlenceli bulmaktadır. Kitap yerine sanal dünyayı tercih etmektedir. Ebeveynler ve eğitimciler, çocuk ile doğru iletişim kurarak, kitap okumanın avantajlarını anlatarak kitapları çocukların hayatlarına sokabilir. Gece kitap okuduktan sonra uykuya geçen çocuk ve yetişkinlerin daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku süreci geçirdiği ispatlanmıştır. Dijital ile vakit geçiren kişilerin ise uyku kalitesinin oldukça düşük olduğu gözlemlenmektedir.
Günümüz çocukları ve ebeveynleri, geçmiş dönem çocuklarına ve ebeveynlerine oranla çok şanslıdır. Geçmişte bu kadar çok kitap yazılmamak ve üretilmemekteydi. Bugün ise her konuda, pek çok yayınevinde basılmış kitaplar bulunmaktadır. Eskiden birkaç yazar arasında gidip gelen çocuklar, artık sayısız yazarın kitabına ulaşabilmekte ve geçmişe nazaran daha çok bilgi edinmektedir. Kitaplara ulaşmak oldukça kolaydır. Yaşadığınız şehirlerde, kitap satan mağaza sayısı hızla artmaktadır.
Büyük kırtasiyelerde ve kitapçılarda, hatta büyük süpermarketler de bile istediğiniz kitabı bulup alabilmektesiniz. En çok satış, daha ekonomik ve daha çok kampanya yapması ile online satış sitelerinde olmaktadır.
Günde Kaç Sayfa Kitap Okunmalıdır?
Günde kaç sayfa okunması gerektiğinin cevabını sadece kitabı okuyan kişiler verebilir. Okunan kitaba ve okuyan kişinin okuma hızına göre sayfa sayısı farklılık göstermektedir. Her gün düzenli kitap okuyanların, okuduğu sayfa sayısı fazla olurken, düzenli okumayanların sayfa sayısı ise daha az olmaktadır.
Okullarda Kitap Satışı Var Mıdır?
Okullarda kitap satışı zaman zaman yapılmaktadır. Belli yayınevleri, anlaşma yaptıkları bazı okullarda, belli dönemlerde, her yaş grubuna uygun kitaplarla donatılmış stant açmaktadır ve eğitimcilerin seçtiği kitapları satışa sunmaktadır. Bu satış, eskiden belli okullarda olurken, günümüzde pek çok okulda yapılmaktadır. Bu sistem ile çocuk ya da ergen, arkadaşları ve öğretmenleri ile tartışarak kitap satın alma zevkini yaşamaktadır.
Kitap Okumak Sayısal Zekayı Mı Sözel Zekayı Mı Arttırır?
Kitap okumak hem sözel hem sayısal zekayı geliştirmektedir. Matematik ya da fen derslerinde doğru düşünmeyi bilen öğrenciler başarıyı yakalamaktadır. Sayısal dünyada da nesnel ya da rakamsal ifadeler arasında bir ilişki vardır. Bu ilişki, kitap okuma alışkanlığı olan öğrenciler tarafından daha çabuk anlaşılır çünkü onların analitik ve araştırıcı düşünmeleri gelişmiş durumdadır. Ayrıca, matematik ve fen sorularını doğru anlamak çok önemlidir. Okuma alışkanlığı olan öğrenci soruyu hızlı okur ve soruyu doğru anlar.