Estetik Görünümleri ile Öne Çıkan Elektro Keman Modelleri
Ses çıkış bölümlerinde elektronik bir ekipman yer alan elektro kemanlar, ilk olarak jazz ve blues sanatçıları tarafından kullanılmaya başlanan enstrümanlar olarak bilinir. Günümüzde elektro kemanlar enstrümanı çalmayı öğrenme aşamasında tercih edilir. Zira amplifikasyon sistemi olmadan elektro kemanlar ses üretemez. Bunun yanı sıra kemanı çalarken ses yüksekliği de kolaylıkla ayarlanabilir. Dolayısıyla kulaklık takarak keman çalmak mümkün hale gelir. Ses çıkış bölümüne takılan kulaklık sayesinde enstrüman sesini yalnızca çalan kişinin duymasının önü açılır.
Günümüz koşullarında nüfusun büyük kısmının şehir merkezlerinde ve apartman dairelerinde yaşadığı göz önüne alınırsa, elektro kemanların sağladığı kullanım avantajları daha iyi anlaşılır. Günün herhangi bir saatinde pratik yapmak istediğiniz takdirde gönül rahatlığıyla elektro keman çalabilirsiniz.
Elektro kemanların kullanım alanı bununla da sınırlı değildir. Bu ürünlerin elektronik yapıda olmayan keman modellerinden tek farkları ses çıkış şekilleri olarak öne çıkar. Bu da klasik keman modelleri ile basılabilecek her notanın elektro kemanlarda da olduğu ve çalınabilecek her türlü eserin bu enstrümanlarla da icra edileceği anlamına gelir.
Elektro kemanların tasarım bakımından fark yaratan pek çok seçeneği mevcuttur. Klasik keman modellerinde sesin üretim merkezi enstrümanın gövde kısmıdır. İçi boş olacak şekilde dizayn edilen kemanların bu bölümlerinde çeşitli sesler meydana gelir. Oysa bu durum elektro kemanlar için geçerli değildir. Bu da tasarım noktasında daha esnek olabilmeyi mümkün kılar. Gövde kısmı açık modellerden minimal dizaynlara kadar çok sayıda alternatif model bulunur.
Çalma Konforunu Artıracak Keman Yastığı Modelleri
Keman yastıklarının kullanım amacı, enstrümanın kaymasını önlemek ve çalma esnasında omuzu rahat ettirmek olarak bilinir. Kemanlar çene ve boyun arasına yerleştirilirken, enstrümanın kaymasına engel olmak önemlidir. Ahşap üzerinde yer alan cila, kemanın dokusunu pürüzsüz ve kaygan hale getirir. Bu durum çalma esnasında istenmeyen durumlar yaşanmasına yol açabilir.
Keman çalarken enstrümanı kolayca çene ve boyun arasında tutmaya yarayan yastıklar çok sayıda alternatif barındırır. Bunlar birbirlerinden boyutları ve tasarım çizgileri bakımından ayrılır. Ek olarak, çeşitli materyaller kullanılarak hazırlanmış ürünler bulmak da mümkündür.
Kendiniz için en doğru keman yastığını seçmek için öncelikle kullanım ihtiyaçlarınızı doğru tanımlamanız önerilir. Eğer yalnızca kemamın kaymasını engellemek istiyorsanız sert malzemelerden yapılan yastıkları tercih edebilirsiniz. Ancak kemanın altına yumuşak bir yastık yerleştirmek istiyorsanız süngerli seçenekleri değerlendirmeniz tavsiye edilir.
Keman yastığı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de ürünün boyutudur. Doğru ebatlarda seçilen bir yastık kemanın alt kısmına da kusursuz şekilde oturur. Bu da enstrümanı daha keyifli bir şekilde çalmanıza olanak tanır.
Ahşap, metal ya da sünger kullanılarak hazırlanan keman yastıkları arasında farklı zevklere hitap edecek tasarımlar da yer alır. Sade modellerin yanı sıra renkli ve desenli yastıkları da değerlendirebilirsiniz. Üzerinde figürler ve baskılar yer alan yastık modelleri özellikle çocukların ilgisini çeker. Eğer çocuğunuza keman sevgisi aşılamak istiyorsanız bu ürünlerden faydalanabilirsiniz.
Keman Susturucusu Kullanımı ve Önemi
Keman çalmayı öğrenme sürecinde kullanılan temel ekipmanlardan biri olan susturucular, arşe olarak da adlandırılan yayların tellerle teması sonucunda ortaya çıkan sesleri minimuma indirmeye yarar. Sesin azaltılması işlemi köprüde meydana gelen titreşimlerin en aza indirgenmesi ile mümkün olur.
Keman susturucusu özellikle enstrümanı çalmayı yeni öğrenen kişiler tarafından tercih edilir. Pratik yaparken etrafta bulunan insanları, komşuları rahatsız etmek istemeyen kimseler sıklıkla bu ürünlere yönelir. Bunun yanı sıra profesyonel sanatçılar da susturucu kullanabilir. Zira prova alınan her ortam enstrümanı sesli olarak çalışmaya müsait olmayabilir. Amatör ya da profesyonel, keman çalan kişilerin ekipman olarak bir susturucuya sahip olmaları tavsiye edilir.
Keman Yayı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Arşe satın almadan önce kullanım ihtiyaçlarının doğru belirlenmesi son derece önemlidir. Keman yayı yapımında tercih edilen malzemeden yayın ağırlığına kadar pek çok faktör aradığınız modeli bulmanız konusunda yardımcı olabilir.
Arşe yapımından kullanılan kıllar doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal ürünlerin yapımında at kılı kullanılırken, yapay ürünlerde misina benzeri plastik malzemelerden üretilir. At kılı ile hazırlanan arşelerin sağladığı pek çok avantaj vardır. Buna karşılık fiyatları da yapay kıllar kullanılan ürünlere göre daha yüksektir. Eğer çocuğunuz keman çalmaya hevesli ise onun bu arzusunun kalıcı olup olmayacağını görmek istiyorsanız başlangıç için yapay kıllarla hazırlanan bir ürün tercih edebilirsiniz. Zira yapay kıllar içeren yayların kullanım ömürleri daha kısa olacaktır.
Eğer uzun yıllar kullanabileceğiniz kaliteli bir arşe satın almak istiyorsanız, at kılı kullanılan modellere yönelmeniz önerilir. At kılından üretilen arşelerin sağladığı tek avantaj uzun ömürlü olmaları da değildir. Kopma ve hasar görme ihtimalleri yapay yaylara göre çok daha düşük olan at kılı yaylar, aynı zamanda ses bakımından da en doğru sonuçları verir. Doğru notaları kusursuz şekilde basmak sizin için önemliyse at kılı yaylar kullanmanız önerilir.
İyi bir arşe seçerken dikkat edilmesi gereken tek konu kıllar değildir. Arşe yapımında kullanılan diğer aksesuarların kalitesi, ağırlıkları ve birbirleriyle uyumları da son derece önemlidir. Topuk olarak adlandırılan bölüm, arşenin elle tutulacağı dip kısımdır. Burada kullanılan malzemenin kaliteli yayın ergonomik yapısını da etkiler. Keyifli bir çalışma süreci için kaliteli materyaller kullanılarak üretilmiş topukları olan modellere yönelmek gerekir.
Sarma, işaret parmağının sabit kalmasına yardımcı olup ileri geri hareketi engellemek üzere dizayn edilen bölümdür. Yayların dip bölgelerinde yer alır ve plastik ya da metal malzemeler kullanılarak hazırlanır. Burada hangi malzemenin kullanıldığı çalma konforu açısından bir değişkenlik göstermez. Ancak estetik zevkleriniz doğrultusunda farklı tercihlerde bulunabilirsiniz.
Arşenin kalitesini ve fiyatını etkileyen en önemli faktörlerden biri de yay yapımında kullanılan ahşaptır. Kullanılan ağacın türüne göre arşe fiyatları da artıp azalabilir. Burada kullanılan çubuğun orta kısmı eğimli olmalıdır. Bu eğim çalışma esnasında yayı rahatça hareket ettirmeye yarar.
Çalışma esnasında yayın kılları oldukça gerginken, çalışma sonrasında kılların esnetilmesi önerilir. Bu sayede yay daha uzun süre kullanılabilir. Yayın bakımı için de kuru bir bezle temizlenmesi önerilir.
Kaliteli ve Kullanışlı Keman Teli Seçiminin İncelikleri
Enstrümanın ortaya çıkış döneminde tel yapımında hayvansal kaynakların kullanıldığı bilinen bir gerçektir. Ancak günümüzde hayvan bağırsağı kullanılarak üretilen keman telleri yok denecek kadar azdır. Bunun sebebi de benzer kalitede ses üretebilecek hayvansal olmayan kaynakların işlenip tel formuna getirilebilmesidir. Yaygın olarak kullanılan malzemeler, alüminyum, gümüş, çelik ve sentetik bağırsaktır. Sentetik bağırsak ile hazırlanan teller sıklıkla gümüş kaplama olarak piyasaya sürülür.
Tel sipariş edeceğiniz zaman öncelikli olarak üründe hangi malzenin kullanıldığını incelemeniz önerilir. Keman yaylarının farklı malzemelerden üretilmiş olmaları enstrümandan alacağınız sesi çok etkilemese de çalışma sürecini daha rahat hale getirebilir. Profesyonel olarak keman çalmak istiyorsanız ya da uzun saatler pratik yapmanız gerekiyor ise bu doğrultuda seçim yapmanız en doğrusu olacaktır.
Bunlara ek olarak kullandığınız kemanın teller ile olan uyumu da son derece mühimdir. Dolayısıyla kaliteli ve kullanışlı olduğu söylenilen bir tel sizin kemanınız için çok da uygun olmayabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu, farklı alternatifleri dönüşümlü olarak kullanmaktır.
Keman Köprüsü Seçimi ve Ayarı Konusunda Bilinmesi Gerekenler
Kemandan alınacak olan sesin kalitesini en çok etkileyen ekipmanlardan biri köprüdür. Kemanın gövde kısmı ile telleri arasına yerleştirilen köprünün kalitesi ve kemana uygunlu ne denli iyi olursa verimliliği de o oranda artar. İyi bir köprüye sahip olmak istiyorsanız, satın aldığınız ürünün akçaağaçtan yapılmış olmasına dikkat etmeniz önerilir.
Akçaağaçtan elde edilen ahşaplar dışında bir malzemeden üretilen köprülerin kalitesi de düşecektir. Bu seçenekleri keman çalmaya yeni başlıyorsanız ya da çocuğunuzu keman çalmaya teşvik etmek istiyorsanız değerlendirebilirsiniz. Ancak keman çalmak ile uzun soluklu bir hobi olarak ya da profesyonel anlamda ilgileniyorsanız, kaliteli ve uzun ömürlü bir ürün tercih etmeniz daha faydalı olabilir.
Kaliteli keman köprülerinin akçaağaçtan üretilme sebebi, bu ağaçtan elde edilen ahşabın ses ve rezonans anlamında çok daha başarılı sonuçlar vermesidir. Bu konuda en önemli belirleyicilerden biri de akçaağacın kaç yıllık olduğu şeklinde öne çıkar. Seçeceğiniz köprüde kullanılan ağaç ne kadar yaşlı ise kemandan elde edeceğiniz sesin kalitesi de o denli yükselir.
Keman Taşırken Mutlaka Kullanılması Önerilen Keman Kılıfları
Keman satın aldıktan sonra vakit kaybetmeden değerlendirmeniz gereken ürünlerden biri de keman kılıflarıdır. Taşıma çantası olarak da adlandırılan bu ürünler, kemanın zarar görmesini önlemek üzere dizayn edilir. Bu ürünlerin yalnızca enstrümanı taşıma esnasında değil her kullanım sonrası saklama amaçlı da tercih edilmeleri gerekir. Ev içinde olası bir kazanın engellenmesi konusunda sert kapaklı çantalar büyük öneme sahiptir.
Kemanı bir noktadan başkta bir noktaya taşırken mutlaka sahip olunması gereken çantalar, kemanın güvenliğini sağlar. Kemanı rahat bir biçimde yerleştirip sabitleyebileceğiniz şekilde dizayn edilen çanta iç kısımları, yumuşak ve orta sertliğe sahip malzemeler kullanılarak üretilir. Kullanılan malzemeler arasında pamuklu dokulara sahip kumaşlardan kadifeye kadar farklı alternatifler tercih edilebilir. Taşıma çantalarının dış kısımları ise oldukça sert ve darbelere dayanıklı olacak şekilde hazırlanır.
Piyasada çok sayıda alternatif taşıma çantası bulunur. Bu ürünler birbirlerinden dizayn detayları bakımından da ayrılır. Farklı desenler ve motifler ile süslenen taşıma kılıflarının yanı sıra son derece sade tasarımlar bulmak da mümkündür. Dış kaplamasında deri kullanılan taşıma çantaları en çok tercih edilen ürünler arasında yer alır.
Reçine Kullanımı Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Reçine, keman yayının kayganlığını artırmak için kullanılır. Bu sayede yayın hareket etmesi çok daha rahat hale geldiği için keman yaylarına düzenli olarak reçine sürmek gerekir. Bunun yanı sıra reçine kullanmak keman yayının ömrünü de uzatır. Rahat bir çalışma performansının yanı sıra keman yayını uzun süre kullanmak istiyorsanız, mutlaka kaliteli bir reçine ile keman yayına bakım yapmanız gerekir.
Reçine sürme işlemi esnasında bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan birincisi, keman yayını yeni satın aldıysanız ya da yayı uzun zamandır kullanmıyorsanız, çok daha fazla reçine sürmeniz gerekmesidir. Düzenli olarak keman çalıyorsanız, belli periyotlarla bu işlemi tekrarlamak daha doğru olacaktır. Eğer yaya reçine sürmeyi unutursanız bunu çok basit bir şekilde fark edebilirsiniz. Zira üzerinde reçine kalmayan yay, daha zor hareket ettirilir ve gıcırtıya benzer sesler çıkmasına neden olur.
Reçine seçimi esnasında doğal ürünlerin tercih edilmesi önerilir. Doğal reçineler çam gibi ağaçların gövdesinden elde edilen reçinelerin keman bakımında kullanılacak hale getirilmesi işlemiyle son halini alır. Sentetik reçineler ise çeşitli kimyasallar barındıran ürünler olarak öne çıkar. Keman bakımı esnasında sentetik ürünler kullanmak enstrümanın ömrünü kısaltabileceği için doğal malzemeler kullanmak her daim daha faydalıdır.
Eğer reçineyi ilk defa kullanacaksanız, paketinden çıkardığınız ürünün üst kısmını bir miktar törpülemeniz gerekir. Bu sayede reçine tozlaşmaya başlayacaktır. Yaya reçine sürme işlemi esnasında ihtiyaç duyulan da reçinenin toz hale gelmesidir. Reçine sürerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yayın çalma sıkılığına getirilmiş olmasıdır. Kullanım sonrası yayların gevşetilmesi ve o şekilde dinlendirilmesi önerilir. Çalmaya başlamadan önce ise teller yeniden gergin haline getirilir. Eğer reçineyi gevşek yaylara uygulamaya çalışırsanız, sürme işlemi zorlaşır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için reçineyi gergin yaylara sürmeniz ve sonrasında yay üzerinde biriken fazla reçinenin atılabilmesi için arşeyi birkaç kere hafifçe sallamanız tavsiye edilir.
Reçineler yapıları itibarıyla son derece hassas ekipmanlar oldukları için iyi şekilde muhafaza edilmeleri de son derece önemlidir. Eğer sert kapaklı bir taşıma çantanız var ise reçineyi kullanım sonrası çantanın güvenli bir bölümüne yerleştirebilirsiniz. Aksi takdirde reçineyi düşürdüğünüz zaman kolayca dağılabilir.
Tüm İhtiyaçları Bir Arada Karşılayan Keman Setleri
Keman modelleri arasında çok sayıda alternatif enstrüman ve aksesuarlar bulunur. Farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde dizayn edilen bu ürünler arasında keman setleri bulmak da mümkündür. Eğer keman çalmaya yeni başlayacaksanız bu setleri değerlendirmeniz tavsiye edilir.
Keman setleri içerisinde enstrümana ek olarak eşik, yastık, reçine ve yedek teller gibi farklı malzemeler de bulunur. Tüm bu aksesuarları tek başına satın alabileceğiniz gibi keman siparişi verirken setleri de değerlendirebilirsiniz. Set ürünler fiyat avantajı sağlamaları bakımından da sıklıkla tercih edilir. Her bir aksesuarı tek tek almak yerine keman sipariş ederken toplu olarak alacak olmanız, keman seti temin etmeyi daha uygun fiyatlı hale getirecektir.
Keman temizliği nasıl yapılmalıdır?
Kemanın temizliği ve bakımı esnasında bazı nüanslar bulunur. Keman üzerinde yer alan çeşitli aksesuarların temizliği ve bakımı konusunda aynı yolun izlenmesi önerilir. Keman çaldıktan sonra ürünün üzerinde birikmiş olabilecek tozu almak, hem kemanın ses kalitesini daima yüksek tutar hem de ürünü daha uzun yıllar kullanmanıza olanak tanır. Bunun yanı sıra reçine kullanıldığı takdirde, prova sonrası reçinenin de keman telinden ve gövdesinden temizlenmesi son derece önemlidir. Bunun için kuru bir bez kullanılması önerilir. Ek olarak yumuşak uçlu fırçalar da kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta nemli bir bez kullanmamak ya da ürünü suyla temas ettirmemektir.
Kemanın iç kısmı nasıl temizlenir?
Keman bakımının en önemli noktalarından biri de enstrümanın iç kısmını temizlemektir. Bunun için bir miktar pirinç kullanılması tavsiye edilir. Pirinç miktarı bir avucu geçmeyecek şekilde ve keman boyutuna ya da tasarım detaylarına göre düzenlenmelidir. Kemanın üzerinde yer alan deliklerden bir miktar pirinç döktükten sonra kemanı nazik bir şekilde sallamanız gerekir. Bu yöntem kemanın içinde oluşan nemi de önlemeye yöneliktir. Pirinçlerin tamamının dışarı çıktığından emin olduktan sonra pirinçlerin aldığı rengi kontrol etmeniz tavsiye edilir. İç kısmın ne derece temiz olduğuna pirinç renklerine bakarak karar verilir. Bu işlemin yaklaşık üç ayda bir tekrarlanması önerilir.
Keman telleri ne sıklıkla değiştirilmelidir?
Keman tellerinin değiştirilme sıklığını belirleyecek olan sizin enstrümanı ne sıklıkla çaldığınıza göre değişir. Bunun yanı sıra tel değişiminin ortalama olarak yıllık yapılması tavsiye edilir. Keman tellerini gerektiği noktada değiştirmek, enstrümandan net ve canlı bir ses almanıza imkan tanır.