Elektro gitar türleri gövde yapılarına göre katı, odacıklı, yarı akustik, içi boş ve akustik-elektro olmak üzere 5 temel kategoriye ayrılıyor. Katı gövdeye sahip elektro gitarlarda akustiklerin aksine tel titreşimlerini güçlendirmek için titreşimli ses tablası bulunmuyor. Ses tablası yerine elektrik alıcılarına ve bir amplifikatöre bağlı hoparlöre sahip olan katı gövdelerde ses tek başına tel titreşimini yenide üretebiliyor. Katı gövdeye sahip modeller polyester veya lake olarak iki türe ayrılan sert polimer kaplamalarıyla biliniyor. Özellikle birinci sınıf özel yapım gitarlarda kesilmeden önce odun kurutma fırınında 3 ila 6 ay süreyle bekletilen ahşaplar kullanılıyor. Odacıklı veya yarı katı olarak adlandırılan elektro gitarlar masif ahşaptan yapılan, içinde küçük hava cepleri oluşturmak amacıyla bölünen gövdelerden oluşuyor. Gitar vücudunda içi boş bölmelere sahip olan bu modellerde bölmeler ana gövde üzerindeki kritik köprü ve ankraj noktasını engellemeyecek şekilde tasarlanıyor. Gitar üzerinde F deliği ile görülebilecekleri gibi ses deliğine sahip olmayan modeller bulunmasının yanı sıra bazı tasarımlarda ses deliği yüzey üzerinde gizlenebiliyor. Odacıklar ağırlığı azaltmak, yarı akustik bir ton elde etmek veya gitardaki ses karakterini güçlendirmek amacıyla yapılabiliyor. İçi boş bölmeler genellikle notalara bir yuvarlaklık ve hafif havadar bir akustik karakter kazandırıyor.
Yarı akustik gitarların içi boş bir gövdesi ve gövdeye monte edilmiş elektronik manyetikleri bulunuyor. Katı gövdeli modellere benzer şekilde çalışmalarının yanı sıra içi boş gövdede titreşen tel ve gövde bir elektrik sinyaline dönüştürülüyor. Yarı akustik gitarlar katı gövdeli gitarlara benzer şekilde tek bir ahşap bloğa sahip oluyor. Yarı akustik ve içi boş gövdeye sahip gitarlar ise ince ahşap levhalardan üretiliyor. Canlı performans sırasında yeterli akustik ses sağlamamalarının yanı sıra melodilere tatlı, hüzünlü veya korkak tonlar katıyor. Blues, funk, pop ve indie rock gibi birçok türde kullanılıyor. F şeklindeki ses delikleri kullanılabildiği gibi gövdenin ortasına yapılacak bir blok ile etkisi azaltılabiliyor. Tam içi boş gövdede (Hollow-body) gitarın birbirine sabitlenmiş tabakalardan ve ahşap plakalardan yapılmış derin bir gövdesi bulunuyor. Akustik gitarlarla aynı ses seviyesinde çalınabilmelerinin yanı sıra kapalı alan ve az sayıda kişi ile verilen konserlerde amplifikatör bağlantısı olmadan kullanılabiliyor. İçi tam boş gövdeye sahip gitarlar altı dize, kemerli bir üst ve arka yüzey, içi boş gövde, hareketli ve ayarlanabilir köprü, F delikleri, arkaya monte edilmiş kuyruk ve durdurma köprüsü, 14. perde boyun birleşimi özellikleriyle biliniyor. Akustik-elektro gitarlar ise ayrı bir mikrofon kullanmaya bir alternatif oluşturabilecek manyetiklerden oluşuyor. Köprüsünün altına pikap takılabiliyor, gövdedeki titreşimleri elektronik sinyallere dönüştüren gitar gövdesi içinde düşük kütleli bir mikrofon bulunabiliyor. Elektro gitardan ziyade akustik gitar olarak kabul edilmelerinin nedeni manyetiklerinin doğrudan tellerin titreşimiyle değil, gitarın üst kısmının ve gövdenin titreşimiyle sinyaller üretmesi olarak biliniyor.
Çok Yönlü Elektro Gitar Aksesuarları
Sanatçıların ve çoğu kullanıcının hayatını kolaylaştıran, performansını arttıran, ekipmanlarını güvende tutan, sahnede ve sahne dışında olabildiğinde iyi ses çıkarmayı sağlayan bazı temel aksesuarlar bulunuyor. Yedek tel seti, tuner, amplifikatör gibi yedeği muhafaza edilebilecek aksesuarlar çoğu durumda kullanıcıların ihtiyacını hızla karşılamaya yardımcı oluyor. Bir telin kopması durumunda ihtiyaç olan yedek bir set, yedek gitar dizelerine olan ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Dizeler birkaç aylık kullanımdan sonra donuklaşmaya başlayabileceğinden fazladan birkaç paket muhafaza edilmesi tavsiye edilen gitar aksesuarları arasında yer alıyor. Gitarda bulunan dizinin herhangi bir zamanda kopabilmesinin yanı sıra gitar tonlarını doğru ayarda tutmak için bu dizelerin düzenli olarak değişmesine ihtiyaç duyulabiliyor. Gitar akort aletleri pratik kullanıma sahip ve notaların uyum içerisinde çalınmasına yardımcı olan aksesuarlar arasında yer alıyor. Akort aletlerinin birçok stili olmasına karşın temel düzeyde mesnetli akort aleti ve bir amplifikatör aracılığıyla elektro gitar kullananlar için pedal akort aleti öneriliyor. Mesnet veya klipsli akort aleti, gitarın herhangi bir noktada ayarlanmasını mümkün hale getiriyor, gitar yüzeyinde görünmediğinden akustik stil kullananlar için de fonksiyonel bir yardımcı haline geliyor. Özellikle düzenli olarak gitar çalan kullanıcılar için pedalboardun hemen önüne yerleştirilebilen bir akort pedalı, LED ekranda veya düşük ışık koşullarında dahi rahat şekilde gitar çalabilmenizi sağlıyor.
Elektro gitar kullanıcılarının diğer yardımcı aksesuarları arasında gitar kabloları bulunuyor. Gitarın tonuna dahi etki edebilen kabloların anatomisi ve kullanım özellikleri çeşitlenebiliyor. Enstrüman kablolarının uzunluğu arttıkça gürültü yapma riski de aynı oranda artıyor. Bu nedenle net ve temiz bir ses için mümkün olan en kısa kabloların seçilmesi öneriliyor. İletken malzemeleri arasında oksijensiz ve doğrusal kristal bakır olmak üzere iki temel materyal bulunuyor. İki materyal arasında hangisinin daha başarılı sonuçlar verdiği tartışılmaya devam ediyor olsa da standart bakırdan daha saf bir kablonun daha iyi iletkenlik ve temiz bir sinyal sağladığı biliniyor. Bağlayıcı materyalleri arasında ise altın kaplama, nikel ve gümüş seçenekler bulunuyor. Altın kaplama daha az aşındırıcı ve daha geç kararma verdiğinden elektro gitar kablolarında sık kullanılıyor. elektrostatik koruma seviyeleri gitar kablolarında dikkat çeken bir diğer özellik olarak öne çıkıyor. Özellikle ucuz gitar kabloları hareket ettirildiklerinde ses kalitesinde meydana getirdiği düşüş ile biliniyor. Ses kalitesindeki bu düşüş yalıtım ve bakır ekran arasındaki sürtünme sonucu oluşan statik elektrikten kaynaklanıyor. Bu etkiyi önlemek adına yalıtım ve bakır arasına statik birikimi boşaltan elektrostatik kalkan ekleniyor. Bu kalkan materyalleri arasında iki Dacron ve iletken PVC olmak üzere iki farklı seçenek bulunuyor.
Gitar askıları temel elektro gitar aksesuarları arasında yer alıyor. Kayış türleri deri, süet, suni deri, kumaş olmak üzere 4 farklı materyalde üretiliyor. Tarzınıza, gitarınıza ve kullanım sıklığınıza bağlı olarak aralarından seçim yapabilir, hem sahneden hem çalışma sırasında bedeninize rahatlık sağlayacak gitar askılarına sahip olabilirsiniz. Gitarınızı evden çıkarmanız gerektiğinde, hava koşullarından korumak ve farklı araçlara yüklemek istediğinizde kılıflar ve koruyucu çantalar ekipmanınızı güvende tutuyor. Kilitlenebilen modeller bulunduğu gibi kumaş veya deri kılıflar da sık tercih ediliyor. Gitar slaydı olarak bilinen aksesuarlar enstrümandan normalde elde edilemeyen çeşitli ve kusursuz seslerin çıkmasını sağlıyor. Yine temel aksesuarlar arasında sayılabilecek penalara birçok formda, şekilde, boyutta ve renkte ulaşılabiliyor. Penalar kauçuk, keçe, ahşap, metal, cam, plastik ve taş olabileceği gibi yuvarlak veya ikizkenar üçgen tasarımlar da üretiliyor. Gitar stantları enstrümanınızı muhafaza edeceğiniz ortama ve kullanım sıklığınıza uygun olarak tasarlanıyor. Gitar sehpası olarak da bilinen bu aksesuarlar gitarı her an alıp çalmaya başlayabileceğiniz, sergilerken aynı zamanda çalabileceğiniz bir kolaylık sunuyor. Nota sehpaları gitar çalarken notaları ve parçaya ait sözleri takip edebilmek adına kullanıcılara yardımcı oluyor. Özellikle solistler tarafından da kullanılan bu ekipmanlar parçaları öğrenirken de kullanıcılara avantaj yaratıyor. Tüm bu özellikler ve yardımcı aksesuarlara HepsiBurada ürün sayfalarını inceleyerek ulaşabilir, yeteneğinizi geliştirirken size kolaylık sağlayacak malzemelere avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsiniz.
Avantajlı Elektro Gitar Fiyatları HepsiBurada’da!
Bazı gitarların diğerlerinden neden daha pahalı veya ucuz olduğu seçim yaparken sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Farklı fiyat aralıklarına sahip modeller arasında karar verirken gitarın nasıl yapıldığı, neyden yapıldığı ve yapıldığı yer olmak üzere 3 temel faktör enstrüman maliyetin belirlemede öne çıkıyor. Bu faktörler uygulanan el işi veya kalifiye işçilik miktarı, üretim malzemesi ve menşei olarak da tanımlanabiliyor. Yetenekli bir zanaatkar tarafından akustik veya klasik gitar yapmak tasarımına ve süslemesine bağlı olarak yaklaşık 100-200 saat sürüyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gitar yapımında harcanan zaman azalmış olsa da uygulanan işlem basamakları sabit kaldığından fiyatlar üzerindeki etkisindeki etkisi hemen hemen aynı sayılıyor. Makinelerle yapılan üretimlerde bütçeler düşük tutulabildiğinden fiyatlarda artış gözlenmiyor. Aynı zamanda küçük üreticilerin az ve zaman alan işlerle ilgilenmesi de üretim sürecinin süresini kısalttığından hem fiyata hem zamana olumlu bir katkısı oluyor. Enstrüman mağazalarında görülebilen hemen hemen her müzik aleti en az birkaç çalışanı olan şirketler tarafından veya büyük fabrikalar tarafından yapıldığından çalışanların eğitim, yerleştirilme şekli de enstrüman maliyetleri üzerinde etkili olabiliyor. Çoğu kullanıcı gitarının tüm üretim süreçlerine hakim ve alanında profesyonel kişiler tarafından yapılmasını tercih ediyor. Kendi alanının en iyisi seçilen kişiler tarafından kusursuz tasarıma ve işleve sahip gitarların fiyat aralıkları daha yüksek seyredebilse de kullanıcılar üzerindeki tatmin seviyesi bir o kadar yüksek oluyor.
Malzemelerin maliyeti, enstrümanın fiyatını etkileyen önemli faktörler arasında ikinci sırada yer alıyor. Türlerin ne kadar kolay ortaya çıktığı, nereden geldiği ve çevresel etkenlerle korunup korunmadığına bağlı olarak farklı ağaç türleri gitarın değerini büyük ölçüde etkiliyor. Klasik ve vintage modellerde yaygın olarak kullanılan Rosewood gibi ahşaplar sınırlı hasat sayısına sahip olduğundan kullanıldığı gitarın değerini ve fiyatını yükselten bir materyal olarak biliniyor. Bununla birlikte akustik ve klasik gitar yapımında kullanılan ahşabın maliyetini ahşabın masif veya lamine olup olmadığı belirliyor. Lamine ahşabın orta kısmında düşük değere sahip ahşap bir çekirdek bulunduğundan masif ahşaba kıyasla daha düşük fiyata sahip olabiliyor. Güçlü ve muhafazası kolay olan bu ahşap türü eğilmeye meyilli olduğundan gitar sehpası veya koruyucu çanta gibi ekipmanlarla desteklenmesi öneriliyor. Lamine ahşaplar ise daha sert ve düşük ses kalitesine sahip gitarlarda kullanıldığından giriş seviyesinde enstrümanlar için öneriliyor. Daha yüksek fiyata sahip olan seçenekler genellikle masif ahşaptan elde ediliyor. Masif ahşap sese derinlik ve hacim katıyor.
Gitarın menşei veya üretim yeri enstrümanın sabit maliyetlerini üzerinde etkili oluyor. Avrupa, ABD, Japonya’da üretilen gitarlar Çin, Kore, Endonezya gibi ülkelere kıyasla daha yüksek fiyat aralıklarına sahip oluyor. Enstrüman kalitesini belirlemek için diğer faktörleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor olsa da üst düzey enstrümanların çoğunun genellikle Avrupa’dan üretildiği biliniyor. Yine de işgücü, materyal ve gitar türü bu faktör üzerinde değişkenliğe neden olabiliyor. Gitar ve amfiyi bir arada içeren paketler de hesaplı alışveriş için bir seçenek yaratıyor. Mikrofon, nota sehpası, askı, pena gibi yardımcı aksesuarların farklı sayılarda bir arada sunulduğu alternatifler bütçenizi korurken dilediğiniz gitara sahip olmayı mümkün hale getiriyor. Çok yönlü bir kullanım sunan bu paketler ile performansınızı artırabilir, sahnede ve evde seviyenize uygun ekipmanlar kullanarak yeteneğinizi destekleyebilirsiniz. Fiyatların yanı sıra ton ve çalınabilirlik açısından da değerlendirilen gitar modellerinde ideal olana ulaşmak daha kolay hale geliyor. Yetenek seviyenizi belirledikten sonra HepsiBurada tarafından sunulan gitar modelleri arasından ihtiyacınız olanı seçebilir ve fiyatlar üzerindeki ana faktörleri değerlendirerek alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz.