E-Kitap Okuyucular

E-Kitap Okuma Araçları 

Günümüzde her şey o kadar hızlı değişiyor ki ayak uydurmak neredeyse imkansız hale geliyor. Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar önemli değişiklikler geçirmeden gelmeyi başaran kitaplar dahi bu değişimden payını alıyor. İnsanlar, kitapları basılı olarak satın alıp yanlarında taşımak yerine artık dijital olarak karşımıza çıkan e-kitap okuma araçlarını tercih ediyorlar.

Elektronik mürekkep teknolojisine sahip e-kitaplar sayesinde binlerce kitap ince, küçük bir tablete sığabiliyor. Bu durum ise ciddi anlamda yer tasarrufu anlamına geliyor. E-kitap teknolojisi, binlerce kitabı çantanızda, hatta cebinizde taşıyabilmenize ve istediğiniz zaman istediğiniz yerde açıp okuyabilmenize imkan tanıyor. Günlük hayatta sık sık karşılaştığımız klasik tabletlerden daha farklı bir yapıda olan elektronik kitap okuyucuları, dijital mürekkep teknolojisi sayesinde elektronik ekranların ürettiği ve insan gözü için zararlı olan mavi ışıkları kullanıcılarından uzak tutmayı başarıyor. 

E-Kitap

Elektronik kitap veya kısa ismiyle e-kitap, yazı veya görsel içerebilen, dijital mecralarda yayımlanmak amacıyla hazırlanmış, bilgisayar veya tabletler gibi teknolojik aletlerle okunabilen kitaplardır. Günümüzde trendi gittikçe yükselen e-kitaplar, gelecekte basılı kitapların yerini alır mı bilinmez ancak onlara çok dişli bir rakip olacakları kesin. 

E-Kitap Okuyucusu 

E-kitap okuyucusu, tip olarak tabletlere oldukça benzeyen bir cihazdır. E-kitap okuyucusu, en kısa tanımla e-kitapları depolamanızı ve onları okumanızı sağlayan elektronik cihazdır. E-kitapları, okuyucunuza internetteki çeşitli internet sitelerinden indirebilir ve depolayabilirsiniz. Günümüzde farklı elektronik aletlerden de e-kitap okunabilmesine rağmen en verimli okuma hala e-kitap okuyucusu cihazlardan yapılmaktadır. 

Taşınabilirlik, okunabilirlik ve uzun ömürlü pili sayesinde diğer elektronik cihazlardan çok daha kaliteli bir kitap okuma deneyimi sunan e-kitap okuyucuları, kitap okumayı kolaylaştıracak farklı teknolojilere de sahipler. Örneğin normal şartlarda elektronik bir cihazın ekranına çok fazla baktığınız takdirde çeşitli göz bozuklukları, göz yanması ve göz yorulması gibi olumsuz durumlara maruz kalabilirsiniz. Bunlar sağlığınız açısından oldukça tehlikelidir. Ancak e-kitap okuyucular, sahip oldukları özel bir teknoloji sayesinde uzun süre kullansanız dahi gözünüzü yormaz ya da göz sağlığınıza zarar vermez. Bu sebeple çoğu insan kitapları e-kitap okuyucu üzerinden okumayı tercih ediyor. 

E-Ink 

Elektronik mürekkep anlamına gelen e-ink, 1997’de icat edilen bir e-kağıt/e-kitap ürünüdür. E-ink, e-kitap okuyucularının kitap okurken gözlerinin yorulmasını önleyen ve onlara daha iyi okuma deneyimi sunan bir teknolojidir. E-kitap okuyucularının ekranında kağıt baskı görünümünü sağlamak için yerleştirilen bir film bulunur. Mikro kapsüllerin bulunduğu bu film tabakası, e-kitap okuyucular sebebiyle doğabilecek çeşitli göz rahatsızlıkları veya sağlık bozukluklarının önüne geçer.

E-Kitap Okuyucusunun Avantajları

E-kitap okuyucusu herhangi bir basılı kitapla hemen hemen aynı boyutlara sahiptir. Hatta çoğu basılı kitaptan daha incedir. Bununla beraber size binlerce kitabı aynı anda depolama imkanı sunar. E-kitap okuyucusuyla koca bir kütüphaneyi çantanızda, belki de cebinizde taşıyabilirsiniz. Tüm kütüphanenizi alıp tatile çıkabilir, toplu taşımada rahatça yanınızda taşıyabilir, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde rahatça kitap okuyabilirsiniz. 

E-kitap okuyucularda dayanıklılık seviyesi kitaplara göre daha fazladır. Yağmurda ıslanan basılı bir kitap muhtemelen kullanılamaz hale gelecektir. Ancak e-kitap okuyucular yağmurdan aynı ölçüde etkilenmez. Birçok e-kitap okuyucu, su geçirmez veya sıvı temasına dayanıklı olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla olumsuz çevre koşulları kitap okuma etkinliğinizi ciddi anlamda etkilemez.

Standart bir tabletle karşılaştırıldığında e-kitap okuma araçları hatırı sayılır bir pil ömrü sunar. Şarj göstergesindeki tek şarj ile bile çok daha uzun süreler kullanılabilirler. Bu sebeple dijital cihazlarınızı uzun süreler boyunca şarj edemediğiniz zamanlarda e-kitap okuyucunuz sizi kolay kolay yarı yolda bırakmayacaktır. 

E-kitap okuyucular, aynı zamanda kullanıcılarına yüksek bir depolama alanı sunar. Bu sayede istediğiniz gibi kullanabileceğiniz geniş bir alanınız olur. E-kitap okuma cihazlarında ayrıca geleneksel basılı kitaplardan gelenlerin yabancılık çekmemesi için gereken her şey bulunur. E-kitap okuyucusundan okuma yaparken sayfayı çevirebilir, satırların altını çizebilir, kaldığınız sayfaları kendinizce işaretleyebilir, sayfa kenarlarına ya da boş bir sayfaya istediğiniz gibi not alabilirsiniz. 

Daha da önemlisi e-kitap okuyucusu kullandığınızda bir sürü ağacın kesilmesini önleyebilirsiniz. Günümüzde kağıt üretimi için milyonlarca ağaç kesiliyor ve özellikle küresel ısınmanın bu kadar kendini hissettirdiği bir dönemde her konuda çevreyi düşünmemiz gerekiyor. Binlerce kitabı hafızasında saklayabilen e-kitap okuyucuları, ağaçların kesilmesini önlüyor. E-kitap okuyucuları şimdiye kadar üretilmiş elektronik aletlerin arasındaki en çevreci olanlar olabilir. 

Kitaplar ortaya çıktıkları günden beri büyük bir sorunun üstesinden gelmeye çalışıyorlardı. Bir kitap insanlık için ne kadar faydalı ya da ne kadar öğretici olursa olsun sadece aynı fiziksel ortamda bulunduğu insanlara yarar sağlayabiliyordu. Bundan 200-300 yıl önce büyük bir kitaplık kurmak da oldukça zordu. Kitaba ulaşmak büyük bir sorundu. Bu sorun yazar için de geçerliydi. Yazar, büyük kitlelere ulaşmak istiyorsa kitabını fiziksel olarak farklı coğrafyalara ve farklı kitlelere ulaştırmak zorundaydı. 

Ancak e-kitap okuyucular bu zorluğun da üstesinden rahat bir şekilde gelmeyi başardı. E-kitap okuyucunun ortaya çıkmasıyla birlikte kitapların fiziksel alanlarda bulunma zorunluluğu ortadan kalkmış oldu. Tek bir ortamda toplanan kitaplar, dünyanın her yerine anında ulaşabilir bir hal aldı. Oysa fiziksel kitap okumak isteyen biri o kitaba ulaşmalı, onu satın almalı ve okumak için her zaman yanında taşımalı. E-kitap okuyucularla kitap okumanın zahmetli yönlerinden kurtulabilir, kitap okumanın sadece keyifli kısımlarını yaşayabilirsiniz.

E-Kitap Okuma Araçları Arasındaki Farklar

E-kitap okuyucularının arasındaki fiyat farklarının en önemli nedeni okuma ışığıdır. Okuma ışığı teknolojisi, günümüzde her e-kitapta bulunmamakta. Okuma ışığına sahip e-kitap okuyucu fiyatları, okuma ışığına sahip olmayanlardan yaklaşık 250-300 TL daha fazladır. Ancak okuma ışığı olmadan kullanacağınız bir e-kitap okuyucusu, göz sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

E-kitap okuyucu cihazlar, sundukları depolama alanı seçeneklerinde de farklılıklar göstermekte. Siz de ne kadarlık bir alana ihtiyacınız olduğuna karar verdikten sonra hangi e-kitap okuyucuyu seçeceğiniz hakkında düşünebilirsiniz. Daha fazla depolama alanı daha fazla kitap anlamına geliyor olsa da e-kitapların boyut itibariyle ciddi yerler kaplamadığını hesaba katmalısınız.

E-Kitap Okuyucusu Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Buraya kadar yazımızı ilgiyle okudunuz ve bir e-kitap okuyucusu mu satın almak istiyorsunuz? Ancak e-kitap okuyucuları hakkında ilk kez burada bir fikir sahibi olduysanız muhtemelen nereden başlamanız gerektiğini de bilmiyorsunuz. Gelin biz yardımcı olalım: 

E-kitap okuyucusu satın almak istiyorsanız, hangi marka veya model olacağını seçmeden önce satın alacağınız cihazın hangi özelliklere sahip olması gerektiğine karar vermelisiniz. Depolama alanı çok mu olsun? Renkli mi, yoksa siyah beyaz mı olsun? Wi-fi desteği sizin için gerekli mi? 4G olmazsa olmazlarınızdan mı? Klavyeli mi, yoksa dokunmatik mi olsun? Büyük boyutlu kolay okunan bir e-kitap okuyucusu mu, yoksa kompakt boyutlu her yere sığdırabildiğiniz bir cihaz mı istersiniz?

-Depolama Alanı Kapasitesi 

Aslında diğer elektronik cihazlarla karşılaştırıldığında e-kitap okuyucularının dahili depolama alanları çok büyük kapasiteler sunmuyor. Ancak kitapların dijital ortamlarda yok denecek kadar az yer kapladığını göz önünde bulundurursak bu boyutlar kullanıcılar için gayet yeterli oluyor. Siz de öncelikle kullanımınıza en uygun depolama alanını sunan e-kitap okuyucuyu bulmalısınız. 

-Renkli ya da Siyah Beyaz 

E-kitap okuyucuları, geçmişte sadece siyah beyaz olarak üretiliyorlardı. Günümüzde renkli e-kitap okuyucuları da üretmeye başlayan firmalar, farklı versiyonlarla müşterilerin karşısına çıkıyor. Ancak eğer çizgi roman gibi renk gerektiren bir kitap okumayacaksanız e-ink teknolojisine sahip siyah beyaz bir e-kitap okuyucusu işinizi fazlasıyla görecektir. Ayrıca siyah beyaz e-kitap okuyucuları hala daha iyi bir pil ömrü sunuyor.

-Wi-fi

Wi-fi desteği ile e-kitap okuyucunuza kablosuz veri aktarımı yapabilirsiniz. Bu sayede de kullanım deneyimi yaşarken hız ve esneklik kazanırsınız. Eğer sık sık veri aktarımı yapacaksanız ve sürekli kabloyu çıkarıp takmak istemiyorsanız Wi-fi özelliğine sahip bir e-kitap okuyucu almak sizin yararınıza olacaktır. 

-4G

Bazı büyük e-kitap okuyucu üreticileri, cihazları için ücretsiz 4G hizmeti sağlayabiliyor. Ancak bu durum şimdilik Türkiye için geçerli değil. Eğer internet üzerinden e-kitap kaynaklarına bağlanmak istiyorsanız 4G e-kitap okuyucusu tercih edebilirsiniz. 

-Klavye ya da Dokunmatik 

Bu noktada işler biraz daha kızışıyor. Kitap okurken fazlaca not alan, araştırmayı çok seven, sık sık yazı yazan biri misiniz? E-kitap okuyucunuzu kullanırken de sık sık yazacağınızı düşünüyorsanız, klavyeli bir model tercih edebilirsiniz. Böylelikle hem odağınızı çok dağıtmamış olursunuz hem de çok daha rahat bir şekilde notlar alabilirsiniz. Ancak “bunlar, benlik işler değil” diyorsanız dokunmatik bir e-kitap okuyucusu sizin için yeterli olacaktır. 

-E-Kitap Okuyucu Ekran Boyutları 

E-kitap okuyucular, kullanıcılarına birçok farklı boyut seçeneği sunuyor. En küçük modelleri yaklaşık 6 inçten başlayan cihazların en büyükleri ise 9 inçe kadar çıkabiliyor. Küçük boyutlu e-kitap okuyucular rahat taşınabilir bir yapıya sahip olsa da büyük boyutlara sahip olan versiyonlar da kolay okunabilirlik sunuyor.

Dolayısıyla büyük bir ekrandan kelimeleri rahatça seçerek kitap okumak istiyorsanız piyasadaki büyük boyutlu e-kitap okuyucuları tam da size göre. Ancak daha çok toplu taşıma seyahatlerindeki gibi, dar alanlarda kitap okuyan biriyseniz daha küçük boyutlu bir e-kitap okuyucu modelini tercih etmeniz yararlı olacaktır. Böylelikle e-kitap okuyucunuzu en sıkışık yerlerde bile rahatça kullanabilirsiniz. Ayrıca küçük boyutlu e-kitap okuyucuları çantanızda da oldukça az yer kaplayacaktır.

E-Kitap Okuyucularında Kullanılan Dosya Formatları 

Genel kanının aksine e-kitaplarda ağırlıklı olarak PDF formatı kullanılmıyor. E-kitap okuyucuları, genellikle kendilerine özgü dosya formatlarını kullanırlar. En yaygın kullanılan dosya formatları; epub, mobi ve azw’dir. Bu formatlar, her ne kadar farklı isimlere sahip olsalar da birbirlerine oldukça benzer ve birbirlerine rahatça dönüştürülebilirler. Bu sebeple e-kitap okuyucular, oldukça esnek bir kullanım tarzına sahiptir. E-kitapta punto, font gibi ögeler değiştirilse dahi Kullanılan bu dosya yapıları içindeki kaynaklar ve sayfa numaraları gibi ögeler değişmez. E-Kitap okuyucularının günümüzde çoğu kişinin kullandığı PDF’ye karşı da en güçlü oldukları konu budur: PDF’ler bu tarz müdahalelere izin vermeyen bir yapıya saihptir, ancak e-kitap okuyucularının kullandığı epub, mobi ve azw formatları bu tür değişikliklere izin verir. Dolayısıyla eğer bir e-kitap okuyucu satın almayı planlıyorsanız okuyucunun kullandığı dosya formatlarının oldukça önemli olduklarını bilmelisiniz. Satın alım aşamasında da bu duruma göre hareket etmenizde ve seçiminizi buna göre yapmanızda fayda var. 

E-Kitap Okuyucu ile Yeni Nesil Kitap Okuma Deneyimi 

E-kitap okuyucular, günümüz teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlanılarak ortaya çıkarılmış elektronik ürünlerdir. Böylelikle kullanım deneyimi en üst düzeye yükselirken yol açtığı maliyetler de minimuma inmiştir. Ayrıca uzun Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan cihazlar sağlığınızı da önemsiyor. Sahip oldukları E-ink teknolojisi ile göz sağlığınızı düşünen e-kitap okuyucuları ile ne kadar kitap okursanız okuyun gözünüz yorulmayacak. Böylelikle kitap okurken hem kağıt israfından kaçınacak hem de göz sağlığınızı koruyabileceksiniz. 

Türkiye’de E-Kitap

E-kitap, yurt dışıyla karşılaştırıldığında ülkemize biraz daha geç ulaştı. E-kitap satışı, ülkemizde ancak 2010’da başladı. İlk aşamada sadece bilgisayarlarda okunabilen e-kitaplar, zamanla e-ink yani elektrikli mürekkep teknolojisiyle tabletlerde ve cep telefonlarında da sunulmaya başlandı. 

Her ne kadar zaman zaman ülkemizde e-kitap yayınlanmasında ve satışında dalgalanmalar olsa da satışlar 2010’dan beri artmaya devam ediyor. Türk insanı, e-kitabı oldukça sevdi.

E-kitap Okuyucu Nasıl Kullanılır? 


E-kitap okuyucuda e-kitap okuyabilmek için ilk olarak kitabı bulmanız gerekmekte. Günümüzde birçok internet sitesinde ücretli veya ücretsiz olarak e-kitaplar yer almaktadır. Okumak istediğiniz e-kitabı bulup uygun formatta okuyucuya indirdikten sonra, artık kitabı okumaya hazırsınız demektir. Kullanımı oldukça pratik ve kolay olan e-kitap okuyucularıyla e-kitap okumak bu kadar basit. 

E-kitap Okuyucularının Diğer Dijital Cihazlardan Farkları Nelerdir? 

Bir e-kitap okuyucuyu; akıllı telefon, tablet ya da bilgisayardan ayıran en önemli özellik; sahip olduğu ekran teknolojisidir. E-kitap okuyucu dışında farklı bir teknolojik cihazdan e-kitap okuduğunuz takdirde gözlerinizin çok daha fazla yorulacağını fark edeceksiniz. 

Akıllı telefon ya da tablet gibi cihazlar ekranlarında genellikle LCD teknolojisini kullanırlar. Bu cihazlarda ışık arkadan gelir ve ekranda görüntüyü rahat bir şekilde görebilirsiniz. Her ne kadar e-kitap okuyucularının ekranları da bu cihazlarla aynı gibi görünse de tablet veya telefon gibi cihazlar gözünüzü çok daha fazla yorar. 

Ayrıca e-kitap okuyucuların ekranı yansıma yapmaz. Güneşin altında dahi ekrana baksanız her şeyi rahatça görebilirsiniz. Bu durum akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarların ekranları hakkında en çok şikayet edilen konulardan biridir. E-kitap okuyucu üretiminde en büyük yatırım ekranlara yapıldığından bu cihazlar sıradan dijital cihazlara göre çok daha sofistike ekranlara sahiplerdir. 

Telefon ya da tabletinizden uzun süreler boyunca kitap okuduğunuzda bu cihazların pil ömrünü hatırı sayılır bir ölçüde azaltmış olacaksınız. Ancak e-kitap okuyucular, sahip oldukları e-ink teknolojisiyle görüntüyü bir kez oluşturur ve siz sayfayı değiştirene kadar o görüntü sabit kalır. Bu sebeple de oldukça düşük güç tüketim verileri sunarlar. Hatta o kadar az enerji harcarlar ki genellikle günde bir saat e-kitap okuyucusu kullanan birinin cihazını ayda sadece bir kez şarj etmesi yeterli olacaktır. 

E-kitap Okuyucusu İle İnternette Gezinebilir Miyim? 

Bu soruya net bir şekilde evet veya hayır cevabını vermek oldukça zor. Piyasadaki e-kitap okuyucularının birçoğu bir tarayıcıya sahip. Ancak bu tarayıcılar tam olarak akıllı telefon ya da tabletlerde gördüğümüz, alıştığımız tarayıcılar gibi değiller. Bu sebeple e-kitap okuyuculardaki tarayıcılarda tam olarak bir internet gezintisi yapamazsınız. Bunun sebebi de e-ink teknolojisine dayanıyor. E-ink teknolojisindeki ekran yenileme aralığından dolayı e-kitap okuyucularda tam olarak bir internet deneyimi yaşamak pek mümkün değil. Ancak internetteki birçok e-kitap içeriğini, pratik bir şekilde e-kitap okuyucuya gönderebilen programlar mevcut. Dolayısıyla akıllı telefonunuzun, bilgisayarınızın ya da tabletinizin tarayıcıları üzerinden bir e-kitaba rastladığınız takdirde rahatlıkla bu içeriği e-kitap okuyucunuza aktarabilirsiniz. 




Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

E-Kitap Araçları

386 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Sepette Kampanyalı Ürünler
Konumunuzu seçerek hızlı teslimattan faydalanın
Değerlendirme Puanı
Toplam 24 / 386 ürün
DSACategoryId/60001501/2147483645/15043649