Günümüzde cep telefonları her ne kadar günlük iletişimimizin büyük bir bölümünü üstleniyor olsa da başta iş yerleri olmak üzere hala birçok evde sabit hatlı telefonların kullanılması yaygın bir biçimde sürüyor. Öyle ki cep telefonlarına doğru evrilen ilgi, gelişmiş telsiz masaüstü telefonlar sayesinde tekrar sabit hat kullanımına doğru gidiyor. Gelişen teknolojinin bu cihazlar üzerindeki yansımaları da her geçen gün birbirinden farklı özelliklerde piyasaya sürülen telsiz masaüstü telefon modellerinde açık bir şekilde gözlemlenebiliyor. İletişimin temel gereksinimi olan kablolar artık hayatımızda daha az yer kaplıyor ve genelde gizlenmiş olduğundan yaşam alanlarımızda bizleri rahatsız etmiyor.
Sabit hatlı bir telefon kullanmak, hareket alanımızın kablonun uzunluğu ile kısıtlanacağımız anlamına gelmemektedir. Telsiz masaüstü telefonlar, kablolardan arınmış bir şekilde, bulunduğumuz alanda daha mobil olmamıza imkan tanıyarak günlük hayatımızı kolaylaştırır. Çekim alanı içerisinde yanınızda taşıyabileceğiniz telsiz telefonların her zaman yanımızda olabilmesi sayesinde hem hiçbir çağrıyı kaçırmaz hem de bulunduğunuz alanda telefonunuz çaldığı için telaşla koşmak zorunda kalmazsınız.
Telsiz Masaüstü Telefon Nedir?
Çekim alanı içerisinde olmak şartıyla, dilediğiniz yerde telefon görüşmeleri yapmanıza imkan sağlayan, taşınabilir ve kablosuz olan cihazlar telsiz masaüstü telefon olarak tanımlanır. Telsiz masaüstü telefonlar "Dect" olarak da adlandırılırlar. Bu tasarımın temel hedefi günlük yaşamı ve iş yaşamını kolaylaştırmak; pratik kullanım imkanı sayesinde verimli bir deneyim sunmaktır.
Telsiz Masaüstü Telefonları Kimler Tercih Ediyor?
Telsiz masaüstü telefonların günümüzde en yaygın kullanımını iş yerleridir. Özellikle ofisinizde dinamik bir çalışma şekliniz varsa; takımlar halinde yürüttüğünüz projeleriniz dolayısıyla masanızda yeterince vakit geçiremiyorsanız, önemli telefonları kaçırmamak için yanınızda taşıyabileceğiniz hafif ve kullanışlı bir telsiz telefon işlerinizi oldukça kolaylaştırır. Ev kullanımında ise ilk akla gelen kullanıcılar ileri yaştaki kişilerdir. Evde sürekli yanlarında gezdirebilecekleri bir telsiz telefon sayesinde hem onları merak eden yakınları aradıklarında ulaşabilir hem de acil durumlarda kolaylıkla yardım çağırabilirler. Bu iki grubun da ihtiyaçları doğrultusunda en çok tercih ettiği telsiz masaüstü telefonlar artık yalnızca çirkin kablo görüntüsünden kurtulmak için bile çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilir.
Telsiz Masaüstü Telefonlar Nasıl Kullanılır?
Telsiz masaüstü telefonlar temelde üç parçadan oluşur; telsiz telefon (ahize), telefon ana ünitesi (şarj ünitesi olarak da adlandırılır) ve güç adaptörü. Telsiz telefonun ana ünitesi, çekim alanı da dikkate alınarak kullanılacak ortamda en uygun yere konumlandırılmalıdır. Ardından telefon hat kablosu bağlanır ve son olarak güç adaptörü bağlantısı da yapılarak elektriğe bağlanır. Kurulumu işte bu kadar kolay olan bu cihazları, kurulum tamamladıktan sonra keyifle kullanmaya başlayabilirsiniz.
Eğer telsiz telefonunuzu o anda bulamıyorsanız, ana ünitesi üzerinde bulunan bir tuş sayesinde telsiz telefonun çalmasını sağlayarak onu kolaylıkla bulabilirsiniz.
Telsiz Masaüstü Telefonların Özellikleri
Telsiz masaüstü telefonların her marka ve modele göre değişiklik gösteren birbirinden kullanışlı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerden öne çıkanlar;
- Aydınlatmalı ekran: Telsiz masaüstü telefonların iki satır analog ekrandan, dijital ekranlara kadar farklı boyut ve özelliklerde ekranları, hatta ekransız modelleri de bulunmaktadır. Ekranda aydınlatma özelliğinin bulunması özellikle ev kullanımında, gece kullanılacağında kolaylık sağlar.
- Aydınlatmalı tuş takımı: Özellikle ev kullanımında, gece kullanmayı kolaylaştırır. İleri yaşlardaki kullanıcıların tuşları daha rahat bir şekilde görmesine yardımcı olur.
- Değişen mesafelerde çekim alanı: Telsiz masaüstü telefonların belki de en önemli özelliğidir. Çok kısıtlı alanlardan oldukça geniş alanlara kadar değişkenlik gösterebilir. İç ve dış mekan kullanımlarında farklılık gösterir.
- Farklı kapasitelerde telefon rehberi: Marka ve modeline göre değişen kapasitelerde rehber imkanları bulunur. Daha basit modellerde 10 farklı numarayı kaydedebilmekten başlar ve cihazın teknolojisine göre bir üst sınırı yoktur. Öyle ki internet bağlantılı modellerde farklı bir yerdeki rehberinizi, telsiz masaüstü telefonunuza aktarabilmek dahi mümkündür.
- Arayan numarayı gösterme: Geçmişte bu özellik sabit hatlı telefonlarda bulunmuyordu ancak şu anda ekranı olan hemen hemen tüm telsiz masaüstü telefonlar bu özelliğe sahiptir. Rehberli olan telefonlarda ise numara kaydedildiği isimle gösterilebilir.
- Bebek telsizi / oda dinleme: Bazı telsiz masaüstü telefonların walkie - talkie yani telsiz özelliği bulunur. Bu özelliğe sahip telefonları oda dinleme için kullanmak mümkün olur. Özellikle bebekli ailelerin tercih edebileceği, bu özelliğe sahip telsiz masaüstü telefonlar sayesinde ek bir bebek telsizi almaya gerek duyulmaz. Tek bir cihazla farklı işlevler yerine getirilmiş olur.
- Şarj, Tarih/Saat, Konuşma Süresi gibi göstergeler: En temel göstergelerden olan tarih / saat ve konuşma süresi göstergeleri, ekranı olan neredeyse tüm telefonlarda bulunur. Konuşma süresi arama sırasında ve tam kapatıldığı anda ekranda 2 - 3 saniye görünür olmaktadır. Şarj göstergesi de hemen hemen tüm modellerde bulunmaktadır. Cihazınızın tam da ihtiyacınız olan bir anda şarjının bitmesinin önüne geçmek için ara ara mutlaka kontrol edilmelidir.
- Değişen bekleme süreleri: Bekleme süresi, telsiz masaüstü telefonunuzun ana üniteye bağlı olmadan ve herhangi bir arama halinde olmadan şarjının ne kadar süreyle yeterli olacağını ifade eder. Telsiz masaüstü telefonlarda genel olarak bu süreler oldukça uzundur. 170 ila 200 saatleri bulabilir.
- SMS ve sesli mesaj gönderme / alma: Telsiz masaüstü telefonların birçok modelinde bu özelliği kullanmak mümkündür.
- Paralel arama yapabilme: Bir arama sırasında farklı bir arama yapma hatta o aramayı o anki görüşmenize dahil edebilmeyi mümkün kılar. Bu özellik sayesinde aynı anda görüşmeye başlamamış olsalar da yeni katılımcı eklemek mümkün olur, hem de çok katılımcılı bir telefon görüşmesi gerçekleştirilmiş olur.
- Çağrı aktarma / bekletme / muhafaza etme: Özellikle iş yaşamında bu özelliklere sıklıkla ihtiyaç duyulmaktadır. Çağrı aktarma, konuyla ilgili kişiye bir aramayı yönlendirmenizi sağlarken; arama bekletme özelliği ile karşı tarafın belirli bir süre hatta kalmasını sağlayabilirsiniz. Arama muhafaza etme özelliği sayesinde ise siz bir telefon görüşmesi halindeyken arkadan gelen aramayı kaçırmamanızı sağlar. Hatta dilerseniz o mevcut aramayı sonlandırarak ya da beklemeye alarak yeni gelen aramaya geçmek mümkün olur.
- Telesekreter: Telefona cevap veremeyeceğiniz durumlarda, daha önceden kaydettiğiniz sesinizle mesajınızı karşı tarafa iletebilir, onların mesajlarını ise kaydedebilirsiniz. Kayıt süresi modellere göre farklılık gösterir.
- Hoparlör (handsfree): Birden fazla katılımcıyla bir görüşme yapmak istediğinizde, karşı tarafın konuşmasını yanınızdakilere dinletmek istediğinizde ya da o anda ahizeyi tutamayacaksanız bu özelliği kullanmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Bu özelliklerin yanında; tuş kilidi, sessize alma, Wi-Fi bağlantısı, arama sırasında mikrofonu kapatma, internete bağlanma, birden fazla ahize kullanabilme gibi daha birçok farklı özelliği bulunan binlerce telsiz masaüstü telefon modeli bulunmaktadır.
Telsiz Masaüstü Telefon Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
En basit modellerinden, en fonksiyonlu modellerine kadar birçok markada sayısız model çeşidi bulunur. Tabi ki tüm alışverişlerde olması gerektiği gibi telsiz masaüstü telefon seçiminde de ilk olarak ihtiyaçların belirlenmiş olması çok önemlidir. Örneğin bazı telsiz masaüstü telefonların, bebek telsizi olarak da kullanılabilme özelliği bulunur. Eğer böyle bir ihtiyacınız yoksa bu özelliğin sizin tercih edeceğiniz modelde bulunması hem gereksizdir hem de maliyetin yükselmesine sebep olabilir. Ya da kullanıcı ileri yaşlarda ise kullanımı daha sade, daha az fonksiyonlu, yönergeleri daha açık ve geniş ekranlı olan bir cihazı tercih etmek kullanıcı için daha pratik olur. Bu sebeple ihtiyaçlarınıza yönelik tercihler yapmak önemlidir. Dikkat edebileceğiniz bazı temel özellikler;
- Çekim alanı: Telsiz masaüstü telefonunuzu satın alırken en temel olarak çekim alanını dikkate almalısınız. Kullanacağınız alanın büyüklüğü ve cihazın çekim alanı uyumsuz olduğunda sağlıklı görüşmeler gerçekleştiremez ve telefon ana ünitesinin yakınında bulunmak zorunda kalırsınız. Çekim alanı, ahize ve ana ünitenin arasındaki maksimum mesafeyi ifade eder. Bu alan içerisinde olunduğu sürece cihaz sorunsuz olarak kullanılabilir. Çekim alanı iç mekan ve dış mekanda olmasına göre de farklılık gösterebilmektedir. Dış mekanlarda engelleyen duvarlar olmadığından çekim alanı birkaç katına kadar çıkabilmektedir.
- Telsiz telefonun ebatları; Gün içinde sürekli yanınızda taşıyacaksanız pratik bir kullanım için hem hacim olarak hem de boyut olarak sizi zorlamamalıdır.
- Arama Bekletme Özelliği: Ev kullanımında çok ihtiyaç duyulmasa da, iş yerlerindeki kullanımda olması tavsiye edilir.
- Paralel arama yapabilme: Yine iş yerlerindeki kullanım için gereklidir. Hatta çoklu görüşme yapılması gereken bazı durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
- Rehber: Her marka ve modelde rehber kapasitesi değişkenlik gösterir. İhtiyacınıza uygun kapasiteyi belirleyip seçiminizi ona göre yapmalısınız. Ayrıca bazı üst modellerde telsiz masaüstü telefonlar mobil uygulama entegrasyonuna sahiptir ve bu uygulamalar sayesinde var olan rehberinizi doğrudan cihazınıza kolaylıkla aktarabilirsiniz.
- Şarj kapasitesi: Telsiz masaüstü telefon, ana ünitesine yerleştirildiğinde şarj olabilir. Telsiz telefonunun şarj edilmeye ihtiyaç duymadan ne kadar uzun süre konuşmaya ve beklemeye izin verdiği oldukça önemlidir. Bu sebeple şarj ünitesine ihtiyaç duymadan ne kadar süre kullanacağınıza göre ortalama bir hesap yaparak bu özelliğe karar vermelisiniz.
- Ses kalitesi: Bir diğer önemli özelliklerden biri de hem karşı tarafa giden hem de karşı taraftan gelen sesin kalitesidir. Bunun için farklı modellerde farklı teknolojilerden faydalanılmaktadır. Ancak genel itibarıyla telsiz masaüstü telefonlarda arşı tarafa daha temiz bir ses gönderilebilmekte ve aynı kalitede alınabilmektedir.
Telsiz Masaüstü Telefon Nasıl Kişiselleştirilir?
Zil sesi ve seviyesi başta olmak üzere, cihazın marka ve modelinin sahip olduğu özellikler çerçevesinde telsiz masaüstü telefonlarınızı kişiselleştirebilirsiniz.
Şık Tasarımlı Telsiz Masaüstü Telefonlar
Telsiz masaüstü telefonlar aynı zamanda bulundukları ortamda dekoratif bir element gibi var olabilirler. Çok farklı tarzlardaki tasarımlar sayesinde hem eviniz hem de ofisler için görsellik anlamında da önemli bir tamamlayıcıdır. Bu yaklaşımla üretilen çok farklı tarzda model bulunmaktadır.
Telsiz Masaüstü Telefonlarla İlgili Ekstra Bilmeniz Gerekenler
- Düşük radyasyon üretirler ve cep telefonlarıyla karşılaştırıldığında daha güvenlidirler.
- Telefon operatörlerinin sabit hatlar için yaptığı kampanyalardan da faydalanarak, cep telefonlarıyla karşılaştırıldığında daha ekonomik bir iletişim yöntemidir.
- Aynı bina içerisinde alt ve üst katlarda da kullanılabilir.
- Şarj göstergesi olan bir model tercih etmek, şarj durumunu kontrol etmeniz için kolaylık sağlar.
- Telsiz masaüstü bir telefona sahip olduğunuzda mutlaka kullanma kılavuzunu inceleyin. Bu inceleme hem en verimli şekilde cihazın kullanılmasını hem de farkında olmadığınız özelliklerini keşfetmenizi sağlar.
Telsiz Masaüstü Telefon Fiyatları
Telsiz masaüstü telefon fiyatları hem markasına hem de barındırdığı özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak bütçe dostu ürünlerdir ve bütçenizi çok da zorlamadan ihtiyacınız olan bir telsiz masaüstü telefonu edinebilirsiniz. Onlarca farklı markanın binlerce modeli arasında seçim yaparken fiyat / performans oranının oldukça yüksek olduğu sayısız model olduğunu görebilirsiniz.