Duş Banyo Sabunları
Günlük hayatın koşuşturmasında bütün gün çok yorucu ve zorlu durumlardan geçiyorsunuz. Vücudunuzun tüm yüzeyini kaplayan cildiniz bu süreçte çok fazla toz, kir, yağ, kimyasal ve hava problemleriyle karşı karşıya kalıp, zarar görebiliyor. Bu nedenle kişisel temizlik ve vücut bakımı oldukça önem taşıyor.
Düzenli olarak banyo yapmak, kendinizi daha temiz ve rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Aksi takdirde kir, cilt gözeneklerine yerleşiyor ve bu da bir takım cilt rahatsızlıklarına ve enfeksiyonlara yol açıyor.
Cildinizi etkili bir şekilde temizleme işlevini yerine getiren en önemli tercihlerden biri de banyo sabunları. Banyo sabunu, bir yağ asidinin sodyum tuzudur. Sodyum sülfat, yüksek köpüklenme özelliklerine sahip bir temizleyicidir ve emülgatör olarak çalışarak sabunlaşma sürecini kullanır. Aynı zamanda, ürünün üzerinde kayması için pürüzsüz bir yüzey oluşturan bir yüzey aktif madde olarak da işlev görebilir. Bu durum, onu daha iyi bir temizleyici yapar çünkü sabunun sürekli yayılımını sağlar. Banyo sabunlarının cildinizi temizlemenin yanı sıra birçok faydası da vardır;
Banyo Sabunlarının Faydaları
Cildinizi yağdan arındırır: Banyo sabunları, gözeneklerdeki yağı cildinizden arındırmaya yardımcı olan emülgatör madde içeriyor. Böylece cildinizdeki kiri ve yağı temizleyip, vücudunuzu farklı vücut enfeksiyonlarından koruyor. Papatya özlü sabunlar, yağ dengesini korurlar.
Cildinizi besler ve nemlendirir: Cildin günlük olarak kaybettiği nemi geri kazanmada etkilidirler. Bu tür sabunlar, cildin nem dengesini geri kazanmaya yardımcı olan nemlendirici yumuşatıcılarla doludur. Kuru cilt, sert ve çok hassastır. Banyo sabunları içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde cildin yumuşak, esnek ve parlak kalması için ihtiyaç duyduğu su ve doğal yağların yenilenmesine yardımcı oluyor. Zeytinyağlı, lavanta ve yosun özlü sabunlar üstün bir nemlendiricidir.
Bakterileri yok eder: Bazı sabunlar, zararlı bakterileri öldürmesine yardımcı olan ve ciltte bakteri üremesini engelleyen özel antibakteriyel bileşenler içeriyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey, daha az yan etkisi olan doğal içerikli antibakteriyel sabunların, cildinizi tahriş etmeden ve vücudunuzdaki iyi bakterileri de koruyarak temizlemesini sağlamaktır. Defne sabunu ideal bir doğal antibakteriyeldir. Kan akışını hızlandırarak cildinize canlılık veriyor.
Cildin pH dengesini korur: İçeriğinde kaprilik asit denilen yağ asitleri bulunan sabunlar, pH dengesini insan bedenine yakın olarak düşürüp dengeliyor. Bunun sonucunda cilt sabundaki besinlerin büyük kısmını emebiliyor ve mikroplardan gelen saldırıları önlüyor. Keçi sütü sabunu pH dengesini koruyarak cildinizi temizler.
Erken yaşlanmayı önler: Antioksidanlar bakımından zengin olan banyo sabunları vücudunuzu serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasara karşı koruyor. Ayrıca cildin yüzeyindeki ölü hücreleri yok edip, yeni hücreleri yüzeye taşıyor. Bunun sonucunda yaşlanmada gecikme ortaya çıkıyor. Argan yağlı ve salyangoz özlü sabunlar bu anlamda etkili oluyor.
Cilt hastalıklarını iyileştirir: Ciltteki akne, egzama, sivilce, şişlikler ile bazı lekeleri, ve saç diplerindeki deri rahatsızlıklarını iyileştiren duş sabunları, antiseptik özelliklerinin yanı sıra, mikrop karşıtı protein ve dolgu maddeleri içeriyor. Ayrıca temas ettikleri her şeyi bozan ve zarar veren aşındırıcı asitlerin neden olduğu cilt hastalıklarına da iyi geliyorlar. Aynı zamanda saç derisindeki kepek oluşumunu ve kaşıntıyı önleyerek, sağlıklı saçlara kavuşmanıza yardımcı oluyor. Bıttım sabunu, kükürt özlü ve kil özlü sabunlar çeşitli cilt rahatsızlıklarını tedavi edebilir.
Kötü kokuları ortadan kaldırır: Ter, mantar ve bakteri kombinasyonu tam anlamıyla bir koku bombasıdır. Banyo sabunları kötü kokuya neden olan nedenleri ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca hoş kokular sizi daha uzun süre zinde tutuyor.
Banyo Sabunu Çeşitleri
Piyasada pek çok farklı banyo sabunu türü bulunmaktadır. Her birinin belirli bir kullanım amacı vardır. Genel olarak bunları 4 ana gruba ayırmak mümkündür:
-Gliserinli Sabun
Gliserin, şeker ve alkol kombinasyonu nedeniyle yarı saydamdırlar. Gliserin, genellikle banyo sabunları yapımında kullanılan, suda çözünür bir yağ bileşiğidir. Cildi temizlerken, aynı zamanda tedavi etmek için de idealdirler. Eczanelerde ve marketlerde bulabilirsiniz.
-Güzellik Sabunu
Bu sabunları her türlü şekil, boyut ve renkte bulabilirsiniz. Hepsinin daha uzun süre güzel kokmanıza yardımcı olan güzel kokuları vardır. Bileşimine göre güzellik sabunlarının peeling, nemlendirme, gevşetme gibi amaçları vardır. İki temel bileşeni gliserin ve alkalidir. Sürfaktan etkisi sebumu ve makyajı daha kolay çıkarmaya yardımcı olur.
-Üçlü Öğütülmüş Sabun
Diğer banyo sabunlarından çok daha yoğundurlar. Bu nedenle yıpranmaları daha uzun sürer. Yapay yağlar yerine üçlü öğütülmüş sabunlar zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlar içerir. Diğerlerinin aksine bu sabunlar daha güvenlidir ve cilde çok daha fazla fayda sağlıyor.
-Organik Sabun
Çoğu insanın hassas bir cildi vardır. Bazı insanlar ise ticari sabunlardaki bazı ortak bileşenlerle alerjik reaksiyonlar gösterir. Bu durumlarda organik sabunlar en iyisidir. Organik sabunlar, gliserin yerine keçi sütü kullanırlar. Bu madde vitamin ve mineral bakımından zengindir ve nemlendirici özelliklere sahiptir. Alerjiye neden olmaz. Ek olarak, organik sabunların içeriğinde yapay kokular yer almaz. Kokular; çay ağacı, okaliptüs, lavanta, limon, kekik, biberiye ve diğerleri gibi aromatik türlerden elde edilen özlerden gelir. Alerji durumunda doğal yağlar da güvenlidir.
Banyo Sabununda Olması Gereken Özellikler
Birçok kişi banyo sabununun en iyi vücut temizleyici olduğuna inanıyor. Cilt yapınızı bilmeniz ve ihtiyacınız olan en ideal ve kaliteli sabunu seçebilmek çok önemli. Bir banyo sabununda bulunması gereken temel özellikler şunlar;
-Etkili bir temizleyici olmalı
Kaliteli bir sabun, cildi tahriş etmeden kirli ve yağlı yüzey birikintilerinden kurtulmaya yardımcı olan doğru temizleme maddeleri veya dolgu maddeleri dengesine sahip olmalıdır. Bu ürünler, yağ asitlerinin oksidasyonundan kaynaklanan ekşimeyi kontrol etmek için bir tür sabun dolgusu olan EDTA ile donatılmıştır.
-Yoğun ve sert olmalı
Birinci sınıf bir sabun markası, saatlerce ıslak sabun kutusunda tutulduğunda bile sert olma ve sertliğini koruma eğilimindedir. Yoğun ve sert bir sabunun, dokunulduğunda yapışkan hissedenlere kıyasla daha uzun bir raf ömrü vardır, bu da vücudunuzda sürtünmeyi kolaylaştırır. Özellikle hindistan cevizi ve hurma yağları, sabunlaşmadan sonra sabunların sertleşmesine katkıda bulunduğundan, özel sabun üretiminde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
-Ciltteki yağı tümüyle yok etmemeli
Aslında cildiniz bir miktar yağa ihtiyaç duyuyor. Bunun için banyo sabunları, sebum adlı yağlı bir madde salgılıyor ve sebum gözeneklerden cildin yüzeyine çıkıyor. İdeal bir sabun, ciltteki sebumun kirlenen kısmını ve fazlasını temizlemeli fakat tümüyle yok etmemeli.
-Nemlendirici Olmalı
Sürekli duş alıyor olmanız sık sık sabuna maruz kalmanız anlamına gelir. Bu durum neticesinde vücudunuz çok sık kuruyabilir. Bu nedenle, nemlendirici özelliği ve yağ oranı yüksek olan ürünlere yönelmek gerekiyor. Çünkü birçok nemlendirici sabun, bu yağların yok olmasını engellemek için ciltte nemlendirici bir tabaka bırakıyor.
-pH Değeri 7’nin altında olmamalı
Vücudunuzun pH değeri 5,5’tir. Bu dengeyi bozmamak için kullanacağınız banyo sabunlarının da pH değerleri 7’nin altında olmamalıdır.
Neden Banyo Sabunu Kullanmalısınız?
Banyo sabunları vücudunuz için en ideal temizlik ürünlerinden biridir. Cildinizi temizler, nemlendirir ve yağdan arındırır. Çeşitli cilt rahatsızlıklarını iyileştirip, bakteri ve mikropları yok eder. Ayrıca vücuttaki kırışıklıklıkları önleyerek yaşlanmayı geciktirir, cildin Ph dengesini korur ve kötü kokuları giderir.
Banyo Sabunun Özellikleri Ne Olmalıdır?
İyi bir banyo sabunu, cildi tahriş etmeden temizlemelidir. Sert ve yoğun kıvamlı olup, cildi aynı zamanda nemlendirecek özelliklere sahip olmalıdır. Ciltteki yağı tamamen yok etmemeli ve pH değeri 7’nin altında olmamalıdır.
Banyo Sabunu Fiyatları Nedir?
Banyo sabunlarının fiyatları, sabunun içeriğine ve markasına göre değişiyor. Organik ve yoğun kıvamlı banyo sabunları, kullanım amaçları ve içerikleri itibariyle diğer tür sabunlara göre daha pahalı olabiliyor.