Nintendo

Oyuncular İçin En Önemli Markalarından Biri

1889 yılında Fusajiro Yamauchi tarafından kurulduğunda bugünkü anlamıyla bir oyun şirketi olmayan ama insanları oyun oynamaya teşvik eden ürünler geliştiren Nintendo, o yıllarda Hanafuda şeklinde isimlendirilen oyun kartlarıyla tanınmaktadır. Zaman içerisinde farklı sektörlerde de şansını deneyen ancak yine oyun merkezli ürünlere yönelen marka, asıl atılımını 1970’li yıllarda gerçekleştirmiştir. Dijital oyun kavramının yeşermeye başladığı 1970’lere damgasını, ilk nesil oyun konsollarından biri olarak kabul edilen Color TV-Game ile vuran Nintendo, 1977 ila 1983 yılları arasında üretimini sürdürdüğü oyun konsoluyla ev ortamında da keyifle oyun oynanabileceğini gösterir. Favori oyunlarını her yerde oynamak isteyenleri dikkate alarak mobil oyun konsolları alanında da sıra dışı çözümler sunmak isteyen Nintendo, 1980 yılında oyun tutkunlarını, Game & Watch adını verdiği taşınabilir el konsoluyla tanıştırır. Dördüncü nesil oyun konsolları içerisinde kendine yer bulan ve önceden yüklü oyunları çalıştırabilen LCD ekranlı ve yerleşik kontrolcülü el konsolu, farklı versiyonlarıyla birlikte 11 yıl boyunca üretimde kalır.

Nintendo’nun dünya çapında bir fenomen hâline gelmesini ise bugün bile popülerliği koruyan oyun karakterleri ve oyunları sağlar. Birçok oyun belgeseline hatta sinema filmlerine bile konu olan 1981 çıkışlı Donkey Kong, Shigeru Miyamoto imzasıyla hayat bulur ve Nintendo’nun kaderi, bu oyunla birlikte değişmeye başlar. Oyundaki karakterlerden biri olan Mario ise Donkey Kong’dan dört yıl sonra, 1985’te Super Mario Bros. olarak oyun tutkunlarının karşısına çıkar. Hiroshi Yamauchi’nin kullanıcı dostu ürün geliştirme prensiplerinden hareketle mümkün olan en yalın hâliyle hazırlanan ve 1980’li yıllara, Türkiye’de ise 1990’lı yılların başına damgasını vuran 8-bit’lik oyun konsolları, dönemin oyun ekipmanlarından çok daha farklıdır. Markanın rakibi konumundaki şirketlerin disket sürücülü, klavye ve fareli, âdeta bir bilgisayarı andıran çözümlerinin, teknolojiyle içli dışlı olmayan kullanıcılar için ürkütücü olabileceğini düşünen Yamauchi’nin tavsiyeleri doğrultusunda, sektörün öncü isimlerinin yaptığı gibi kartuş tabanlı konsollar üretilir. 1983 yılında Japonya’da Famicom (Family Computer) adıyla satışa sunulan ve 1985 yılından itibaren dünyanın diğer ülkelerinde NES (Nintendo Entertainment System) adıyla oyuncularla buluşan üçüncü nesil oyun konsolunun, en sevilen yapımları arasına giren Super Mario Bros. sonraları beyaz perdeyi dahi ziyaret eder. İki kontrolcü yuvası ve bir genişleme portu bulunan oyun konsolları, özel kurulumlar gerekmeden çalışması ve uzun soluklu oyun seansları neticesinde sorun yaratmamasıyla oyuncuların beğenisini kazanır.

Nintendo Oyun Konsolları, Oyun Dünyasının Kaderini Değiştirdi

1980’li yılların ortalarına doğru ABD’de yaşanan oyun konsolu merkezli sorunları geliştirdiği oyun konsollarıyla bertaraf eden Nintendo, çok satan oyun konsolu NES’i yenileyerek Super Nintendo Entertainment System’e dönüştürür. İlk defa 1990 yılında Japonya’da ve takip eden yıllarda diğer ülkelerde oyuncuların beğenisine sunulan Super NES, 16-bit destekli dördüncü nesil oyun konsolları içerisinde yer alır. Famicom oyun konsolunun tasarımcısı Masayuki Uemura tarafından dizayn edilen oyun konsolu, Nintendo’nun iş birliği hâlinde olduğu ve bugün de oyun dünyasının en büyük isimleri arasında bulunan şirketlerin hazırladığı oyunlarla, teknoloji ve oyun dünyasında fırtınalar estirir. Super NES’in çıktığı yıllarda farklı markaların hazırladığı oyun konsolları, o yıllarda konsol savaşları olarak adlandırılan dönemin başlamasını ve oyuncuların, arcade salonlarında (Atari salonu) oynadıkları yapımları, ev rahatlığında oynayabilmelerine zemin hazırlar. Zira Nintendo, rakip şirketlerden daha önde olabilmek adına arcade salonlarına damgasını vuran oyunların, konsol versiyonlarını yaptırır ve kartuş şeklinde oyuncularla buluşturur. Nintendo’nun bu hamlesiyle Super NES satışları oldukça yükselir ve konsolun oyun kütüphanesinde dünyanın en popüler oyunları yer almaya başlar.

Nintendo, yalnızca Super NES ürünüyle değil el konsolu çözümlerinin yeni modeli Game Boy’la da dikkatleri üzerine çeker. 1990’ların başlarında Türkiye’de de hayli popüler olan dördüncü nesil el oyun konsolu, 2000’li yılların ortalarına kadar devam edecek Game Boy ailesinin ilk ferdidir. Z80 işlemcili, yeşil siyah LCD ekranlı, yerleşik yapıda sekiz yöne hareket edebilen yön kontrolcüsü, iki aksiyon tuşu, oyun başlatma ve seçme tuşlarıyla donatılan 8-bit’lik konsol, NES’te olduğu gibi oyunları, kartuş ile çalıştırır. Farklı geometrik şekilleri bir araya getirip bloklar oluşturma ve bu blokları azaltarak oyunu sürdürme mantığına dayanan Rusya menşeli bir oyunla popülerliği zirveye çıkan Game Boy, başta çocuk ve gençler olmak üzere her yaştan oyun meraklısının dikkatini çeker. Dört adet kalem pille çalışan ve uzun seyahatlerde oyun oynanabilmesini mümkün kılan konsol, oyun çeşitliliğiyle de büyük beğeni kazanır.

Japonya’nın Dev Şirketleri, Nintendo Konsolları İçin Bir Arada

Ortaya koyduğu ürünlerle 1990’lı yıllara son derece hızlı bir giriş yapan Nintendo, 1990’ların ortalarında da olanca hızı ve üretkenliğini sürdürür. Beşinci nesil oyun konsolları arasına katılan ve adındaki 64 sayısını, MIPS RISC mimarili 64-bit işlemcisinden alan Nintendo 64, Super NES’in elde ettiği başarıyı hedefler. Japonya’nın en önemli markalarının iş birliğiyle geliştirilen oyun konsolu, Nintendo’nun en başarılı işlerinden biri olarak görülür. Markanın daha önceki oyun konsollarında da bulunan yapımların güncel sürümlerinin oynanabildiği konsol için yayımlanan bazı yapımlar, 10 milyonun üstünde satış elde eder ki konsolun çıktığı yıllarda çok güçlü rakipleri olmasına karşın bu sayı, Nintendo’nun başarısı olarak görülür. Oyun konsolu için geliştirilen yapımlar o kadar çok sevilir ki Nintendo’nun çok uzun zaman sonra piyasaya çıkaracağı oyun konsollarında Nintendo 64 kontrolcüleri için bağlantı noktaları bulunur ve ilgili konsollar, emülasyon aracılığıyla N64 oyunlarını oynanabilir kılar. Bu da aynı platformun oyunlarının popülerliğini onlarca yıl korumasını sağlar.

El konsolu cephesinde de yeniliklere açık olan ve oyun tutkunlarının, heyecanlandıracak çözümlere yönelen Nintendo, Game Boy başarısını perçinlemek ister ve ortaya Game Boy Color modelini çıkarır. Yeşil-siyah ekranlı klasik Game Boy’dan farklı olarak bu defa renkli bir LCD ekranla gelir. Oyun tutkunlarının, takdirini kazanan ve geliştirilen oyunların çok daha keyifle oynanabilmesini mümkün kılan bu özellik, cihazın piyasada kaldığı 1998 ila 2003 yılları arasında yaklaşık 120 milyon adet satılmasını sağlar. Rol yapma oyunları arasında kendine ayrı bir alan açan ve televizyonda yayımlanan çizgi dizisiyle milyonlarca çocuğun ve gencin sevgilisi hâline gelen Pokémon’un, en çok satan oyunları arasında sayıldığı Game Boy Color, klasik Game Boy gibi kartuş mantığıyla çalışmaktadır.

 

Yenilikçiliği bir ilke hâline getiren Nintendo, kendi sınırlarını aşmak adına oldukça cesur adımlar atar ve 1990’lı yıllarda, sinema filmlerinde görülen sanal gerçeklik başlıkları üretmeye başlar. Markanın oyun konsollarının altına imzasını atan Nintendo Research & Development 1 takımının tasarladığı Virtual Boy; Nintendo 64 ve Game Boy Color gibi beşinci nesil oyun konsollarından biri olur. Kısa süreli bir ömrü olsa da 1995-1996 yıllarında hem Japonya’da hem de ABD’de satışa çıkarak 800 bine yakın satan cihaz, stereoskopik üç boyutlu görüntüler sunma özelliğine sahiptir. Toplamda 22 oyun yayımlanan platform, bir başlık ve bir kontrolcüden oluşur. Bugünün sanal gerçeklik teknolojileri için ilham kaynağı olan oyun konsolu, hazırlanan oyun belgesellerinde özellikle ele alınır.

Nintendo, Diskli Oyun Konsolları ve Yeni Nesil El Konsollarında da Başarılı

Oyun dünyası, üç boyutlu yapımların yaygınlaşmasıyla birlikte bambaşka bir yola girer ve konsol üreticileri, geliştirdikleri çözümleri de oyunları da üç boyut standartlarına uygun hâle getirir. 2000’lerin başlarına denk gelen ve altıncı nesil oyun konsollarının gövde gösterisine tanıklık edilen zamanlarda, Nintendo da boş durmaz ve GameCube adını verdiği, gerçekten de küp şeklinde dizayn edilen oyun konsoluyla dikkatleri bir kez daha üzerine çeker. Diskli oyun konsolları arasında bulunan, 32-bit işlemcili ve dönemine göre oldukça güçlü donanım bileşenlerine sahip Nintendo GameCube, 2001 ile 2007 yılları arasında satışta kalır. Yalnızca Nintendo’nun imzasını taşıyan oyunlarla sınırlı kalmayan oyun kütüphanesi, diğer oyun konsollarında da oynanabilen yapımlarla doludur. Ancak satış sayılarında liderlik, yine Nintedo’ya özgü; Super Mario, The Legend of Zelda, Metroid Prime gibi oyun serilerinde olur. Zira ilgili yapımlar, Nintendo harici hiçbir platformda bulunmadığı ve benzerleri olsa da aynı keyfi veren herhangi bir yapım bulunmadığı için oyun tutkunları, tercihlerini Nintendo GameCube ve oyunlarından yana kullanır. Kütüphanesinde bulunan tek kişilik oyunların yanı sıra yerel ağ ve internet üzerinden oynanabilen yapımlarıyla da oyuncuların gönlüne taht kuran oyun konsolu, gerekli bağlantıların yapılması durumunda oyunculara, o dönem için benzerine az rastlanır bir eğlence sunar.

Altıncı nesil oyun konsolu savaşlarına bir cephe de el konsolu tarafında açan Nintendo, “Color” versiyonuyla on milyonlarca oyun tutkununun favori ekipmanı hâline gelen Game Boy’a yeni bir sürüm kazandırır. 2001 yılında tüm dünyada satışa çıkan, donanımıyla olduğu kadar yenilenen genel tasarımı ve ekranıyla da ses getiren Game Boy Advance, konsol için üretilen aksesuarlarıyla uzun soluklu olur. Piyasada kaldığı süre boyunca 1500’ün üstünde oyuna ev sahipliği yapan el konsolu, 2010 yılına kadar oyuncuların keyifle kullandıkları el konsolları arasına girer.

İnovasyonun Merkezinde Daima Nintendo Var

Kullanıcılar için pratikliği ön planda tutan ve geliştirdiği tüm oyun konsollarında bunu uygulamayı başaran Nintendo, yedinci nesil oyun konsollarının ortaya çıktığı 2000’lerin ortalarında ne denli inovasyon odaklı bir şirket olduğunu, Nintendo Wii ile gösterir. 2006 yılında dünyanın büyük bir bölümünde satışa çıkan ve Türkiye’de de o dönem büyük ilgi gören Wii, diskli çalışan oyun konsolları arasındadır. Oyun konsolunu, hem seleflerinden hem de muadillerinden ayıran yanı ise tamamen kablosuz kontrolcülere ve sıra dışı oyun tecrübesi sunan aksesuarlara sahip olmasıdır. 11 yıllık ömrü boyunca üç defa revizyon gören ve toplamda 100 milyonun üstünde satış elde ederek gerek Nintendo’nun gerekse konsol dünyasının en çok satış elde eden ürünlerinden birine dönüşen Wii, Nintendo’ya özel oyunların yanında çok sayıda üçüncü parti oyunu da oyuncularla buluşturur.

Oyunların tamamı, kablosuz kontrolcülerle oynanmak üzere yapılandırıldığı için FPS oyunlarından yarış oyunlarına kadar her tür yapım, Wii sayesinde bambaşka bir maceraya ve yaşanması gereken bir tecrübeye dönüşür. Konsolun yıldız oyunları ise bugün bile oyun dünyasını yakından takip edenleri heyecanlandırmayı başaran Wii Sports ve Mario Kart’tır. Öyle ki Sports oyununu oynayabilmek için kullanıcılar, daha önce herhangi bir oyun konsolu almasalar da Wii’ye yönelirler ve Mario Kart, zaman içerisinde, benzer türde birçok oyuna ilham kaynağı olur. Wii’nin dünya çapında sevilmesinin nedenlerinden biri de ebeveynlerin, çocukları için onların yaşlarına uygun olmayan oyunları kolayca yönetebilecekleri ebeveyn yönetim sistemiyle gelmesidir. Wii’nin, Nintendo 64 oyunlarını çalıştırabilmesi ve Nintendo 64’ün kontrolcüleri için bağlantı noktası bulundurması, modern bir cihazla nostalji yaşamak isteyenleri de memnun eder.

Nintendo’nun yenilikçiliğinin el konsolu tarafındaki yansıması ise Nintendo DS olur. Markanın, bu zamana kadar en çok satan el konsollarından biri olma unvanını elinde bulunduran DS, iki ayrı ekranı sayesinde oyunculara oldukça ilginç bir oyun deneyimi vadeder. Oyundaki temel noktalar, konsolun üst kısmında bulunan ekrandan takip edilirken bulmaca ve oyuna dair yan unsurlar, konsolun alt kısmına yerleştirilen ikinci ekran üzerinden takip edilir ve sonuca ulaştırılır. 2004 yılında Japonya ve ABD’de, 2005’te ise tüm dünya piyasaya çıkan Nintendo DS, 9 yıllık ömrü boyunca sayısı 2000’in üstünde oyuna ev sahipliği yapar. Modelin, Wi-Fi bağlantısı desteklemesi ise Nintendo’nun Download Play formundaki oyunları, oyun tutkunlarıyla kolayca buluşturabilmesini sağlar. Benzeri bir özellik, bugünün Nintendo konsollarında da kullanılır ve başarılı sonuçlar elde edilir. Çıkışının üstünden belirli bir süre geçtikten sonra yenilenmiş sürümleri çıkan ve bazı teknik özellikleri de iyileştirilen el oyun konsolu, Game Boy Advance ve GameCube oyunlarını çalıştırarak geriye doğru uyumluluk noktasında beklentileri karşılar.

Nintendo, Sekizinci Nesil Oyun Konsollarında da Söz Sahibi

Geliştirdiği hemen her oyun ve oyun konsoluyla adından söz ettirmesini bilen deneyimli şirket Nintendo, 2010’lu yıllara hızlı bir giriş yapar ve sekizinci nesil oyun konsolları tarafında da başarılı olacağının sinyallerini verir. Nintendo DS’in izinden giden ama donanımsal açıdan büyük değişiklikler içeren Nintendo 3DS el oyun konsolunun yanı sıra kendine has bir formu olan ve platforma yayımlanan oyunlarıyla farklı bir oyuncu kitlesine seslenen Nintendo Wii U, 2010’lu yılların başlarına damgasını vurur.

Bir oyun konsolu olmaktan çok daha ötesini vadederek yerleşik mikrofon, kamera gibi özelliklerin yanı sıra internet gezintisi yapılabilmesini mümkün kılan dâhilî web tarayıcı gibi imkânlarla donatılan Nintendo 3DS, markanın sıra dışı bir adımıyla video servisine de kavuşur. Bugün de popülerliğini koruyan video akış platformlarına ait uygulamaların yer aldığı el konsolu, seyahatlerinde oyun harici dijital içeriklerle de zaman geçirmek isteyen kullanıcılar için harikulade bir alternatif hâline gelir. Kullanışlı ve kullanıcı dostu işletim sistemi sayesinde gerçekleştirilmek istenen tüm faaliyetlerin saniyeler içerisinde yapılabilmesini sağlayan Nintendo 3DS, ses dosyaları konusunda da iddialıdır. Popüler birçok ses formatını destekleyerek oyun meraklılarının, diledikleri her yerde favori müzik parçalarını dinleyebilmelerine olanak veren el konsolu, zaman içerisinde yayımlanan yazılım güncellemeleriyle daha işlevsel hâle gelir.

Nintendo Wii U ise belirli bir kitlenin sahip olabildiği, sahip olanların ise konsolun içerdiği yapımlar nedeniyle kendilerini şanslı hissettikleri bir ürün olarak kayıtlara geçer. 2012 ila 2017 yılları arasında satışta bulunan ve 2019 yılı sonu itibarıyla 14 milyona yakın sayıda satılan oyun konsolu, daha önceki oyun konsollarında da hayli popüler olan Mario Kart serisinin sekizinci sürümüyle popülerliğini katlar. 9 milyona yakın satış sayısına ulaşan oyuna, üçüncü parti oyun geliştiricilerinin çoklu platform şeklinde sunduğu AAA yapımlar ve Nintendo imzalı sıra dışı oyunlar eşlik eder.

Nintendo, yıllar içerisinde inovasyon azmini asla yitirmediğini ve 2017 yılında çıkardığı hem taşınabilir olarak hem de televizyona bağlanarak kullanılabilen oyun konsoluyla sektörün öncüsü olduğunu bir kez daha gösteriyor. Yepyeni özelliklerle ve son derece başarılı yapımlarla gelen konsoluyla 2020’li yıllara da adını altın yazdırmasına kesin gözüyle bakılan şirket, gerek oyun satışlarıyla gerek konsol satışlarıyla ne denli doğru bir yolda olduğunu tüm teknoloji sektörüne gösteriyor.

Nintendo’nun hem mobil hem de televizyona bağlanarak kullanılabilen bir oyun konsolu var mı?

Markanın geliştirdiği yeni nesil oyun konsollarının bazıları, tablet formunda ekranı bulunan ama aynı zamanda televizyona da bağlanabilen ürünlerdir.

Sahip olduğum yeni nesil Nintendo oyun konsoluyla yerel çok oyunculu oyunlar oynayabilir miyim?

Oyun konsolunun kontrolcüleri özel yapıları sayesinde bazı oyunları yerel çok oyunculu şekilde oyun oynayabilmenizi sağlar.

Nintendo’nun güncel oyun konsollarında yalnızca Nintendo’nun ürettiği oyunlar mı var yoksa çoklu platform AAA yapımlar da ilgili oyun konsoluyla oynanabiliyor mu?

Markanın geliştirdiği çevrim içi oyun mağazasında hem Nintendo’nun hem de diğer büyük oyun stüdyolarının geliştirdiği oyunları bulunmaktadır.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Nintendo

1448 ürün listeleniyor
Hobi ve Oyun Konsolları
Hobi ve Oyun Konsolları
Oyun & Oyun Konsolları
Oyun & Oyun Konsolları
Nintendo
Nintendo
Nintendo Oyunları
Nintendo Oyunları
Nintendo Konsol
Nintendo Konsol
Nintendo Aksesuarları
Nintendo Aksesuarları
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Konumunuzu seçerek hızlı teslimattan faydalanın