Diğer Oyun Konsolları
Oyun meraklılarına televizyon bağlantısı ile oyun oynama imkanı sunan oyun konsolları, oyun deneyimini daha kaliteli hale getirir. Televizyon, bilgisayar bağlantısı veya mobil cihazlar aracılığı ile kullanabileceğiniz birçok farklı ürünü diğer oyun konsolları arasında bulabilirsiniz. Farklı özelliklerle ve son teknolojik unsurlarla donatılan ürünlerden ihtiyacınıza ve bütçenize göre seçim yaparak oyun keyfini kesintisiz şekilde sürdürebilir, sevdiklerinizle eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Nostaljik oyun konsolları ve atari ürünleri ile retro oyun deneyimi yaşayabilir ve eski zamanlarda oynadığınız birçok oyunun tadını çıkarabilirsiniz.
Oyun Konsolu Seçenekleri
Oyun konsollarının gelişim süreci ilk bilgisayar oyunlarıyla başlar. Alman asıllı Ralph Baer isimli oyun geliştiricinin Brown Box adını verdiği ürün, sektörün ilk prototip oyun konsolu olarak kabul edilmiştir. Daha sonraki dönemlerde Brown Box ürünü, Magnavox Odyssey adı ile piyasaya sürülerek ilk ev tipi oyun konsolu olarak adlandırılmıştır. Atari gibi firmaların liderliğini yaptığı sektörde birinci nesil oyun konsolları, podlar aracılığı ile yönetilen cihazlar olarak tanımlanır.
Oyun dünyasında Fairchild Channel F video oyun konsolu, daha sonra da Atari 2600 modeli ile başlayan süreç, renkli ekranlarla oyun oynama ve joystick kullanımının önünü açmıştır. Atari 2600, çıktığı dönemde oldukça fazla sevilmiş ve 30 milyondan fazla satmıştır. İlerleyen yıllar içerisinde Nintendo firması, Nintendo Entertainment System ürününü piyasaya sürmüş, sektörde gelişmiş grafikler ve joy-pad kullanımı yaygın hale gelmeye başlamıştır. 1980’li yıllarda 16 bit teknolojisi ile geliştirilen konsollar, daha gelişmiş grafik ve ses özellikleri sunmuştur.
PlayStation ile Geliştirilen Oyun Konsolları
1993 yılında 3D grafiklerle süslenen oyunlar oyun deneyimini daha zevkli hale getirmiştir. Oyun dünyasında beşinci nesil olarak adlandırılan bu dönemde Sega Saturn, Nintendo 64 ve Atari Jaguar gözde modeller arasına girmeyi başarmıştır. Aynı dönemlerde konsol geliştirme konusunda iş birliği yapan Sony ve Nintendo arasında çıkan anlaşmazlık sonucu Sony, PlayStation ürününü çıkarmaya karar vermiş ve oyun sektöründe adeta bir çığır açmıştır. O dönem sunulan ilk modelde 32bit/ 64bit teknolojisi kullanılmış, MP3 formatında müzik dinleme ve film izleme gibi avantajlar bu konsolu dünyanın her köşesinde aranan bir cihaz haline getirmiştir.
2000’li yıllara gelindiğinde Sony, PlaySation 2 ve 3 modelleri ile kendi alanında öncülüğünü sürdürürken Microsoft firması ise Xbox modelini oyunseverlerle tanıştırmıştır. Bu dönem üretilen cihazlarda kullanım arayüzleri geliştirilerek ürünler standart bir PC gibi kullanılabilir hale gelmiş, kablosuz bağlantıya sahip kontrol kolları ile sektörde yeni bir çağ başlamıştır. Günümüzde dünyaca ünlü markalar tarafından piyasaya sürülen konsollar, sadece bir konsol olmaktan öte televizyon izlemekten bankacılık hizmetlerine kadar oldukça fazla özellik sunmaya başlamıştır. Yeni nesil cihazlar olan Nintendo Switch, PlayStation 4 ve Xbox One gibi modeller sayesinde oyuncuların birbirleri ile daha fazla etkileşime girmeleri sağlanmıştır.
Oyun Konsolu Modelleri Nelerdir?
Her oyun kendi içinde bir hikaye veya gerçeklik kurgusu ile tasarlanır. Piyasaya sürülen tüm oyunların amacı, oyuncunun kendini oyunun içinde hissedebilmesidir. Diğer oyun konsollarından olan retro oyun konsolları, Atari ve Nintendo gibi ünlü şirketlerin pek çok nostaljik modelini bir arada bulundurur. Retro Atari konsollarıyla kendi orijinal yazılımında oyunlar oynayabilir, dilerseniz bazı oyunlarda gamepad ve direksiyon seti ekleyerek oyunları daha etkileyici hale getirebilirsiniz. 8 bit oyun konsolu modelleri ile cihazınızı televizyona bağlayarak eski zamanların kasetli oyunlarının tadını çıkarabilirsiniz. Televizyona da bağlanabilen el atarileri, zaman veya mekan fark etmeksizin her yerde oyun oynamanızı sağlar. Sunsky, Nintendo, Atari ve Fun Game gibi markaların ürünleri ile eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. El atarisi modelleri, oyuncunun gerçeklik duygusunu artırarak kendini oyunun bir parçası gibi hissetmesine yardımcı olur. Farklı ses ve görsel efektlerle desteklenen cihazlar, uzun ömürlü kullanım sunan düğmeleri ve ergonomik tasarım özellikleriyle elde terleme gibi sorunlara neden olmaz, kaliteli bir deneyim vadeder.
Farklı tasarım detayları ile dikkat çeken gamepad ve oyun kolu modelleri ise çift titreşim ve antişok gibi özellikleri sayesinde oyunları son derece heyecanlı kılar. Micro USB şarj arayüzüne sahip modeller bluetooth özelliği ile istediğiniz mesafeden oyun oynamanıza imkan tanır. Modeller dayanıklı batarya sistemi ile kesintisiz oyun süreçleri vadeder. Pek çok oyunun vazgeçilmezi olan oyun klavyeleri, oyunlar için özel tasarlanmış tuş takımlarına sahiptir. Bilek yorgunluğunu önleyen dizaynda üretilen cihazlar sol elini daha iyi kullananlar için de uygundur. Klavyeleri, USB üzerinden PC veya dizüstü bilgisayarlara kolayca bağlayabilir ve rahat tuş tasarımıyla ergonomik bir deneyim yaşayabilirsiniz. Klavyeleri dilerseniz oyun tabancası gibi aksesuarlarla zenginleştirerek oyunlarda sevdiklerinizle adrenalin dolu dakikalar yaşayabilirsiniz.
Oyun Konsolu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Kalite ve işlevsellik oyun konsolları seçiminde dikkat edilmesi gereken kritlerler arasındadır. Seçtiğiniz oyun konsolunun rahat olması ve ergonomik özelliklere göre tasarlanması uzun süreli oyunlarda ellerinizin yorulmasının önüne geçerek size konforlu bir deneyim sunar. Bunun yanı sıra kaliteli malzemelerden yapılmış ürünler de ellerinizde terleme gibi sorunlar oluşmasını engeller.
- Ses ve titreşim gibi nitelikler oyun konsolları satın alırken belirleyici özelliklerdendir. Güçlü ses deneyimi sunan ürünler kendinizi oyunun içindeymişsiniz gibi hissetmenize yardımcı olur. Titreşim desteği de ses ve hareketin yoğun olduğu oyunlardan gerçek anlamda keyif almanıza imkan tanıyarak oyun kalitesini yükseltir. Özellikle araba yarışları ve savaş temelli oyunlar oynamayı seviyorsanız, güçlü ses ve titreşim özelliği olan modellere yönelebilirsiniz.
- Çoklu oyunlar oynamaktan zevk alıyorsanız multiplayer oyun özelliği sunan modeller sizin için idealdir. Bağlanma hızı yüksek cihazlar ile iki kişilik oyunları daha rahat şekilde oynayabilir ve sevdiklerinizle akıcı bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz.
- Oyun konsolu satın alırken cihazın hangi tip ürünlere uyumlu olduğunu bilmeniz gerekir. Beğendiğiniz ürünün televizyona veya bilgisayara bağlanıp bağlanmadığını kontrol etmeli ve seçiminizi buna göre gerçekleştirmelisiniz.
- Retro el atarisi seçerken cihaz tuşlarının rahat olup olmadığına bakabilir ve buna göre seçim yapabilirsiniz. Ayrıca bu tip cihazlarda önceden yüklü olan oyunları araştırarak zevkinize hitap eden ürünü buna göre belirleyebilirsiniz.
- Geliştirilmiş görseller ve grafiklerle tasarlanmış oyunlar oynamayı seviyorsanız seçtiğiniz oyun konsolunun görsel kapasitesinin yeterli olup olmadığını gözden geçirebilirsiniz.
- Nostaljik oyun deneyimi sunan oyun konsollarında, cihazların yeni nesil televizyon ve bilgisayarlara uyumluluk seviyesini kontrol ederek satın alma kararınızı buna göre belirleyebilirsiniz.
- Oyun konsolunun batarya kapasitesini inceleyerek şarjsız olarak ne kadar süre oyun oynanabildiğini araştırabilirsiniz. Uzun süreli oyun oynamayı seviyorsanız dayanıklı bataryaya sahip ürünleri tercih edebilirsiniz.
İlk oyun konsolu hangisidir?
1960’lı yıllarda özellikle Amerika’da yaygın hale gelen oyun konsolları pek çok evde kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum video geliştiricisi olan Alman Ralph Baer’e ilham vermiştir ve kendisi ilk oyun konsolu olan Brown Box’ı üretmiştir.
İlk atari oyunu ne zaman çıktı?
1975 yılında Atari firması ilk sistemi olan “Pong”u piyasaya sürmüştür.
Retro oyun ne demek?
Retrogaming olarak da adlandırılan retro oyunlar; eski bilgisayar, video veya arcade oyunlarını oynamak ve bu işin koleksiyonunu yapmak isteyenlere hitap eder.