Gün
Saat
Dakika
Saniye
Elbise Modelleri
10.000+ ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Girişimci Kadın Ürünleri
Premium Fırsatları
Hemen Al Sonra Öde
Sepette Kampanyalı Ürünler
Beden
Toplam 24 / 10000+ ürün
Aradığınız ürünü bulabildiniz mi?
2000
hepsiburada
sözlük
Elbise Kategorisinde En Çok Merak Edilenler
Aba
Abâ, birbirinden farklı coğrafyalarda üretilen ilk dokuma örneklerinden biridir. Günümüzde üretimi nispeten kısıtlı olarak devam eden, kullanım alanı daraltılmış kumaş türlerindendir. Tekstil dünyasının ilk üretim kumaşlarından olan abâ, genellikle kaba ve sert bir dokuma olarak bilinmektedir. Birbirinden farklı bölgelerde, coğrafyanın iklimi ve habitatına göre üretilen bir tür kumaştır.
Abâ kumaş dokumasında kullanılan iplikler bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Genellikle akla ilk gelen keçi kılıdır, ancak kimi üreticiler koyun yünü de tercih etmektedir. Deve, öküz ve at tüyünden de üretilen iplikler kullanılmaktadır. Farklı doku ve özellikler içeren bu ham maddelerden üretilen iplik, dokunacak malzemenin yapısını da etkilemektedir. Abâ kumaşının sert ve kaba bir dokuma örneği olarak bilinmesinin nedenlerinden biri, yaygın olan çoban giysilerinde keçi kılı kullanılmasıdır. İpliklerin renklendirilmesi geleneksel olarak kök boya ile gerçekleştirilmektedir. Günümüzde bu malzemelerin yerini suni üretilmiş iplikler ve suni boyalar almaktadır.
Abâ kumaşı bölgenin ihtiyaçlarına ve ulaşılabilir malzemesine göre üretilmektedir. Bu ihtiyaçlar genellikle açık alanda kullanılacak giysiler olabileceği gibi, gündelik giyimi de kapsar. Kullanılan malzemenin değişiklik göstermesi gibi motiflerde de desen zenginliği gözlenir. Bölgenin kültürel yapısı, ekonomisi ve giysileri kullanan kişi ve meslek gruplarına göre ortaya çıkan farklılıklar abâ motiflerini de etkilemektedir. Dokumalarda kullanılan sırma, ipek gibi maddi değeri yüksek malzemeler ya da bölge hayvancılığından elde edilen iplikler gibi farklılıklar söz konusudur. Motiflerin azaldığı, abâ kumaşının kaba ve sert malzemelerle üretildiği giysiler de oldukça yaygındır. Abâ kumaşının dokuma malzemesi, dokunduğu yer, hatta motiflerindeki farklılıklar kumaş ismi ve türü olarak ortaya çıkmaktadır. Örneğin, sırmalı veya alacalı gibi motif ve malzeme özelliğinin yanı sıra üretildiği yerin ismini de alan kumaş türleri olarak birbirinden ayrılmaktadır.
Anvelop
Etek uçlarına doğru genişleyen ve dökümlü anlamına gelen anvelop, kadınların rahatlıkla kullanabileceği bir kumaş kesim şeklidir. Kadınların özellikle bu kesimi sevmesinin sebeplerinden biri, beden ölçüsünün olmayışından kaynaklı hem rahat hem de kusurları kapatıcı bir etkisinin bulunmasıdır. Özellikle 1970'li yıllarda ortaya çıkıp o dönemde popülerlik kazanmış kumaş kesim şekli olan anvelop, günümüzde de şık kombinler için tercih edilir. Elbise ve eteklerde kullanılan bu kesim, bunların yanı sıra bluz, gömlek ve tişörtlerde de dekoltede şıklık yaratmak amacıyla değerlendirilir.
Göbek ve bel bölgesindeki fazlalıkları kamufle etmek amacında olan kadınlar için doğru bir tercih olan anvelop kesim kumaşlar, iri yapılı kadınlarda ise dikey çizgilerle gizem ve kamuflaj etkisi yaratır. Hem salaş hem spor hem de şık bir tamamlayıcı olan bu tarz kesime sahip elbiseler, kişinin ilgi odağı olmasında kolaylık sağlar. Kilo vurgusu dışında belinin inceliğini vurgulamak isteyen kadınlar için de bel bölgesinde kullanılan ince bir kemer ile kombinlenen anvelop elbise, hem kadınsı hem şık bir görünüm sağlar. Ayrıca eteğin bel bölgesinde yer alan kendinden ipli modeller de tercih edilebilir.
Şık bir gece kıyafeti olarak kadife veya saten kumaştan oluşan anvelop bir elbise ya da gündüz arkadaş eğlencesinde spor ayakkabıyla kombinlenebilen pamuk ya da keten bir anvelop üst, her zaman şık bir görünüm yaratır. Burada kombini aksesuarlarla bütünlemek önemlidir. Anvelop kesim kıyafetler tüm organizasyonlarda uyumlu bir bütünlük oluşturur. Kimi kaynaklarda zarf kesim ya da kruvaze kesim olarak da bilinen anvelop kesim türüne ait kıyafetler birçok ortam için kolaylık sağlamaktadır. Giyim dolaplarının klasikleri arasına yerleşen bu tarz kıyafetler, günlük hayata bol bol dahil edilerek etkili bir stilde rol oynar.
Aplike
Aplike, düz yahut desenli kumaşlardan kesilen parça motiflerin çeşitli dikim teknikleri ile başka bir kumaşa birleştirilmesi sürecidir. Kırkyamadaki temel tekniklerden olan aplikenin oldukça geniş bir uygulama alanı mevcuttur. En yaygın kullanım alanlarından biri de giyimdir. Çanta, kemer, şapka gibi aksesuarlarda, çocuk ve yetişkin giyiminde, telefon kılıfı ve gözlük kılıfı gibi diğer aksesuarlarda kullanılır. Aplike ile en fazla karşılaşılan bir diğer alan da ev dekorasyonudur. Perde, masa örtüsü, banyo ve mutfak alanındaki tekstil ürünleri, yatak örtüsü, yastık, pano ve duvar süslemelerinde aplike sıkça tercih edilir.
Kullanılan araç - gereçler ile dikkat edilmesi gereken hususlar aplikede önem arz eder. Fon kumaşlar, renkli kumaşlar, iplik, makas, dikiş iğnesi ve elyaf gibi malzemeler aplike sürecinde gereklidir. Desen olarak doğa, manzara, insan ve hayvan figürleri, geometrik şekiller oldukça fazla tercih edilir. Aplikede fotoğraflardan, boyama kitaplarından ve hatta çocuk kitaplarından faydalanılabilir. İstenilen ve uygun olan materyalleri dilediğiniz desenlerle süsleyebilirsiniz. Fon ya da aplike yapılacak kumaşların aynı nitelikte olması gerekir. Kullanım yerine göre yıkanması ve ütülenmesi de önem arz eder. Aplike sürecinde ayrıca yıkandığında boyası çıkmayan kumaşları ya da yıpranmış kumaşları kullanmamak, kumaş kalınlığına uygun iplik seçmek, aplike niteliğine göre tela seçmek, kumaş kayganlığını hesap etmek, desene göre dikim ve nakış iğnesi seçmek gibi noktalara da dikkat etmek gerekir.
Aplike elde ve makinede olmak üzere iki şekilde yapılır. Elde yapılan aplike, açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Açık türünde aplike, kumaş materyaline pay vermeden kesilir. Kapalı aplikede ise kumaşa pay verilerek kesim yapılır ve kenar payları içeri doğru kıvrılarak kumaşa tutturulur. Açık ve kapalı aplikeler makinede de rahatlıkla yapılabilir. Yapışkan aplike, gölgeli aplike, celtic aplike, ters aplike gibi pek çok türü bulunur.
Apre
Apre, en temelde boyacılık ve dokumacılık gibi sektörlerde cila olarak kullanılan maddeyi ifade eder. Kumaş ve derinin göreceği işlemlere hazırlanması sürecinde temizlenmesi, parlatılması ve düzeltilmesi gibi süreçlere apre denir. Aprenin faaliyet alanı ve nitelikleri değişkenlik gösterir. Tekstil ürünlerinin görünümünü farklılaştırmak, kullanım niteliklerini geliştirmek, yeni görünüm özellikleri kazandırmak aprenin alanına girer. Örneğin, bir kumaşa yanmazlık ya da kırışmazlık özelliği kazandırmak ya da derinin parlaklığını artırmak, kir tutmaz nitelik kazandırmak aprenin alanına girer. Boyama işleminden sonraki, yani satış öncesi son süreci ifade eden aprenin mekanik (kuru) apre ve kimyasal (yaş) apre çeşitleri bulunur. Bunlar; şardonlama, fırçalama, makaslama, kayganlaştırma ve zımparalama gibi işlemleri kapsar.
Kuru apre, ürünlere kuru hâlde yapılan işlemlerdir. Kesme, traşlama ya da tüylendirme gibi mekanik etkileri içerir ve süreç boyunca herhangi bir kimyasal kullanımı söz konusu değildir. Makaslama, sanfor, fikre yani çekmezlik apresi, presleme, degatür gibi işlemler mekanik aprenin alanına girer. Kimyasal aprede ise apre materyalleri su ve benzeri bir sıvıda ürüne aktarılır ve aynı sırada bu materyaller kimyasal bağlarla bütünleştirilir. Sentetik apresi, antiseptik apre, kir tutmaz apre, su geçirmez apre, güve yemez özellikli apre ve yumuşaklık apresi kimyasal apre sınıfındakilerin başlıcaları arasında yer alır. Süreçler apre çeşidine göre farklılaşmakla birlikte, amaca uygun en iyi neticeleri almak esastır. Örneğin, şardonlama yani tüylendirilmiş yüzey görünümü, yakma işleminin tersi bir durumdur ve şardonlama ile ürünün ısı yalıtımı özelliği artar. Ayrıca ürün, daha dolgun ve yumuşak bir doku kazanır. Tekstil malzemelerine yumuşaklık kazandırmak için yapılan kayganlaştırma apresi ise kimyasal apre kategorisindedir. Bunda mekanik aprede sağlanandan çok daha etkileyici bir yumuşaklık elde edilir. Hangi işlemin uygulanacağı tekstil ürünün türüne ve kullanım amacına göre belirlenir.
Çima
Çima, giyim eşyasında kenar kısmının 1 mm. üzerinden yapılan dikiş olarak adlandırılmaktadır. Süs dikişi türlerinden olan çima, dikiş terimi olarak oldukça sık kullanılmaktadır. Elbiseler, etekler ve çocuk kıyafetleri başta olmak üzere giyim eşyalarının birçok bölümüne uygulanabilmektedir. Terzilerin sıklıkla kullandığı bu dikişi yöntemini dikiş dikme konusunda bilgisi olan ev hanımları da kıyafetlerinde sıklıkla dener.
Halk arasında daha çok süs dikişi olarak bilinen çima dikiş uygulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunur. İlk olarak rahat ve çabuk bir çima dikişi için uygun dikiş ayağı tedarik edilmelidir. Bu dikiş ayağı, çimanın kenar kısmına 1 mm. uzaklıkta dikilmesi için özel imal edilmiştir. Aynı zamanda dikişin düz bir şeritte dikilmesine yardımcı olur. Çok sık kullanılmamakla birlikte süs dikişinin 3 mm. yukarıdan yapıldığı uygulamalar da bulunur. Bu mesafe için de özel çima dikiş ayağı tedarik edilebilmektedir.
Çima ayaklarının sanayi tipi ve ev tipi makinelerine göre farklı üretimleri bulunmaktadır. Çimi ayağının en belirgin özelliği, dikiş iğnesinin girdiği bölümün iki yanında bulunan parçalardan (dikçe) birinin yaylı olmasıdır. Bu özelliği sayesinde dikiş makinesi, dikişin milim ayarının kaydırılmadan düzgün bir şekilde yapılmasını sağlar. Diken kişinin ise bu işlemi yaparken kumaşı düzgün şekilde ilerletmesi yeterlidir. Çima dikişinin ideali olan 1 mm. mesafesini ayarlamak için dikişe başlamadan önce izlenmesi gereken bazı basit işlevler bulunur. Çima ayağının bir dişlisi 0,5 cm. olarak üretilir. Böylece dikiş yapacağınız kumaşı dikiş makinesi iğnesine doğru hizalarsanız, 1 mm. uzaklıktan dikiş yapabilirsiniz. Ayrıca kıyafetlere ayrı bir estetik katan bu dikiş türü için kullanılan ipliğin, normal dikiş ipliklerinden biraz daha kalın olması daha başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlar.
Demode
Demode kelimesi; modası geçen, göze eski görünen ve yoğun rağbet görmeyen anlamlarını içerir. İlk akla gelen anlamı ise genellikle moda olan bir tarzın, artık talep görmemesi ve eski bir stil izlenimi vermesidir. Demodenin net tarifi için moda kelimesinden de bahsetmek gerekir. Moda, en temel ifade ile çoğunluğun benimsediği belli akımların ortak zevkini yansıtan temel hatlardır. Moda kelimesinin kullanım alanı son derece geniştir. Örneğin; insanlar, saç şekilleri, giyim, mimari, sanat gibi pek çok farklı ve birbirinden bağımsız alan için moda ve dolayısı ile demode kelimesi kullanılır. Demode, kendi özelinde ise yeni kreasyonların hakimiyeti ile popülerliği azalan giyim ürünü ve aksesuarları ifade eder. Demode ürünler o günün modasına hitap etmez, rağbet görmez hâle gelir, teknolojik gelişmelerin gerisinde kalan üretim teknikleri ile üretilmiş olabilir. İnternet, basılı dergiler, moda şovları, modacılar, ünlü giyim markaları gibi araçlar, neyin moda neyin demode olacağını etkiler. Yaygınlık kazanan ve çoğunluk tarafından benimsenen kıyafetler, tüketiciler tarafından talep görürken arka planda kalan diğer giyim ürünleri demode kategorisine girer.
Moda dünyasında demodenin kapsamı hayli geniştir. Üst giyim, alt giyim, dış giyim, iç giyim ve aksesuar ürünlerini içerir. Stil, belli bir kumaş türü, kesim biçimi ve aksesuar detayı demodenin alanına girebilir. İspanyol paça pantolonlar, yüksek bel pantolonlar, vatkalı ceketler, 1990 ila 2000’li yılların ilk dönemine damga vuran kot modası bunlara örnek niteliğindedir. Belli bir örgü veya işleme biçiminin demode olması da söz konusudur. Bu noktada, demode olarak değerlendirilen bir tarzın, yıllar içerisinde dönüştürülerek ve yeniden üretimle tekrar moda olabileceğini eklemek gerekir. Bu, yeniden üretim olabileceği gibi, türetme yani yeni teknolojik imkânlarla ve gelişen moda kültürü öğelerinin eski tarza entegre edilmesi ile de kendini belli edebilir.
Diagonal
Fransızca kökenli bir sözcük olan diagonal, kelime anlamı olarak çapraz demektir. Temel anlamı, köşegenleştirme ve çaprazlaştırma olan ve farklı anlamları içerisinde barındıran terim çeşitli alanlarda kullanılır. Kullanıldığı alana göre anlamları farklılık göstermektedir. Diagonal, genellikle çokgenlerin bir köşesi ile karşı köşesini birleştirmek için çizilen verevine çizgilerdir. Başta matematik ve geometri gibi sayısal alanlarda olmak üzere, otomotiv ve tekstil gibi teknik konularda ve sektörlerde de sıklıkla kullanılır. Fotoğrafçılıkta da kullanılan diagonal, perspektif ile birlikte derinlik, hareket ve dinamiklik hissi katarak izleyicinin gözünü fotoğrafa, yani özneye yönlendirir. 1/3 kuralı uygulanarak çekilen bir fotoğrafta diagonal çizgiler kullanıldığında, ortaya göz yormayan net fotoğraflar çıkar.
Dikdörtgenlerin köşelerini hesaplamak için kullanılan diagonal hesaplama tekniği oldukça faydalıdır. Diagonal, çapraz çizgi anlamlarında kullanıldığı gibi, farklı terimlerin karşılığı da olur. Örneğin, diagonal duruş, kavram ile ilgili diğer terimlere göre en sık kullanılandır. Tiyatro sahnesinde oyuncuların arkasını seyircilere dönmemesi demektir. Oyuncu yüzünü seyirciye dönerek oynadığı oyunda daha verimli olur. Ayrıca bu kavram, toplum içinde de samimiyet ve saygıyı ifade etmek için kullanılır.
Diagonal kavramının kullanıldığı alanlardan biri de tekstil sektörüdür. Diagonal, kalın iplikten büyük örgüler şeklinde dokunmuş olan kumaşa verilen isimdir. Kumaşın atkı ve çözgüsünde kullanılan iplikler farklıysa, daha parlak ve değerli olan iplik kumaş yüzeyine daha çok çıkarılır. Böylece üretilen kıyafetler daha şık bir görünüm oluşturur. Kalın iplikten özel teknikler ile dokunan kumaş türü kaliteli pantolon, gömlek, etek ya da elbise üretiminde kullanıldığı için herkes tarafından kolaylıkla bilinir. Genellikle pantolon ve etek üretiminde kullanılsa da ağır gramajlı ve dayanıklı olduğu için çadır çuhası ya da branda bezi üretiminde de yer alır.
Doku
Doku, kelime anlamıyla görme ve dokunma duyusuyla algılanabilen, cisimlerin yüzey alanını oluşturan homojen birimdir. Bu homojen birimin şekli, büyüklüğü, dağılımı, yoğunluğu yüzeyin karakterini oluşturur ve ona özgünlük kazandırır. Doku, yüzeyi düzenli ya da rastlantısal dizilime göre iki şekilde oluşturur. Düzenli dizilimde, yüzeyi oluşturan her bir doku belli bir sistemle sıralanır, belli bir kurala göre kendini tekrarlar. Lifin dokunması ya da örülmesiyle oluşan kumaş yüzeyi buna örnek verilebilir. Rastlantısal dizilimde ise yüzey, birbirini tamamlayan dokuların oluşturduğu bütünlük içinde meydana gelir. Bu grubun sayısız örneğini doğada görmek mümkündür. Yaprak, toprak, tahta parçası, kaya, kum buna örnek verilebilir.
Dokular, görsel ve dokunsal (gerçek) olarak iki ana sınıfa ayrılır. Görsel dokular sadece gözle algılanabilir. İki boyutludur. Çizgilerle, noktalarla, boyalarla açık ve koyu tonlarla yüzeye derinlik kazandırılır. Bu dokuyu genel olarak resim sanatında görmek mümkündür. Dokunsal (gerçek) doku, doğada var olan, dokunma ve görme duyusuyla algılanabilen dokudur. Bu doku için pürüzlü, düz, sert, yumuşak, kaygan gibi sıfatlar kullanıldığı görülür ve bal peteği, ayçiçeği tarlası, ağaç kabuğu gibi örnekler verilebilir.
Doğada, sanatta, hayatın içinde anlam kazanan doku kavramının, tekstil ve moda dünyasındaki algısı da oldukça önemlidir. Çünkü kumaşın dokusu tercih edilmesindeki en önemli faktörlerden biridir. Örneğin, tekstilde yaygın kullanım alanına sahip pamuklu kumaşın yumuşak dokusu; esnekliği, güçlü yapısı ve nem tutma özelliği kadar önemlidir. Ayrıca pamuk, doku özellikleri nedeniyle farklı kumaşların yüzey özelliklerini iyileştirmek için de tercih edilir. Yün, rahatsız doku özelliğine rağmen yalıtım avantajı ile ipek ise pürüzsüz dokusu ile ön plana çıkar. Birçok sektörden talep gören non-woven ise dokusuz olarak adlandırılan bir tekstil ürünüdür. Bu grubun üretiminde dokuma ya da örme teknikleri kullanılmaz. Lifler bir takım kimyasal ve fiziksel işlemlere tabi tutulur. Teknik tekstilin temsilcisi bu ürün; medikal, otomotiv, inşaat, suni deri gibi birçok sektörün ilgi odağıdır.
Domese
Domese, her iki yüzü de kullanılabilen, dünyaya Şam'dan yayılmış bir kumaş çeşididir. Genellikle ipek, keten ve yün karışımı olan bu kumaş çeşidine, Şam kumaşı adı da verilir. Fransa ve İtalya'da dokunan taklitleri ise "damasko" olarak adlandırılır. Kendinden desenli olan domese kumaş, ev dekorasyonunda döşemelik ya da perde olarak sık kullanılan kumaş çeşitleri arasındadır. Domese kumaş, çift taraflı olması nedeniyle dekorasyonda oldukça önemli bir yere sahiptir. Mat iplik desenler üzerine parlak saten ipliğin işlenmesiyle üretilen kumaşın dokumasında gümüş ve altın renkli klasik iplikler oldukça sık kullanılır.
Domese kumaş, evini klasik detaylarla döşemek isteyenlerin en beğendiği kumaş türleri arasında yer alır. Domese kumaşlarla tasarlanan perdelerle evlerin salonlarında son derece elegan bir görünüm meydana getirmek mümkündür. Domese, döşemelik kumaş olarak da tercih edilir. Klasik görünümünün yanı sıra fiziksel olarak da ağır bir kumaş olan domese, bu yönüyle diğer kumaş türlerine göre daha dayanıklıdır. Bu nedenle koltuk takımlarında uzun süreli ve sağlam bir kullanım sunar.
Ev dekorasyonunda geleneksel çizgileri sevenler, koltuk takımlarının yanı sıra yastık ve minderlerde de domese kumaş tercih edebilir. Düz renk koltuk takımlarıyla şık bir kombin oluşturan klasik domese kumaşlı yastıklar son derece dekoratiftir. Domese kumaş, yemek takımı sandalyelerinde değişim yapmak isteyen kişiler tarafından da tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bu şık kumaş çekyat döşemesi olarak da kullanılabilir. Domese, ağır bir kumaş olması nedeniyle ev dekorasyonunda duvar kaplaması olarak tercih edilebilir. Kendinden desenli olan domese kumaşlar, evde şık kombinasyonlar yapmak amacıyla oldukça sık kullanılır. Sade bir koltuk takımını domese kumaştan dikilen bir perdeyle kombinleyebilir ya da klasik ve düz renklerin kullanıldığı bir salonda koltuk takımı için birbirinden zengin desenlerle donatılmış domese kumaşlar tercih edebilirsiniz.
Döpiyes
Etek ve ceketten oluşan iki parçalı giysiye döpiyes adı verilir. Döpiyes, Fransızca iki parça anlamına gelen "deux piéces" sözcüklerinden üretilmiştir. Dünyanın en önemli moda merkezlerinden olan Fransa'dan dünyaya yayılan döpiyeste temel iki parça yer alır. Kadınların pantolon giymediği dönemlerde döpiyesler sadece etek ve ceket olarak tasarlanmıştır. 20. yüzyıldan itibaren kadınların pantolon giymeye başlamasıyla pantolon ve ceketten oluşan döpiyes modelleri de üretilir.
Döpiyeste ceket içine, gömlek ya da bluz gibi herhangi bir kıyafet giyilmez. Tek başına bir bluz gibi giyilen ceket ile takımı tamamlayan etek ya da pantolon parçaları farklı modellerden oluşamaz, bir bütünlük söz konusudur. Döpiyes bir takım olarak tercih edilir. Tayyör ve döpiyes sık karıştırılan iki kıyafet türüdür. Tayyörde pantolon-etek ve ceketin yanı sıra tişört, bluz ya da gömlekten oluşan bir üçüncü parça daha kullanılır. Döpiyeste ise alt ve üstten oluşan iki parça vardır ve döpiyes ceketi gömlek veya bluz olarak kullanılır.
Döpiyeste alt ve üst parçaların aynı kumaştan üretildiği görülür. Bu kumaşlar çok çeşitli olabilir. Özel gecelerde ve davetlerde; saten, vual veya ipek gibi şık görünümlü kumaşlarla farklı döpiyes modelleri tasarlanabilir. Yaz mevsiminde giymek için pamuklu, keten ve patiska kumaştan dikilmiş döpiyes modelleri tercih edilebilir. Soğuk havalarda giyilen döpiyes modellerinde ise kadife, yün veya kaşe gibi sıcak tutan kumaş çeşitleri kullanılır. Döpiyes modelleri renk ve kesim açısından oldukça zengindir. Döpiyes ceketleri; deri, blazer, peplum veya tüvid gibi farklı kesimlerde olabilir. Pantolonlu döpiyeslerde kumaş pantolon modellerinin yanı sıra daha spor ve günlük pantolonlar da kullanılabilir. Döpiyeslerin olmazsa olmazlarından olan etekler ise isteğe göre farklı uzunluklarda ve kesimlerde tercih edilebilir.
Drapaj
Drapaj kelimesi Fransızca "draper" sözcüğünden türemiştir. Genel olarak giysilere yapılan pililer veya büzgüler anlamına gelir. Drapaj, üç boyutlu olarak giysi tasarlama ya da kalıp çıkarma tekniği olarak tanımlanabilir. Farklılığın ve de bireyselliği önde olduğu günümüzdeki moda anlayışında, kişisel zevklere uygun olarak tasarımların yapılması drapaj tekniğini kullanarak kalıp hazırlamaya önem kazandırmaktadır. Özellikle Haute-Couture, yani ısmarlama giyim alanında tasarımlar yapanlar için kişiye özel olarak tasarımların yapılabilmesinde ve uygulanabilmesinde işleri kolaylaştırır.
Drapaj sayesinde canlı ya da cansız mankenlerden yararlanılarak kağıt, kumaş gibi malzemelere istenilen giysinin kalıbı çıkarılır. Drapaj tekniğini ilk kez kullananlar için cansız manken kullanımı daha doğru bir tercihtir. Drapaj tekniğini kullanarak kalıp elde edebilmek için insanın vücut yapısı iyi bir şekilde tanınmalıdır. Bu nedenle drapaj çalışan kişilerin insan vücudunu biliyor olması, elde edilen drapajın daha rahat kullanılmasını ve hareketlerin kısıtlanmamasını sağlar. Cansız manken üzerinde drapaj tekniği çalışılacaksa ölçülere uyan bir manken seçilmesi gerekir. Erkek, çocuk ve kadın gibi farklı seçeneklerde cansız manken modelleri vardır.
Drapaj modellemesi, çalışmayı yapan kişiye farklı alanlarda beceriler katar. Bu teknikte tasarımcı kumaşla birebir çalışma şansı elde eder. Böylece drapaj çalışmaları kişinin model oluşturma becerilerinin gelişmesini sağlarken kumaş özelliklerini de daha iyi tanımasında yardımcı olur. Ayrıntılarıyla incelenen modelin; kollar, etek, kuplar ve cepler gibi her ayrıntısı incelenir. Böylece estetik anlamda uyumu yakalamak daha kolay olur. Drapaj modellemesi esnasında birçok farklı malzemeden yararlanılabilir. Bunlar; Amerikan bezi, mulaj kağıdı ya da patiska benzeri kumaşlar olabilir. Alıştırma ya da prova yapmak için de drapaj çalışmaları kullanılabilir. Özellikle asimetrik ve orantısız vücutlara uygun modellerin seçilmesinde ve belirli kurallara bağlı olarak çalışma becerilerinin kazanılmasında drapaj tekniğinin büyük önemi vardır.
Drape
Drape, herhangi bir kıyafet türünde katlanarak dikilmiş kısımlara verilen isimdir. Çoğunlukla eteklerde, elbiselerde, gömleklerde ve bluzlarda tercih edilir. Kumaş; düz, verev, pilili gibi farklı şekillerde katlanarak dikilir ve bu şekilde kıyafete model verilir. Drape, Fransızcadan alınmış bir kelimedir. Sözcük anlamı olarak "kıvrımları güzel düşürmek" şeklinde açıklanabilir. Kumaşın yapısına ve dokusuna bağlı olarak yapılan pililerin vücudu sararak dökülmesi anlamına gelmektedir.
Drapeler tutturularak yapılabileceği gibi, kumaş kendi düşüş şekline göre de bırakılabilir. Drapeler tutturulurken şeklin bozulmaması ve dikişin görülmemesi önemli hususlardandır. Drapelere ütü sürülmemesi gerekir. Kendi düşüşüne bırakılır. Beden üzerinde iğne ile tespit edilmiş olan drapeler, görülmeyecek şekilde alttaki kumaş veya astara dikilir. Drapeler bedene iyi oturtulmadığı takdirde kişinin hareketi sırasında bedende kabarmalar yapabilir. Bu görünüş, kıyafeti taşıyan kişiyi hoş göstermez. Bunun için drapelerin vücudu iyi sarması öncelikli bir konudur.
Drapeli modeller daha çok ince, uzun boylu, dekoltesi güzel olan kişiler için uygundur. Fakat kilolu kadınlar için de fazlalıkları kapatacak şekilde tasarlandığında oldukça kullanışlı olabilir. Bu modeller bedeni sardığı için kumaş seçimi önem kazanmaktadır. Drapelerin; görünümü, sıklığı ve düşüşü kumaş özelliğine göre değişmektedir. Kumaşın doğru seçilmesi modele uygun bir drape verme konusu ile doğru orantılıdır. Yumuşak, ince ve dökümlü kumaşlar tercih edilmelidir. Drape uygulanan modellerde genellikle şifon, ipek veya saten gibi seçenekler öne çıkar.
Drape uzun yıllardır gerek heykel gerekse resim sanatında önemini yitirmemiştir. Drapajda bir model çalışılırken vücut üstündeki kumaşın düşüşleri pililer yardımıyla en iyi biçimde çalışılır. Drapeli bir modeli drapaj kağıdı ile uygulamak ise oldukça zor bir konudur. Drapeyi ev tekstilinde, özellikle perdelerde sıklıkla görebilirsiniz. Ancak drapeler, en çok elbiselerin üst kısımlarında kullanıldığında etkileyici bir görüntü sunar.
Dublifast
Dublifast çift yüzlü kumaş türüdür. İki kumaş dokunup ortada ipliklerle birleştirilir. İki taraflı kumaş olduğu için iki yüzün renk ve deseni birbirinden farklı olabilir. Kumaşın her yüzü kullanılabilir nitelik taşımaktadır. Oldukça sağlam ve dayanıklı bir kumaş türüdür. Kumaşçılardan temin edilebilir. Dublifast, sahip olduğu sağlam yapısı ve dayanıklı olmasından dolayı genellikle kaplamalar için tercih edilir. Dublifast ile yapılan kaplamalar kumaş özelliğine bağlı olarak daha uzun ömürlü kullanım imkanı sunar. Dublifast kumaşlarda, kumaşın her iki yüzünde de uzunlamasına olacak şekilde, yan yana sıralı ince şeritler görülür.
Dublifast kumaşlar, tercihe göre mobilya kaplaması dışında giyim sektöründe ve ev aksesuarlarında da kullanılabilmektedir. Kumaş özelliği ile doğru oranda olarak yapılan ürünler uzun süreli kullanıma olanak sağlamaktadır. Dublifast, giyim için kullanılacaksa kalın oluşundan dolayı daha çok sonbahar ve kış aylarına uygun ürünlerde tercih edilebilir. Her iki yönünün de kullanılabilir nitelik taşımasından dolayı özellikle çift taraflı olarak tasarlanan giyim kategorilerinde değerlendirilir. Dokuma işlemi diğer kumaşlara oranla daha zahmetlidir.
Dublifast'ın çift dokuma hareketi sırasında üst ve alt kumaşta bulunan iplikler belirli bir oranda çekilir. Kumaşlar farklı renklerde seçilirse kumaş daha çok kendisini gösterir. Dublifast kumaşlar her iki katmanı için de aynı ağ özelliklerini taşısalar da dokumalar ayrı ayrı oluşturulmaktadır. Üzerinde işlem gerçekleştirilen kumaşlar için çift katlı çekme işlemi uygulanmaktadır. Üst kumaş ön çerçeve, arka kumaş ise arka çerçeve olarak gruplandırılmıştır. Armürlü arka plan çizilmesine uygundur. Üst bölümdeki çizgilerin sayısı ve aralıkları, arka tarafta bulunan çizgilerin sayı ve aralıklarına göre senkronize edilmektedir. Dublifast kumaşlarda genellikle düz dokuma yapılacak tarafta saten gibi dokunması daha kolay ve küçük oranda kullanılan kumaşlar tercih edilmektedir.
Düşes Saten
Saten kumaş çeşitlerinden biri olan düşes, saten kumaşın genel özelliklerini taşımasına rağmen parlaklık, kalınlık ve duruş olarak farklı özelikler gösterir. Parlak dokusu ile şık bir görünüme sahiptir ve serbest satenin aksine dokunmadan önce boyanmış ipliklerden üretilir. Sık dokunma özelliği ile benzerlerinden ayrılan düşes kumaş, daha kalın bir yapıya sahiptir. Orta kalınlıktaki yapısı ile kaliteli bir duruş sergiler ve şeklini muhafaza eden yapısı ile kullanıldığı elbisede stil sahibi, kadınsı bir görüntü oluşturmayı sağlar.
Pürüzsüz dokusu ile ciltte hoş bir his bırakan saten çeşidi ağırlıklı olarak gelinlik ve gece elbiselerinde kullanılır. İpeksi dokusu ile gelinlik modellerinde en çok tercih edilen kumaş çeşitlerinden biri olur ve hassas dokuması ile gelinliği mükemmel gösterir. Gece kıyafetlerinde ise zarif bir tarz yakalamak isteyenlerin tercihidir. Şeklini koruyan yapısı ile özellikle düzgün fiziğe sahip olanlar üzerinde çok şık durur. Yalnızca gelinlik ve gece elbisesinde değil, gecelik gibi iç giyim ürünlerinde de tercih edilir. Özellikle sabahlığı ile birlikte şık takımların tamamlayıcısıdır. Ayrıca gömlek ve bluz dikiminde de kullanılan kumaş ile hazırlanan kıyafetler özel davetlerde ve iş yaşamında giyilebilir. Düşes saten, pahalı kumaş türlerinden biri olduğu için ev tekstil ürünlerinde çok nadir kullanılır. Erkek elbiselerinde ise nadiren de olsa astar olarak kullanıldığı görülür.
Düşes saten kumaş, serbest satenin özelliklerini taşıdığı için kolay lekelenir. Leke tutan yapısı ile özenli kullanılması gereken kumaşlardan biridir. Çamaşır makinesinde yıkanması önerilmeyen kumaş, elde yıkama veya kuru temizleme seçeneği ile temizlenmelidir. Düşes kumaşı ütülerken de hassas davranmak önem taşır. Öncelikle ütü tabanının temiz olması gerekir ve kumaş kolay yanabileceği için ütünün en hassas derecesinde ütülenmesi tavsiye edilir.
Emprime
Emprime Fransızca kökenli bir kelimedir. Emprime baskı, değişik renklerde serigrafi boyaları kullanılarak kumaş üzerine zemin ve çeşitli desenler basma işlemidir. Emprime baskı, el ile yapılan bir baskı türüdür ve ilk çıkan baskı çeşitleri arasında yer alır. Emprime baskının da içerisinde bulunduğu basılı tekstil ürünlerinin üretimi, pek çok teknik gelişmesi ve özellikle moda trendlerinin gün geçtikçe farklılaşması gibi değişkenlere bağlı olarak şekillenebilir. Saten, ipek, yün, alpaka, polyester, pamuklu kumaş gibi materyaller üzerine emprime baskı uygulanabilir. Emprime baskı işlemi uygulaması ile boyanan her türlü kumaşa emprime kumaş adı verilir. Emprime baskı işlemi, genelde tahta bir kalıp ve ipek ile yapılır.
Bir kumaş üzerine emprime baskı uygulamak için öncelikle baskı yapılacak alan kadar bir kalıp hazırlanır. Daha sonra hazırlanan bu kalıba gergin ve pürüzsüz olacak şekilde ipek döşenir. Bu işlem sonunda, emprime baskı yapmak için ihtiyaç duyulan kalıp hazır hale gelir. İkinci aşama olarak, kumaş üzerine basılacak olan desenin bir folyosu çıkartılarak hazırlanır ve elde edilmiş olan kalıba özenle yerleştirilir. Emprime baskı için kullanılacak olan seçilmiş renkteki serigrafi boyası, hazırlanan kalıbın üzerine dökülür ve rakle adı verilen, boyanın kumaş yüzeyine ulaşarak yayılmasını sağlayan sıyırıcı materyal kullanılarak baskı işlemine geçilir.
Emprime baskılarda degrade adı verilen renk geçişleri ve çeşitli resim baskıları yapmak mümkün değildir. Emprime baskı türünde yalnızca standart renkler basılabilir. Moda trendlerine bağlı olarak emprime kumaşlardan oluşan tekstil ürünlerinin çeşitleri her geçen gün artış gösterir. Yılın