Plak, pvc adı verilen plastik polimer malzemeden üretilen, arkalı önlü iki yüzüne kayıt yapılan bir ses depolama birimidir. İlk olarak 1880’li yıllarda ortaya çıkar ve yıllar içinde gelişerek bugünkü halini alır. Üzerine kayıt yapılan ses, plak çalar kullanılarak dinlenir. Plaklara kaydedilen sesleri dinlemek için kullanılan plak çalar cihazların çeşitleri bulunur. Bu cihazlar gramofon ve pikap gibi aletlerdir. Geçmişten bugüne, ilerleyen teknoloji ile birlikte bu cihazlar da gelişim gösterir. Gramofon, plaklara depolanan ses kayıtlarını dinlemek için kullanılan bir cihazdır. Gramofonda bulunan iğne sistemi, plağın üzerinde dolanarak kaydedilen seslerin dışarı yansımasını sağlar. Gramofon aletler taş plakların kullanımına uygundur. Nostaljik bir cihaz olan bu alet, çok yoğun ilgi görür. Plak çalar pikap evlerde çok tercih edilen bir cihazdır. Gramofonda olduğu gibi, plakların dinlenmesini sağlayan daha pratik bir alettir. Bu cihaz müziğin tadını çıkarabileceğiniz, en iyi ses veren ve dinledikçe insanı keyiflendiren bir özelliğe sahiptir. Pikap, iki bölümden oluşur. Bu bölümlerden biri motor kısmı, diğeri de iğneli koludur. Bu plak aleti her geçen gün gelişerek özellikleri, donanımları ve kasası değişime uğrar. Farklı özellikler taşıyan pikap modelleri mevcuttur.
Plak Özellikleri
Gelişen teknoloji ile birlikte müzik dinleme alışkanlıkları da değişir. Teknolojiden faydalanan insanlar, farklı alternatifleri değerlendirirler. Fakat en iyi ses kalitesini isteyen müzikseverler, plak ve pikap ikilisinden vazgeçmezler. Plaktan müzik dinlemek ayrı bir kültür olarak görülebilir. Plak ölçüleri türlerine göre değişebilir. Üç çeşit plak bulunur. Bunlardan biri 33’lük diğeri 45’lik bir diğeri ise 78’lik taş plaktır. 33’lük plak çeşitleri normal albümlerdir ve içinde fazla sayıda parça bulunur. Bunun yanı sıra daha yavaş dönerler. 33’lük denmesinin nedeni dakikada 33 devir yapmasından dolayıdır. 45’lik plak çeşitleri ise daha hızlı dönerek, dakikada 45 devir yapar. 45’lik denmesinin sebebi budur. 1950 yılından beri üretilen 45’lik plaklar, halen üretilir. Plak çeşitleri ile müzik dinlemenin keyfi bambaşkadır. Özellikle eski baskı plaklar ile dinlediğiniz şarkıların tadına doyum olmaz. Bu plaklar ile şarkı dinlerken, şarkıyı seslendiren sanatçıyla aynı ortamda olduğunuz hissine kapılabilirsiniz. 78’lik plaklar adından da anlaşılabileceği gibi dakikada 78 devir yapar ve her iki yüzeyinde birer şarkı bulunur. 78’lik plaklar, 78 deviri destekleyen bazı pikap çeşitlerinde kullanılabilir. Plak özellikleri çeşitlerine göre farklılık göstermekle birlikte, çalışma sistemleri birbirleriyle benzerlik gösterir.
Plak Çeşitleri
Çeşitler arasında bulunan 45 devirlik plak, yaygın olarak kullanılan bir türdür. Bu plağın çapı 17,5 cm ile 25 cm arasında olabilir. Her iki yüzeyinde birer adet parça bulunur. Bu özelliği ile single olarak adlandırılabilir ve plak çalar cihazlarında keyifle dinlenebilir. 33 devirlik plakların çapı ise 17-25-30 cm arasında bulunur. Bu plaklar tam bir albüm olarak kabul edilir. Bunun nedeni ön ve arka yüzeyinde 8-10 şarkı bulunmasıdır. Bu nedenle uzun çalar olarak adlandırılır. Plak çalar ile dinlenmeye uygundur. 78 devirli plakların çapı 10-25 cm’dir. 78’lik plakların yapısı oldukça kırılgan özelliktedir. Bu nedenle kullanımında çok özenli davranmak gerekebilir. Bu plak çeşitlerine taş plak denir. Gramofonlarda ve 78 deviri destekleyen plak çalarlarda kullanılabilir. 78 devir özelliği bulunmayan pikaplarda kullanılması önerilmez. Aksi halde plak ve pikap zarar görebilir. Bunun yanı sıra, tüm plak çeşitleri sıcak ve nemden uzak tutulmalıdır. Aşırı sıcağa maruz kalan plaklar özelliğini yitirerek işlevini kaybedebilir. Eski ya da yeni tüm sanatçıların seslendirdiği şarkıların bulunduğu plaklar mevcuttur. Sevdiğiniz sanatçılara ait plaklarla, müziğin tadını çıkarmanız mümkündür. Plak çeşitleri arasında efsane haline gelmiş olan sanatçıların albümlerini alarak koleksiyon oluşturabilir ya da var olan koleksiyonunuzu genişletebilirsiniz. Beğenebileceğiniz çeşitler arasında set halinde olan plakları tercih edebilirsiniz. Bu setler şu şekilde olabilir:
- Nostaljik seriler arasında yer alan Zeki Müren ve Müzeyyen Senar albümlerinin bulunduğu plak seti müzik zevkinize uygun olabilir.
- Halk müziği sevenler arasında iseniz Neşet Ertaş’ın Bozkırın Tezenesi isimli üçlü ya da altılı setini çok beğenebilirsiniz.
- Başka bir seçenek olarak, değerli sanatçıların albümlerinden oluşan 7’li plak setini inceleyebilirsiniz.
- Zevkinize uygun olabilecek bir diğer seçenek ise Frank Sinatra’nın Come Fly With Me isimli albümlerinin yer aldığı 2’li set plaklardır.
Ayrıca onlarca farklı sanatçının albümlerinin yer aldığı plak çeşitlerini, kendinize alabileceğiniz gibi sevdikleriniz içinde düşünebilirsiniz. Plak hediyelik olarak düşünüldüğünde ince bir davranış olarak değerlendirilebilir.
Bütçe Dostu Fiyatlarla Plaklar
Plak kullanımı eskiye göre az olmakla birlikte, yeniden insanların ilgi göstermeye başladığı bir tercihtir. Ses kalitesinin çok iyi olması ve nostalji yaşatması özelliği ile yeri dolmayan bir alışkanlıktır. Plak satın almaya karar verdiğinizde öncelikle bir pikap edinmeniz gerekebilir. Plak çalar fiyatlarını inceleyerek farklı özelliklere sahip çeşitler üzerinden isteğinize uyacak modelleri temin edebilirsiniz. Edindiğiniz pikaba uygun modellerde plak seçmeniz doğru bir tercih olur. Bunun için plak önerisi alarak tercihinizi yapabilirsiniz. Plak fiyatları özelliklerine göre değişkenlik göstererek farklı aralıklarda olabilir. Yayımcı markaların çıkardığı plaklar, belirli dönemlerde indirime girerek avantajlı hale gelebilir. Plak en ucuz kampanya zamanlarında karşınıza çıkar. Plak ucuzladığı zaman bütçenize gayet uygun olabilir. Ayrıca plak çeşitleri ile ilgili ayrıntılı fikir sahibi olmak isterseniz, müşterilerin paylaştığı yorumları inceleyebilirsiniz. Plak modellerini alarak deneyimleyen müşteriler, bu deneyimlerini aktaran yorumlar yazarlar. Bu yorumlar sizi bilgilendirerek, daha kaliteli alışveriş yapmanıza imkan yaratabilir. Hem bu yorumlara hem de avantajlı plak fiyatlarına Hepsiburada üzerinden erişim sağlayarak, sizin için cazip olabilecek imkanları değerlendirebilirsiniz.
Hangi Sanatçıların Plakları Bulunur?
Albüm ya da single çıkarmış olan, hemen hemen her sanatçının plak çeşitlerini bulmak mümkündür. Her insanın müzik zevki farklıdır. Bu farklılık, çeşitli müzik türlerinin ortaya çıkmasına vesile olur. Sevdiğiniz müzik türlerinin ve beğendiğiniz sanatçıların albümlerinin bulunduğu plak çeşitlerini rahatlıkla bularak, müzik ziyafeti yaşayabilirsiniz. Ayrıca bu plaklar ile koleksiyon oluşturabilirsiniz.
Plaklar Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Sahip olduğunuz plakları, sıcak olmayan ortamlarda ve kuru yerlerde saklamanız gerekir. Hem sıcaktan hem nemden olumsuz etkilenen plaklar yatay olarak yada üst üste konulmamalıdır. Bu şekilde konulan plaklarda zaman içinde eğrilik oluşabilir. Dik olarak saklanması gereken plaklar, birbirine çok yakın şekilde dizilmemelidir. Aralarında mutlaka bir miktar boşluk olmalıdır. Bu kurallara uygun olarak muhafaza edilen plak çeşitleri, yıllarca bozulmadan kalabilir.
Plaklar Nasıl Temizlenir?
Severek aldığınız ve değer verdiğiniz plak çeşitlerini temizlemek istediğinizde oldukça özenli olmanız gerekir. Aksi halde bozulmalar ve çizilmeler meydana gelebilir. Plaklarınızı temizlemek için alkolsüz solüsyon çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Kullandığınız solüsyonların uçucu olması gerekir. Ayrıca silmek için kullanacağınız bezlerin mutlaka pamuk kumaş olması gerekir. Pamuk olmayan bez çeşitleri, plaklarınızın çizilmesine neden olabilir.
Bluetooth Özellikli Pikaplarda Hangi Plaklar Kullanılır?
Bluetooth özelliği taşıyan pikapları satın alırken, kaliteli markaların ürünlerini seçmeniz sizi memnun edebilir. Bu pikap çeşitleri, universal iğne özelliğine sahiptir. Universal iğnesi tüm plaklara uyum sağlayabilir. Mükemmel ses kalitesine sahip olan ürünler ile sevdiğiniz sanatçıların plaklarını keyifle dinleyebilirsiniz. Ayrıca bu modeller, özel tasarımları ile nostaljiye ilgi duyan sevdikleriniz için mükemmel bir hediye olabilir.