Bağlama & Saz

Müzik, yüzlerce yıldır insanların duygularını ve düşüncelerini aktarmak için kullandığı sanatlar arasında yer alıyor. İnsanlar, eski çağlardan itibaren bulunduğu kültüre ve coğrafyaya bağlı olarak müzik yapabilmek için çeşitli enstrümanlara ihtiyaç duyuyor. Telli çalgıların atası olarak nitelendirilen bağlama ise Türk kültürünün vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Dünyanın en eski müzik enstrümanlarından biri olan bağlama, yöresel tarzı ve melodisiyle ilgi çekiyor. Ruhu dinlendiren türkülerin unutulmaz nakaratlarını oluşturan bu enstrüman, farklı uzunluklarda üretiliyor. Türk halk müziği sevenlerin ilk tercih ettiği müzik aleti olarak birçok ezgiye hayat veriyor.

Bağlamanın pek çok modele sahip olması deneyimli olan kişilere alternatif yaratıyor. İster orkestraya bağlı olarak isterseniz de bireysel olarak kullanabileceğiniz bağlamalar duyguları yansıtmanın bir aracı haline geliyor. Neşeyi ve acıyı sese dökerek huzurlu hissetmenin anahtarı olan bu enstrüman ile keyifli vakit geçirebilirsiniz. Mızraplı bir çalgı olan bağlama, farklı bölgelerde cura, ikitelli, tambura, saz veya kopuz olarak anılıyor. Genellikle kısa sap veya uzun sap olarak tercih edilen bağlama çalabilmek için iyi bir çalışma ve eğitim süreci gerekiyor. Düzenli alıştırmalar yapıldığı takdirde hayallerinizi süsleyen melodiler ve ezgiler ortaya çıkarılabiliyor. Mızrap ve parmaklarla oluşturacağınız notalar zaman içinde istediğiniz türküyü kısa sürede çalmanıza yardımcı oluyor. Yapımında farklı ağaç türlerinin kullanılması bağlamaya sahip olduğu dayanıklılığı verirken müziklere ise duygusal ezgiler kazandırıyor. Bağlama fiyatları da yapım malzemesine ve tasarımına göre değişiyor.

Bağlama Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kullanılan mızrapla tellere vurularak sesler çıkartan ve boyutuna göre farklı kültürel müzikleri çalabilmenize imkan veren bu enstrüman, “Bağlama nedir?” sorusuna cevap oluyor. Toplam yedi adet tele sahip olan bağlamadan müzik yapabilmek için farklı düzenler kullanmak gerekiyor. Bağlama düzeni ve bozuk düzen genel olarak en çok kullanılan düzenler olarak karşınıza çıkıyor. Bu düzenler aynı zamanda tellerin sahip olduğu notayı da değiştirerek bağlamanın müziğe uyum sağlamasını kolaylaştırıyor. Tekne, göğüs ve sap olarak üç kısımdan oluşan bağlamanın tekne kısmı çoğunlukla dut ağacından yapılıyor. Diğer kısımlar ise enstrümanın kalitesine göre farklı ağaçlardan üretiliyor. Ceviz, gürgen, ardıç, maun ve kestane gibi ağaç türlerinde de bağlama çeşitleri görülüyor.

Cura, meydan sazı, çöğür, tambura, kısa saplı bağlama ve divan sazı en çok kullanılan türler arasında yer alıyor. En ince sesi veren cura olurken en kalın ses meydan sazından ortaya çıkıyor. Üretilecek müzik türlerine göre ise bağlama çeşitleri kullanıcılarının tercihine kalıyor. Profesyonelliğinize ve deneyiminize bağlı olarak seçeceğiniz modeller ile gelişiminizi en iyi seviyeye çıkarabilirsiniz. Oyma tekniği, sap uzunluğu ve tekne genişliğine göre değişen seslere sahip bağlamalar ritim duygusunu katlayabiliyor. Üretim malzemesine göre birçok bağlamanın ton farklılıkları bulunabiliyor. Bu ton farklılıkları bazı müzik türleri için vazgeçilmez olabiliyor. Ayrıca bağlama saz tercih ederken set haline sunulan ürünler ile çalışmanızı kolaylaştıran tüm ihtiyaçları tamamlayabilirsiniz.

Birbirinden Kaliteli Bağlama Modelleri

Yeni başlayanlar veya profesyoneller fark etmeksizin herkese hitap eden bağlamalar müzik zevkinizi katlıyor. Birinci sınıf malzemelerle üretilen bağlama modelleri, uzun yıllar üreteceğiniz veya çalacağınız müziklerin temelini oluşturuyor. Birbirinden şık tasarımlara sahip ürünler, sanata ilgi duyan herkesin ilgisini çekiyor. Şelpe veya dövme adı verilen parmaklarla çalma yönteminin yanı sıra mızrapla kullanabileceğiniz ürünler hayal gücünüze ilham katıyor. Boş zamanlarını enstrüman bilgisiyle değerlendirmek isteyen pek çok müziksever, hoş tınılara sahip bağlamalarla yöresel melodilere yeniden hayat veriyor.

Farklı renk, tasarım ve ses yapısı sunan ürünler, akıcı bir şekilde saz kullanabilmenize imkan tanıyor. Şık görünüme sahip ve yeni başlayanlar için fiziki özellikleri müzik üretimine uygun olarak tasarlanan kısa sap bağlama, sıkılmadan pratik yapmanızı sağlıyor. 3 telli bağlama ile daha tiz seslerle çalışmak isteyenler ise cura modellerine yöneliyor. Diğer sazlarla birlikte şarkılara ahenk katan cura, üç telin yanı sıra dört, beş ve altı telle de kullanılabiliyor. Birçok üründe yer alan farklı uzunluklardaki sap kısmı ve tekne kısmı sayesinde ses yelpazesi oldukça genişleyebiliyor. Böylelikle birçok bölgenin kültürel müziklerini bağlamayla çalmak eğlenceli ve kolay bir hal alıyor.

Saz Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Müzik üreten profesyonel sanatçılar, “Saz nedir?” sorusundan önce en çok malzeme, burgu, eşik, sap ve perde gibi detaylara dikkat ediyor. Özellikle maun ve ardıç ağacından yapılmış bir bağlama etkileyici bir sese sahip olabiliyor. Doğru açıyla yapılmış ve orantılı deliklere sahip burgu kısımları bağlamayı akort ederken önem taşıyor. Burguların yanı sıra ideal yükseklikteki eşikler, usta bir müzisyenin eserlerini daha iyi sunmasını sağlayabiliyor. Cilası iyi bir şekilde yapılmış olan bağlama türleri hem ses hem de koruyuculuk bakımından ihtiyaçları karşılayabiliyor. Böylelikle parmaklarla veya mızrapla uzun yıllar kullanımda bile aynı ses kalitesinden ödün vermiyor.

Doğru noktalara sıkıca bağlanmış perdeler ve perdelere uygulanan tesviye işlemi sesin daha temiz çıkmasını sağlıyor. Her müzik türünde ve çalma stilinde aynı ses kalitesini sürdürebilen saz modelleri, yeni başlayanların aradığı özellikler arasında bulunuyor. Bağlamalarda genellikle beş adet çelik tel ve iki adet bam teli yer alıyor. Bağlama özellikleri kadar kullanılan tellerin de kalitesi sese büyük ölçüde etki ediyor. Daha kolay akort yapabilmek ve uyumsuzluk yaşamamak için kısa sap bağlamalar için 0.18, uzun sap bağlamalar için de 0.20 tel kullanmak gerekiyor. 5, 6, 7 telli saz modelleri için de geçerli olan bu durum bağlamanın genel kalitesini tam anlamıyla hissetmek için önem arz ediyor.

Özel Detaylara Sahip Saz Türleri

Estetik detaylara da sahip birçok ürün, bağlamanın doğal görünümünü kazandırırken ustalara ilham veriyor. Görünümünün yanı sıra ihtiyaçları karşılayan saz çeşitleri, el işçiliğinin en güzel parçaları arasında bulunuyor. Bir bağlamanın yanı sıra sanat icra edilirken kullanılan ek malzemeler de önemli olabiliyor. Bireysel kullanımların haricinde topluluğa müzik şöleni sunmak isteyenler için jak girişli bağlamalar ilgi topluyor. Saz konusunda detaylı bilgilere sahip olanlar ve saz ayarlarını kolaylıkla yapmak için tercih edilebilen demonte seti, bağlamanızı zahmetsiz bir şekilde kullanıma hazır edebiliyor. Kullanım sonrası güvenle saklayabileceğiniz kılıf ile bağlamanızı uzun yıllar çizilmelere ve hasarlara karşı koruyabilirsiniz. Bağlama sehpası da kılıfsız kullanımlarda sazı dengeli bir şekilde herhangi bir konuma yerleştirilmesine imkan veriyor.

Ayarlardığınız akordun sabit kalmasını ise bağlama kelepçesiyle sağlayarak ses kalitesinin bozulmasını engelleyebilirsiniz. Ek malzemeler ve bağlama özellikleri saz fiyatları açısından da alternatifleri artırıyor. Her bir bağlama farklı ses rengiyle maniler, türküler ve yöresel müziklere eşlik ediyor. Çalma kolaylığı ile yeni başlayanları teşvik eden kısa sap bağlama, birçok ezgiyi geniş perdelerde daha yoğun duyguyla verebilmek için uzun sap bağlama gibi saz türleri sayesinde müzik kültürü daha da gelişiyor.

Siz de onlarca ürün ile sanat hayatına adım atarak kendinizi müzik alanında kanıtlayabilirsiniz. Türk halk müziğinin nadide eserlerini en sevdiğiniz bağlama çeşitleri ile çalarak pratik yapabilirsiniz. Saz satın al seçenekleriyle zengin ürün yelpazesine göz atarak hayalinizdeki enstrümana kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Bağlama Fiyatları ve Modelleri

664 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
İndirimli Ürünler
Toplam 24 / 664 ürün
DSACategoryId/60001501/2147483641/60001365/402814