Yan Flüt
Görünümüyle, verdiği huzurlu ses tonuyla ve sahnedeki parlaklığıyla en fazla dikkat çeken üfleme enstrümanları içerisinde yan flüt modelleri yer alır. Çeşitli yan flüt markaları tarafından sunulan en güzel modelleri tercih ederek sizler de bu alanda profesyonel bir çalan haline gelebilirsiniz. Çeşitli perdelerle, çeşitli renk ve tasarımlarıyla, uygun fiyatları ve birbirinden özgün profesyonel parçalarıyla adından söz ettiren bu enstrümanlar sayesinde ruhunuzun nasıl da dinlendiğini fark etmiş olacaksınız. Dilsiz ve nefesli çalgılar kategorisinde yer allan yan flütler, adından da anlaşılacağı üzere yan formda tutulan çalgılardır. Başı, gövdesi ve kuyruğu olmak üzere üç ana parçadan oluşur. İlk zamanlar çalmak zor gelse de tekniklerini ve notalarını öğrendikçe zamanla profesyonel şekilde çalmayı öğrenebilirsiniz. Ağaçtan yapılan modeller, çelik, nikel, gümüş ve altın gibi madenlerden yapılan modeller oldukça çeşitli şekilde online raflarda yerini almaktadır. Ağaçtan yapılan modeller günümüzde çok fazla yer almasa da eski dönemlerden bu yana önemini koruyarak gelmiştir. Günümüzde en fazla tercih edilen modeller genellikle nikel ve gümüşten yapılan modellerdir. Yan flütlerin baş kısmında bir üfleme deliği bulunur. Üfleme deliği enstrümanı çalmak için en önemli kısım olarak kabul edilir. Yan flütler icat edildikleri ilk dönemlerde abanoz ağacından yapılmaktaydı. Gün geçtikçe modellerde gelişmeler kaydedildi ve ham maddesi de çok daha sağlam ve parlak maddeler olarak tercih edildi. Genel olarak yan flütler ilk icat edildiği günden bu yana nadiren form değiştirse de ilk görünümünü korumaya devam etmektedir. Genellikle tüm yan flütlerde 67 cm. uzunluk ve 1,9 cm. çap karşınıza çıkar. Ana parçalarından ikincisi gövde ve üçüncüsü ise kuyruk kısmıdır. Bu kısımlarda perde adı verilen ve ezgilerin oluşmasına olanak sunan delikler yer alır.
Batı müziği denildiği zaman akla ilk gelen en önemli enstrümanlar içerisinde yan flütler yer alır. Alman flütü olarak da adlandırılan bu muazzam çalgı türünün tarihçesi ise 16. 17. yüzyıllara dayanır. İlk olarak bireysel kullanımdan ziyade orkestra çalgılarında kullanılan bu flütler zamanla bireysel kullanım için de tercih edilmeye başlandı. İlk icat edildiği zamanlarda bu flüt modelleri tek parçadan oluşmakta ve yalnızca 6 delik taşımaktaydı. Günümüzdeki modellere bakıldığında ise 3 parçadan oluştuğu görülmektedir. Zaman geçtikçe flütlere eklenen delikler ezgilerin daha farklı stillerde ve daha kapsamlı olarak çıkmasına da olanak sağlamıştır. Özellikle de 19. yüzyıldan itibaren daha gelişmiş şekilde üretilmeye başlanan yan flütler fiziği ve sanatı birleştiren en önemli enstrüman modelleri arasında yer alır.
Günümüzdeki en modern flüt sisteminin gelişmesindeki önemli isim Alman flütçü Boehm’dir. 1832 yılında günümüz tasarımını icat ederek parmakların kapatacağı deliklerin arasını tamamen fizik kurallarına göre ele almıştır. Bu tasarımdan ve şahıstan ötürü yan flütler bazı yerlerde Boehm (böhm) flütü olarak da adlandırılır. Klasik flütlerin yanı sıra akustik özelliklere sahip olan yan flütler de mevcuttur. Dilsiz, yalnızca nefesli şekilde ve parmak yeteneği ile çalınmakta olan yan flütlerin marifetli bir çalgı olması da bu özelliğinden gelir. Yan flütlerde tek dil, çift dil, üç dil ve kurbağa dili gibi teknikler kullanılarak çok farklı ezgiler ortaya çıkarılabilir. Bu ezgiler arasında diotanik, arpejler, gösterişli pasajlar, kromatik ezgiler yer alır. Tüm bu ezgiler hızlı ve slow modda kolayca çalınabilir.
Yan Flüt Çeşitleri
Oldukça özel yapım enstrüman modelleri arasında yer alan yan flüt çeşitleri her geçen gün farklı renk ve maddeler ile karşınıza çıkmaya devam ediyor. Dilediğiniz her an her yerden erişim sağlayarak temin edebileceğiniz bu modeller sayesinde kendinizi gerçek bir yan flüt virtüözü gibi hayal edebilir ve bu hayalinize kısa sürede ulaşabilirsiniz. Oldukça önemli Batı müziklerinin dahi verimli şekilde çalınmasına olanak sunan flüt modellerinde yan form bayanlara da erkeklere de bir hayli yakışır. Hem çalması daha pratik hem de ezgileri çok daha farklı şekilde çıkarılabilen çalgı aletidir. Bu flüt modellerinde çeşitler ham maddesine, uzunluğuna ve profesyonelliğine göre ayrım gösterebilir. Henüz amatör olan kullanıcılar için daha çok ağaçtan yapılma modeller ön plana çıkar. Ancak profesyonel ve çeşitli ezgileri uzman seviyede çıkarmayı başaran kullanıcılar için gümüş ve nikel modeller ön plana çıkar. Aynı zamanda ham maddesi gerçek gümüş ve gerçek nikel olan tüm flüt modellerinin ömrü de bir hayli uzundur. Gümüş ham maddeden yapılan yan flütlerde başarılı ses iletimi daha fazla ön plandadır. Ses tonlarını bu modeller sayesinde daha yumuşak şekilde ve bolca farklı akustik vererek çıkarabilirsiniz. İleri seviye flütlerin yapımında özellikle gümüş ham maddesinin kullanımına daha çok yer verilir.
Kavisli yapı tasarımına sahip olan yan flütlerde CY ağızlık bulunur ve bu nitelik çok daha kolay ve keyifli bir şekilde flütünüzü çalmanıza olanak sağlar. Yan flütleri temin ederek içinde yer alan farklı aparatları da almak flütünüzü daha uzun vadeli şekilde kullanmanıza olanak sağlar. Aynı zamanda tamamen kişisel bir eşya olarak kabul gören bu enstrümanın bakımı ve temizliği de oldukça önemlidir. Yan flütlerin kullanılmasındaki en temel amaç ise diğer müzik aletlerine uyumlu bir şekilde eşlik etmek ve orkestraya ana melodiyi sunmaktır. Çalınması gereken tüm slow ve hareketli şarkılarda yan flütün kullanımı armoninin bir bütün şekilde ele alınmasını sağlar. En dikkat çeken ve en hünerli enstrüman olarak kabul gören yan flütler çalınacak olan parçaların zengin bir repertuara sahip olmasını da sağlar. Kalitesinden boyutlarına, markasından teknik özelliklere varana dek yan flütler farklı modeller olarak karşınıza çıkar. İlk kez amatör olarak çalmaya başlayacağınız zaman dahi endişe etmemeniz gereken bir çalgı türüdür. Tıpkı pikolo enstrümanı ile aynı çalış tekniklerine sahiptir. Bu nedenle bu teknikleri öğrenerek çok pratik bir şekilde yan flütleri çalmaya başlayabilirsiniz.
Bambu Pan Flüt
Yan flütlerin arasında yer alan bambu pan flüt modelleri de sevilerek çalınan çalgılardan birisidir. Adından da anlaşılacağı üzere yapımında bambu ham maddesi kullanılmaktadır. Ürün ölçüleri genel olarak 30 x 19 cm. şeklinde belirlenir. Bu pratik yapısı sayesinde her yere kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Temizleme için nemli bir bez kullanmanız yeterlidir. Herhangi bir seviyede neme ve ısıya maruz kalmaması gerekir. Uzun yıllar boyunca bozulma, aşınma ve koku yapma gibi sorunlar meydana gelmeden kullanılmaya devam edilebilmesi için mutlaka her kullanımdan sonra temizliğine özen gösterilmelidir.
Kapalı Perde Yan Flüt
Kapalı perde şeklinde tasarlanan yan flüt en sevilen modeller arasında yer alır. C kuyruk formuna sahip olan bu modelin üreticisi Ünlü İngiliz enstrüman üreticisi olan Trevor James’tir. Hem uygun fiyatlı hem de başlangıç modellerinden biri olarak kabul edilir. Ağızlık kısmı, gövde kısmı ve tutmaç kısmı nikel gümüş malzemelerle kaplanmıştır. Kapalı perde olarak adlandırılmasındaki en önemli sebep ise kuyruk kısmının Do notası, offset kısmının ise Mi notası baz alınarak tasarlanmış olmasıdır. Hem fiyat açısından uygun olan hem de kalite açısından yüksek performans sunan gümüş kaplama çeşitlerden birisidir. Kutusu içerisinde flütle birlikte kılıfı ve temizlik malzemeleri de iletilir.
Yan Flüt Fiyatları
Yan flüt çalabilmek hem oldukça keyifli hem de oldukça huzur veren bir eylemdir. Gerek kişisel olarak çaldığınızda gerekse bir orkestraya hizmet ettiğinizde huzuru derinlerde yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Çeşitli modellere ve farklı malzemelerden tasarıma sahip olan yan flüt fiyatları açısından memnun edicidir. Kullanıcıların merakla almak istediği ve profesyonel düzeyde çalmak istediğiniz yan flütlerin hem kullanımı kolay hem de fiyatları gayet idealdir. Bütçe dostu şekilde belirlenen bu yan flütlerin fiyatları bütçenize zarar vermeden satın almanızı sağlar. Özellikle de amatör olarak çalacaksanız, başlangıç yan flüt fiyatları çok daha kapsamlı şekilde karşınıza çıkar. Markadan markaya, modelden modele, perdeli olup olmamasına göre fiyatlarda değişiklik meydana gelebilir.
Yan Flüt Parçaları Nelerdir?
İlk kez yan flüt çalacak olanların merak ettiği kısımlar arasında yan flüt parçaları yer alır. Üflemeli çalgılardan biri olan yan flütlerde ağızlık denen kısım mevcuttur. Bu kısım üfleme deliğine sahiptir ve dudağa paralel olarak tutulması gerekir. Tutuş yönü sağ omuz yönünde ilerlemelidir. Boru şeklinde olan kısım ise flütü çok daha rahat tutmanıza olanak sağlayan bir forma sahiptir. İli elin başparmağının ağırlığını boru kısmı destekler. Ağızlık kısmından sonra gelen parça gövde olarak adlandırılır. Gövdeden sonra gelen parça ise kalak olarak adlandırılır. Ses delikleri olarak bilinen ve flütün en önemli kısımları olan perdeler ise gövde ve kalak üzerinde yerleşir. Perdeler kapandığı zaman sesler ve ezgiler elde edilmeye başlanır. Doğru kapatma ve doğru üfleme senkronizasyonu ile birlikte enstrümandan çıkan ses hareketli dahi olsa huzur verici nitelik taşır.
Yan flüt tüm parçalarıyla birlikte bütün bir enstrümandır. Bu nedenle çalma esnasında bütünlüğü korumak ve doğru teknikler kullanmak oldukça önemlidir. Orkestralarda çalacağınız zaman ya da bir eşlik etme enstrümanı olarak kullanacağınız zaman ses aralığını 3 oktavda tutmalısınız. Son oktavın tiz seslerinin çok ince olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde yanlış sesler çıkararak dinleyicileri rahatsız edebilirsiniz. Bu tür olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmamak adına tınıyı ve notaları doğru şekilde ayarlamanız gerekir.
Yan Flüt Nasıl Çalınır?
Harika bir görünüme ve tınıya sahip olan hem çalan hem de dinleyen kişilere bir hayli huzur sunan yan flütleri çalmak da oldukça keyifli bir eylemdir. Yan flütleri çalabilmek için özel tekniklerin öğrenilmesi gerekir. Bu teknikler detaylı bir şekilde öğrenildikten sonra artık enstrümanın keyfini sonuna dek çıkarabilirsiniz. Çalışmalarınıza notalar ile başlamanız ve nota bütünlüğü sağlayarak devam etmeniz oldukça önemli ve faydalıdır. İlk seferde bütün bir şarkı ile başlamak yerine parçalar halinde ilerlemek çok daha mantıklı olacaktır. Çalabildiğiniz ve kendinize güvendiğiniz kısımları tamamen siz çıkarabilirsiniz. Ancak zorlandığınız kısımlar olduğunda bir uzmandan yardım isteyebilirsiniz.
Artık tekniklerin tümünü iyice öğrendikten sonra ezgileri net bir şekilde çıkarmaya başlayabilir ve oktavlar arası geçiş yapabilirsiniz. Oktavlar arası doğru geçişler yapabilmek için parmak pozisyonu ile üfleme oranını dengelemeniz gerekir. Havanın şiddeti arttıkça oktavlar arasında geçiş yapmak daha zor hale gelebilir. Bu nedenle ses ve parmak arası dengeyi korumak her zaman daha doğru oktavlar çıkarmanıza yardımcı olur.
Önemli Yan Flüt Virtüözleri Kimlerdir?
Profesyonel düzeyde yan flüt çalmayı öğrenmek ve bunu hayata geçirebilmek için öncelikle flütün tarihçesi ve önemli virtüözler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. En önemli Türk yan flütçüsü Şefika Kutluer olarak bilinir. Üstelik lakabı da sihirli flüttür. 1961 yılında Ankara’da dünyaya gelen Şefika Kutluer, tahsilini orkestra üzerine yapmıştır. Dünyaca ünlü flütçü ise Sir James Galway olarak bilinir. Lakabı Altın Flütlü Adam olan Kuzey İrlandalı Sir James Galway, ününü baş orkestra şefi olarak da tüm dünyaya salmıştır.
Yan Flüt Çalan Kişiler Hangi Niteliklere Sahip Olmalıdır?
Yan flütün profesyonel düzeyde çalınabilmesi için bazı niteliklere sahip olunması gerekir. Çello gibi ya da keman gibi çok fazla fiziksel niteliğe gerek duyulan bir enstrüman değildir. Bu nedenle yeni çalmaya başlamak isteyenler için bir korku ya da endişe ifade etmemelidir. Yalnızca parmak hareketleri ve nefes kontrolü ile ezgilerin çıkarıldığı yan flütler için temel bazı nitelikler ön plana çıkar. Bu flüt çeşitlerini en verimli şekilde çalmak isteyenlerin öncelikle dudakları çok ince ya da çok kalın olmamalıdır. Üst ve alt dudakları arasında simetri elde edilebilmelidir. Dişlerin çok geride ya da çok önde olması yan flüt çalmak için bir engel teşkil edebilir. Bu nedenle dişlerin düzgün olması gerekir. Nefesle birlikte parmaklar da oktav çıkarmak için çalışacağı için düz ve özürsüz olmalıdır. Nefesin güçlü olması ve solunum yollarıyla alakalı herhangi bir sorunun olmaması da bu enstrümanı çalmak için gerekli olan niteliklerden birisidir.
Yan Flüt Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Siz de heveslendiyseniz ve kısa süre içerisinde yan flüte sahip olarak çalmaya başlamak istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey flütü alırken dikkat edilmesi gereken noktalardır. Flütü temin etmeden önce keçelerini dikkatlice değerlendirmelisiniz. Parçalarının eksik olmadığından emin olmalısınız. Tuşlarında ve delik boyutlarında herhangi bir sorun olup olmadığını sormalısınız. Parçalarının ve diğer özelliklerinin eksiksiz olması flütü çalarken daha sağlıklı sesler çıkarılmasına olanak sağlar. Bu nedenle her açıdan ve boyuttan yan flütleri kontrol etmenizde fayda vardır.
Yan Flüt Birleşim Yerlerinin Önemi
3 temel ana parçadan oluşan yan flütlerin birleşim yerleri de ayrı bir önem arz eder. Başlık, gövde ve kakalak kısımları iç içe geçirilerek ortaya yan flütler çıkarılır. Bazı durumlarda parçalar birbirine oturmayabilir, zor birleşebilir ya da taktıktan sonra bağlantı yerlerinde gevşeme meydana gelebilir. Bu tarz sorunların meydana gelmemesi için birleşim yerlerinin kalitesi de oldukça önemlidir.
Yan Flüt Nasıl Ses Çıkarır?
Yan flütler nefesli çalgı grubunda yer alan ve son derece zarif bir görünüme sahip olan ürünlerarasında yer almaktadır. Bireysel olarak çaldığınız zaman ses tonunu çok daha net olarak duyabilirsiniz. Ezgiye ve tercihe bağlı olarak tiz ya da bas sesler çıkarılması mümkündür. Ancak bir orkestraya eşlik edileceği zaman çok daha farklı boyutlarda ve tonlarda ses çıkarır. Son derece huzur verici tınısıyla herkesin heyecanla çalmak isteyeceği bir enstrüman olarak kabul edilir.
Başlangıç İçin Nasıl Bir Yan Flüt Tercih Edilmelidir?
Başlangıçta pan flüt modelleri tercih edilebilir. Bambu ya da çeşitli ağaçlar kullanılarak tasarlanan yan flütler de önem arz eder. Amatör olanlar için bu yan flütler gayet ideal modellerdir. Ancak daha profesyonel düzeyde çalmaya başladığınız zaman nikel ve gümüş flütler işinize daha fazla yarar sağlar.
Yan Flüt Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Yan flütlerinizi kullandıktan hemen sonra içinden çıkan temizlik malzemeleri ile aşama aşama temizlemeniz gerekir. Temizleme eylemi bittikten sonra uzun ömürlü şekilde tutmak için kılıfı ya da çantasına kaldırabilirsiniz.