Tarihi çok eski çağlara dayanan davul, Türk kültüründe olduğu gibi birçok ülkenin müziğinde ve geçmişinde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde daha çok müzik yapmak için kullanılan bir enstrüman olsa da haberleşme, çeşitli ritim çalışmaları ve eğlence amacıyla da tercih edilir. Omuza asılan, geleneksel davul tiplerinin yanı sıra elektronik ve akustik tarzda çok sayıda davul seti bulunur. Türkiye’de daha çok davul olarak adlandırılan bu perküsyon çalgısına bateri de denilmektedir. Kimi zaman bateri terimi geleneksel asmalı davullarla daha çok müzik gruplarında kullanılan davullar arasında ayrım yapmak için de kullanılabilmektedir.
Bateri veya davullar kullanım alanlarına göre farklı malzemelerden imal edilir ve teknik özellikler bakımından değişiklik gösterir. Ayrıca kullanıcının davul çalma seviyesi, enstrüman üzerindeki hakimiyeti ve nerede pratik yapacağı gibi unsurlara göre de seçilebilecek farklı bateri çeşitleri bulunur. Tercihinize ve ihtiyacınıza göre satışa sunulan çok sayıda davul modeli estetik detayları ile de dikkat çekicidir. Davul çalmak kolay gibi gözükse de kondisyon, el-ayak koordinasyonu ve teknik açıdan düzenli bir şekilde pratik yapmayı gerektirir. Çalma seviyesi geliştikçe hem kişisel olarak bu vurmalı çalgının birçok faydasını görebilir hem müzik kalitesinin de yükselmesiyle çok daha fazla keyif almaya başlayabilirsiniz.
Davul Çeşitleri
İnsanların hayatına anlam katan ve onların duygularına hitap eden sanat dallarından biri de müziktir. Müzikte ritim duygusunu yakalamak ise temelde vurmalı çalgılar sayesinde gerçekleşir. “Davul nedir?” sorusuna kısa bir yanıt olarak çalgının genellikle silindir bir gövdeye gerilen deriden oluşan, elle veya tokmakla, bagetlerle çalınabilen bir müzik enstrümanı olduğu söylenebilir. Davullarda kullanılan malzemelerde ve çalgının biçiminde ise değişiklik olabilir.
Davul türleri vurmalı çalgıyı hangi müzik için kullanacağınız, kullanım yeriniz, konforunuz, çalma seviyeniz gibi özellikler göz önüne alındığında önem taşır. Davul çeşitleri arasında öne çıkanlar ise şunlardır:
Trampet: küçük boyutlardaki davuldur ve aynı zamanda kirişli davul olarak da isimlendirilir. Silindire benzeyen bir şekli vardır. Ağırlıklı olarak sert ritimli parçalarda, marş tarzı müziklerde kullanılır.
Bas davul: En büyük boyuta sahip davul çeşididir. Volumü yüksek, gürültülü, güçlü sesler çıkarır. Çoğunlukla gövdesi tahtadan yapılır ancak metal malzemeden imal edilen çeşitleri de vardır. Biçim olarak silindire benzeyen ve çapları oldukça geniş olan bas davulları özellikle orkestralarda, bando ve mehter takımlarında görmeniz mümkündür.
Konga: Konga orijinalinde bir Afrika davuludur. Silindir biçiminde olan kongalar büyük boyuttaki davul çeşitleri arasındadır.
Timballer: Değişik malzemeler kullanılarak üretilen davulların bir kısmı bakırdan yapılır. Timballer de genellikle bakırdan imal edilen vurmalı çalgılardır. Şekil olarak ise yarı küre biçimine sahiptir.
Bongo: Bongolar şekil olarak bir kovayı andırır. İkili davul olarak kullanımları yaygındır. Parmak ya da elle çalınan bongolar en çok dans orkestralarında kullanılır. Müzisyenler genellikle bongoları dizlerinin arasına ya da üstüne koyar. Latin müziklerinde sıklıkla bongo ritimleri duymak mümkündür.
Davulların yanı sıra başka vurmalı çalgı çeşitlerine de göz atmak isterseniz linke tıklayabilir, çok sayıda markanın geniş ürün yelpazesinden yararlanabilirsiniz.
Davul Malzemeleri ve Genel Özellikler
Vurmalı çalgılar genel itibarıyla perküsyon aletleri olarak adlandırılır. Davullarda farklı gövde/deri malzemeleri, teknik ve tasarım özellikleri bulunur. Ayrıca boyutlar, renkler ve başka çeşitli detaylarda da seçenekler sunulur. Davul özellikleri arasında öne çıkan noktalar şunlardır:
- Davullar temelde iki parçadan meydana gelir. Bunlar kasnak olarak da isimlendirilen gövde kısımları ve davulun bir veya iki yanına birden gerilen deri bölümleridir. Üst yüzey deri dışında başka bir malzemeden de yapılabilir
- Çoğu davulun kasnağı tahtadan imal edilir ancak metal malzemelerin kullanıldığı çalgılar da vardır. Davul yapımında akçaağaç ( Maple ), huş, meşe, maun, kayın, kavak, ceviz gibi çok çeşitli ağaçlar kullanılır ve enstrümanın ses kalitesini, özelliklerini büyük oranda etkiler
- Çocuklar ve yetişkinler için farklı boyutlarda davullar satışa sunulur. 30, 40, 50 cm davul seçenekleri kullanıcıların en sık tercih ettikleri boyutlar arasında bulunur
- Deri, çelik, keçi derisi, metal davul modelleri ses kalitesini artıran, kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği ürünler arasındadır
- Müzik türüne göre 2/4’lük, 4/4’lük ritim davul çeşitleri kullanılabilir.
- Bas davul pedalla, diğerleri türüne göre sopa/baget, fırça ya da el ile çalınır
Davul ve özellikleri incelendiğinde bilhassa ürün malzemesi olarak kullanılan ağacın türü enstrümandan çıkan sesi etkilemektedir. Özellikle orta ve üst seviye olarak üretilen davul türlerinde akçaağaç, huş ağacı, maun, meşe ağaçları daha sık kullanılır. Kaliteli davul malzemeleri arasında bulunan huş ağacı ve akçaağaç dengeli/yumuşak ses tonlarıyla öne çıkar. Biraz daha sert tınılı olmakla birlikte yine dengeli ses çıkartan maun da çok sıklıkla tercih edilen davul malzemelerindendir. Meşe ve ceviz ağaçları da maun ile benzer özellikler taşır. Orta sertlikte tınılar içinse daha çok kayın ya da kavak ağacı ile yapılan davullara yönelebilirsiniz. Bazı modellerde ise karışık ağaç çeşitleri kullanılabilir.
Ahşap gövdeli davullar daha sıcak bir ton yansıtırken metal gövdeden yapılanlar ise parlaklıkları ile dikkat çeker. Pirinç, çelik, bronz, bakır ve alüminyum metal gövdeli davullarda en sık kullanılan malzemelerdir. Sağlamlıkları ile uzun yıllar kullanılabilecek yapıdadırlar.
Gerçekçi, Güçlü ve Etkileyici Sesleri ile Akustik Davullar
Akustik davul çeşitleri deri veya ahşap malzemelerden yapılır; en büyük özellikleri ise sesi doğal olarak ortama yaymasıdır. Davulun çalındığı ortamın akustiği de sesin yayılmasını etkiler. Dinleyicilere sesin iletilmesi için herhangi bir elektronik cihaza ya da sisteme gerek yoktur. Çok yüksek ses çıkarması ise akustik davulların özellikle konserlerde, sahne performanslarında ve büyük mekanlarda etkileyici bir performans göstermesini destekler. Doğal sesleri yakalamak akustik tarzdaki davullar ile daha kolaydır. Akustik davulların avantaj ve dezavantajları ise şunlardır:
Avantajları:
- Doğal ve orijinal bir davul sesi verdikleri için müzik keyfini artırırlar.
- Hafif darbelerle davula vurulsa bile ses yüksek seviyede çıkar.
- Akustik tarzdaki davulların düzeni kişiye özel olarak ayarlanabilir. Ekstra davullar, ziller ile özel bir davul kiti oluşturabilirsiniz.
- Farklı sesleri çıkartmak için akustik bateriler çok avantajlıdır ayrıca baget çeşitliliğini de artırmak mümkündür.
- Davul sesleri ve tonları akort ile istediğiniz gibi ayarlanabilir, farklı pedal türleri ise ses çeşitliliğini arttırır.
Dezavantajları:
- Akustik bateriler çok kaliteli ve keyifli bir müzik sunmakta etkilidirler ancak ses yüksekliğini kontrol etmek pek mümkün değildir. Bazı özel aksesuarlar sayesinde ses biraz kısılabilse de evde ya da kapalı ortamlarda pratik yaptığınızda başkalarını rahatsız edebilirsiniz.
- Akustik baterilerin kurulumları ve taşınması zordur. Büyük yer kaplarlar.
- Düzenli bakım gerektirir.
- Akustik yapıdaki davulların derileri aşırı darbelere karşı çok dayanıklı olmayabilir.
Evde Bile Pratik Yapabilmenizi Sağlayan Elektronik Davullar
Elektronik davullar evde de rahatlıkla pratik yapmanızı sağlayan özelliklere sahiptir. Ayrıca dijital davul olarak da isimlendirilirler. Birbirinden farklı davul markaları çok çeşitli kullanım kolaylıkları sağlayan ve yer sınırlamasından sizi kurtaran dijital özellikli bateriler üretmektedir. Elektronik davullar kısaca sistemi içinde elektronik aksam bulunan ve çıkan sesi amfi veya hoparlör gibi bir aygıtla dinleyiciye ulaştıran müzik enstrümanlarıdır.
Davul pratiğini kendi halinde ve başkalarını rahatsız etmeden özgürce yapmak isteyenler için büyük bir kolaylık da sunar. Dijital özellikli davullara kulaklık bağlamanız mümkündür böylece ses dışarıya gitmez. Ağırlıklı olarak metal veya plastik malzeme ile üretilen elektronik davulların gövde kısımları metalken bagetlerle vurulan kısımları daha çok plastik yapıdadır. Elektronik davulların avantaj ve dezavantajları ise şunlardır:
Avantajları:
- Kulaklık takılarak çalınabildiği için komşuları veya evdeki diğer kişileri rahatsız etmeden istediğiniz kadar pratik yapmanıza olanak sağlar.
- Kayıt alma aşamasında farklı efektlerden yararlanma imkanı sunar. Ses efektlerinin çeşitliliği farklı türde müzik yapabilmek için olumlu bir özelliktir.
- Hızlı ve kolay bir şekilde kurulabilir.
- Taşınması akustik tarzdaki davul setlerine göre daha kolaydır.
- Davul üzerinde bulunan kontrol tuşları sayesinde ses yüksekliğini ayarlamak mümkündür.
- Sadece elektronik bir arıza oluştuğunda bakım yaptırmanız gerekir.
Dezavantajları:
- Akustik yapıdaki davullarda görüldüğü kadar doğal ve güçlü ses vermez.
- Elektronik yapıda olduğu için arızalanma ihtimali vardır.
- Genellikle akustik baterileri çalmak daha keyifli bulunur.
Davul al aşamasında elektronik mi yoksa akustik bateri mi tercih edeceğinize karar verirken bu artı ve eksileri göz önünde bulundurabilir, kişisel tercihlerinizi de değerlendirerek kendiniz için ideal bir davulla keyifli bir çalma deneyimi yaşayabilirsiniz.
Geleneksel Ezgileri ile Eğlenceli Klasik Davullar
Klasik, geleneksel davul çeşitleri özellikle halk müziklerinden aşina olduğumuz ritimleri ile kültürümüzde de önemli bir yer kaplar. Geleneksel davullar daha çok omuza asılan modellerdir. Maçlar takımınızı desteklerken, davetlerde, açılışlarda, düğünlerde ve bazı dans gösterilerinde klasik davul çeşitlerini kullanabilir, eğlenceli anılar biriktirebilirsiniz.
Bando, Kafkas, samba maç davulu çeşitleri birbirinden farklı model ve özellikleri ile satışa sunulur. Samba maç davulları takım rengine göre tasarlanabilmektedir. Genellikle çift taraflı olarak çalınabilen samba davullar keyifli ritimleri ile tribünlere ayrı bir renk katarken takımınızı coşturmak için etkili bir üründür.
Doli olarak da bilinen Kafkas davullarında ise demir halkaların bulunması dikkat çekici bir detaydır. Çoğunlukla deri kaplı ve içi boş bir ahşap gövdeye sahiptirler. Kol altında veya üstünde tutularak parmak/avuç içi yardımıyla çalınabilen davullardır. Halk danslarında sıklıkla kullanılır, omuza asılan ya da oturularak çalınan modelleri vardır. Ayrıca resmi geçiş törenlerinde bando takımlarında, eğlenceli müzik gruplarında çok sıklıkla görülen bir davul çeşidi de bandodur. Bazı ürünlerde gövdeye sabitleme aparatları da gönderilir. Genellikle beyaz renktedirler.
Her Müzik Türüne, Yaşa ve Zevke Uygun Davul Modelleri
Davul modelleri yapmak istediğiniz müziğe, yaşınıza ve kişisel beğenilerinize uyabilecek çok çeşitli bir ürün yelpazesi ile size ulaşır. Temel olarak akustik, dijital ve klasik tarzda davul modelleri satışa sunulur. Boyut, tasarım ve renk alternatifleriniz de çok geniştir. Çocuklar için uygun olan daha küçük boyutlarda davullardan büyük davul çeşitlerine kadar istediğiniz boyda ürünü kategoride rahatlıkla bulabilirsiniz.
Pembe, kırmızı, şeffaf davul modelleri yaygın olarak kullanılan renk ve modellerin biraz daha dışında seçenekleri tercih edenler için idealdir. Cam davul tasarımları görünümleri ile en şık ve etkileyici olan modeller arasında bulunur. Cam olmalarına rağmen dayanıklıdırlar. Çok sayıda ahşap davul tasarımına da ulaşabilirsiniz. Bunlar daha doğal yapıda ve sıcak tonları olan davullardır. Üretimlerinde kullanılan ağaç türünün karakteristik özellikleri ise performanslarını olduğu gibi görünümlerinde de bazı farklılıklar yaratır. Parlak ve metal görünümlü davulları tercih ediyorsanız bu stile sahip çok sayıda davul modeli kategoride beğeninize sunulur.
Elektronik, ışıklı, müzikli, LED’li, zilli davul modelleri ise özellikle şov amaçlı kullanılır ve izleyicilerde daha yüksek bir etki yaratmak için tercih edilir. Gösterilerde, düğünlerde, açılışlarda etkileyici bir performans sunarlar. Tüy detaylı, farklı görsel baskılı, etnik ya da modern tarzda tasarlanan birçok davul türü arasından da arzunuza göre bir seçim yapabilirsiniz.
Farklı Parça Alternatifleri ile Kaliteli Davul Setleri
Davul seti çeşitleri genellikle iki-dokuz parçadan oluşsa da standart bateri kitlerinde beş adet ürün bulunur. Beşli davul setlerinde ağırlıklı olarak bulunan parçalar ise bir adet bas davul, küçük davul/trampet, üç adet tomdur. Çeşitli ritimlerde parçayı daha zengin bir şekilde duymayı sağlayan ve temelde şarkılarda tempo belirleme görevi olan davul setleri içinde ziller de bulunabilir. Zil türleri ise crash, hihat ve ride olarak üç çeşide ayrılır. Farklı baget türleri ile zil ve davullara vurulduğunda geniş çeşitlilikte birçok ses elde edilebilir. Ziller çoğu sete dahil olmadığı için ekstra olarak satın alınır. Özellikle son dönemlerde setlerin genişletilebildiğini ve parça sayısının çeşitlendirildiğini görmek mümkündür. Bazı setler aksamlarla beraber satılırken bir kısmında ise bu ürünleri ekstradan satın almanız gerekebilmektedir. Bas davul pedalı, zil-trampet standı, tabure gibi parçalar aksam olarak adlandırılır.
Davul Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gerçek davul çeşitleri arasından seçim yaparken bazı kriterleri dikkate almanız size tercihinizde yardımcı olabilir. Davul seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri hangi malzemeden yapıldığıdır. Bu görünüm kadar davuldan çıkan sesi de etkilediği için öncelikli unsurlardan biridir. Hangi sıklıkla ve nerede pratik yapacağınız ise özellikle akustik ya da dijital bateri tercihinde kararsız kalırsanız sizin için yarar sağlayabilir. Yalıtımlı bir ortamda ya da komşuları, evdekileri rahatsız etmeden çalışma imkanınız yoksa kulaklıkla pratik yapabileceğiniz elektronik davul modellerini seçebilirsiniz. Çalacağınız müziğin tarzı, davul çalma seviyeniz ve kullanıcı alışkanlıklarınız da en çok verim alabileceğiniz modeli seçmenizde etkili olabilecek kriterlerdir. Kategoride birçok markanın çocukların daha kolay kullanabileceği ve onlara uygun özelliklerde üretilen bateri setleri de bulunur. Çocuğunuz için davul alıyorsanız özel çocuk bateri setlerini de inceleyebilirsiniz.
Davul Çalmanın Faydaları
Davul çalmak müzik dışında da birçok fayda sunar. Öncelikle düzenli olarak davul çaldığınızda stresinizin büyük oranda azaldığını fark etmeniz yüksek bir ihtimaldir. Ayrıca bir müzik enstrümanı çalmanın çoğu kez akademik başarıyı da olumlu etkilediği, özellikle yabancı dil ve matematik gibi branşlarda kişileri desteklediği gözlemlenir. Konsantrasyonun artması, el-ayak koordinasyonunun gelişmesi, öz güvenin ve kondisyonun güçlenmesi, tatmin edici iletişim becerileri davul çalanlarda sıklıkla görülen faydalar arasındadır.
1.Davul Fiyatları Ne Kadar?
“Davul ne kadar?” sorusunun cevabı, mevcut davulunu yenilemek isteyen ya da davul çalmaya ilgi duyan kişiler tarafından merak edilir. Davul fiyatları ürünün markasına, dijital ya da akustik olmasına, modeline, hangi malzemeden yapıldığına göre değişmektedir. Bateri setlerindeki parça sayısı, davulların teknik ve tasarım özellikleri de davul satın al işlemlerinde fiyatları etkileyebilen unsurlar arasında yer alır.
2.Davul Hangi Tür Müziklerde Kullanılır?
Geleneksel davullar düğünlerde, asker uğurlama gibi kutlamalarda, dans gösterilerinde, yöresel müzik türlerinde çok eski çağlardan beri sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda haberleşme amacıyla ve ramazan aylarında da hala davul çalma adeti çoğu yerde devam eder. Davul setleri ise rock, caz, çeşitli orkestralar ve hareketli müzik türleri için vazgeçilmez enstrümanlar arasındadır.
3.Davul Setlerine Zil ve Bagetler Dahil mi?
Davul enstrümanı çalmak için ürüne vurarak ses çıkartmaya yarayan bagetler ve sıklıkla beraber çalındığı ziller önemlidir. Baget ve zil çeşitleri setlere dahil olabildiği gibi davul kitlerinden ayrı olarak da satışa sunulabilir. Ekstra olarak seviyenize, hangi davul çeşidini ve müziği çaldığınıza, kullanım alışkanlıklarınıza göre uygun özellikteki baget/zilleri satın alarak bateri setinizi kendinize özel olarak ayarlayabilirsiniz. Setlerin içeriklerinde farklılıklar olabildiği için satın alma aşamasında bu detaylara dikkat etmenizde yarar vardır.