Vurmalı Çalgılar

Vurmalı Çalgılar 

Eski çağlardan günümüze kadar ulaşan ve çoğu yörenin gelenekleri arasında yer alan müzik yapmak, genç yetişkin her yaş grubunun eğlenmesini sağlıyor. Müzik yapmak için gerek olan birçok alet yer alıyor. Çalgı, bu aletler arasında en başında yer alıyor. Vurmalı çalgılar ise el ya da aletin bir parçası kullanılarak müzik elde etmeye yardımcı çalgı çeşitlerindendir. Daha çok yapılan müziğin ritim yapısını tutmak için kullanılır. Tarihte en eski çalgı çeşitleri arasında yerini almıştır. Bir düğünde, bayramda ya da toplu yapılan eğlencelerde vurmalı çalgılarla ortama daha fazla neşe katılabilir. 

Günümüzde tasarımları daha modern yapılarak çağımıza ayak uydurmayı başarıyor. Davul, def, zil, bateri, def, kudüm, bendir, asma davul, bongo, üçgen, marakas, tambura, darbuka, kopuz gibi isimleri oldukça fazladır. Şekillerine ve özelliklerime göre isimlendirilen vurmalı çalgılardan Anadolu müziği, Rock müzik, senfonik müzik, alternatif müzik, Pop gibi çok sayıda müzik çeşidi yapılabilir. Müzik çeşitlerinin ritimlerinde boğuk ve kalın ses tonlarını bu çalgılar ile elde edebileceğiniz gibi ince ve tiz ses tonlarını da elde edebilirsiniz. 

Pop müzik türlerinde daha çok içeriğinde zil ve vurma eylemi barındıran ürünler tercih edilir. Anadolu ve Orta Doğu müziklerinde ise daha çok davul ve def gibi sanatı buram buram yansıtan ürünler tercih edilir. Böylece hangi müzik türünde nasıl bir ritim elde edilmesi gerektiğine karar verilirken aynı zamanda tonlamaya bağlı olarak hangi çalgının çalınacağına doğru şekilde karar vermek de önemlidir. Bu işin ustaları her zaman çok daha doğru kararlar vererek ortaya kaliteli müziklerin çıkmasına olanak sunarlar. 

Vurmalı Çalgılar Nedir?

Tarihte hayal gücü ve el becerisinin bir arada kullanılarak yapıldığı müzik çeşitleri, milyonlarca insanın hayatına dokunmayı sağlıyor. Belli bir ritim tutularak vurmalı çalgılar kullanılarak yapılan müzikler adeta sanatın ortaya çıkmasını sağlıyor. Vurmalı çalgı aletleri el ya da aletin parçası kullanılarak yapılan çalgı çeşididir. Müziğe kulağı yatkın olan her birey bu çalgı aletlerini kolaylıkla kullanabilir. Bireyler zaman zaman kendi zevklerine ya da topluluğun isteğine göre müzik elde ederler. Güçlü ses çıkarmada en etkili çalgılar arasında yer alır. Eski çağlarda genellikle deriden elde edilen çalgılar günümüzde daha uygun fiyata mal edebilmek adına farklı malzemelerden üretiliyor. 

Günümüzde de müzik dallarının pek çoğunda en sık kullanılan çalgı çeşitleri arasındadır. Sanatla uğraşmak isteyenler, yeteneklerini ortaya çıkarmak ve kendini geliştirmek isteyen bireyler yatkın oldukları çalgıyı satın alarak kullanabilirler. İlk kez duyanların akıllarında vurmalı çalgılar nelerdir sorusu yer alır. Adından da anlaşılacağı üzere el yordamıyla ya da parmak ucuyla vurarak ritim tutmaya yarayan aletlerdir denilebilir. Pek çok farklı çeşidi bulunan vurmalı çalgılar adları ve kullanımlarına bağlı olarak forma girerler. Üretimlerinde tamamen tonlama, tını, ritim, ses düzeyi ve diğer özellikler ön plana alınarak şekillendirme yapılır. Yediden yetmişe herkesin severek çalabileceği ve dinlerken keyif alacağı değişik vurmalı çalgılar sayesinde duyusal zekanın gelişimi de önem arz eder. 

Özellikle de küçük yaş gruplarında hem zihinsel zekanın hem de motor gelişiminin desteklenmesi adına sizler de çocuklarınız için bu çalgı malzemelerini ve enstrümanları temin edebilirsiniz. Küçük yaş gruplarının ince ve kalın kas motorlarının gelişmesi adına parmak uçları ve el yordamıyla bir işle meşgul olmak her zaman ideal gelişim avantajı sağlar. Bu nedenle ebeveynler için çocuklarına verebilecekleri en güzel hediyeler arasında vurmalı çalgıların olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Diledikleri her an her yerde hem eğlenmek hem de gelişimi desteklemek adına bu çalgılar tercih edilebilir. Her geçen gün daha fazla kitle tarafından tercih edilmekte olan çalgı malzemeleri oyunlarda, etkinliklerde, dramalarda ve tiyatrolarda dahi kullanıma uygundur. Temel amaçları ritim tutmak ve müziklerin tınısında gereken tonlamayı elde etmek olsa da aslında eğlence amacıyla da bu çalgıların kullanımına yer verilmektedir. 

Vurmalı Çalgı Çeşitleri

Metal, bakır, demir, kasnak gibi çeşitli malzemeler kullanılarak üretilen vurmalı çalgıların günümüzde yaygın olarak kullanılması sağlam ve dayanıklı olmalarının katkısı ile meydana geliyor. Tek bir enstrüman şeklinde yer aldığı gibi takım halinde de bulunuyor. Vurmalı çalgılar isimleri sınıflandırmaya ve şekillerine göre alır. Kullanım alanları değişebilen ve pek çok kültürde en gözde çalgı çeşitleri arasında ilk sıralarda yerini alır. Sesin üretilme şekline, müzikal işlevine, gündelik bilgiye, farklı kültür ve geleneklere göre sınıflandırılır. Sesin üretiminde kullanılan tüm yapılan titreşim sonucu ses üretmeyi sağlar. Sesleri oldukça güçlü olduğundan hoparlöre bağlamaya gerek kalmaz. 

Def, yuvarlak bir kasnak üzerine deri örtüden yapılmış alettir. Bu alet özel bir ritim tutularak parmak vuruşları ile çalınabilir. Daha çok Arap müziğinde kullanılır. Ksilofonda iki değnek yardımıyla vurularak ses çıkarılır. Daha çok sokak performanslarında karşılaşabileceğiniz bir çalgı çeşididir. Vurmalı metal çalgı çeşidi olan üçgen ve el zilleri de çubuk ile ses çıkarılır. Minik davul ve defler çocuklar için tercih edilebilir. Çocukların küçük yaşta el becerilerinin gelişmesi açısından önemlidir. Parmaklarını ve ellerini acıtmamaları ve aynı zamanda çalgının yüzeyine hasar vermeden uzun ömürlü şekilde kullanmaları için yüzeyleri yumuşak ve kalın kumaşlar kullanılarak tasarlanır. Bu sayede tonlamanın çok daha kaliteli bir şekilde elde edilmesine de yardımcı olur. Üstelik uzun süre vurma durumunda dahi seste bir değişiklik ya da bozulma meydana gelmez. 

Ritim amaçlı kullanılan vurmalı çalgılar müziğin kalitesinin yüksek olmasını sağlar. Günümüzde klasik müzik, halk müziği ve pop müzik yapımında daha sık tercih edilen çalgılardır. Farklı markalar tarafından geniş tasarımlarda üretilerek müzik tutkunları için satışa sunuluyor. Hem şarkı sözlerinin çok daha ritimli ve akıcı bir şekilde okunabilmesi adına hem de vurma esnasında ellerde ya da parmaklarda herhangi bir sorun ve ağrı meydana gelmemesi adına vurmalı çalgıların çeşidi oldukça fazladır. Bu alternatif çeşitlilik ise hangi müziğe hangi çalgının gerekli olduğunu da gözler önüne serer. Böylece rengiyle, dokusuyla, ritimlere olan ayak uydurmasıyla her zaman tüm çalgı çeşitlerinin detaylı özelliklerini bilmek ve yakından takip etmek gerekir. 

Çubukla Vurmalı Çalgı Çeşitleri

Çubuk ya da tokmak kullanılarak çalınan birçok vurmalı çalgı çeşidi vardır. Özellikle Türk kültürümüzde Ramazan aylarının bir simgesi haline gelen davul, bu çalgılar arasında ilk sırada gelir. Davulun iki yanına gerilen deri üzerine tokmak ile vurularak güçlü ritimler elde edilir. Davullar ramazanın yanı sıra düğün ve farklı eğlencelerde de kullanılır. Çubukla vurmalı çalgılar kullanımı en kolay çeşitlerinden biridir. Ses terapisinde, yoga stüdyolarında kullanımı yaygın olan tongue, çubuk kullanılarak çalınan bir diğer çalgı aletidir. Sakinleştirici bir ses tonu çıkartır. Müzik eğitimi olan her birey rahatlıkla kullanabilir. 

Daha çok pop ya da Rock müzikte ritim tutmak için kullanılan bateride ise iki adet çubuk kullanılır. Ahşap malzemeden yapılan bu çubuklar ağırlık yapmaz. Bu sayede kolay çalınmasını sağlar. Güçlü ve tam bir ses çıkarmaya yardımcı olur. Çubukla vurulan çalgılar arasında üçgen, metalofon, yer davulu gibi aletler de yer alıyor. Parmak ve el yardımıyla vurmak istemeyenler için çubuklu vurmalı çalgıların kullanımı her zaman pratiktir. Hem çalgının yüzeyi darbe almaz hem de çubuk kullanımıyla çok daha istenen düzeyde vurma yapılabilir. Bazı modellerin çubuklarında boncuk içeriği de mevcuttur. Bu özellik ise hem vurmadan hem de sallamadan çıkan sesin müziğe katkı sağlamasına olanak sunar. Küçük yaş grupları için çubuk içeren vurmalı çalgıların eğitim ve öğretim esnasında kullanıldığı da aşikardır. Yalnızca müzik üretmek için değil aynı zamanda öğretim için de pek çok açıdan fayda sağlar. 

Vurmalı Çalgı Fiyatları

Birbirinden farklı pek çok marka tarafından günümüze uygun tasarımlarda üretilen vurmalı çalgılar, kendi arasında sınıflandırılır. Vurmalı çalgı fiyatları çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Tahta, metal, bambu, demir, bakır, plastik gibi çok çeşit malzeme kullanılarak üretimi yapılır. Kullanılan malzemenin çeşidine ve kalitesine göre fiyatlar değişir. Kalite arttıkça fiyatında da artış meydana gelir. Keçi derisi kullanılarak yapılan davul diğer davul malzemelerine göre fiyat olarak yüksektir. Doğru ve düzgün kullanımda çalgı aleti uzun yıllar boyu hasar almadan kullanılabilir. Bebekler ve çocuklar için tasarlanan vurmalı çalgılar yetişkin tasarımlara oranla daha uygun fiyatlıdır. Çocuklar için özel olarak üretilen metalofon keyifli vakit geçirirken öğrenmesinin kuvvetlenmesi için satın alınabilir. Vurmalı çalgı fiyatı geniş bütçe aralıklarına uygundur. El becerisi yatkın olan bireyler uygun fiyat dâhilinde satın alabilir. Çalgıların ebatları birbirlerinden farklıdır. Fiyatları ebatlarına göre değişiklik gösterir. Sizler de kendinize hitap eden uygun fiyatlı aletlere göz atabilir dilediğinizi satın alabilirsiniz. Böylece vurma eylemi ile aslında ne kadar hoş müziklerin ortaya çıktığına da şahit olabilirsiniz. 

Vurmalı Çalgılar Nasıl Kullanılır?

Günümüzde kullanımı yaygın ve oldukça basit olan vurmalı çalgılar, eğlenceli anların ortaya çıkmasını sağlıyor. Tel ya da zar olmadan tamamen el becerisi ile ritim tutulur. Kullanımları oldukça kolay olan yalnızca yetişkinlerin değil çocukların da oyun ve el becerisi için çalabileceği çalgı çeşitleridir. Özel ses çıkararak ortama renk ve heyecan katabilen bu çalgılar sallandığında ya da vurulduğunda işlevini gösterir. 

Vurmalı Çalgılar Nerelerde Kullanılır?

Kullanım alanı daha çok orkestralar olan vurmalı çalgılar, müzik yapılan her yerde kullanıma uygundur. Müzik aletinin işlevine göre kullanım alanları değişiklik gösterir. Çalması oldukça basit olduğundan müzik ile arası iyi olan kişiler rahatlıkla çalabilir. Düğünlerde davul kullanımı yaygındır. Özellikle çiftetelli gibi müziklerde davulun ritmi daha da heyecan katar. Davul aynı zamanda ramazan ayında sahura kaldırmak için de kullanılır. Konserlerde söylenen şarkıların yanı sıra halk sanat müzikleri de yer alır. Bu nedenle konser, opera, şenlik, tiyatro gibi alanlarda da kullanılan çalgı çeşitleridir. Dini müziklerde ya da ilahilerde de def kullanılır. Parmak uçları ile tutulan ritim kulağa hoş gelir. Farklı müzik aletleriyle de uyum içerisinde ritim yakalanabilir. Tek başlarına kullanımlarında da birden fazla müzik aleti çalıyormuş hissi verir. 

Vurmalı Çalgılarda Ses Tınısı Nasıldır?

Vurmalı çalgıların adından da anlaşılacağı üzere vurma eylemi yapılarak çalındığı doğrudur. Her bir çalgı türünün ve enstrümanın kendine özgü bir tınısı mevcuttur. Çalınacak olan müzik, şarkı, ilahi ya da şiir fon müziklerinin ritimlerine bağlı olarak en doğru çalgı aleti tercih edilir. Alanında uzman olan ve bu konuda deneyim sahibi olanların vurma eylemini çok daha doğru şekilde yaparak müziğe katkı sağlaması da müziğin seyri açısından önemlidir. 



Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Vurmalı Çalgılar

5263 ürün listeleniyor
Kitap Film Müzik
Kitap Film Müzik
Müzik & Müzik Aletleri
Müzik & Müzik Aletleri
Vurmalı Çalgılar
Vurmalı Çalgılar
Bateri
Bateri
Davul
Davul
Darbuka
Darbuka
Perküsyon
Perküsyon
Trampet
Trampet
Defler
Defler
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Sepette Kampanyalı Ürünler
Toplam 24 / 5263 ürün
DSACategoryId/60001501/2147483641/400250