
Ev kuşlarında en sık rastlanan beş hastalık ve çözümleri
Evlerimizde birlikte yaşadığımız dostlarımızdan sağlık açısından en hassasları kuşlardır. Doğalarından uzak kalmaları, kafes içinde sabit yaşamaları ve bundan dolayı yaşadıkları stres hastalık olasılıklarını arttırır. Kolayca hasta olabilirler ve tedavileri diğer evcil hayvanlara göre daha zorludur. Bu yüzden durumlarının dikkatli bir şekilde gözlenmesi ve erken teşhis çok önemlidir.
Solunum yolu hastalıkları
Kuşlarla birlikte yaşayan her deneyimli insan, kafesin konumunun çok önemli olduğunu bilir. Dostlarımızın yaşam alanlarının her türlü hava akımından, hızlı sıcak-soğuk değişimlerinden uzak tutulması yaşamsal önem taşır. Bu konuda bir ihmal yaşandıysa solunum yolları hastalıkları kaçınılmazdır.
Solunum yolları hastalıklarının hemen hemen hepsi basit soğuk algınlıklarıyla başladığı için, sıkı gözlem ve erken teşhis hayat kurtarır. Dostumuz hastalığın ilk evrelerini durgunlaşarak yaşar. Bizlerin soğuk algınlığında yaşadığı halsizliğin aynısı onlarda da görünür. Tüylerini kabartır, yaşam alanının bir köşesine çekilip, başını tüylerin arasına saklamaya çalışır. Titreme gördüğünüz anda müdahale etmeniz soğuk algınlığının ilerlemesini engellemek demektir.
Çok ani ısı değişikliği yaşadıysa, kısa sürede hastalanır ve bayılabilir. Karın derisinin kızarması ve morarması da önemli bir belirtidir. Soğuk algınlığı erken teşhis edilip hemen tedavi edilmezse bronşit, astım, zatürre ve hatta verem gibi hastalıklara yol açabilir.
Belirtileri hissettiğinizde ilk önlem olarak hemen üşümesini engelleyecek normal sıcaklıkta bir odaya almakta yarar var. Normal sıcaklık önemli, çünkü küçük dostumuz üşüyor diye çok sıcak bir yere alırsanız, başka semptomlara davetiye çıkarırsınız.
Sıcak patates haşlamasıyla sindirimini rahatlatmanız etkin bir ilk müdahale yöntemidir. İnceltilmiş bir damla bal verirseniz, su içme isteğini de geri getirir ve daha halsiz düşmesini engellersiniz. Ardından hızlı bir şekilde veterinere başvurmalısınız. Çünkü basit soğuk algınlıkları bile ilaçla tedavi gerektiriyor olabilir.
Kanser
İnsanlığın en büyük ölüm nedenlerinden biri dostlarımızın da sık bir şekilde yakalandığı hastalıkların başında geliyor. Dostunuzun hareketsizleştiğini, iştahının uzun süreler kesildiğini, uzun uzun öttüğünü gözlemlerseniz, hemen bir veterinere başvurun ve kontrollerini yaptırın.
Rutin kontroller de insanlarda olduğu gibi kanatlı dostlarımız için de büyük önem taşıyor. Kanser teşhisinde karantinaya gerek yok ancak fazla yorulmaması için zaman zaman ayrı bir alana çıkarmanızda fayda var.
Veterinerinizin direktiflerini harfiyen uygulamak tedavi sürecinde çok önemli. Aynı insanlarda olduğu gibi sevginizi hissetmesi, yakından ilgilenildiğini anlaması kritik önem taşıyor.
Papağan Ateşi
Dostlarımızdan bizlere de geçebilecek bakteriyel bir hastalıktır. Papağan humması olarak da bilinir. Chlamydia psittaci adı verilen bir bakteri türü yol açar. İnsana geçerse ateşli zatürre ya da ağır bir grip olarak belirir.
Kanatlı dostlarımızda etmel belirtileri iştahsızlık, nefes almada güçlük yaşamak, depresif bir şekilde durgun kalma, ishal ve gözün çapaklanmasıdır.
Belirtileri erken yakalamak ve bir an önce tedaviye başlamak çok önemli… Aksi takdirde ani bir ölüme yol açabilir. Tedavisi veteriner tarafından verilecek olan doğru antibiyotiklerden geçer. Papağan Ateşi olarak tanımlansa da insanlara kuşların her cinsinden geçebilir. Papağan, güvercin gibi dostlarımızın yanı sıra kümeste yaşayan ördek, hindi ve tavuk gibi canlılar da risk grubundadır.
Bu hastalıkta en kritik konu katı karantina kurallarının eksiksiz bir şekilde uygulanmasıdır. Hastalanan dostlarımızın insanlarla ve kendi türünden canlılarla teması engellenmelidir. Kafesleri çok titiz bir şekilde dezenfekte edilmelidir. Kafesteki ve ortamdaki tüy tozlarının dolaşımını çok sıkı bir temizlikle engellemek hastalığın yayılmasını engeller.
Uyuz
Evlerimizde birlikte yaşadığımız her dostumuz gibi kuşlarda da uyuz riski yüksektir. Deriye yerleşen bir tür akar olan uyuz, uzun süreli kaşınma ve hafif tüy dökümü görüldüğü anda kolayca teşhis edilebilir.
Teşhisi kolay bir hastalık olsa da, tedavi süreci geciktirilirse çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden hemen bir veterinere başvurmanız ve evinizi dezenfekte etmeniz önemli.
Sindirim ve karaciğer hastalıkları
Kanatlı dostlarımızda sindirim sistemiyle ilgili sorunlar en çok karaciğerde görülür. Sağlıksız besinler, sindirim dengelerini bozduğu takdirde, gaganın aşırı uzaması ile başlayan belirtiler, tüy köklerinin renginin değişmesiyle sürer.
Dostumuz yine depresyon belirtileri gösterir ve sık sık ishal olur. Bu belirtileri fark ettiğiniz takdirde hızla veterinere başvurmanız ve vereceği ilaçları ve diyeti eksiksiz bir şekilde uygulamanız, kısa sürede etkisini gösterecektir.
Evimizde kısıtlı bir alanda yaşamak zorunda kalan canlıların sağlık sorunları ile karşılaşmaması için en önemli önlem çok sıkı bir şekilde takip edilmesidir. Bir çizelge ve fotoğraflar eşliğinde dostumuzun yaşamının takip edilmesi, en kolay hayata geçireceğiniz önlem…