ÜST

Evde ekmek yapmak isteyenler için çıtır çıtır bir tarif

Daha önce hiç ev yapımı ekmek yapmamış veya maya ile bir şeyler denememiş olsanız bile, bu çıtır çıtır ev yapımı artizan ekmeği tarifi tam size göre. Bu tarif başlangıç için mükemmel bir tarif, çünkü özel bir tava veya mikser olmadan sadece 4 malzeme ile pişirebilirsiniz. Üstelik çok fazla kuvvet gerektiren bir yoğurma veya karmaşık şekillendirmeler de yapmak zorunda kalmayacaksınız. Daha önce onlarca kere kendi ekmeğiniz yapmış bir ekmek ustası olsanız bile bu tarife bayılacaksınız çünkü bu ekmek inanılmaz lezzetli, gevrek ve çıtır çıtır bir kabuğa sahip olacak. Eğer ekmeğinizi fırında yapmak sizin için çok zahmetliyse buraya tıklayıp kendinize hemen bir ekmek yapma makinesi alabilirsiniz.

Ekmek yapmaya hazırlanırken

ekmek

Hiç ev yapımı ekmek konusunda uzmanlaşmak istediniz mi? Çorbalarla, soslarla ve Türk mutfağının muhteşem akşam yemekleri ile beraber yenecek inanılmaz tada sahip gevrek, çıtır çıtır ve lezzetli ekmek dilimleri kulağa nasıl geliyor? Az sonra okuyacağınız bu tarif, en lezzetli ekmeği yapmanızı sağlayacak gözde tariflerden biri! Üstelik yapması şaşırtıcı derecede kolay çünkü mutfağınızda bulunan en temel malzemelerle hazırlanıyor.

Özel bir tava veya miksere ihtiyaç duymadan sadece 4 adet malzeme ile bu işi başaracaksınız. üstelik dakikalarca yoğurma veya ön fermantasyon gerektirmiyor. Pişireceğiniz ekmeğe farklı lezzetler katmak isterseniz, hamurunuza çeşitli otlar, peynirler ve baharatlar ekleyebilirsiniz.

Bu kolay ekmek tarifi yakında mutfağınızda tekrar tekrar uygulanan bir tarif haline gelecek. Gerçek ev yapımı ekmek pişirmenin ne kadar kolay olduğunu anladıktan sonra, bir tane daha pişirmek için sürekli bahane arayacaksınız.

Bu ekmeği neden seveceksiniz?

  • Yapması hayal ettiğinizden daha kolay
  • Yumuşak ve lezzetli
  • Gevrek bir hamura sahip
  • İstediğiniz şekilde şekillendirebilirsiniz
  • Özel bir tava kullanımı gerektirmez
  • Sadece 4 malzemeyle yapılır
  • Dinlenme süresine siz karar verirsiniz

Sadece 4 malzeme ile çıtır çıtır bir ekmek

ekmek

Bu tarifte ekmeğimiz için yağsız bir hamur hazırlayacağız. “Zengin hamur” dediğimiz tereyağı ve yumurta gibi malzemelerle hazırlanan hamurları, kurabiye tarzı ürünlerin yapımında kullanırız. Bu tarifimizde tamamen basit bir hamur kullanacağız.

Malzemeler:

Ekmeklik un:

Bu tarifte çok amaçlı unlardan da kullanabilecek olmanıza rağmen, biz ekmek yapımı için özel üretilmiş unlardan kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Ekmeklik un, çıtır çıtır, keyifle çiğnenen, gevrek bir ekmek yapmanızı sağlar. Dilerseniz buradan ekmek unu karışımlarına ve diğer unlara göz atabilirsiniz.

Instant maya:

Instant maya bu tarifin kilit noktasıdır. Eğer mutfağınızda sadece aktif kuru maya varsa onu da kullanabilirsiniz, ancak instant maya size daha kısa sürede, lezzetli sonuçlar verecektir. Bu tarifte içerisine farklı malzemeler de katılabilen ekmek tariflerine kıyasla daha fazla maya kullanabilirsiniz. Çünkü normalde herhangi bir hamur işi tarifinde bu hamurlar sadece oda sıcaklığında bir kapta dinlendirilir. Fakat biz daha lezzetli ve kabarık olması için daha fazla maya kullanacağız ve hamurun dinlenmesi için buzdolabına da koyacağız. (Unutmayın. Soğuk hava fermantasyon sürecini yavaşlatır.)

Tuz:

Tuzsuz asla iyi bir ekmek yapamazsınız. Ekmeğin lezzetli olması için, deniz tuzu veya kaya tuzu gibi bir tuz kullanmanızı öneriyoruz. Normal sofra tuzu kullanmak, ekmeğin lezzetinden bir parça alıp götürecektir.

Su:

Genel olarak tariflerde maya ile sıcak su kullanılır çünkü sıcak su mayanın daha hızlı çalışmasına sebep olur. Ancak, burada soğuk veya oda sıcaklığında su kullanacağız. Suyunuz aşırı soğuk ya da aşırı sıcak olmamalı – dokunabileceğiniz bir ılıklık bulmalısınız. Ölçebiliyorsanız 21 ° C  bu tarif için mükemmel, ancak çok sıcak veya soğuk olmadığı sürece tam derecenin hiçbir önemi yok. Suyun sıcaklığı ne kadar düşük olursa, hamurun kabarması o kadar uzun sürer ve ekmek de o kadar lezzetli olur. (Ekmeğinizi yaparken tat katacak çok fazla malzeme olmadığı için bu tür ipuçlarını dikkate almak önemli olacaktır.)

Bonus-Mısır unu:

Ekmeği pişireceğiniz kaba mısır unu serpmek, kabuğa bir miktar daha lezzet ve biraz çıtırlık katar. Bu tamamen sizin zevkinize bağlıdır. Eğer mutfağınızda varsa kullanabilirsiniz, yoksa endişelenmenize gerek yok.

Artizan ekmek nasıl yapılır?

Aşağıdaki adımları takip ederek muhteşem bir ekmek pişirmenin sırrına siz de sahip olacaksınız. Ekmeğinizin çıtır çıtır olması ve kabarması için hiç bir adımı atlamamanızı tavsiye ediyoruz. Gelin hep birlikte neler yapmamız gerektiğine göz atalım.

Hamur malzemelerinin tümünü karıştırın

İlk başta hamur çok kuru ve pürüzlü görünecek dolayısıyla tüm bu malzemelerin düzgün şekilde karışıp karışmayacağını sorgulayacaksınız. Fakat endişe etmeyin, sonunda pürüzsüz bir görünüme kavuşacaksınız. İlk başta karıştırmak için bir ıspatula kullanın, ardından tüm unun nemlendiğinden emin olmak için ellerinizle yoğurma kısmına geçin. Hamur iyice karıştıktan sonra biraz yapışkan bir hal alacaktır.

Oda sıcaklığında 2-3 saat bekletin

Hamurun üzerini örtün ve iki katı yükseklikte kabarana kadar yaklaşık 2-3 saat oda sıcaklığında bekletin.

Hemen pişirin veya önce buzdolabında bekletin

Hamurunuzu hazırladıktan 2-3 saat sonra hemen bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Ancak, ideal lezzet ve doku için, hamurunuzu buzdolabında en az 12 saat-3 gün arası bekletmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Evet, yanlış duymadınız. Tam 3 gün! Genellikle, 18 saat dinlendirmek optimum lezzet için yeterli olacaktır fakat hamurunuzu buzdolabında ne kadar uzun süre tutarsanız ekmeğiniz o kadar lezzetli olur. Çünkü soğuk hava fermantasyon sürecini yavaşlatır. Hangi yolu seçeceğiniz tamamen sizin zaman yönetiminizle alakalı. İsterseniz 2-3 saat içinde, isterseniz de 3 gün içinde istediğiniz ekmeği pişirebilirsiniz.

Ekmeğinizi şekillendirin ve fırına yerleştirin

Ekmeğinize istediğiniz şekli verebilirsiniz, mesela düz bir fırın tepsisinde yan yana 2 uzun somun olacak şekilde yoğurabilirsiniz. Daha sonra keskin bir bıçak yardımıyla somunlarınıza çentik atın. Fırını 240 ° C sıcaklığa ayarlayın ve önceden ısıtın. Aşırı sıcak hava, kabuğu hemen oluşturacak ve böylece ekmeğinizin hamuru her tarafa yayılmak yerine kabuğun içinde kalacak ve öylece kabaracaktır. Daha gevrek bir kabuk oluşması için, fırının ön ısınması tamamlandıktan sonra alt fırın gözündeki boş fırın tepsisine kaynar su dökün. Hamuru, kaynar suyu döktüğünüz tepsinin üzerinde bir yere yerleştirin ve oluşan buharı fırının içine hapsetmek için fırın kapağını hemen kapatın.

Pişirme

Ekmeğiniz altın-kahverengi bir renk alana kadar pişirin. Bu yaklaşık 20-25 dakika sürer. Somunlara hafifçe vurun. Eğer içi boşmuş gibi bir ses geliyorsa ekmeğiniz hazır demektir.

Dilerseniz bir sonraki gün çavdarlı ekmek yapmayı da deneyebilirsiniz. Tarife ulaşmak için buraya tıklayın!