ÜST

Eviniz Bebeğiniz İçin Yeteri Kadar Güvenli mi?

Giderek merakı artan bebeğiniz artık hareketlenmeye mi başladı? İşte artık onun güvenliği için maksimum dikkati göstermeniz gereken dönemdesiniz! 6-8 aylıkken emeklemeye başlayan bebekler yavaş yavaş evin her tarafını keşfetmek ister ve evin gizemini çözmeye çalışır. Gözünüzü üstünden ayırdığınız ilk anda onu kütüphaneye ya da yemek masasına tırmanırken yakalayabilirsiniz. Sonsuz enerjileri ile gün boyu hareket halinde olan bebeğinizi sürekli izlemeniz de mümkün değil, elbette. Ayrıca sürekli bebeğinizin hareketlerini kısıtlamanız ve hayır demeniz onun merakını köreltmekten başka bir işe yaramaz. İşte bu noktada evinizde yapabileceğiniz birkaç güvenlik önlemi imdadınıza yetişecektir!

Mutfakta Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeğinizin ulaşabileceği dolap ve çekmecelerde delici, kesici ve yaralayıcı özelliğe sahip makas, bıçak, çatal, rende, falçata, kürdan ve çöp şiş gibi nesneleri ortadan kaldırmalısınız. Ayrıca yine aynı özelliklere sahip dolap ve çekmecelerde tablet – sıvı bulaşık deterjanı, kireç sökücü, çamaşır suyu, yağ sökücü gibi kimyasallar bulundurmayınız.
  • Mutfakta temizlik amacıyla kullandığınız kimyasalları ve deterjanları orijinal kaplarından boşatıp su şişesine ya da sürekli kullandığınız kapların içine boşaltmamalısınız. Sürekli kullandığınız kapları tekrar kullanmak istediğinizde deterjan kalıntıları içinde kalabilir ve sağlığınız açısından tehdit oluşturabilir. Ayrıca bebeğiniz su şişesi sanarak deterjanı içebilir.
  • Fırında ya da ocakta yemek pişirirken çocuğunuzu bu cihazlardan uzak tutmalısınız.
  • Mutfakta kullandığınız çöp kovasını bebeğinizin ulaşamayacağı bir alana yerleştirmelisiniz.
  • Elektrikli ev aletlerini kullandıktan sonra fişten çıkararak yerine koymalısınız ve eğer cihaz sıcaksa bebeklerin ulaşamayacağı bir yerde soğumaya bırakmalısınız.

  • Gıda örtüleri ve naylon poşetleri bebeğinizin erişemeyeceği yüksekliklerde saklayınız.
  • Kuru fasulye, mercimek, makarna, nohut gibi taneli besinleri bebeğinizin erişemeyeceği yerlerde saklayınız. Küçük taneleri bulan bebeğiniz bunları yutmaya çalışır ve boğazına takılabilir.
  • Buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi gibi kolay açılabilir beyaz eşya modellerine bebek kilitleri takmalısınız.
  • Bebeğinizin oyalanması için eline, cam bardak, sürahi, biberon, tabak gibi kolay kırılabilecek mutfak eşyaları vermemelisiniz.

Yatak Odalarına da Dikkat Edin

  • Bebeğin yatağında fazladan örtü, kıyafet ve oyuncak bulundurmamalısınız.
  • Bebek yatağındaki çarşafın her an gergin olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Bebeğinizin kıyafetlerinde, battaniyesinde ve örtülerinde boncuk, ip, taş gibi detaylar olmamasına dikkat etmelisiniz. Hiç beklemediğiniz bir anda bebek ip ile oynarken boynuna dolayabiliyor ya da boncuk solunum yollarını tıkayabiliyor.
  • Bebeğinizle daha rahat ilgilenmek ve onun güvenliğini sağlamak amacıyla bebek karyolasının yerden çok yukarda olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca karyolada yer alan korkulukların yüksek olması da bebeğinizin güvenliğinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Korkuluklar bebeğinizle aynı boyda olduğunda ayağını üzerinden atarak geçmeye çalışabilir ve yaralanabilir.

  • Pencere yakınında karyola, kanepe, sandalye gibi eşyalar bulundurmamalısınız. Keşfetmeye meraklı bebekler için bir şeylerin üzerine çıkmak her zaman caziptir!
  • Yatak odasında yer alan ısıtıcı ya da soğutucuları çalışır halde bırakmamaya özen göstermelisiniz.
  • Giyim ya da oyuncak eşyalarının yer aldığı ağır dolapları duvara sabitlemeyi unutmayınız.
  • Yatak odasının duvar kenarlarına, dolap ve çekmece köşelerine köşe koruyucular yerleştirmelisiniz.

Banyoda Alabileceğiniz Güvenlik Önlemleri

  • Banyo tabanına kaymayan paspaslar yerleştirmelisiniz.
  • Banyo temizliğinde kullanılan deterjan ve kimyasal maddeleri bebeğinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmelisiniz. Aynı şekilde ilaç, makyaj malzemeleri, saç kurutma makinesi, ısıtıcı ve tıraş ekipmanlarına da bebeğinizin erişimini engellemelisiniz.
  • Klozet kapağına kilit takarak bebeğinizin kolay açabilmesini engelleyebilirsiniz. Aynı şekilde çamaşır ve kurutma makinelerine de çocuk kilidi takabilirsiniz.
  • Tuvalet kâğıtları ve kâğıt havluların da bebeğinizin erişemeyeceği yerlerde olmasını sağlamalısınız. Bebekler, kâğıt havlu ve tuvalet kâğıtlarını kopartarak oynamaya bayılıyor. Ancak bazen onları yemeğe de çalışabilirler.

Bebeğiniz İçin Oturma Odasında Alabileceğiniz Güvenlik Önlemleri

  • Bebeğiniz ayaklanmaya başladığında bu renkli kutucuğu keşfetmeye çalışacaktır. Televizyonun bebeğinizin üzerine düşmesini engellemek için mutlaka sabitlemelisiniz.
  • Masanın, koltukların, sehpaların kısacası keskin kenara sahip tüm mobilyaların kenarlarına koruyucular yerleştirmelisiniz.
  • Bebeğinize zarar verebilecek tüm kırılabilir eşyaları ortadan kaldırmalısınız. Biblolar, vazolar, cam süs eşyaları…
  • Oturma odası ya da salonunuzda canlı çiçekler yetiştiriyorsanız, onları bebeğinizin erişemeyeceği yerlerde muhafaza etmelisiniz. Bebekler bitkilerin çiçeklerini, yapraklarını ve topraklarını yiyebiliyor.
  • Evinizde merdiven varsa mutlaka merdivenin giriş ve çıkışına geçici bir kapı yaptırmalısınız. Bu tarz korkuluklar bebeğinizi görünmez kazalardan koruyacaktır.
  • Bebeklerin en çok ilgisini çeken eşyaların başında prizler var. Prizleri kapatarak bebeğinizi koruyabilirsiniz.
  • Yaşam alanınızda bozuk para, dikiş malzemeleri, sigara, kibrit ve diğer yanıcı maddeleri bulundurmamaya dikkat etmelisiniz.

Güvenlik Amacıyla Kullanabileceğiniz Ürünler

Evdeki minik kâşifi olası zararlardan korumak için Hepsiburada’nın sunmuş olduğu güvenlik ürünlerine göz atabilirsiniz. İşte bebeğinizi ev kazalarından korumak için bebek güvenlik ürünleri:

  • Bebek Telsizi
    Bebek güvenlik ürünü dendiğinde akla gelen ilk ürünlerden biri olan bebek telsizi, bebeğiniz odasında tek başına uyurken onu duymanıza tanıyor. Taşıma kolaylığı sağlayan ve kapsama alanı geniş olan bebek telsizlerini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda bebek telsizinin ses kalitesinin iyi olması ve hassas bir mikrofona sahip olması iyi olacaktır. Bazı bebek telsizlerinde ekstra olarak nem ve sıcaklık ölçer gibi ekstra özellikler de bulunuyor.
  • Bebek Kamerası
    Bebeğinizi evde bir bakıcı ya da yakınınızla bıraktığınızda, gözünüzün arkada kalmasını engelleyen bebek kamerası ile uzakta olsanız bile onu kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin odasına ya da diğer odalara yerleştireceğiniz bebek kameraları, kablosuz özellikleri sayesinde cep telefonlarına, bilgisayarlara ya da tabletlere görüntü aktarabiliyor. Böylece bebeğinizi dilediğiniz zaman görebiliyor ve güvenliğinden emin olabiliyorsunuz.
  • Bebek Yatak Bariyeri / Korkuluğu
    Bebeğinizin yatağından düşmesinden korkuyorsanız yatak bariyeri ile bu durumu çözebilirsiniz. Bebek korkuluğu alırken yatağa kolay montelenebilmesine ve yüksekliğinin ayarlanabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Ebeveyn kilidi olan modelleri seçerseniz bebeğinizin bariyeri kaldırmasını engelleyebilirsiniz.

  • Bebek Güvenlik Kapısı
    Eğer evinizde merdiven varsa bebeğinizin güvenliğini sağlamak için mutlaka bebek güvenlik kapısı kullanmanız gerekiyor. Bebek güvenlik kapısını seçerken monte edilmesi kolay, kapının boyunun bebekten uzun ve darbelere karşı dayanıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Yerinden kolay çıkmayan ve kilitlenebilir modelleri tercih etmelisiniz.
  • Bebek Çekmece ve Pencere Kilidi
    Bebekler için en gizemli ve merak uyduran eşyaların başında çekmeceler ve pencereler geliyor. Bebeğinizin pencereleri ve çekmeceleri kolayca açmasını önlemek için bebek çekmece ve pencere kilidi kullanmalısınız. Kilitler çekmece ve pencerelerin kenar kısımlarına takılarak kolayca açılmalarını önlüyor. Aynı şekilde ocak bariyeri ve ocak önü koruyucular da satın alarak bebeğinizin mutfak içinde güvenle dolaşmasına izin verebilirsiniz.
  • Bebek Köşe Koruyucu
    Gün boyu enerjisi ile merak duygusunu bir arada kullanmayı başarabilen bebeğinizi özellikle ev içindeki masa, yatak, dolap, sehpa gibi mobilyaların sivri köşelerinden korumalısınız. Sivri köşeler henüz yeni yürümeye ya da emeklemeye başlayan bebeğiniz için büyük bir tehlike oluşturabilir. Sivri köşeler için özel olarak tasarlanan bebek köşe koruyucuları ile bebeğinizi görünmez kazalardan koruyabilirsiniz.
  • Priz Emniyet Kilidi
    Bir bebek için evin en tehlikeli ama en gizemli yeri priz girişleri! Hiç ummadığınız bir anda bebeğiniz priz deliklerine elini sokmaya çalışabilir. Fiş şeklinde prize takılan priz emniyet kilidi modelleri bu tehlikeyi ortadan kaldıracaktır. Fiş çekildiğinde otomatik olarak kapanan ve bebeğinizin güvenliğini sağlayan bu ürünleri evin tüm prizlerine uygulayabilirsiniz.
  • Bebek Güvenli Uyku Yastığı
    Bebeğiniz kendi yatağında yatmadığında veya yatak koruması olmadığında onu sabit tutmaya yarayan bebek güvenli uyku yastığı ile yattığı yerden düşmesini engelleyebilirsiniz. Hafif ve taşıması kolay bir ürün olan bebek güvenli uyku yastığı modelleri bebeğinizin uyku pozisyonunu korumasına yardımcı olur.