ÜST

Glutamin Nedir Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Yaşadığımız yüzyılda tarım ilaçları, gübrelerdeki ilaçlar ve verimliliği artırmak üzere kullanılan pek çok madde, besinlerin gerçek değerinin azalmasına neden oldu. Aslında bunu besinlerin renkleri ve tatlarındaki kayıpla da anlayabiliyoruz. Besinlerden almamız gerekenleri alamayınca da takviyelere ihtiyacımız arttı. Bazı vitamin takviyeleri ve destekler, pek çok insanın yaşamının önemli bir parçası haline geldi. A vitami, B vitamini, B12, C vitamini, multivitamin, D vitamini, curcumin, balık yağı, kril yağı, glutatyon, glutamin gibi çok sayıda farklı seçenek insanların gereksinimlerine sunulur halde. Spor yapanlar, kas ağırlıklı sporları yoğun şekilde tekrarlayanlar glutamin kelimesini kesinlikle duymuştur. Özellikle sporcu desteği gibi görünen ya da bilinen bu amino asit türü, vücudun önemli bir yapı taşı aslında. Peki, glutamin nedir ve ne işe yarar? Onu daha yakından tanıyıp glutamin faydaları, eksikliğinde ne gibi belirtiler görüldüğü konularını değerlendirelim. 

Glutamin Hakkında

Glutamin, sadece spor yapanların kullandığı bir destekleyici değildir. Bağırsak duvarını sağlam tutmak, cildi daha güçlü kılmak üzere de protein yapı taşı olan bu takviyeyi almalısınız. Aslında vücudumuzun üretebildiği bu amino asit, yediğimiz besinlerden de alınabilir. Yumurta, et, peynir de bu amino asiti içerir. Ayrıca bazı durumlarda bağışıklık sisteminin de önemli bir gereksinimi olan glutamin, bazı durumlarda vücutta ciddi oranda azalabilir. Yaşanan bazı kemik kırıkları, uzun süren gribal durumlar, yetersiz beslenmenin söz konusu iştahsızlık hallerinde takviye olarak alınması önerilir. Diğer yandan günlük antrenman yoğunluğu çok olan bireylere de tavsiye edilir. 

Vücudun dayanıklılığı için önem taşıyan bazı özel bileşenler var. Bunlardan biri glutamin. Bir protein yapı taşı olan glutamin, vücut için çok değerli bir amino asit türüdür. Glutaminin varlığı bağışıklık sistemine doğrudan etki eder. Çünkü vitaminlerin kan içinde bir yerden diğerine taşınması göreviyle bağışıklığa doğrudan katkı sağlar. Peki, glutamin nedir ve ne işe yarar? Bu soruya glutamin faydaları, etkisi, çalışma şekli ve eksikliği ekseninde kapsamlı bir şekilde yanıt verelim. 

Glutamin Nedir?

Glutamin bir amino asit çeşididir. Kas ve kemik sistemi ile yakından ilişkilidir ve bağışıklıkta rol oynar. İnsan vücudunda iskelet kaslarında %61 oranında glutamin bulunur.  İki çeşit glutamin bulunur. Bunlar L-glutamin ve D-glutamindir. Vücuttaki glutaminin yaklaşık %70’i iskelet kaslarında üretilerek ince bağırsak, böbrek ve alyuvarlara dağıtılır. Peki, tam olarak ne işe yarar ve glutamin neden gerekli?

Glutamin Ne İşe Yarar?

Proteinin yapı taşı olan amino asitler bir araya gelerek bir protein zinciri oluşturur. Doğru protein zinciri oluşmadığında bedende bazı belirtiler meydana gelir. Glutamin de bu protein yapı taşlarından biridir. Glutaminin işlevi için daha detaylı bilgi edinmek üzere aşağıdaki notlara bakalım. 

  • Bağışıklık Sistemi

Glutamin vücutta amonyağı temizler. Bu da onu, bağışıklık için vazgeçilmez yapar. Daha güçlü bir bağışıklık için tercih edebilirsiniz. 

  • Bağırsak Florası

Bağırsak florası için önemlidir. Glutaminin, geçirgen bağırsak sendromuna karşı vücudu koruduğuna dair çalışmalar mevcuttur. 

  • Hücre Büyümesi / Kas Gelişimi 

Hücre büyümesi, doku tamiri için nitrojene ihtiyaç vardır. Dokular arasında nitrojen taşıyarak bu konularda öncül işlevi sağlar. 

  • Kas Ağrısını Azaltma

Ayrıca glutamin, egzersiz sırasında ve sonrasında yorgunluğu veya kas ağrısını azaltabilir. Bu şekilde antrenmana daha fazla konsantre olmanıza yardım eder. 

Just a spoonful of water: doctors find best method for swallowing pills | Health | The Guardian

  • Egzersiz Performansını Artırmak

Glutamin takviyesi almak sporcuların performansını nasıl etkiler sorusunun yanıtı için çok sayıda akademik çalışma yapılmıştır.  Yapılan pek çok araştırma glutaminin sporcularda egzersiz performansını doğrudan etkilemediğini göstermiştir ancak egzersiz sırasında ve sonrasında oluşan kas ağrılarını azaltabileceği de gözlenmiştir. Böylece kas iyileşme sürecini hızlandırarak doğrudan olmasa da dolaylı olarak egzersiz performansına olumlu katkı sağladığı söylenebilir.

İnsan Vücudunda Glutamin Üretimi Neden Azalır?

Normalde vücudumuz glutamin üretebiliyor. Aldığımız pek çok besinde özellikle de protein içeren besinlerde glutamin var ama bazı durumlarda glutamin üretimi azalıyor. Bunun belirtilerini de genellikle yorgunluk olarak deneyimliyoruz. Vücudu az glutamin üreten kişilerde spor performansı da çok düşük oluyor. Bilmek gerekir ki amino asitlerin seviyeleri çok sayıda farklı etkenler ilişkilidir. Vücutta değişen hemen her durum, onları etkiler. Örnek vermek gerekirse;

  • Hamilelik 
  • Emzirme
  • Yoğun egzersiz (yoğun egzersiz sonucu metabolik asidoz arttıkça, böbreklerin glutamin kullanımı artar)
  • Yorucu egzersizler
  • Grip gibi enfeksiyonlar
  • Uzun süreli açlık veya susuzluk
  • Stres altında kalmak

Yukarıda saydığımız durumlarda vücutta glutamin azalabilir. Öncelikle eğer yoğun antrenman yapan biri değilseniz beslenme ile glutamin miktarını arttırmayı deneyebilirsiniz. Daha çok kırmızı et, balık, hindi eti tüketmek size iyi gelebilir. kemik suyu ile kaynatılmış çorbalar da etkili olabilir. Yoğun antrenman yapıyorsanız glutamin takviyesi alabilirsiniz. Peki, gıda takviyesi olarak glutamin alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Takviye Glutamin Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle takviye olarak glutamin sürekli kullanılmaz. Antrenman yaptığınız ya da yoğun kas çalışması yaptığınız günlerde tüketebilirsiniz. Glutamin takviyesi tercih ederken bazı detayları dikkate almak gerekebilir. Öncelikle son tüketim tarihine bakmalısınız. Daha sonra takviye glutamini toz, kapsül ya da tablet seçeneklerinden hangisi gibi alacağınıza karar vermeniz gerekir. Eğer toz, kapsül veya tablet olarak alınıyorsa, serbest formdaki L-glutamin önerilir. L-alanil-L-glutamin, glisil-L-glutamin hidrat veya içinde “glutamin peptid” olan ürünler gibi, glutaminin peptid-bağlı formlar ise içecek olarak alımda önerilir. 

Takviye Glutamin Nasıl Tüketilir?

Takviye glutamin alırken dikkat edilecek konusunda bu takviyeyi nasıl tüketeceğinizi de öğrenmeniz gerekir. Eğer toz halinde glutamin alıyorsanız yoğurtla karıştırarak tüketebilirsiniz. Ayrıca su veya meyve sularına da karıştırabilirsiniz. Hap ya da tablet şeklinde glutamin alıyorsanız da bi barda su ile birlikte yutabilirsiniz. 

Takviye Glutamin Almak Kilo Aldırır mı?

Glutamin şişmanlatır mı gibi sorular da çok popüler. Bu konuda yapılan çalışmalarla elde edilmiş bir bulgu yok. Dolayısıyla glutaminin kilo aldırma ihtimaline dair bir bilgiye sahip değiliz. 

Glutamin Tozlarının Tadı Nasıl?

Bu ürünlerin tadı ve kokusu yok. O nedenle bir tat almazsınız. Tat farkı hissetmeksizin içecek ve yiyeceklere ekleyebilirsiniz. 

Glutamin gereksiniminiz varsa kolayca online sipariş verebilirsiniz. Bedeninizdeki kas kütlesine yatırım yaparak güçlenmek için mutlaka spor alışkanlığı edinin ve size destek olacak iyi bir beslenme planına takviye bazı ürünleri de dahil etmek üzere araştırma yapın.