
Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitiminin Amacı ve İçeriği
Ülkemizde ve dünyada trafikteki araç sayısı arttı ve bu sayı yükselmeye devam ediyor. Her sürücü, yolda araba veya başka bir araçla trafikte meydana gelebilecek acil durumlar ile karşı karşıyadır. Meydana gelebilecek bu tehlikeleri en aza indirmek veya önüne geçmek güvenli sürüş teknikleri ile mümkün olabilir.
Tehlikeli durumlar ortaya çıktığında nasıl tepki vereceğinizi bilmek, arabanızın veya başka bir aracınızın yeteneklerinin ve sınırlamalarının farkında olmak ve sürüş becerilerinize güven duymak trafiği hem kendiniz hem de diğer sürücüler için güvenli bir hale getirmenize yardımcı olacaktır.
Güvenli sürüş tekniklerinin eğitimi de bahsettiğimiz gibi hem kendiniz hem de trafikteki diğer sürücüler veya yayalar için oluşabilecek tehlikeleri en aza indirmek için size yardımcı oluyor. Birçok detay ile sürücüyü bilinçlendirmeyi hedefleyen bu eğitim trafikte ortaya çıkabilecek riskleri algılamaya yardımcı oluyor. Peki, güvenli sürüş teknikleri eğitiminin tam olarak amacı ne ve neleri içeriyor? Hemen incelemeye başlayalım…
Güvenli sürüş teknikleri
Kısaca bahsedersek, güvenli sürüş teknikleri sürücünün trafikteki tüm unsurların bilincinde olması gerektiği anlamını taşır. Emniyet kemerinden hız limitlerine, aktif-pasif güvenlik sistemlerinden yol sürücü ilişkisine kadar birçok detay ve bilgi, güvenli sürüş teknikleriyle hem teorik hem de pratik olarak sürücüye aktarılır.
Güvenli sürüş teknikleri eğitiminin amacı
Güvenli sürüş tekniklerinin eğitimi, sürücünün kendisi, aracı ve yol ile ilgili olarak tüm çevresine hakim olmasını ve sınırlarını bilmesini amaçlar. Araç kullanırken verilecek doğru tepkiler hayati önem taşır. Doğru ve üstün sürüş teknikleri ile doğru kararı vermek ve bu seçeneği uygulayabilmek bu eğitimin bir diğer amacıdır.
Bir diğer konu ise trafikte karşınıza çıkabilecek herhangi tehlikeli ve riskli bir durumu size uygulamalı olarak göstermektir. Bu sayede oluşabilecek sonuçları kendi gözünüzle görme imkânı doğar ve bu hatalardan nasıl kaçınabileceğinizi daha iyi anlamanız hedeflenir. Tabii ki bu trafiğe kapalı özel bir ortamda yapılmaktadır. Sürüş becerilerinizi, alışkanlıklarınızı ve tepkilerinizi geliştirmek güvenli sürüş tekniklerinin önemli bir amacıdır.
Kendi güvenliğimizi sağladığımız gibi araçtaki yolcuların güvenliğini sağlamak da oldukça önemli. Özellikle bebekler ve küçük yaştaki çocuklar için oto koltukları ön plana çıkıyor. Prego 4079 Evofix Isofix 9-36 kg Bebek Çocuk Oto Koltuğu seçenekleriniz arasında yer alıyor.
Güvenli sürüş teknikleri eğitiminin içeriği
Güvenli sürüş teknikleri eğitiminin içeriği bir günde tamamlanan konulara sahip. İlk önce teorik olarak verilen daha sonra uygulamalı olarak yapılan çalışmalar, bu eğitimin içeriğini oluşturuyor. Teorik eğitim yarım gün, pratik eğitim yarım gün şeklinde ilerliyor.
Teorik eğitimde farklı hava koşullarında araç kullanmak, trafikte meydana gelen kazaların sebepleri, araç güvenlik unsurları, aktif-pasif güvenlik önlemleri, fren kullanma teknikleri, risk ve tehlikeleri önceden algılayabilmek, virajlar ile ilgili bilgiler ve uygulanacak teknikler, konsantrasyon ve güvenli sürüş teknikleriyle ilgili olarak sürücü bilgileri en yüksek seviyeye ulaştırmak yer alıyor.
Pratik eğitimde ise slalom çalışmaları, emniyet kemeri ve aynaların doğru kullanılması, değişik hızlarda ve zeminlerde araç durma mesafeleri, direksiyon tutuş şekli, doğru oturma pozisyonu gibi uygulamalar gösteriliyor ve çalışılıyor.
Baseus Full-Vision Kör Nokta Aynası otomobilinizde geniş açı ile görüş açınızı yükseltmeye yardımcı oluyor.