
Kahve keyfi bambaşka bir deneyime dönüşüyor: Cold Brew
Son yıllarda değişik ve çok çeşitli kahve yapma tekniklerinin daha da popüler hale gelmesiyle, hiç şüphesiz kahve keyfini bambaşka bir deneyime dönüştüren cold brew en çok göze çarpan yöntemlerden biri haline geldi.
Cold brew, kahveyi soğuk su kullanarak demleme yöntemidir. Soğuk demleme olarak da adlandırılır. Burda kullanılan soğuk su, buzdolabında bekletilen su değil, oda sıcaklığındaki sudur. Kahve çekirdekleri suyun içerisinde uzun süre bekler ve demlenir. Asidik oranı düşük olduğundan dolayı, sindirim sistemini çok fazla yormayan ve metabolizmayı hızlandıran cold brew kahve; yüksek kafeinli, soğuk ve şekersiz olduğu için sporcular tarafından da sıklıkla tüketilen bir içecektir.
Neden cold brew?
Bildiğimiz gibi kahve genellikle sıcak tüketilen bir içecektir. Peki neden kahveyi soğuk su ile demliyoruz? Çünkü soğuk su ile kahveyi demlediğimizde, öğütülmüş kahve çekirdeğinin içerisindeki yağlar ve asitler çözünüp ortaya çıkmıyor. Sıcak su ise kahve çekirdeğindeki yağ ve asitlerin çıkmasını sağlar. Yani soğuk su ile demlenen kahvenin asiditesi düşük olur ve tadı daha az keskindir.
Düşük asiditeli kahve içmemizin nedeni, yüksek asiditenin kahvenin lezzetini bozmasıdır. Normalde de sıcak bir kahvenin soğuyunca içilmez hale gelmesinin sebebi asiditesinin artmasıdır. Kısa sürede soğuyup oda sıcaklığına gelen bir kahvenin yüksek asiditesinden dolayı tadının ne kadar kötü olduğunu hemen fark edersiniz. İşte tam olarak bu kötü tat oluşmasın diye kahveyi soğuk tüketmek için soğuk demleme yöntemleri kullanılmaktadır.
Cold brew yöntemiyle nasıl kahve demlenir?
Peki cold brew kahve nasıl demlenir? Bunun için öncelikle demlemek istediğimiz kahveyi seçiyoruz. Guatemala, Kenya, Sumatra, Honduras, Brezilya, Etiyopya, siz hangisini tercih edersiniz?
Cold brew kahve demlemek için Kahve Dünyası Guatemala Filtre Kahvesi’ni tercih edebilirsiniz.
Kahve çekirdeklerini French press kalınlığında olacak şekilde öğütüyoruz. Cold brew demleme için kabaca 1’e 10 yöntemini kullanıyoruz. Örneğin 50 gr kahve için 500 ml su gibi. Bu miktarlar kahveyi arzu ettiğiniz sertliğe göre küçük oranlarda değişebilir. Denedikçe kendi ideal ölçünüzü bulabilirsiniz.
Büyük bir kapaklı cam kavanoza öğüttüğümüz kahveyi koyup, üzerine yavaş yavaş oda sıcaklığındaki suyumuzu döküyoruz. Hafifçe 5-6 saniye karıştıralım ki ıslanmamış kahveler de ıslansın. Sonrasında bu karışımı en az 12 saat bekletiyoruz. Buzdolabında bekletmemenizi öneririz çünkü kahvenin asiditesi yoğunlaşıp, tadı acılaşabilir. Kahve biraz sert olsun derseniz 16-20 saat kadar da bekletebilirsiniz. Bekleme süresi arttıkça suya salınan kafein miktarı da artacaktır.
Kahveyi içime hazır hale getirmek için süzmek gerekiyor. Süzme işlemi için chemex filtre kağıdı en uygun aparat olacaktır. Kafiltro Chemex Filtre Kağıdı ile cold brew kahvelerinizi süzebilirsiniz.
V60 filtre kağıdı kullanacaksanız 2 kere süzmeniz gerekir. Filtre kağıdınız yoksa bir tülbent de işinizi görecektir. Kahvenizi French press ile de bastırıp içebilirsiniz. Ancak French presslerin boyutu yeterli olmadığı için sadece tek içimlik olarak kullanılabilirsiniz. Dilerseniz kahvenizi süzdükten sonra buzdolabında bekletin veya içerken buz ile servis edin. Afiyet olsun.