ÜST
basit araç bakım

Kendiniz Yapabileceğiniz 6 Basit Araç Bakım Uygulaması

Günümüzdeki arabalar her zamankinden daha yüksek bir teknolojiye sahip. Bununla birlikte, araç bakımının her bölümü, otomotiv mekaniği hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmanızı veya bir dizi aleti usta bir şekilde kullanmanızı gerektirmez. Herkes tarafından yapılabilecek basit araç bakım uygulamaları, aracınızın daha güvenli çalışmasını, karbon ayak izinizi azaltmanızı, bazı masraflardan tasarruf etmenizi ve kendi aracınızın bakımını yapmanın memnuniyetini yaşamanızı sağlayabilir.

Birazdan bahsedeceğimiz, kendiniz yapabileceğiniz 6 basit araç bakım uygulaması ile kolay bir şekilde bu adımları gerçekleştirebilirsiniz.

1.Akünüzü kontrol edin

basit araç bakım

Bir aracın aküsü arızalanırsa, o araç hiçbir yere gidemez. Bu nedenle aracın bu hayati bileşenine, hızlı bir şekilde incelemek ve arada sırada temizlemek için zaman ayırın. Yılda en az bir kez, akü kutup başlarının oksitlenme belirtilerini kontrol edin. Varsa, kabloları akünüzden çıkarın (önce negatif kablo).

Akünün terminallerindeki bu aşındırıcı malzemeyi temizlemek için bir tel fırça ve korozyon giderme sıvısı kullanın. Kabartma tozu ve su karışımı da kullanılabilir. Temizlenen alanı biraz suyla durulayın, bir bezle kurulayın ve akü kablolarını yeniden bağlayın (önce artı kablo).

2.Sileceklerinizi değiştirin

Sürüş sırasındaki en büyük güvenlik endişelerinden biri, en yüksek düzeyde yol görüşü sağlamak için temiz bir ön cama sahip olmaktır. Ön camınızda iz bırakan, yağmur ve karı etkili bir şekilde temizlemeyen, aşınmış ön cam silecek lastiklerini değiştirmek en önemli öncelik olarak düşünülmelidir. Gıcırtılı bir ses çıkardıklarını duyduğunuzda, bu silecek lastiklerini değiştirme zamanının geldiğinin bir başka göstergesidir.

Silecek lastikleriniz iyi çalışıyor gibi görünse bile, lastik şeritleri çatlama belirtileri açısından periyodik olarak kontrol edin. Hava durumu ve araç kullanımı gibi değişkenler de belirli araç parçalarını değiştirme zamanını etkileyecektir. Genel olarak, silecek lastiklerinizi 6-12 ayda bir değiştirmeniz önerilir. Çoğu araçta, ön cam silecek lastiklerini değiştirmek basit araç bakım uygulamalarından biridir. Silecek lastiklerinin kullanım kılavuzundaki ve ambalajın arkasındaki talimatları izlemeniz yeterlidir.

3 Tıkla Premium 700 Mm Çift Silecek Lastiğini, lastiği değişebilen tüm silecekler ile kullanabilir, kesilebilir özelliği sayesinde tam silecek boyutuna göre kesilebilirsiniz. Diğer seçenekler için ise Silecek Lastiği kategorimize göz atabilirsiniz.

3.Aracınızı yıkayın

En basit araç bakım uygulamalarından biri, aracınızı düzenli olarak yıkamaktır. Bunu yapmak, aracınızın dışını koruyacak ve yeni gibi görünmesini sağlayacaktır. Bu basit bir bakım görevi olsa da her zaman gerektiği gibi yapılmaz. Bazı sürücüler arabalarını çok az yıkarken, diğerleri çok fazla yıkar. Uzmanlar, arabanızı ne sıklıkta yıkadığınızın birkaç faktör tarafından belirleneceğini söylüyor:

  • Nereye park edildiği
  • Ne sıklıkla sürüldüğü
  • Hava koşulları

Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak araçlarınızı 2-4 haftada bir yıkamak genellikle iyi bir fikirdir. Örneğin, kışın yolun tuzlandığı bölgelerde yaşıyorsanız, tuzun bir aracın yüzeyini ve altını bozabileceğini göz önünde bulundurarak, arabalarınızı haftada bir veya iki kez yıkamanız akıllıca olacaktır. Kuş pislikleri, ağaç özsuyu, ölü böcekler ve toz, kir ve polen gibi havadaki elementler aracınızı kirleteceği gibi zarar da verebilir. Arabalarınız hava koşullarına daha az maruz kalacağı için eğer varsa kapalı otopark ve garajlara park etmeniz tavsiye edilir.

Würth Yıkama Süngeri ile arabanızı çizmeden kirlerden ve tozlardan kurtulabilirsiniz.

4.Motor hava filtresini değiştirin

Burada listelenen tüm bakım ipuçları arasında, kendi motor hava filtrenizi değiştirmek muhtemelen en göz korkutucu olanıdır. Yine de emin olun, bunu yapmak oldukça kolay.

Kirli bir hava filtresi, motorunuzun alacağı hava akımını sınırlar ve bu da motora ekstra yük bindirir. Bu, yakıt tüketimini biraz etkileyebilir ve daha belirgin olarak araçlarınızdaki hızlanma performansını etkileyebilir. Bir motor hava filtresinin değiştirilme sıklığı çeşitli faktörlere bağlıdır. Asfaltsız yollarda ve yoğun trafikte düzenli olarak araç kullanmak hava filtrelerinin daha hızlı tıkanmasına neden olur.

Hava filtrelerini değiştirmek için bilinmesi gereken bakım yönergeleri, otomobil üreticileri arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Bu yönergeleri belirlemek ve motor hava filtresinin yerini bulmak için aracınızın kullanım kılavuzuna bakın. Çoğu araç için hava filtresine erişmek zor değildir ve açmak için alet gerekmeyebilir. Hava filtrenize hızlı bir bakış, değiştirilmesi gerekip gerekmediğini size gösterecektir. Unutmayın, kirli bir hava filtresi gri veya siyah görünür.

5.Aracınızı cilalayın

basit araç bakım

Boyanın görünümünü ve canlılığını korumak için araçlarınızı düzenli olarak yıkıyorsanız, bakım rutininize basit araç bakım ipuçlarından biri olan araç cilalamayı da ekleyin. Araç cilalama, yıkamadan çok daha az sıklıkta yapılabilir. Genellikle yılda iki veya üç kez önerilir. Daha pahalı olan bazı sentetik cilaları ise yılda yalnızca bir kez kullanmanız yeterli olur.

Cilalama, bir aracın dış yüzeyinin parlaklığını korumasının yanı sıra, vernik ve boyayı da araç yıkama konusunda bahsettiğimiz kötü unsurlardan korur. Arabanızın cilaya ihtiyacı olup olmadığını belirlemenin en kolay yolu, araç üzerine biraz su dökmektir. Su boncuklanırsa cilaya gerek yoktur.

6.Lastik basıncınızı kontrol edin

Günümüzde birçok araç, lastik basıncı izleme sistemi ile birlikte üretilir, ancak lastik basıncınızı manuel ve periyodik olarak kontrol etmekten bir zarar gelmez. Örneğin yetersiz şişirilmiş lastiklerle sürüş şunları yapabilir:

  • Yakıt ekonominizi olumsuz etkiler,
  • Lastiklere zarar verir ve aşırı ısınma nedeniyle sonunda patlamalarına neden olur,
  • Arabanızın kullanım kabiliyetini sınırlar.

Lastiklerinizi aşırı şişirmek de birtakım sorunlara neden olabilir. Lastiklerinizi, araç üreticisinin belirttiği basınç seviyesinde ayarladığınızdan emin olun.

Joytech LCD Ekranlı Dijital Lastik Hava Basınç Ölçer lastik basıncınızı kontrol etmek için kullanışlı bir ürün. Ayrıca lastiklerinizi şişirmek için gereken ürüne ulaşmak için de Araç Hava Kompresörü kategorimize göz atabilirsiniz.