ÜST

Keyifli bir hobi: İç mekan bitkisi yetiştiriciliği

Dünya sağlık verilerine göre sağlıklı bir yaşam kurabilmemiz için en az 9 metrekarelik yeşil alana ihtiyacımız var. İç mekan bitkisi yetiştirerek bu ihtiyacımızı bir nebze de olasa gidermemiz mümkün.

Hızlı kentleşme ile yeşile hasret kalıyoruz, bu durum sadece psikolojik değil biyolojik sağlımızı da olumsuz etkiliyor. Dünya sağlık verilerine göre sağlıklı bir yaşam kurabilmemiz için en az 9 metrekarelik yeşil alana ihtiyacımız var, bu oran aslında Türkiye ortalaması ile aynı.

Başka bir deyişle doğayla ilişkimiz maalesef asgari sınırlarda kalıyor. Hatta İstanbul gibi büyük şehirlerde kişi başına düşen yeşil alan 4,9 metrekare, yani sağlık verilerinin gerektirdiği sınırın yaklaşık yarısı. Evlerimizin ne kadar küçük olduğundan bağımsız olarak, teraslarımızda, balkonlarımızda hatta evimizin salonlarında bitkilere ve dolayısıyla doğaya yer açabiliriz. Hadi gelin, beraber bitkilerin ferahlatıcı dünyasına doğru bir yolculuğa çıkalım ve iç mekan bitkisi yetiştirme trendine yeşil bir kapı aralayalım.

Bitkilerle evinizde sıcak bir atmosfer yaratın

Kim demiş kışın evlere kapanmak kasvetlidir diye? Havaların soğuması ile beraber turuncu/sarı Akdeniz havasını ve kaybolmayan yeşilliği evinize taşıyabilirsiniz. İç mekan bitkileri evinize daha dingin ve aynı zamanda sıcak bir atmosfer katacaktır.

Tahta sandıkları, eski porselen çaydanlığınızı, şu sıralar çok revaçta olan metal kupalarınızı hatta bir deniz kabuğunu bile saksı olarak kullanabilirsiniz. Yatay olduğu kadar dikey saksıları da kullanmak bitkiler için evinizde ayırdığınız alandan tasarruf etmenizi sağlar. Böylece daha yeşil ve daha ferah bir alan yaratabilirsiniz.

Tekerlekli dolaplar avantaj sağlayacaktır

Evinizi belirli aralıklarla büyük ev bitkileri ile donatmak evinizin daha ferah bir görünüme sahip olmasını kolaylaştırır. Eğer altı tekerlekli bir dolap kullanırsanız bitkilerinizi istediğiniz yere de kolaylıkla taşıyabilirsiniz. 

NASA’da uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda bazı bitkilerin bulundukları ortamın havasını olumlu anlamda değiştirdiği kanıtlanmış. Oksijen artımına katkıda bulundukları gibi havanın temizlenmesini de sağlayan iç mekan bitkilerinden bazıları şunlar: Barış çiçeği, Aloe Vera, okaliptüs, İngiliz sarmaşığı, Afrika menekşesi, kalp yapraklı deve tabanı ve krizantem.

Saksı bitkilerini tanıyalım

Kapalı mekanlarda yeşil bir alan oluşturmak için kullanılan, doğal çiçek ve yapraklarını ömrünün sonuna kadar muhafaza eden çiçek türlerine salon (saksı) bitkileri denir. Güzel yapraklı ve çiçekli, odunsu bodur çalı, çok ve tek yıllık otsu bitkiler ile sukulent ve kaktüsler bu guruba girer.

Salon (saksı) bitkileri farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen genelde benzer koşulları severler. Bu yüzden az ilgi ve çokça sevgi ile uzun yıllar sizinle birlikte yaşayabilirler.

Salon (saksı) bitkileri temelde üç gruba ayrılır; gösterişli çiçeği için yetiştirilenler, yaprakları için yetiştirilenler ve sukulent kaktüs grubu bitkiler.

Gösterişli çiçeği için yetiştirilen bitkilerden en bilinenleri; kamelya, sıklamen, Atatürk çiçeği, ortanca, mine, sardunya, açelya ve Afrika menekşesidir. Bu bitkiler genel olarak direkt güneş almayan, bol ışıklı, serin ve az nemli yeri severler.

Gösterişli yaprak sevenlere…

Gösterişli yaprakları için yetiştirilenlere örnek olarak; Aloe vera, Meksika palmiyesi, kauçuk, mum çiçeği, dua çiçeği, aşk merdiveni, deve tabanı, peygamber kılıcı, barış çiçeği gibi bitkiler verilebilir. Bunların çoğu tropik kökenlidir, bu nedenle nemli, sıcak ve aralıklı gölge ortamları severler.

Sukulent ve kaktüsler ise güneşi direkt alabilecekleri ortamları severler.

İç mekan bitkileri güneş alan bir pencere önüne konulmalı, yeri çok fazla değiştirilmemeli. Ancak haftada bir açısı değiştirilerek düzgün taç (yaprak) oluşumu sağlanabilir. Böylece çiçeğinizi daha fazla güneş görmek için biçimsiz bir hal almak zorunda kalmaz.

Saksı bitkilerinin yetişmesi için ideal sıcaklık 19-21 derece civarıdır. İç mekan bitkilerinin büyük bir çoğunluğu organik maddece zengin toprak karışımlarını sever. Saksı bitkilerinde büyüme daha yavaş olduğu için fazla sulamanıza gerek yok, bunun yerine az ve sık aralıklarla sulama yapmak bitkilerinizin uzun yıllar sağlıklı yaşamasını sağlar.

İç mekan bitkisi yetiştiriciliği için giriş bilgilerini aldınız artık sırada yüzlerce seçenek arasından birini seçerek evinizi yeşille tanıştırmak var. Kolay gelsin!