Matkap seçimi: Delmek deyip geçmeyin
Hayatınızda ilk kez elinize bir matkap alıp bir yüzeyi delmeyi denediğinizde ilk hissettiğiniz büyük bir olasılıkla hayal kırıklığı olacak ve “Niye delmiyor?” diye sormaya başlayacaksınız. Eğer duvarlarınıza, eşyalarınıza, tezgahınıza ve en önemlisi kendinize zarar vermek istemiyorsanız, matkaplar çok dikkatli seçilmesi gereken, göründüğünden hassas aletler. Eğer birilerine danışmadan, bir şeyler okumadan bir matkap satın aldıysanız, rahatlıkla söyleyebiliriz ki “Yüzde 99 yanlış matkap aldınız.” Yazımızda matkapların hassas dünyasına kısaca da olsa bir bakış atarak, hata oranınızı en aza düşürmeyi amaçladık.
İlk olarak bilinmesi gereken matkapların işlevlerine göre farklı türleri olduğu. Kusura bakmayın “Eve bir tane alayım, her işte tepe tepe kullanırım” diyebileceğiniz bir matkap dünya üzerinde yok. Kullanım alanları çok geniş olduğu için, çok sayıda türü olduğunu da bilmeniz gerekiyor. Basit ev eşyası tamirinde duvar delecek güçte bir matkap kullanırsanız eşyayı parçalar, istenmeyen kazalara neden olabilirsiniz. “Tek bir matkap alacak bütçem var” diyorsanız, evde matkap gerektirebilecek işlerin bir listesini çıkararak ihtiyacınıza göre alışveriş yapmak en iyi yoldur.
Darbeli mi, darbesiz mi?
Karşınızda delinmesi gereken sert bir beton duvar varsa, sadece dönme işlemi yüzeyde belki küçük bir delik açar ama penetrasyona yetmez. Bunu sağlamak için dönerken, ileri geri hareketlerle yüzeyi darbeleyen bir matkaba ihtiyacınız var. Darbeli matkapların yüzeye vurduğu darbeler, gözünüzle göremeyeceğiniz ve elinizle hissedemeyeceğiniz hızdadır. Darbeli bir matkap aldıysanız “Bu çekiç gibi vurmuyor duvara” diye geri götürmeyin sakın.
Darbeli matkapların büyük kısmı güçlü makinelerdir ve dolayısıyla fiyatları da yüksektir. “Ben o kadar tadilatsever bir insan değilim, işleri ustaya bırakırım. Basit işlerde delsin yeter” diyorsanız bunları tercih etmeniz biraz gereksiz olabilir.
Genelde evde çok basit ve kolay tamir işlerinde kullanılan darbesiz matkaplar, özel uçlarla dikkat isteyen özel işler için de kullanılabilir. Darbesiz matkapla gücüne ve ucuna bağlı olarak sert bir metali de delebilirsiniz tabii ki. Hassas bir iş yapıyorsanız, örneğin tahta alıp bir dolap yapıyorsanız, darbesiz matkap işinizi görür.
Akülü mü, elektrikli mi?
Yapacağınız işlerin devamlılık arz etmesi ya da uzun sürmesine bağlı olarak akülü ve elektrikli matkaplar arasında seçim yapabilirsiniz. Bir matkabın elektrikli veya akülü olması (tabii şarjı doluysa) performansta önemli bir fark yaratmaz. Akünün şarjını zorlamayacak sürelerde çalışmalar yapıyorsanız, kablolarla uğraşmamak için akülü matkap tercih edebilirsiniz.
Ama tabii “Bütün evi tadilata soktum, 12 saat aralıksız çalışacak bir alete ihtiyacım var diyorsanız, seçmeniz gereken elektrikli bir matkap.
Kendinize uygun bir alet arayın
İnsanların kol güçleri, el büyüklükleri, boyları, omuz bölgesindeki kemik ve kas yapıları farklı olabilir. Her el ve vücut yapısına uygun bir matkap da doğal olarak bulunmuyor. Özellikle ağırlık, kullanımınızı en çok etkileyen özellik. Basit işler için ihtiyacınız olacaksa, çelik alaşımlı, 10 kiloluk bir alet almanıza gerek yok. “Ağır matkap iyi deler” gibi bir önyargı da yanlış. Yüzeye gücü uygulayan matkap değil sizsiniz.
Bu yüzden elinize oturan, fazla ağır olmayan, bilek, dirsek ve omzunuzu fazla bükmeden çalışmanızı sağlayacak, mümkünse omzunuzla da baskı uygulamanızı sağlayacak aksesuarları mevcut bir alet satın almanız yerinde olacaktır.
Ekstra özellikler
Bir matkap alırken dikkat etmeniz gereken sadece makinenin kendisi değil. Aksesuarlarından, küçük teknolojik özelliklere kadar pek çok özellik, tercih nedeni olabilir. Örneğin deleceğiniz yeri aydınlatan bir LED lambası olan bir matkap işinizi çok kolaylaştırır. Geniş bir uç seti ile satılıyorsa ve gücü de uygunsa kaçırmamanızı öneririz. Yan tutma sapı bulunan matkaplar da özellikle karşıdan baskı uygulayamayacağınız yüzeyleri delme konusunda kolaylık sağlar.