ÜST

Snowboard’a Yeni Başlayanlar için Altın Öneriler

Kış ve outdoor denince kayakla birlikte akla gelen ilk sporlardan olan snowboard, adrenalin, hız ve tekniğin bir araya gelmesiyle eşsiz bir deneyim sunuyor. Öğrenme sürecinin atlatılmasıyla her geçen gün daha keyifli hale gelen snowboard, başlangıç aşamasındaki birkaç detaya dikkat edildiğinde herkes tarafından yapılabilecek bir spor. Çoğu sporda olduğu gibi snowboard da tek başına öğrenmenin çok zor olduğu bir dal. Bu yüzden başlarken mutlaka bir eğitmen desteği almak, doğruları ve dikkat edilecek noktaları öğrenmek için oldukça önemli. Doğru kıyafet, ekipman ve aksesuar seçimi ile başlayacağınız snowboardun aşamalarını dikkatle incelediğinizde başlangıç için pek de korkulacak bir yanı olmadığını göreceksiniz.

 En Yakın Dostunuz Olan Ekipmanları Özenle Seçin

Snowboarda başlarken doğru ekipman, aksesuar ve kıyafet seçimi yapmazsanız spora olan isteğiniz kesinlikle körelecektir. Bu yüzden board, bot, kask, bağlama, gözlük, kıyafetler ve eldivenler kesinlikle iyi araştırmalar sonucu seçilmelidir. İlk derslerde kiralık ekipmanlarla başlasanız bile spora hakim oldukça kendinize en uygun malzemeleri seçmeniz gerekir. Snowboarda başladığınızda alacağınız ilk şey, kendi özelliklerinize en uygun boyda bir board olmalıdır. Hızınızı, dönüşlerinizi, çevikliğinizi ve kontrolünüzü sağlamak için kendi sürüş tekniğinize uygun board seçimi yaparak işe başladıktan sonra board ile uyumlu olacak bot ve bağlama seçimi yapmalısınız. Bot seçiminde hassas olunması gereken konu bilekten yukarıya doğru uzanarak ayağı iyi sarmasıdır. Snowboard için bot alırken mutlaka denemelisiniz ve botun ayağınızın içinde sabit kaldığını hissetmelisiniz. Ancak bu ayağı tamamen sıkacak ve hiç hareket etmemesini engelleyecek kadar sert ve sıkı bir bot alacağınız anlamına gelmiyor. “Ayağım boardda sabit olacak, botun içinde hareket edip etmemesi önemli değil” gibi bir düşünceyle sadece göze hoş gelen bir bot tercihi yaparsanız antrenmanların sonunda bilek veya ayak ağrısı yaşayabileceğinizi unutmayın.

Bot seçimi yapıldıktan sonra board ile botu bir arada tutacak, dayanıklı ve kaliteli bir bağlama alarak ilk aşamayı rahatlıkla geçebilirsiniz. Board seçiminde dikkat edeceğiniz detay öncelikle uzunluğu olmalı. Uzun ve kısa boardlar temel olarak iki noktada ayrılıyor. Uzun boardlar ile sürat yaptığınızda daha kıvrak dönüşler yaparsınız ama hızınızın düştüğü anlarda kısa board kadar çevik hareket edemezsiniz. Kısa boardda uzunun tam tersi olarak yüksek hızda daha zor kontrol edilir ancak düşük hızlardaki manevralar ve çeviklik daha üst düzeyde olur. Board-bot uyumunun en kritik noktası da botların boarddan uzun olmamasıdır. Boarddan taşacak botlar hem sizi yavaşlatır hem de karlı yüzeyin daha yoğun ve nispeten sert olduğu bölümlerde takılma ve denge kaybı riski yaratır. Board ve bot alırken sadece numaralarına değil santimetre cinsinden ölçülerine de dikkat etmeniz lazım.

Nasıl bir futbol maçına tekmeliksiz, bisiklet sürüşüne de kasksız çıkmıyorsanız kask-gözlük ikilisi de snowboard öğrenmeye başladığınız ilk saniyeden itibaren yanınızda olmalı.

Güvenliği Sağlamadan Piste Çıkmayın
Snowboard için ayakta durmanızı ve pistte ilerlemenizi sağlayacak board-bağlama-bot üçlüsünü aldıktan sonra sıra güvenliğe geliyor. Kıyafetlerin kendi korumaları olacağı için onları daha sonra detaylandıracağız ancak tüm sporlarda olduğu gibi snowboardda da düşme konusunda tedbirli olmalısınız. Nasıl bir futbol maçına tekmeliksiz, bisiklet sürüşüne de kasksız çıkmıyorsanız kask-gözlük ikilisi de snowboard öğrenmeye başladığınız ilk saniyeden itibaren yanınızda olmalı. Karların arasında yumuşak bir yere düşecek olsanız bile kask kullanmanız zorunludur. Kafanızı tam olarak saran, sıkmayan ve hareket anında yerinden oynamayan bir kask seçimi yapmanız en konforlu ve güvenli sürüşü sağlar. Gözlük, kask kadar hayati gözükmese de kar yağdığında da yağmadığında da gözlüğe ihtiyacınız olacak. Karlı havaya gözlerinizi korumak; kar yağmayan güneşli havada ise karla kaplı piste uzun süre bakan gözleri yormamak için göz çevresini tamamen kaplayan ve mümkünse tek parça camdan oluşan gözlükler en iyi tercih olacaktır.

Aynı Anda Birçok Özelliği Barındıran Kıyafetlere Hazır Olun

Birçok sporda kıyafetlerin bir veya iki temel özelliği olması yeterlidir ancak konu snowboard olunca pantolon ve mont özellikleri de oldukça detaylanıyor. Normalde bir spor kıyafeti alırken sadece su geçirmezlik veya ter tutmama gibi özellikler yeterli olurken snowboardda hepsine birden ihtiyacınız var. Pantolon ve montlar, hem su geçirmemeli hem nefes alabilmeli hem de yıpranmalara karşı dayanıklı malzemelerden yapılmalıdır. Su geçirmemesi soğuk kar suyunun bedene temasını önler; hava geçirme özelliği terlemeyi engelleyip ısı dengesini korur; dayanıklılık da olası düşme durumunda vüducunuza koruma kalkanı oluşturur. Üç özelliği de hem mont hem pantolon alırken dikkatle incelemelisiniz. Hepsiburada, en iyi snowboard ekipmanlarını ve kıyafetlerini size sunarak en güvenli ve konforlu sürüşü yapmanızı sağlar. Ürün seçeneklerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Montun içine giyeceğiniz iç kıyafetleriniz de benzer şekilde hava alabilen ve ter tutmayan yapıda olmalıdır. Yalıtımlı malzemelerden yapılmış iç kıyafetlerle soğuktan etkilenme riskinizi minimuma indirmek sizin elinizde. Kış aylarında yapılan bir spor olmasına rağmen içinize giyeceğiniz kıyafetlerin mutlaka ter tutmama özelliği olmasına dikkat edin. Mont ve pantolon içinde sürekli olarak efor sağlayan ve hareket eden vücutta ter tutulması, performansınıza, konforunuza ve sağlığınıza etki eder. Tepeden tırnağa en doğru malzemeleri ve ekipmanları seçtikten sonra sıra küçük dokunuşlara geliyor. Tüm vücut koruma altındayken ellerin açık kalması düşünülemez. Eldivenleriniz elleri olabildiğince sıcak tutan, suya ve soğuğa dayanıklı özelliklerde olmalıdır. Yüzünüzü soğuktan korumak için de buff olarak bilinen ve mikrofiber kumaştan yapılan çok fonksiyonlu boyunluklar, en rahat sürüş deneyimini yaşamak için mutlaka yanınızda bulunmalı.

Bisiklet, koşu, kayak, snowboard, futbol, basketbol gibi tüm bireysel performans gerektiren sporlarda sakatlıktan en uzak isimler, her zaman düşmeyi en iyi bilenlerdir.

Öğrenmekten ve Denemekten Asla Vazgeçmeyin
Snowboard için gereken tüm ekipmanlara sahip olduktan sonra tek başınıza bu yola koyulmanız önerilmez. Dengeyi sağlamak, doğru pozisyon almak, düşmeyi bilmek ve hızlanabilmek aşama aşama öğrenilmesi gereken hareketlerdir. İyi bir eğitmen, işin öğrenme kısmını en kolay ve rahat şekilde atlatmanızı sağlar. Sadece snowboard için değil birçok sporda imkanlarınız ölçüsünde profesyonel destek almaktan ve eğitilmekten asla çekinmeyin. Bilgili, yetkin ve işini seven bir eğitmenle siz de spora daha iyi adapte olup daha kolay bağlanırsınız. Dengeyi kurup düşmeden hareket etmeyi başarsanız bile her koşulda nasıl düşeceğinizi de bir an önce öğrenmelisiniz. Ayaklarınız boarda bağlı olacağı için düşerken hem ayakları hem de bacakları en iyi şekilde korumayı başarmalısınız. Snowboard üzerinde herkesin kendine has bir duruş stili olacağı için işin henüz başında deneme yanılma yöntemiyle kendinize en uygun pozisyonu almalısınız. Duruşu, dengeyi ve düşmeyi tam anlamıyla öğrenmeden yüksek hızlara çıkmak risklidir. Hızlanmaya başlamadığınız anlarda bile bol bol düşmekten çekinmeyin hatta mümkün olduğunda çok düşmeye çalışın. Bisiklet, koşu, kayak, snowboard, futbol, basketbol gibi tüm bireysel performans gerektiren sporlarda sakatlıktan en uzak isimler, her zaman düşmeyi en iyi bilenlerdir. Eğitmeninize ilk derslerde “Bana düşmeyi öğretin!” ısrarında bulunmanız, snowboard kariyeriniz ve eğitiminiz için başvurabileceğiniz en etkili yoldur. Eğitmenler, hiç düşmeden de temel dersleri verebildiklerini söyleyebilirler ancak siz düşmeyi öğrenme talebinizi de ısrarla dile getirin. Tüm bunlara hakim olduktan sonra geriye sadece durmayı bilmek kalıyor. Yüksek hızda, düşük hızda, düzlükte veya eğimli yolda farklı tekniklerle durulabileceği için her zaman en düşük hızda en doğru açıda durmaya çalışarak işe başlamalısınız. Tamamen boarda hakim olup düşmeden ilerlemeyi başladığınızda öğrenmeniz gereken son detay da dönüşler olacak. Hızlandıkça veya yavaşladıkça dönüş tekniklerinde de değişiklikler olacaktır ancak dengeyi ve kontrolü sağlayıp nasıl düşeceğinizi öğrendikten sonra dönüşleri öğrenmeniz diğer tüm detaylardan daha kolay olacaktır.

Snowboard öğrenirken bir yandan da doğru bilinen bazı yanlışlardan uzak durmanızı hatırlatmalıyız. Sadece kendi başınıza değil, eğitmeninizin de onayıyla daha dik ve hızlı pistlere geçmelisiniz. Kendinizden emin olurken her zaman daha iyi ve daha gelişmiş bir hale gelebileceğinizi unutmamanız, spordan aldığınız keyfi ve spor kariyerinizin veya hobinizin geleceğini olumlu şekilde etkiler. Yeni başlayan bir snowboardcu, her zeminde istediği gibi kayamayacağı için aceleci değil sabırlı olmak altın kuraldır. Yıl içerisinde sadece bir kez sürüşe çıkabilme imkanınız olsa da periyodik olarak tüm malzemelerinizin bakımlarını yapmanız, kışın her gününde snowboard yapacakmış gibi hazır tutmanız her şeyden önce sürüş güvenliğiniz için önemlidir. Malzemeleri az kullanmak, sadece yeni sürüş öncesi bakış yapmanızı gerektirmez. Yanlış tavsiyelerden uzaklaşıp profesyonel ellerden çıkmış köşe yazılarından, makalelerden ve eğitmenlerden bilgi almak, snowboard gibi teknik ve öğrenme aşaması sabır isteyen bir spor için olmazsa olmazdır.

Yeteneklerinizi Geliştirmek Sizin Elinizde!
Snowboarda başladıktan sonra serbest sürüş yaparak uzun yıllar keyifle spora devam edebilirsiniz ancak işi bir adım ileriye taşıyıp ekstrem seviyeye çıkarmak isterseniz sabırla ve büyük bir kararlılıkla yoğun bir antrenman temposu sizi bekleyecek. Daha profesyonel ve adrenalini yüksek bir snowboard performansı için engebeli pistler tavsiye edilir. Bu tip pistlere çıkmadan önce mutlaka daha düşük engebeli pistlerde sıçrama hareketinin kavranması gerekir çünkü Sarıkamış ve Palandöken gibi ön plana çıkan iki önemli snowboard pistinde sadece denge ve dönüş değil engebelerden geçerken havalanıp doğru şekilde yere inip devam etmeyi de öğrenmek gerekiyor. Board üzerindeyken tüm kontrolü önde bulunan ayağınızla sağlayacağınız için denge içeren diğer sporlarda hangi ayağınıza hakimseniz snoboardda da o ayağın önde olması gerek. Önde duracak ayağı belirlemek tamamen kişiye kalan bir tercihtir ve genellikle günlük yaşamdaki basit hareketlerle belirlenir. Kaygan bir zeminde düşmeden dengede durmak için hangi ayağınızı öne atıyorsanız eğitmenleriniz snowboard için de o ayağı önde kullanmanız önerilecektir.

Fazla dik pistlerde çalışırken pistteki diğer sporcuların yoğunluğuna da dikkat etmeniz gerekiyor çünkü istenmeyen çarpışmalar ve temaslar genellikle kalabalık pistlerde yaşanır. Eğimi pek fazla dik olmayan pistlerde yüksek hızlara ulaşmayacağınız için temaslardan kaçınmanız kolaydır ancak dik antrenman pistlerinde veya profesyonel pistlerde snowboard yaparken reflekslerinizi iyi kullandığınızdan emin olun. Doğru zamandaki refleks diğer sporcularla teması önler ve güvenli bir sürüş sağlar. Refleks sonrası dengede kalmak ve kendinden emin şekilde yola devam etmek de en önemli detaylardan biridir. Kendini iyi geliştirmiş bir snowboardcu dengenin veya teknik dönüşlerin tek başına yeterli olmayacağını bilmelidir. Snowboard pantolonu ve montu alırken nasıl birçok özelliğin aynı anda bulunması işinizi kolaylaştırırsa, profesyonelliğe veya daha hızlı parkurlara geçiş yaparken de bahsedilen tüm tekniklere hakim olmak gerekiyor.

Snowboarda alıştıktan sonra yaz aylarının bitmesini ve sezonun ilk karının kayak merkezlerine düşmesini dört gözle bekleyeceğinizden emin olabilirsiniz. Yılın her ayında yapılamayan bir spor olduğu için kayak merkezlerine rezervasyon yaptırırken gitmek istediğiniz dönemde her zaman snowboard yapılabildiğine emin olmalısınız. Unutmayın, adrenalin, hız ve tekniği kış aylarının eşsiz doğasıyla birleştirirken yılda bir veya birkaç kez yaşayacağınız bu deneyimi kusursuz hale getirmek sizin elinizde. Hepsiburada yılın her anında snowboard için ihtiyaç duyduğunuz tüm ekipmanları ve aksesuarları geniş bir ürün yelpazesiyle sizlere sunarak az aylarında bile snowboard heyecanını düşünmenizi sağlıyor.