ÜST
vitamin deposu

Vitamin deposu limonu en verimli şekilde kullanın

Vitamin deposu limon; çiçekleri, kokusu ve rengiyle Akdeniz esintileri taşıyan, güzelliğiyle nice filme, kitaba konu olmuş Rutaceae familyasından gelen bir meyvedir. Limon ağacı, baharın ilk günleri ile beraber çiçek açmaya başlar.  Beyaz ve kokulu limon çiçekleri yazın dökülür ve yerini küçük meyve tanelerine bırakır. Limon ağacının meyveleri sonbahardan sonra hasat edilmeye hazır hale gelir. 

Limonun tam bir vitamin deposu olduğu doğrudur. Yemeklerde, salatalarda ve tatlılarda kullanılır. Aynı zamanda doğal bir temizlik malzemesidir. Evlerin çoğunda her zaman bulunur. Ancak aynı zamanda çabuk bozulan bir meyvedir. Bu nedenle doğru ve uygun koşullar altında saklanması gerekir. 

Bu yazımızda, hazır limon kokulu bahara merhaba demişken, vitamin deposu limonu yıl boyunca kullanmanın yollarını derledik. Limon en taze şekliyle nasıl saklanır, yıl boyunca dondurucuda muhafaza edilir mi, en verimli şekilde nasıl kullanılır? İşte, en basit ve etkili yöntemlerle limonu yıl boyunca kullanmanın yolları. 

Vitamin deposu limon nasıl daha uzun süre saklanır?

vitamin deposu

Limonu uzun süre saklayabilmek için dikkat etmeniz gereken püf nokta limonu bütün bir halde saklamak gerektiğidir. Dilimlenmiş limonu saklamak daha zordur. Yine de dilimlenmiş limonu kullanmak size daha kolay geliyorsa limon dilimlerini streç filme sararak buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. 

Limon bütün bir haldeyse buzdolabında 5-6 gün saklanabilir. Ya da daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız kullanmadığınız limonları buzluğa koyabilirsiniz. Eğer limonları buzdolabı dışında tutmanız gerekiyorsa güneş ışığı almayan, balkon, oda, kutu gibi serin yerlerde muhafaza edebilirsiniz. Yalnız bu durumda limonları çok daha kısa sürede tüketmeniz gerektiğini unutmayın. 

vitamin deposu

Buz poşetleri sadece limon suyunu değil birçok sıvıyı buz halinde uzun süre saklamanıza imkan sağlayacaktır.

Limon suyu nasıl saklanır?

vitamin deposu

Limonları güzelce sıktıktan sonra cam kavanoza veya cam şişelere doldurun. Ancak içerisinde limon çekirdeği kaçmadığından emin olun. Olası limon çekirdekleri limon suyunun kalitesini bozacaktır. 

Limon suyu ile doldurduğunuz cam kavanozun veya şişenin ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında ya da buzlukta aylarca muhafaza edebilirsiniz. Limon suyunu muhafaza ederken plastik şişe kullanmamanız gerekir. Asidite oranı yüksek bir meyve olan limon plastik şişede saklandığında tepkimeye girecek ve çok daha kısa sürede bozulacaktır. Aynı durumun limonatalar için de geçerli olduğunu hatırlamakta fayda var. 

Taze sıkılmış limon suyunu oda sıcaklığında 2-4 gün arası muhafaza edebilirsiniz. Eğer limon suyunu cam şişeye doldurup ağzını kapatarak buzdolabına koyduysanız bir aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Limon suyunu buz poşetlerine doldurarak dondurucuda yaklaşık 12-15 haftaya kadar taze ve sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz. 

Vitamin deposu limonu kolayca sıkmak için küçük ev aletlerinden destek alabilirsiniz. Schafer elektrikli narenciye sıkacağını paslanmaz dış gövdesi sayesinde uzun yıllar kullanabilirsiniz: 

Limon kabuğu nasıl saklanır?

Limonu rendeleyip kabuklarını buzluğa atabilirsiniz ya da limon kabuklarını tuzlayıp daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Bunun için, önce limonu dörde bölün. Her bir dilimi ortadan ikiye hafifçe keserek bu kısma biraz tuz ekleyin. Cam kavanozun içine tuz doldurun ve limonları bastırın. Sıktığınız limonların suyunu da kavanoza ekleyin. 

Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 2-3 gün boyunca bekleyin. Her iki-üç günde bir limonları bastırıp kapağı tekrar kapatın. Limon kabukları kullanıma hazır olmadan önce en az 3 hafta beklemeniz gerekir. Sonrasında da bu kabukları buzdolabı poşetine alarak buzdolabında 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. 

Bonus: Vitamin deposu limonu reçel yaparak saklamak

Malzemeler:

  • 4 adet limon
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su

Bu muhteşem meyveyi güzelce yıkayıp sebze soyacağı ile beyaz kısımları limonun üzerinde kalacak şekilde kabuklarını soyun ve portakal gibi dilimlere ayırın. Sonrasında limon dilimlerini üçe ya da dörde bölecek şekilde doğrayın. Doğradığınız limonların üzerine şekeri ilave ederek bir kenarda bekletin.

Şeker ilave ettiğiniz limonların sulanmasını beklerken, soyduğunuz kabukları bir kaba alarak üzerine kaynar su ilave edip 5 dakika bekletin ve suyunu süzün. Bu işlemi üç kez yapın. Sulanan limon-şeker karışımının üzerine suyu ekleyin ve karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra doğradığınız kabukları ilave edin ve ocağın ısısını düşürün, ara ara karıştırarak 40 dakika pişirin.

40 dakika sonunda küçük bir kaba az miktarda reçelden koyarak 2-3 dakika buzdolabında bekletin. Eğer dolaptan çıkardığınızda kıvamı yeterince koyulaşmamış olursa reçelinizi 5-10 dakika daha kaynatabilirsiniz. Son olarak, reçelinizi cam kavanoza doldurarak afiyetle tüketin.