ÜST
balıkçılık

Yeni başlayanlar için balıkçılık rehberi

Balıkçılık yeni başlayacak olanlar için her ne kadar zor bir hobi görünse de, doğru teknik ve ekipmanla zevkli ve eğlenceli bir hale dönüşebilir. Siz de yeni başlayanlardansanız ve kısa sürede balıkçılık hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız bu yazımıza göz gezdirmenizde fayda var.

Balıkçılık rehberinin en önemli maddesi: Malzeme seçimi

balıkçılık

Her aktivitede olduğu gibi ilk dikkat edeceğimiz şey balıkçılık için kullanacağımız malzemeler. Malzemelerinizi seçerken aceleci davranmayın. Yeni başlayan biri olarak size uygun yeri, stili ve malzemeleri seçmeniz biraz zaman meselesi. Hangi balığı tutacaksınız, size uygun olan olta hangisi ya da hangi malzemeler ile rahat ediyorsunuz bunları belirleyin. Çantanıza gelişigüzel her şeyi doldurmayın.

balıkçılık

Balık tutacağınız yere göre olta seçimini yapmanız önemli. Çünkü göl, kıyı veya açık denizde kullanacağız malzeme değişiklik gösterebilir. Göl dışında olta makinası kullanmanız sizin için yararlı olacaktır.

3 metre uzunluğunda bir olta kamışı, orta büyüklükteki bir makara işinizi görecektir. Kaliteli bir misina seçmeniz önemli. Av sırasında yaşanacak misina kopmaları keyfinizi kaçırabilir. Albastar Tam Takım Hobi Kıyı Olta Seti balıkçılığa giriş konusunda size yardımcı olabilir. 

Düğüm şekilleri

balıkçılık

Oltayı sallamadan önce yapmamız gereken ilk şeylerden biri olta iğnesi ve misinayı sağlam bir şekilde düğümlemek. Eğer büyük bir balık geliyorsa olta malzemelerinin kalitesinin yanında sağlam düğümler şart.

Birden fazla olan bu düğüm çeşitleri ilerde çok işinize yarayacaktır. Ancak yeni başlayanlar için tek iğne bağlama, palomar düğümü ve fırdöndü düğümü işlerine yarayacaktır.

Yem seçimi

Sahte ve canlı olarak ayırabileceğimiz bu yemler, tutacağınız balığın sevdiği şeyler ya da sevdiği şeylere benzeyen yapay yemlerdir. Hepimizin bildiği canlı yemlerin başında soluncan, kurtçuk gibi canlılar geliyor. Ayrıca ekmek gibi yiyeceklerde balık tutmada kullanılan yemlerden. Sahte yemler ise tutacağınız balığın hoşuna giden, silikon veya metal olarak bulabileceğiniz yapay yemler. Bu yemlerin büyüklükleri ve renkleri tutacağınız balığa göre değişebilir ve bu performansınızı arttırabilir.

Mantar ve kurşun

Kontrolü elde tutmak için gerekli olan malzemeler kurşun, şamandıra ya da diğer bilinen adıyla mantar. Eğer oltayı dibe batırmak istiyor ve olabildiğince uzağa atmak istiyorsak kurşuna ihtiyacımız var.

Ağırlıkları değişen bu malzeme, olmazsa olmazlarımızdan. Mantar ise yemi belirli bir derinlikte sabitlememizi sağlıyor ve balığın yemimize vurduğunu gösteriyor. Değişik ağırlıkları ile Spotbalık 10g-250g Arası Armut Olta Kurşunu tam ihtiyacınıza göre.

Püf Noktalar

Bir balığı yakalarken, önlemek isteyeceğiniz iki şey vardır: balığın yeminizi “tükürmesi” ya da oltanızın balığın ağırlığı ve gücü altında kırılmasıdır. Bu iki şeyin olmasını engellemek için, canlı veya sahte yeminizi ısırdıktan sonra kancayı balığın ağzına doğru bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bu, doğru zamanlamayı ve doğru basıncı ayarlamak anlamına gelir.

Mantarınızın battığını veya sarsıldığını gördüğünüzde, balığın dudağının herhangi bir kısmını yırtmadan tutmak için oltanızın ucunu yukarı doğru tutun ve orta derecede bir basınçla geri çekin. Burada iyi zamanlama, yemin ağızda daha derin değil, dudağa sıkıca oturmasını sağlayacaktır. 

Balığın sürüklenmesi ve oynatılması sırasında, oltanızın ucunu yukarıda tutmaya odaklanmanız gerekir. Balığı doğru çizgide tutmaya çalışırken balığın kendi kendini yormasına izin verin. Balığın kancaya takıldıktan hemen sonra çekilmesi, balığın gücü ve ağırlığı misinanın gücünden daha büyük olabileceğinden, kopmasına neden olabilir. Bu yüzden onu yorun.

Balık tutmak kadar, bu işi yaparken çevremize ve doğaya gösterdiğimiz saygı da önemli. Yiyebileceğimizden fazla balık tutmak çevremize zarar verebilir. Bu yüzden yakaladığımız balıktan etrafımızdaki diğer balıkçılara kadar doğamıza ve çevremize saygı göstermeyi unutmamalıyız.