ÜST

Yeni Başlayanlar İçin Suluboya

Suluboya tekniği kökeni oldukça eskilere dayanan ve birçok sanatçı tarafından sıklıkla tercih edilen geleneksel resim tekniklerinden biri. Vincent Van Gogh’tan Salvador Dali’ye kadar dünyaca ünlü sanatçılar, suluboya tekniği ile sanat tarihinin en güzel eserlerine imza atmışlar. Eski Mısır papirüslerinden, günümüz modern sanat akımlarına kadar çok farklı alanlarda kendisine yer bulan suluboya, ortaçağ el yazmalarından Çin’in ipek üzerine yapılmış sanat eserlerine kadar karşımıza çıkabiliyor. Genellikle çoocukların el sanatları ve resimle tanışmasında ilk vesile olan suluboya, bu sebeple çok kolay bir teknik gibi algılansa da, aslında işin aslı pek de öyle değil. Oldukça meşakkatli olan teknik; sabır, hassasiyet ve tecrübe gerektiriyor. Şeffaf sayılabilecek renklere sahip suluboya, ıslak olarak uygulanması ile renklerin birbirine karışması, fazla suyun kağıt üzerinde istenmeyen deformasyonlar yaratması, kapatıcı olmaması ile hataları belli etmesi gibi dezavantajlara sahip. Kalem kullanımına müsat olmayışı ile genellikle ince çizimlerin dahi fırça ile yapıldığı suluboya tekniğinde, stile tam hakimiyet için zaman ve bol pratik gerekiyor. Ancak usta eller tarafından yapılan çalışmalarda bu yan etkiler de tekniğin işleniş biçimine dahil edilerek, ortaya göz alıcı eserler çıkarılıyor.

Önde Gelen Sanatçılar ve Suluboya Eserleri

Klasik şaheserleden günümüzün modern illüstratörlerine kadar geniş bir sanatçı kitlesi suluboya eserler üretiyor. Bazıları tarihe mal olmuş, rekor fiyatlar ile müzayede salonlarında el değiştirmiş, filmlere konu olmuş bu eserler ve yaratıcılarını yakından inceleyelim.

ALBRECHT DÜRER (1471 – 1528)

Kaynak: img.posterlounge.co.uk

Dönemin en yetenekli sanatçılarından olan Albrecht Dürer, aynı zamanda bir gravür ustası idi. Suluboya tekniğini diğer resim teknikleri ile harmanlayarak yarattığı eserleri, keskinlikleri, detayları ve ölçeklendirilmesi ile ortaçağın yüksek çözünürlüklü dijital tablolarını andırıyordu. 1500’lerin başında yarattığı “Bir Gökkuzgunun Sol Kanadı” isimli eserinde tercih ettiği renk kullanımları, mavi karınlı gökkuzgun kuşunu en gerçekci biçimde tasvir ediyordu.

J.M.W. TURNER (1775 – 1851)

Kaynak: the-athenaeum.org

İngiliz romantik akımına mensup sanatçıların arasında en beğenilenlerden olan Turner, kendine has suluboya tekniği ve renkleri kullanış biçimi sayesinde “ışığın ressamı” olarak biliniyordu.

Suluboya tekniği bu kadar eski olmasına rağmen, halen pek çok modern sanatçı tarafından zevkle kullanılmaya devem ediyor.

WILLIAM BLAKE (1757 – 1827)

Kaynak: tate.org.u

İngiliz şair ve ressam William Blake’in elinden çıkan bu eser, İlahi Komedi’nin sonunda Dante’nin, ideal kadını olan Beatrice tarafından Cennet’ten yönlendirildiği anı simgeler. Blake’in gravür ve baskı ile başlayan sanat yolculuğu, suluboya ve fresco ile devam etmiştir.

Monica RAMOS

Kaynak: ignant

Brooklynli illüstratör Monica Ramos, saf ve ham yeteneğini suluboyanın şeffaf karakteriyle harmanlayarak, modern sanat eserlerine dönüştürüyor. Kendine has tarzı ile çağdaşları arasında fark edilir bir yere sahip Ramos, eğlenceli tarzı ile dikkat çekiyor.

Sara ZİN

Kaynak: 66.media.tumblr

Modern sanatçıların klasik stilleri yeniden tanımlayarak yepyeni açılımlara hizmet eder hale getirmesinin en güzel örneklerinden olan “The Starving Artist Cookbook”, suluboya illüstrasyonlar ile süslenmiş bir yemek kitabı. Tariflerini verdiği yemekleri kendi fırçası ile resmeden Sara, oldukça yaratıcı bir çalışmaya imza atmış.

Andrea WAN

Kaynak: ignant

Hong Kong doğumlu, Vancouver’da yetişen, Danimarka’da eğitim gören ve şu anda Berlin’de yaşayan Andrea Wan, farklı ve kültürel açıdan zengin bir arka plana sahip olmasını, eserlerine de yansıtıyor. Farklı kaynaklardan beslenen ve çok kimlikli oluşunu bir avantaja dönüştüren illüstratör, suluboya ve diğer resim tekniklerini başarı ile kullanıyor.

Zamanla kazanacağınız el becerileri sayesinde, renk tonlarını sulandırarak ayarlama, üst üste boyama ve renk karışımları yapma gibi bir çok yeni yetenek kazanacaksınız.

Suluboya Tekniğine Başlamak

Bu teknik ile ilgileniyor ve suluboya tablolar yapmaya başlamak istiyorsanız, ihtiyacınız olan tüm malzemelere Hepsiburada’dan kolayca ulaşabilirsiniz. Başlangıç seviyesi boyalar ve fırçalardan, dünyanın önde gelen markalarının profesyonel suluboya malzemelerine kadar geniş bir yelpazeden ürünler, içinizdeki sanatçıyı ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak. Bol bol pratik yapmalı ve suluboya tekniğine hakim olmak için, sabırla çalışmaya devam etmelisiniz. Suluboyanın doğası gereği, şeffaf olması, tablolarınıza saydamlık katarken hatalarınızı da ortaya çıkarıyor. Çabuk kuruması sebebi ile uzun uzun düşünmeye fırsat bırakmayan suluboya tekniğinde, acele etmeden ama hızlı bir biçimde çalışmak gerekiyor. Su ve boya miktarı, tablonuzun tonlarını belirlerken, kağıdın su emici yapısı sebebi ile, ideal bir karışım oranı tutturmanız gerekiyor.

Suluboya Malzemeleri

Suluboya kağıdı, normal resim kağıtlarından farklıdır ve bu teknik için özel olarak üretilmiştir. Yüksek su emme ve düzeltmelere izin verme yapısı sayesinde suluboya çalışmalarında en iyi sonucu verir. Ana özelliği ise yüksek oranda emicilik sağlayan pamuk içeriğidir. Farklı kalite ve fiyatlarda suluboya kağıtları bulunmasına rağmen, genel olarak kıymetini sahip olduğu pamuk oranı belirler. Farklı doku ve pürüzlere sahip kağıt çeşitleri, farklı çalışmalarda tercih edilebilirken, kağıdın doğal dokusundan faydalanarak çalışmalarda değişik etkiler ortaya çıkarılabilir.

Suluboya için en uygun fırçalar ise, samur tüylerinden yapılanlardır. Ancak fiyatları nispeten yüksek olduğundan genellikle sentetik fırçalar tercih edilir. Her amaç için farklı ve ebat kesimlerde fırçalar mevcuttur ve doğru boyama için doğru fırça seçimi önemlidir. Kullanım sonrası sabunlu su ile yıkanan ve plastik muhafazasında saklanan samur fırçalar uzun süre hizmet verir.